Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Mit szólsz ehhez az alkotmánym...

Mit szólsz ehhez az alkotmánymódosító javaslathoz?

Figyelt kérdés

Itt olvasható:

[link]

Bemásolom az Alkotmányból azokat a részeket is, amiket módosítani, hatályon kívül helyezni akar.

34. § (4) Az Alkotmánybíróság tizenegy tagját az Országgyűlés választja. Az Alkotmánybíróság tagjaira az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselő csoportjainak egy-egy tagjából álló jelölő bizottság tesz javaslatot. Az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

24. § (5) Az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges.

Nekem a következő problémáim vannak:

a) Eddig minden párt jelölhetett tagot az alkotmánybírót jelölő bizottságba, ezen túl a többség dönt, azaz a FIDESZ még a jelölési folyamatban formálisan se enged beleszólást senkinek.

b) Eddig a Horn-kormány által hozott szabály szerint az új alkotmányt előkészítő határozathoz négyötödös többség kellett. Ez után nem kell, a FIDESZ egyedül csinálhat alkotmányt önmagának.

c) Bár kötelező lenne az indoklás, az utóbbi javaslatot egy szóval sem indokolta a beterjesztő.

d) Bár két beterjesztő van (Lázár J., Mátrai M.), az egyikük alá sem írta.

2010. jún. 12. 14:36
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/80 anonim ***** válasza:
81%, a kérdező is tökéletesen leírta, kicsit bővebben, hogy mit gondolsz te rosszul. A demokrácia nem a választásokig tart. Intézményrendszer, törvények, nép érdekében történő kormányzás, többpártrendszer úgy, hogy a teljes politikai intézményrendszer hozzáférhető legyen mindegyik pártnak törvényes keretek között. Ez már nagyjából demokrácia. Ezekkel a lépésekkel elég nagy esély van rá, hogy ezek közül több is sérülni fog.
2010. jún. 12. 16:12
 32/80 anonim ***** válasza:

Ti nem látjátok jól a dolgot.

Az ellensúlynak is olyannak kell lennie, hogy az megfeleljen. Jelenleg ki felel meg? Na ennyit erről. A demokrácia pedig az, amit én mondtam el. Amire lehetőséget adunk mi. Márpedig adtunk, tehát az. Mint mondtam a nem egyetértés vagy ellensúly kérdés nem kérdőjelezi meg a demokratikus mivoltot.

2010. jún. 12. 16:13
 33/80 anonim ***** válasza:
53%

81

Hagyjuk a témát, vagy tényleg nem érted, mert azt hiszed, a pártodat támadjuk, vagy nem akarod érteni. Az soha, senkinek nem tesz jót, ha ő választhatja ki, kik fogják kontrollálni a döntéseit.

2010. jún. 12. 16:14
 34/80 anonim ***** válasza:
53%
Hát 81%, javaslok egy adag társadalomtudományi, államismereti és politológiai ismeretszerzést, mert úgy látom, eléggé szabadon kezeled a fogalmakat. Az demokráciának pont az a lényege, hogy a kormányhatalmat ellenőrizni lehet. Az első és legfpbb ellenőrző a nép, de ezen kívül szükség van még hozzáértő, és FÜGGETLEN, vagy legalábbis a politikai viszonyokat valamelyest leképező szervekre is. Ha az AB-t megpakolják Fideszesekkel, az egyrészt nem lesz független, másrészt a politikai viszonyok leképzése sem lesz meg, ugyanis azért egypártrendszer még nincs, harmadrészt pedig a szakértelem is megkérdőjelezhető.
2010. jún. 12. 16:17
 35/80 anonim ***** válasza:
Én is pont erről magyarázok, hogy nem csak a választásokig tart, de látom nem értetek engem. Na mindegy lényegtelen én másképpen nem tudom neked/nektek elmondani, hogy hogyan működik ez, de tényleg nézzetek utána a demokratikus és diktatórikus berendezkedéseknek, mert a diktatúrának, vagy annak bármely elemének köze sincs a Fidesz intézkedéseihez.
2010. jún. 12. 16:25
 36/80 anonim ***** válasza:
52%
81%, sajnos te nem fogod fel, hogy mindkét intézkedés lényege egyértelműen az, hogy a Fidesz a kormányzás minden területére ki akarja terjeszteni az "egyeduralmát", és bizonyos, valódi demokráciában fontos szerepet betöltő szabályokat akar kiiktatni. Valóban nem szünteti meg vele egy csapásra a demokráciát, de erőteljesen távolodik tőle, ami nekem épp elég.
2010. jún. 12. 16:31
 37/80 anonim ***** válasza:

Ez az egyeduralom dolog a ti félelmetek. Először is azt nézzétek meg, hogy jelenleg, akik az ellensúlyt képviselik függetlenek-e és ténylegesen hogy is mondjam: "Hogyan látják a dolgokat". Na ez az, ami már cáfolja az egészet.

Ez a 2022 dolog meg megint csak mondom nem lesz aktuális.

2010. jún. 12. 16:33
 38/80 anonim ***** válasza:
52%
Egyre inkább érzem, hogy a Fidesz-szimpatizánsok, de még a jelenlegi Fidesz intézkedésekkel egyetértők is különleges jövőbe látó képességekre tettek szert...
2010. jún. 12. 16:35
 39/80 anonim ***** válasza:
61%

81

Azt értsd már meg, hogy itt nem a fideszről van szó. Általánosságban beszélünk.

2010. jún. 12. 16:36
 40/80 anonim ***** válasza:
Általánosságban félelem és rémhit miatt. Ne legyetek már ennyire paranoiások. Én nem félek, pedig fiatal vagyok, ergo az én jövőmet is elcseszné a dolog.
2010. jún. 12. 16:40
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!