Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Szerintetek a szocializmus...

Aki Val kérdése:

Szerintetek a szocializmus (1945-1956,1957-1989) és a szovjetek jók volt?

Figyelt kérdés
Főként Kádár János, Rákosi Mátyás és az szovjetekről vélemények.
2017. aug. 7. 08:23
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/116 anonim ***** válasza:
75%

"Az észkombájnok nem ok nélkül gyalázzák azt a kort: besuvasztották őket a Munka törvénykönyve alá, átmenetileg elvesztették hivalkodó címeiket, Rákosi még a csillogó talárt is leszaggatta róluk. Pedig 1945-ig ők is az úri középosztályhoz tartoztak.

A legvagyonosabb réteg, a polgárság pedig elvesztette értékes termelőeszközeit, a "munkahely Teremtés", azaz a kizsákmányolás lehetőségét, a házicselédet, sokakat kiköltöztettek a villájukból is."

Azt hozzá tenném, hogy a legtöbb népnyúzó burzsujt kenőpénzért kimenekítették az országból. A villáikat valóban nem tudták magukkal cipelni. Valamint az otthon önellátásból megélő szorgos parasztembert is kuláknak bélyegezték, pedig soha nem tartott cselédet. De őt már tartották cselédként a TSZ-ben. Pedig ő nem ártott senkinek, kenyeret adott a népnek.

A proletárhatalom fogalmat valóban szó szerint érrtette némelyik, és proliból lett a legkegyetlenebb fullajtár (vezető) a munkahelyeken. Nem ritkán 6 elemivel (mivel akkor még annyi volt az általános iskola) gyárigazgató vagy pártvezér lett. Például Kádárnak sem volt diplomája.

Elárulom hogy napjainkban mikor a kizsákmányolást látom én is gyakran arra gondolok hogy a régi rendszer milyen jól jönne, amikor a közpénzből gazdagodó milliárdosokat ismét üldöznék. Ámde a régi rendszerben sem az egykori úr szenvedett, ahogy írtam is. Mert az megvette szabadságát és a mai napig is külföldön van. Hanem az ártatlan és tisztességes szorgos parasztság szenvedett legtöbbet. Persze néhány úr is "áldozata" lett a kommunizmusnak, de nekik is csak a vagyonuk veszett oda, a TSZ-be egyet sem vertek be kemény munkára. Esetleg csak Recskre egy rövid időre. Míg például az ártatlan és szorgos szüleim a TSZ-ben mentek tönkre, mert otthon meg merészeltek élni a saját verítékükből és volt egy hektár saját földjük.

49/F.

2017. aug. 7. 11:45
 42/116 anonim ***** válasza:
63%

'Kinek "remek"-eltek azok a "munkástanácsok"? Kedves Robgros barátom! [link] Ugyan kinek?'

És egy sztahanovista tisztázatlan halálából ilyen következtetést vonunk le az egészre nézve... Grat.

Tudod mit? Kérdező haveroddal mehetsz te is Venezuelába.

2017. aug. 7. 11:50
 43/116 A kérdező kommentje:

#36 ... a patkány meg hazudik ... :)

#37 Én nagyon szeretek itt lenni ... de attól a kommunistákat imádhatom!

Amúgy kik azok a pártmunkások?

2017. aug. 7. 11:51
 44/116 anonim ***** válasza:

'Én nagyon szeretek itt lenni ... de attól a kommunistákat imádhatom!'

Ha csendben tennéd, talán le se tojnánk -legfeljebb nem értenénk-, de ezzel a propaganda hadjárattal ne csodálkozz, ha elküld mindenki melegebb éghajlatra.

2017. aug. 7. 11:55
 45/116 A kérdező kommentje:
Én szeretem a Fideszt! De attól meg van még tiltva, hogy a kommunistákat szeressem???
2017. aug. 7. 11:58
 46/116 anonim ***** válasza:
63%

"Amúgy kik azok a pártmunkások?"

Kommunista vagy és még ezt sem tudod? Agitátorok, ingyenélő papírtologatók.

Lusta, tanulni nem vágyó gyerek. Hamar megismerkedik a felforgató eszmékkel, csatlakozik hozzájuk, jobb mint dolgozni.

Jellemzőjük a "spanyolos" múlt, a spanyol polgárháborúban való részvétel köztársasági oldalon, nemzetközi brigádok, no nem a fronton, hanem a mögött komiszárként, hosszú szárnyú bőrkabátban, hatalmas pisztolytáskával az oldalán, belső ellenségre vadászván.

Aztán itthon illegalitás, börtön, egyik - másik a Szovjetunióba kerül, néhány ott hullik el Sztálin tisztogatásai alatt.

A háború alatt földalatti munka, bujkálás, lógás.

'45 - ben előmászik a kő alól a pártmunkás és "pártmunkál", papírokat tologat, kihallgat, összever a pincében embereket, akiknek normál körülmények között a cipőjét nem pucolhatná ki.

Egyik - másik '56 - ban életét veszti, de a túlnyomó többség elbújik, megússza, utána még egy kicsit részt vesz a megtorlásban, aztán visszavonultság, emlékiratok, a család meghitt melege. Némelyik kap valami titulust, posztot, igazgató lesz valahol, kap egy katedrát, irodát ahol még árthat egy kicsit.

Utána magas nyugdíj - napjainkig.

2017. aug. 7. 12:00
 47/116 anonim ***** válasza:
63%

Egyébként nagyon sokat köszönhetünk a cuclizmusnak, amennyiben rengeteg jobbnál jobb vicc született a korban, a korról.

Pl. vegyük ezt, amely a Horthy és az új rendszer közötti eltérésekre mutat rá:

'50 - es évek, agitátorok érkeznek felmérni a lakosság hangulatát. Megkérdezik az öreg Józsi bácsit, mikor élt jobban, most vagy Horthy alatt?

- Nem tudom, kérem, nem politizálok, nem értek én ahhoz.

- Na jó, segítünk emlékezni, például hány nadrágja volt Horthy alatt?

- Kettő kérem.

- És most?

- Most egy.

- Na jó, de miből volt az a két nadrág?

- Vászonból.

- Na és miből van a mostani?

- Abból a kettőből.

2017. aug. 7. 12:03
 48/116 anonim ***** válasza:
63%

'De attól meg van még tiltva, hogy a kommunistákat szeressem???'

Ahogy már előttem megfogalmazták, a liberalizmus csodája, hogy jogodban áll hülyének is lenni, csak ne reklámozd :)

2017. aug. 7. 12:03
 49/116 A kérdező kommentje:
Honnan veszed, hogy kommunista vagyok? Én csak gondolkodom.
2017. aug. 7. 12:04
 50/116 anonim ***** válasza:
63%

"A szocializmus a legjobb rendszer volt! Te csak Schmidt Mária és a fideszesek könyveiből gondolod, hogy rossz volt."

"Én szeretem a Fideszt! De attól meg van még tiltva, hogy a kommunistákat szeressem???"

LOL. Én meg a duplakaramellás Magnumot szeretem.

Trollkodj máshol, hülyegyerek.:D

2017. aug. 7. 12:05
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!