Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Visszautasíthatja az eladó,...

Visszautasíthatja az eladó, ha kártyával akarok fizetni kis összeget?

Figyelt kérdés
Tehát, romániában élek, egy kis faluban és mostanában jött csak még be a falunkba a kártyás fizetés, ezért megszoktam, hogy nem nagyon van nálam készpénz, nade tőlünk nem messze az egyik boltban mindig összeveszek az elárusítóval, hogy nem engedi, hogy 10 lejnél (kb 700Ft) kevesebbet kártyával fizetsek, mert azt mondta a főnök, hogy drága a terminál kezelési költsége, ezért nem engedi, csak ha 10 lejnél többet akarsz fizetni. Eléggé sandít nekem ez a dolog, mert én úgy tudom, hogy sem az elérusítónak, sem a főnöknek nincs joga megtagadni, hogy én kártyával fizetsek, csak, ha jóváhagyta az állam, de azt ki kell rakni, mint szabályzat egy látható helyre.
tegnap 18:32
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
68%
Megteheti. Németországban is rengeteg helyen van, hogy pl 10 euró alatt nem lehet kártyával fizetni.
tegnap 18:38
 2/12 anonim ***** válasza:
64%
Alapvetően vissza. Ha esetleg van Romániában ilyesmit tiltó törvény, akkor nem, de én nem tudok róla.
tegnap 18:52
 3/12 anonim ***** válasza:
54%
Nem tudom, hogy Romániában ez hogy működik, Magyarországon törvényi jelleggel köteles biztosítani minden kereskedő, vendéglátó, eladó a kártyás fizetési lehetőséget. Ha egy 20 forintos fogpiszkálót vesz valaki, akkor is, meg ha egy darab m6x30-as csavart 5 forintért akkor is. Ha Romániában nincs ilyen törvény, akkor persze visszautasíthatják.
tegnap 18:58
 4/12 anonim ***** válasza:
35%
Alapvetően megteheti. Felénk bolt amelyik bevezette hogy bizonyos összeg alatt plusz 200 Forint a tranzakciós díj miatt. Volt aki panaszt tett, a fogyasztóvédelem szerint törvényes mert ugyanolyan szolgáltatásnak minősül mint bármi más.
tegnap 19:04
 5/12 anonim ***** válasza:
67%

"Magyarországon törvényi jelleggel köteles biztosítani minden kereskedő, vendéglátó, eladó a kártyás fizetési lehetőséget."

Linket pls melyik ez a törvény! Csak a kötelező elektronikus fizetést írja elő (ami lehet utalás is vagy egyéb), a kártyás fizetést nem írja elő egyik sem. Ha igen akkor küldj egy törvényt róla.

tegnap 19:06
 6/12 anonim ***** válasza:
50%
#5 Ebben valóban igazad van, viszont mostanra már rájöttek a kereskedők is, hogy nem éri meg trükközni. Gondolom elővette őket a gvh, és pár milliónyi profitjuk ment a nyuszinak, bírság címszóval. Egy időben csinálták a környékemen is pár éve, aztán hirtelen megszűnt ez a jelenség, gondolom ezen okból kifolyólag.
tegnap 19:11
 7/12 anonim ***** válasza:
49%

"Magyarországon törvényi jelleggel köteles biztosítani minden kereskedő, vendéglátó, eladó a kártyás fizetési lehetőséget"

Ez nem igaz. Ahogy már más is írta, készpénzmentes fizetési lehetőséget kötelező biztosítani. Azt semmi sem írja elő, hogy ez csak kártyás fizetés lehet. Lehet akár utalásos is, telefonos is, stb. A kérdező esete egy kicsit más, hiszen egyrészt rá nem is a magyar jogszabályok vonatkoznak, másrészt a bankkártyás fizetési lehetőség már elérhető az üzletben, csupán annak használatát bizonyos feltételekre hivatkozva megtagadják az ügyféltől. A román törvényeket nem ismerem, de ha tippelnem kéne, azt mondanám hogy ez így, ebben a formában nem legális.

tegnap 19:50
 8/12 anonim ***** válasza:
66%
#7 Ezt már túltárgyaltuk, ahogyan be is ismertem, hogy hibáztam, rosszul fogalmaztam. Ellenben mégis bárhol lehet fizetni kártyával Magyarországon, még egy útszéli kis büfében is, összeghatár nélkül. Gondolom nem véletlenül...
tegnap 19:56
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha van lehetőség egy adott helyen kártyás fizetésre, akkor nem köthetik összeghatárhoz a használatát Magyarországon, mert minimum a bankjuk szerződést fog bontani velük, de bírság is lehet a vége, ha csak kézpénzt fogadnak el kis összeg esetén.

[link]

tegnap 21:40
 10/12 anonim ***** válasza:
0%
Mondhatja azt, hogy bedöglött a terminál, nem tudsz kártyával fizetni, erről ennyit.
tegnap 23:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!