Mit szólsz ehhez az alkotmánymódosító javaslathoz?
Itt olvasható:
Bemásolom az Alkotmányból azokat a részeket is, amiket módosítani, hatályon kívül helyezni akar.
34. § (4) Az Alkotmánybíróság tizenegy tagját az Országgyűlés választja. Az Alkotmánybíróság tagjaira az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselő csoportjainak egy-egy tagjából álló jelölő bizottság tesz javaslatot. Az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.
24. § (5) Az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges.
Nekem a következő problémáim vannak:
a) Eddig minden párt jelölhetett tagot az alkotmánybírót jelölő bizottságba, ezen túl a többség dönt, azaz a FIDESZ még a jelölési folyamatban formálisan se enged beleszólást senkinek.
b) Eddig a Horn-kormány által hozott szabály szerint az új alkotmányt előkészítő határozathoz négyötödös többség kellett. Ez után nem kell, a FIDESZ egyedül csinálhat alkotmányt önmagának.
c) Bár kötelező lenne az indoklás, az utóbbi javaslatot egy szóval sem indokolta a beterjesztő.
d) Bár két beterjesztő van (Lázár J., Mátrai M.), az egyikük alá sem írta.
Ti nem látjátok jól a dolgot.
Az ellensúlynak is olyannak kell lennie, hogy az megfeleljen. Jelenleg ki felel meg? Na ennyit erről. A demokrácia pedig az, amit én mondtam el. Amire lehetőséget adunk mi. Márpedig adtunk, tehát az. Mint mondtam a nem egyetértés vagy ellensúly kérdés nem kérdőjelezi meg a demokratikus mivoltot.
81
Hagyjuk a témát, vagy tényleg nem érted, mert azt hiszed, a pártodat támadjuk, vagy nem akarod érteni. Az soha, senkinek nem tesz jót, ha ő választhatja ki, kik fogják kontrollálni a döntéseit.
Ez az egyeduralom dolog a ti félelmetek. Először is azt nézzétek meg, hogy jelenleg, akik az ellensúlyt képviselik függetlenek-e és ténylegesen hogy is mondjam: "Hogyan látják a dolgokat". Na ez az, ami már cáfolja az egészet.
Ez a 2022 dolog meg megint csak mondom nem lesz aktuális.
81
Azt értsd már meg, hogy itt nem a fideszről van szó. Általánosságban beszélünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!