Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Mit szólsz ehhez az alkotmánym...

Mit szólsz ehhez az alkotmánymódosító javaslathoz?

Figyelt kérdés

Itt olvasható:

[link]

Bemásolom az Alkotmányból azokat a részeket is, amiket módosítani, hatályon kívül helyezni akar.

34. § (4) Az Alkotmánybíróság tizenegy tagját az Országgyűlés választja. Az Alkotmánybíróság tagjaira az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselő csoportjainak egy-egy tagjából álló jelölő bizottság tesz javaslatot. Az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

24. § (5) Az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges.

Nekem a következő problémáim vannak:

a) Eddig minden párt jelölhetett tagot az alkotmánybírót jelölő bizottságba, ezen túl a többség dönt, azaz a FIDESZ még a jelölési folyamatban formálisan se enged beleszólást senkinek.

b) Eddig a Horn-kormány által hozott szabály szerint az új alkotmányt előkészítő határozathoz négyötödös többség kellett. Ez után nem kell, a FIDESZ egyedül csinálhat alkotmányt önmagának.

c) Bár kötelező lenne az indoklás, az utóbbi javaslatot egy szóval sem indokolta a beterjesztő.

d) Bár két beterjesztő van (Lázár J., Mátrai M.), az egyikük alá sem írta.

2010. jún. 12. 14:36
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/80 anonim ***** válasza:
Csak ismételni tudom magam 81%, érdekes felfogásod van a demokráciáról.
2010. jún. 12. 17:10
 72/80 anonim ***** válasza:
Hát, ez az én meglátásom. Tiszteletben tartom a tiéteket. Tudom, hogy ez nem egy olyan dolog, mint már mondtam, hogy tények, amik vitára nem alkalmasak, ez egy baromi érdekes is ezerszer is átbeszélhető téma. Nem vagyunk egy véleményen, de mondtam, ez nem gond.
2010. jún. 12. 17:11
 73/80 A kérdező kommentje:

Szép kulturált civódás volt ez itt eddig, ezért is tetszett, bár túl sok hozadék azt hiszem, nem volt...

A 81 %-os válaszolónak még annyit tennék hozzá, hogy el kéne vonatkoztatnia jelenlegi szereplőktől (FIDESZ, MSZP, Jobbik, akárki), és csak az intézményi vagy akár az emberi vonatkozásokat végiggondolni. Én magamnak sem adnék ekkora és ilyen hatalmat, mint amit most a FIDESZ kialakít magának (pedig szeretem magamat), mert tudom, hogy eltorzít, elhülyít, tönkretesz. Én sem vagyok akkora zseni, hogy így jól működjek, de ők se. És persze azzal egyetértek, hogy az MSZP silány, a Jobbik se a legjobb, de nem is személy szerint az ő kedvükért kell ellensúlyt teremteni.

2010. jún. 12. 17:11
 74/80 anonim ***** válasza:

Hát, én mindenkinek megadom a tiszteletet, az más kérdés, hogy sokan nem viszonozzák, de ebben a kérdésben erre nem volt példa, szóval még egyszer köszönöm, hogy kulturáltak voltatok.

Más pártokról ha konkrétan szó lenne könnyen lehet, hogy én is más véleményen lennék, jelenleg és a jövőben viszont nem látok gondot és tartom a véleményem. Amennyiben persze bizalmatlanságra vagy kételyekre adnak okot, akkor megrendülök én is.

2010. jún. 12. 17:13
 75/80 anonim ***** válasza:
Ja és ez az a dolog, ahogyan te fogalmaztál kérdező számomra ez is csak akkor lesz aktuális, amennyiben a helyzet változik.
2010. jún. 12. 17:15
 76/80 A kérdező kommentje:
17.13: OK. Akkor maradjunk ebben, és én is köszönöm a válaszokat és a vitát.
2010. jún. 12. 17:15
 77/80 anonim ***** válasza:
Én is köszönöm :)
2010. jún. 12. 17:18
 78/80 anonim ***** válasza:
52%

17.07-nek

"...Te tényleg azt hiszed az MSZP odajut? Én ennek elméleti esélyét sem látom..."

Sokan nem hitték volna, hogy a rendszerváltás után bármi esélye lehet az mszp-nek...

Aztán (mit ad Isten?) a 2002-es választásokon mégis ők nyertek!... Sőt még a következőn is!...

Gondoltad volna???...

Éppen az Orbán-kormány (1998-2002) után!

Vajon miért???... Hogyan lehet ez?...

Higyj nekem : a sok fideszre szavazók többsége nem azért szavazott a fideszre, mert annyira mellettük áll, hanem azért, mert a Jobbiknál még ez a kevésbé rossz...

Nem volt más alternatíva!

(Akiknek végképp felfordul a gyomra a fidesztől és az mszp-től, na ők álltak az LMP mellé, ennek köszönhető a döbbenetes és váratlan felfutásuk.)

Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy 4 év múlva az LMP erősödik meg, vagy megújulva az mszp...

Nos, ezt Orbánék is nagyon jól tudják, ezért tesznek meg most mindent a hatalmuk megszilárdítására...

(Ne legyen igazam, de a következő lépésük az lesz : kapjanak szavazati jogot a határontúl élő magyarok is.)

(Bár így tudnám a jövő heti LOTTÓ nyerőszámokat is.)

2010. jún. 12. 17:23
 79/80 anonim ***** válasza:

Itt nem csak a hatalom megszilárdításáról van szó! Azt nem tudjátok elképzelni, h van egy csomó olyan rendelkezés, paragrafus,amit tényleg módosítani kéne? A környező országok közül sajnos nálunk nem készítettek új alkotmányt!

Így legalább könnyebben módosítható...de akkor MINDIG módosítható! Azt hiszitek h a 4/5öd majd megvéd bármitől is? Ha nagyon akarják úgyis azt csinálnak amit akarnak! Megvan rá a választói felhatalmazás,mint azt halottuk kb1000szer;-) Szerintem az a jó ha egy pártnak minél nagyobb a támogatottsága és nem kényszerül bele koalíciós alkukba, mert a)választók nem a kiskoalcícióspartnerre szavaztak! b)legalább még1x nem tudják tönkreb@szni a baloldalt;-) Ameddig demokrácia van addig meg mindenki leváltható nem?

2010. jún. 14. 02:50
 80/80 A kérdező kommentje:

2.50: A kérdésedre válaszolnék: Lehet olyan helyzetet teremteni,,hogy ne legyen leváltható egy kormány a nélkül, hogy nyíltan, látványosan diktatúrát vezetnének be. Csak néhány példa, amiket Orbánék már részben beterjesztettek:

a) Lerövidítem a kopogtatócédula-gyűjtési időt. Így csak egy-két nagy párt tudja pár nap alatt a szükséges mennyiséget besöpörni, a kisebb indulókat eleve kizárom, a nélkül, hogy ez ki lenne hirdetve.

b) Megnövelem a szükséges kopogtatócédulák mennyiségét.

c) Még aránytalanabbá teszem a választási rendszert. Megint csak nekem fog kedvezni. Rám szavaz 35 %, és ezzel viszek 60-at.

d) Én nevezem ki a bírókat, a számvevőszéket, az Alkotmánybíróságot stb. Ha valami gond van, nekem kedvező ítéleteket fognak hozni.

e) Szavazati jogot adok az erdélyieknek. Biztos hálásak lesznek, meg amúgy is engem szeretnek.

És még rengeteg módszer, eszköz van, hogy leválthatatlanná tegyem magam. Demokrácia ez? Hát az, csak kicsit más, mint a tipikus, vagy amilyen eddig volt. És leváltatatlan vagyok? igen.

2010. jún. 14. 20:28
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!