Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Mit szólsz ehhez az alkotmánym...

Mit szólsz ehhez az alkotmánymódosító javaslathoz?

Figyelt kérdés

Itt olvasható:

[link]

Bemásolom az Alkotmányból azokat a részeket is, amiket módosítani, hatályon kívül helyezni akar.

34. § (4) Az Alkotmánybíróság tizenegy tagját az Országgyűlés választja. Az Alkotmánybíróság tagjaira az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselő csoportjainak egy-egy tagjából álló jelölő bizottság tesz javaslatot. Az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

24. § (5) Az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges.

Nekem a következő problémáim vannak:

a) Eddig minden párt jelölhetett tagot az alkotmánybírót jelölő bizottságba, ezen túl a többség dönt, azaz a FIDESZ még a jelölési folyamatban formálisan se enged beleszólást senkinek.

b) Eddig a Horn-kormány által hozott szabály szerint az új alkotmányt előkészítő határozathoz négyötödös többség kellett. Ez után nem kell, a FIDESZ egyedül csinálhat alkotmányt önmagának.

c) Bár kötelező lenne az indoklás, az utóbbi javaslatot egy szóval sem indokolta a beterjesztő.

d) Bár két beterjesztő van (Lázár J., Mátrai M.), az egyikük alá sem írta.

2010. jún. 12. 14:36
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/80 anonim ***** válasza:

39, de ki fog kormányra kerülni? Most komolyan :)

Te tényleg azt hiszed az MSZP odajut? Én ennek elméleti esélyét sem látom.

2010. jún. 12. 16:54
 62/80 anonim ***** válasza:
81%, már megint azok az átkozott jóstehetségű emberek...
2010. jún. 12. 16:55
 63/80 anonim ***** válasza:

81

Lényegtelen, hogy ki jut oda: ugye nem képzeled, hogy 2600-ig folyamatosan a fidesz lesz hatalmon?

2010. jún. 12. 16:57
 64/80 anonim ***** válasza:
Mellesleg: az sem helyén való, ha fidesz teszi ezt.
2010. jún. 12. 16:58
 65/80 anonim ***** válasza:

Jajj félreértettetek. Nem úgy értettem hogy a függetlenek jelenleg bármely párt felé húznak, természetesen ők függetlenek, de az emberek emberek, vannak érzéseik meglátásaik. Képtelenség valamit meglátás nélkül végezni. Akkor olyan meglátás legyen, amilyet te magad is választasz.

Ahhoz pedig nem kell jóstehetség, hogy megmondd, hogy egy jó darabig nem lesz MSZP kormány. Ilyen alapon pedig az is jóstehetség, hogy "ezt senki nem változtatja meg".

2010. jún. 12. 17:02
 66/80 anonim ***** válasza:
Na mindegy, lényegtelen is. Továbbra is én támogatom ezt, ahogyan a kérdés is szólt.
2010. jún. 12. 17:04
 67/80 anonim ***** válasza:

16:53-nak

Az, hogy mit hozhat a jövő, még senki nem tudhatja!

Te itt most vakon találgathatsz, hogy mi lesz 4-8 év múlva...

Most csak azt próbáld elképzelni, hogy mi lenne, ha ezt az Alkotmányt most nem a fidesz, hanem mondjuk az mszp törvényesítené???...

Akkor nem félnél?...

TE lehetsz, hogy vakon megbízol (most) a fideszben, de én például már nem, mert már tapasztaltam, hogy nem minden olyan csilli-villi, mint ahogy azt ők megígérik...

Én egyetlen egy pártban sem bízom meg annyira, hogy teljhatalmat adjak a kezükbe!!!

2010. jún. 12. 17:06
 68/80 anonim ***** válasza:
81%, azt nem érted meg még mindig, hogy 2/3 ide vagy oda, a Fidesz nem arra kapott felhatalmazást és végképp nem az ország többségétől - akármennyire is elég volt a szavazók/szavazatok száma a 2/3-hoz, hogy azt tegyen, amit akar, bár a 2/3 törvényileg tulajdonképp feljogosítja erre.
2010. jún. 12. 17:07
 69/80 anonim ***** válasza:
Ha az MSZP lenne akkor természetesen félnék. Hogy a francba ne félnék tőle? Viszont szerintem a kettőt egy lapon említeni nem lehet. A bizalmatlanságomra ezidáig pedig ilyen részről indok nem volt, ha lesz, akkor majd félni fogok, addig nem.
2010. jún. 12. 17:07
 70/80 anonim ***** válasza:

Tévedsz, arra is kapott felhatalmazást. Az alkotmánymódosítás nem friss dolog, ezt is előre megmondták.

Ha pedig most többségről nem többségről beszélünk, gondolom azokra is célzol, akik nem mentek el szavazni. Tudod az a véleményem róluk,hogy meg volt rá a lehetőségük. Az ő bajuk és gondjuk, ha nem mentek el, ez jogukban állt. Mostmár ne ők akarják megmondani, hogy mi meg hogy meg mit kellett volna.

2010. jún. 12. 17:09
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!