Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit akar elérni Karsai Dániel,...

Mit akar elérni Karsai Dániel, hogy orvosok, vagy családtagok megölhessék?

Figyelt kérdés

2023. nov. 27. 18:28
1 2 3 4 5 6 7
 11/68 A kérdező kommentje:

Ezt értem. Ő ha akar, most rögtön öngyilkos lehet, s ezért őt magát terheli a felelősség.

De az aki nincs eszénél, vagy teljesen magatehetetlen, ott már szükség van egy "gyilkosra" vagy egy gyilkostársra, aki dönt élet és halál felett?

2023. nov. 27. 19:37
 12/68 anonim ***** válasza:
100%

#11: akkor is élet és halál felett döntünk, amikor egy vegetatív állapotban lévő embert életben tartunk.

Egyébként érdekes ez a konzervatív gondolkodás: egy nemi átalakító műtét természetellenes, egy agyhalott életben tartása erkölcsi kötelesség.

2023. nov. 27. 19:50
 13/68 anonim ***** válasza:
12%

ma 18:34

Hiradó pont hu egy jobboldali Hírcsárda közpénzből. Esetleg valami hitelesebb forrással nem tudnálelőállni?

Nem muszáj, csak ha már írni akarsz ide, tisztelj meg minket a hitelességel.

2023. nov. 27. 19:52
 14/68 anonim ***** válasza:
95%

Értelmezésem szerint addig tehetne valaki nyilatkozatot, amíg "eszénél van". Biztos, hogy nem láttam, olvastam minden interjút, ami Karsai Dániellel készült. Amit láttam, azokban nem beszélt erről a lehetőségről, amit mondasz. De még egyszer mondom: én így értem, és nem láttam/olvastam mindent.

Igazad van, abban az esetben - ha valaki más döntene a haldokló életéről -, már úgynevezett "gyilkosról" vagy "gyilkostársról" lenne szó. És igen, sajnos fiatalon is történhet olyan valakivel, hogy nem gondolt a halálra (Hisz miért is gondolt volna?), nem nyilatkozott, és vegetatív állapotba kerül hosszú időre.

Nagyon nehéz téma ez.

2023. nov. 27. 19:54
 15/68 anonim ***** válasza:
94%

Karsai Dániel már most se valószínű, hogy segítség nélkül képes lenne öngyilkos lenni. Hogyan?

Egy csomót nem tudmegkötni, egy tűt nem tud beszúrni magának, egy kést nem tud önállóan kivenni a fiókból, és felvágni az ereit...

De eleve most még nem is akar meghalni, mert fontos célja van az életben. Állapota viszont romlik, és később már semmire se lesz képes.

És álláspontja szerint ez nem is méltó halál, ő meg a méltó halál jogát követeli. Az öngyilkosságban való közreműködés viszont bűncselekmény, és nyilván azt sem akarja, hogy mást büntessenek miatta, tehát legálisan akarja ezt csinálni. Megtehetné "okosba", hogy kimegy (viszik) külföldre, de úgy se törvényes, mert az is segédkezés.

Karsai Dániel tehát azt akarja tenni, amihez ért, jogászkodni, és a méltó kegyes halálhoz való jogért harcolni.

Egyébként elég álszent szerintem a Fidesz álláspontja:

Gyógymód nincs, de csak szenvedjen, mert szerintük ez az erkölcsös. Hát kívánom, hogy akik így gondolják, tapasztalják meg, hogy mit kívánnak másoknak, miről beszélnek.

Az is egy elég felháborító dolog, hogy a Fidesz eleve totál leépíti az egészségügyet, az idősek már nem is mindig kaphatják meg a számukra legjobb gyógyszert, csak valami olcsó szart, de azért csak szenvedjenek!

Focira bezzeg van pénz! Kövezzetek meg, de pezsgőt bontok, ha kiderül, hogy Orbán is ebben a betegségben szenved. Igaz, ő sunyi módon oldja meg segítséggel, álnok gerinctelen dög, és a luxuson kívül nem bír mást.

2023. nov. 27. 20:17
 16/68 anonim ***** válasza:
100%

11-es: sehol nincs olyan szabályozás, hogy más dönt helyette aktív eutanáziáról, hagyjuk már ezt a "gyilkosozást".

Mit értesz az alatt, hogy nincs eszénél? Fejből nem tudom biztosan, de mintha vmelyik országban mentális betegség esetén is kérhető (vagy most

van folyamatban, lusta vagyok most utánanézni). Ha beszámíthatatlan akkor tudtommal sehol nem engedélyezett ez, pont azért, mert beszámíthatatlan, tehát nem tud tudatosan dönteni erről.

Aki kómába esik vagy gépekre kötve maradna/marad életben öntudatlanul, azokra országonként eltérő szabályozás vonatkozik, hogy ki, mikor, hogyan hozhat döntést, ez a passzív eutanázia, pl. vissza lehet utasítani, hogy lélegeztető gépre tegyenek, illetve erről is lehet előzetesen nyilatkozni, hogy ha ilyen helyzet áll elő és nem vagy öntudatodnál, akkor ne tegyenek lélegeztető gépre stb. Bizonyos helyzetekben, bizonyos országokban ilyenkor valóban egy hozzátartozó dönthet, orvosi javaslatra (pl. ha valakinek szétzúzódott az agya, lekapcsolják-e a lélegeztető gépről, mert gyakorlatilag halott).

Magatehetetlen: a fizikailag teljesen mozgásképtelen emberek is tudnak valamilyen módon kommunikálni, nyilatkozni, hogy ezt szeretnék (pl. agyvérzés vagy gerincsérülés miatt lebénul valaki). Illetve ez jellemzően valamilyen betegség következtében alakul ki, nem egyik napról a másikra, tehát a folyamat közben tud nyilatkozni, amikor még tud, hogy majd ha ilyen vagy olyan állapototba kerül mi történjen, vagy előzetesen. Olvasgasd a különböző országok szabályozásait, ha érdekel a téma.

2023. nov. 27. 22:58
 17/68 A kérdező kommentje:

Egy ép elméjű ember aláírja ezt a nyilatkozatot, majd mikor eljön az idő, s ő már nem tud újra nyilatkozni, de élni szeretne mégis, hogy jelezze?

Akkor már mindegy?

2023. nov. 27. 23:06
 18/68 anonim ***** válasza:
32%
16-os vagyok. 17-es: még egyszer mondodm, nem vagyok tisztában az összes ország részletes szabályozásával. Milyen betegségre gondolsz vagy mire, hogy ép elmével nyilatkozik, aztán amikor már "nem lesz ép elméjű" mégsem akarja? Mentális betegségek nem így működnek (nem veszti el az ép elméjét egy skizofrén vagy bipoláris vagy mániás depressziós). Demencia esetén tudok ilyesmit elképzelni, amiről beszélsz, de nem hiszem, hogy ez így bárhol engedélyezett lenne (hogy amikor még tudja ki ő és mit akar, akkor nyilatkozik arról, hogy majd ha már pl. senkit nem ismer fel, akkor altassák el).
2023. nov. 27. 23:34
 19/68 anonim ***** válasza:
41%

18

Az az ember aki már senkit nem ismer fel, lehet hogy abban a pillanatban még élni szeretne! Az ő veleménye nem számít? Megölnéd?

2023. nov. 27. 23:43
 20/68 anonim ***** válasza:
73%
19-es: értő olvasás? Azt írtam pont, hogy szinte biztos vagyok benne, hogy ilyen esetben ilyen módon NEM engedélyezett.
2023. nov. 27. 23:52
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!