Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogy értessem meg velük, nem...

Hogy értessem meg velük, nem loptam meg őket?

Figyelt kérdés

A család egyik fele örök haragra esküdött fel ellenem a napokban, mert hogy "elloptam az örökségüket".

Annyi történt, hogy a dédipapám még él az apám oldaláról, most ment otthonba, augusztus elején. Magától, mert hiába tudta még úgy, ahogy ellátni magát, mondta, hogy már a mindennapok is nagyon fárasztóak neki, nem jó egyedül és így nem akar nekimenni a rossz időnek, télnek. Viszont az volt a kérése, hogy ha ő elköltözik, a háza legyen az enyém. A szerződéskötés meg is történt, rendben ment minden, viszont a többiek (az apám, testvérei) elkezdtek érdeklődni papámnál (dédimnek a fia, tehát az én nagypapám, remélem érthető még:D). Hogy akkor a házzal így mi lesz, mi is lesz a sorsa? Pénzt akartak belőle, hogy legyen eladva, aztán a vételárat papám ossza szét hármuk között (apa és a két testvére között), mert hogy nekik nincs semmijük, anno nem lettek támogatva lakással, házzal, ma meg már lehetetlen önerőből boldogulni... Ő erre mondta, hogy ne fájjon a foguk arra a házra, megvan annak a tulajdonosa és nem ők azok. Meg neki az is a baja, hogy apám és a testvérei a dédim felé sem néznek már több, mint 10 éve, egyszer nem látogatták meg. Most is, nem az volt a kérdés, hogy segítsenek-e valamit, hogy érzi magát bent, hanem, hogy akkor a házával mi lesz?

Mióta tudják, hogy az enyém, engem hívogatnak, üzengetnek, néha már fenyegetnek kb. Hogy én megloptam őket, az a ház az ő örökségük, ők lennének a jogos tulajdonosai. Mondtam, hogy nem, a jogos tulajdonos a dédipapám volt, aki saját akaratából döntött úgy, hogy legyen az enyém. Ha éppen idegennek akarta volna odaadni, ahhoz sem lenne semmi közük, mert ez a ház MÉG NEM VOLT ÖRÖKSÉG. És ha az is lett volna, akkor sem ők öröklik meg, hanem a nagypapám (az ő apjuk).

Nem értik, csak ezt fújják, hogy én megloptam a családot, nekem már van lakásom, minek kellett ez a ház és hogy meglátom, majd utolér a karma, meg ha nem engedek a szép szóra, akkor majd a bíróságon találkozunk... Találkozhatunk felőlem, de elveszítik a pert, aztán még a perköltséget is fizethetik úgy, hogy egyiknek sincs egy lyukas garasa sem.

Legutóbb már törvényszövegeket másoltam ki a Ptk.-ból a nagybátyámnak, hogy ugyan, értelmezze már és fejezze be az írogatást, mocskolódást. És nem fogják fel.

A nagyim (apa anyukája) meg az ő pártjukat fogja, eleinte még érdeklődve, kedvesen hívott fel, hogy meséljem már el, mi történt, mert ő már hallott otthon mindenféle variációt. Elmondtam, majd ő mondta, hogy hát azért ez tőlem nem volt szép, dehát "vissza lehet ezt csinálni valahogy, nem?"... Mondtam, hogy ha lehetne is, akkor sem akarnám, mert a ház nekem lett szánva, 68-70 millióról beszélünk, ez nem olyan összeg, hogy csak úgy lemondjak róla és puszira adjam olyanoknak, akik egész életemben szinte semmibe néztek (nagyon rossz kapcsolatom volt az apámmal mindig).

És 50+ éves emberek jönnek azzal, hogy semmijük nincs, meg a hitelnek az önerejét sem tudják összerakni? Nagyon kellemetlen nekem az egész, de főleg ez, hogy állítják, megloptam őket és a háznak ők a jogos tulajdonosai.

2023. aug. 16. 18:59
1 2 3 4 5 6 7
 1/64 anonim ***** válasza:
98%
Nem kell semmit megértettni velük, nem kell semmit foglalkozni velük, egyszerüen nem állsz szóba velük, telefont nem veszed fel, nem engeded be öket a lakásodba és ennyi
2023. aug. 16. 19:08
 2/64 anonim ***** válasza:
97%
Sehogy. Eddig se akarták megérteni. Minek strapálnád magad? A helyedben letiltanám a számukat is, mindenkiét, aki evvel traktál, és nem érdekelne a rokoni kötelék.
2023. aug. 16. 19:10
 3/64 anonim ***** válasza:
76%

Ha dédnagyapád meghal, vagy esetleg nagyapád hamarabb, a törvényes örökösök 10 évig jogot formálhatnak a köteles részre, tehát neked kötelességed lesz őket valamilyen összegben kárpótolni. Egy 60 milliós értékű háznál sok pénzről beszélhetünk.

Mert gondolom neked ajándékozta, nem pedig pénzért vetted meg?

Amennyiben pénzért vetted meg, nyilván nem annyiért, amennyit valójában ér. Úgy pluszban problémás a dolog. :)

Nyilván a ház a tied már, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy neked majd nem kell megtérítened az örökösöknek.

2023. aug. 16. 19:12
 4/64 A kérdező kommentje:

Nem ajándékozási szerződés lett kötve.

Készpénzben lett fizetve a vételár, átvételi elismervénnyel.

Az örökös a dédim halála után a nagypapám lesz, ő tudta ezt az egészet (hogy az enyém lesz a ház). Nincs vele problémája, tartja magát ahhoz, hogy így a legjobb.

2023. aug. 16. 19:15
 5/64 anonim ***** válasza:
96%

Ha legális adásvétel, akkor ott senkinek nincs semmiféle jogalapja bármit is követelni, mert a ház nem tartozik a hagyatékba, teljesen egyértelmü, tiszta helyzet van.

A rokonokat meg letiltod, nem foglalkozol velük, fölösleges.

2023. aug. 16. 19:17
 6/64 anonim ***** válasza:
71%
Azt írtad, 60-70 milliót ér a ház ténylegesen. Mennyiért is vetted, hogy “nem mondanál le ennyi pénzről”? :)
2023. aug. 16. 19:19
 7/64 A kérdező kommentje:
Miért, ha te veszel valamit, oda is adod rögtön a reménytelen rokonaidnak, akik még 50-55 évesen sem tettek le semmit az asztalra, nincs megtakarításuk, egzisztenciájuk, semmijük?
2023. aug. 16. 19:37
 8/64 anonim ***** válasza:
91%
Bocs, de készpézben kifizetted, tehát a tiéd, akkor hogyan örökölné a nagyapád?
2023. aug. 16. 19:38
 9/64 anonim ***** válasza:
93%
A leendő örökös, a nagyapád nem akarja megtámadni, így apád testvérei még annyira sem jogosultak nagyapád halálát várni és az ő ingóságait elosztani maguk közt. Undorító hozzáállásuk van. Te tartasd magad ahhoz, amit a dédi papával intéztetek és ne engedj a febyegetésnek.
2023. aug. 16. 19:43
 10/64 A kérdező kommentje:

Ezt arra írtam, hogy az "örökösök megtámadhatják a szerződést".

Nem ők lennének a dédim halála után az örökösök, hanem a papám.

2023. aug. 16. 19:43
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!