Mit szólsz ehhez az alkotmánymódosító javaslathoz?
Itt olvasható:
Bemásolom az Alkotmányból azokat a részeket is, amiket módosítani, hatályon kívül helyezni akar.
34. § (4) Az Alkotmánybíróság tizenegy tagját az Országgyűlés választja. Az Alkotmánybíróság tagjaira az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselő csoportjainak egy-egy tagjából álló jelölő bizottság tesz javaslatot. Az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.
24. § (5) Az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges.
Nekem a következő problémáim vannak:
a) Eddig minden párt jelölhetett tagot az alkotmánybírót jelölő bizottságba, ezen túl a többség dönt, azaz a FIDESZ még a jelölési folyamatban formálisan se enged beleszólást senkinek.
b) Eddig a Horn-kormány által hozott szabály szerint az új alkotmányt előkészítő határozathoz négyötödös többség kellett. Ez után nem kell, a FIDESZ egyedül csinálhat alkotmányt önmagának.
c) Bár kötelező lenne az indoklás, az utóbbi javaslatot egy szóval sem indokolta a beterjesztő.
d) Bár két beterjesztő van (Lázár J., Mátrai M.), az egyikük alá sem írta.
De még egyszer akkor
Én most nem a FIDESZ ellen vagyok, hanem a törvény ellen. A hideg is kiráz, ha belegondolok, hogy esetleg pár év múlva állampárti múlttal bíró múmiák, vagy kacagányos-fokosos mélymagyarok lesznek az alkotmánybírák.
Demokrácia = Népuralom, a nép által megnevezett vezető, a néptől kapott hatalommal él. Ez történik? Igen, ez történik.
Nem beszélhetsz diktatúráról, mert az nem ezt jelenti.
Amennyiben ezeket az intézkedéseket a jelenlegi parlamenti többségével meg tudja tenni, akkor meg tudja tenni, mert lehetőséget adtunk rá, ezt hívják demokráciának többek között.
Mint mondtam az MSZP kiírta magát a politikából jó időre, ettől tartanod nem kell.
A Jobbiktól pedig félned nem kell, egy tisztességes párt, aki a te érdekeidet is szolgálja.
Egyébként a Jobbik egy "kis" párt és a támogatottsága kevesebb, mint a Fidesz támogatottsága. Mivel a Fidesz a munkáját jól végzi, így nincs oka rá a magyaroknak, hogy 4 év múlva ne őket szavazzák meg. Ha pedig lesz rá oka és a Jobbik lesz, akkor azt mondom legyen is a Jobbik.
81
Oké, de ott van pl az usa, a demokrácia egyik bástyája, ott meg sem fordul a fejükben, hogy átírják az alkotmányt, legfeljebb módosítanak rajta, és egy kicsivel régebbi az övék, mint a miénk.
Hogy magyarázzam el, mi a bajom: a demokratikus felhatalmazás nem jelent korlátlan hatalmat. Nem jelenthet, mert akkor van rá esély, hogy nem demokrácia lesz. Ezért kellenek mindenkor független szervezetek, amik ha úgy tetszik " a rendszeren kívül" vannak, és őrködnek a játékszabályok betartásán. Érted?
Nem, mert amit mondasz érzéseken alapul nem tényen. Ha valami demokratikus, akkor ilyen által nem válik diktatórikussá. Ami lesz belőle az is demokratikus, mert mi lehetőséged adtunk rá, hogy megvalósítsa.
A magyar alkotmányra pedig teljesen ráfér már ez.
81
Nézd, csak ismételni tudom magam, és már unalmas: kell ellensúly. De olyan ellensúly, ami mindenkivel szemben az, akárki is van hatalmon. Ha odaadjuk a mindenkori hatalomnak, hogy válassza már ki, ki legyen az ellensúly, akkor sok jóra nem lehet számítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!