Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Szerintetek a szocializmus...

Aki Val kérdése:

Szerintetek a szocializmus (1945-1956,1957-1989) és a szovjetek jók volt?

Figyelt kérdés
Főként Kádár János, Rákosi Mátyás és az szovjetekről vélemények.
2017. aug. 7. 08:23
 81/116 anonim ***** válasza:
84%

'"A Személyes Tapasztalat mindig megbízhatóbb, mint a könyv."

Jó, akkor nem süllyedt el a Titanic, nem volt Holodomor (Szovjetunió, milliókat éheztettek halálra), nem élt Mátyás király, Julius Cézár, Napóleon mert róluk nincs személyes tapasztalatod, értem.'

Akkor a francia forradalomra sem került sor, ahogy az 1917-es bolsevik államcsínyre sem, mert nem tapasztalta meg.

2017. aug. 7. 13:25
 82/116 A kérdező kommentje:
Bocsánat. Ártatlanok voltak. A korombeli gyerekek nem túl jók írásban, véletlenül írtam, hogy nem voltak ártatlanok. Általános iskolás vagyok.
2017. aug. 7. 13:30
 83/116 anonim ***** válasza:
100%

'Általános iskolás vagyok.'

Akkor hogy a lótúróba tapasztaltál te bármit is Kádár rendszeréből?

2017. aug. 7. 13:32
 84/116 anonim ***** válasza:
84%

De ha már személyes tapasztalat:

Én már éltem akkor, ugyan '75 - ben születtem, de még jártam az NDK - ban, láttam a berlini falat az utolsó "aktív" évében, jártam Ceausescu Romániájában, az akkori keleti blokk országaiban, emlékszem a silányságra. Volt Wartburgom, vezettem Ladát, Trabantot, az akkor faros Skodákat.

A szocializmus a nihil, a silányság, az igénytelenség szinonimája volt. Börtönország, pl. nem járt alanyi jogon útlevél mint ma. Nem utazhattál szabadon, csak körülményesen, nyilvánosan nem mondhattál ki akármit, mindenből egy volt, egy párt, egy tévé, egy vélemény, egy irány - a csőd felé.

2017. aug. 7. 13:33
 85/116 anonim ***** válasza:
84%
Ja nem, most derült ki, hogy végig kamuztál...
2017. aug. 7. 13:34
 86/116 anonim ***** válasza:
100%

"Általános iskolás vagyok."

Na, gondolhattam volna. Na irány a könyvtár. Szeptemberig még felszedhetsz valamit.

2017. aug. 7. 13:34
 87/116 anonim ***** válasza:
88%

1984-ben érettségiztem, a nyugati határszélen, utána a fővárosban jártam egyetemre. A nagyapám tagja volt 56-ban a helyi munkástanácsnak, meghalt, mielőtt felelősségre vonták volna érte. Az apám sorkatonaként járőrözött a határsávban, ami el volt aknásítva, tűzparancsuk volt bármilyen mozgás esetére. Két osztálytársamat még a gimiben bevitték a fogdába, mert a kis amatőr zenekaruk egyik-másik számát rendszerellenesnek találták. Egyetemről hazafelé vonatozva Celldömölkön felszálltak a civil ruhás nyomozók két géppuskás határőrrel, mindenkit végigigazoltattak, aki nem tudta megmagyarázni, miért utazik nyugat felé, leszállították. Március 15-én, október 23-án a kollégiumigazgató mindenkinek a nevét felírta, aki kilépett az épületből. Többször előfordult, hogy bulikban figyelmeztettek, hogy ezzel-azzal ne beszéljek, mert besúgó. A boltokban nem volt semmi választék, semmiből, évekig banánt és fehércsokit vittem haza karácsonyi ajándéknak Pestről.:-) A jólétről meg annyit, hogy persze, nagyjából 90%-a a lakosságnak hasonló szinten élt, a bányászbéka segge alatt. Amikor bedőlt az egész, mert sz@rt termeltünk sz@rért a testvéri országoknak saját nyersanyag nélkül, az egekbe szökött a munkanélküliség - csak épp ez nem a kapitalizmus bűne.

No mindegy, írhatnék még oldalakat, de nem hiszem, hogy érdemes - aki maga is megélte, van összehasonlítási alapja, mégis visszasírja, ott valami komoly mentális defektus van.

2017. aug. 7. 13:40
 88/116 anonim ***** válasza:
84%

87.

Tényleg a banán! A mai gyerekek már nem tudják. Nem volt déligyümölcs csak Karácsonykor. Persze könnyű lenne ma mondani, nagy dolog, megvagyok én banán nélkül, mikor van szarásig a Tesco - ban.

Sose felejtem el, mikor az első színes tévénket vettük, olyan '83 körül. A faterom nap közben jöttében - mentében valahol megvette a régen várt készüléket (nem volt olyan egyszerű venni, meg a választék sem volt olyan mint ma), hazavitte, majd visszament melózni.

Én jövök haza a suliból délután (kulcsosgyerek), otthon még senki, de hurrá, itt az új tévé!

Csak természetes, hogy üzembe helyezem. Hétfő volt....(nem volt adás).

Sebaj, rajtam nem fogsz ki, betekerem Bratislava 1 - et. Egy régi fekete - fehér filmet vetítettek...

2017. aug. 7. 13:48
 89/116 anonim ***** válasza:
0%

HakapesziM barátom!

Amit Te Holodomornak nevezel, annak a javát az orosz emigráció montolta össze az USA West-Side-on, polgárháborús fotográfiák felhasználásával. Amiről biztosat én tudok abból a korból az, hogy Ukrajnában - véletlenül - egymás után ÉGTEK KI búzamezők, amit aztán az Acélember nem hagyott szó nélkül...

Köztudomású, hogy 1986-ban uabban az országban - egészen véletlenül az is - ugyebár? - egy atomreaktor ÉGETT KI, amire viszont a Gorbi csak idétlenül vigyorogni tudott - dalba is foglalta őt a mi Csepregi Évikénk - nyilván nem az Ő ötlete volt. T.i. az a kelekótya nóta.

Valóban manapság nincs "Holodomor", "Gulág", meg Kulturális Forradalom (a kínai Vörös Gárda terrorja) sincs...

Ami van, az 4 millió orosz hajléktalan, meg annyi fogvatartott, aminél több csak az USA-ban - vagy hogy hazai példát említsek "köz"munkaprogramnak nevezett kényszermunka az értelmiségi társadalom teljes helyeslése és mindenféle polgárőrségek masíroztatása közpedte.

Nincs Recsk se - "csupán" - Tarnabod - és az nem 1-2 évről szól...

Nincs ÁVH, meg munkásőrség, van helyette TEK, Betyársereg, megszámlálhatatlan polgárőr, meg korporáció. Nincs 3/3 se csak demokatikus titkosszolgálat. Jól mondom? A hivatalos adatok szerint is 3x-a a fogvatartottak száma annak, ami a "börtönajtók csapódásától hangos Kádár-korszakban" volt.

Tévedek talán?

Hol itt a különbség?

Megmondom: az Értékrendben, amit még szegény Öreg idejében elkezdtek megfordítani. (Mi másról szól Hofi, Nagybandó - a korabeli filmipar? - no jó Fábri, meg 1-2 kommunista szimpatizáns kivételével...)

Ú.m.: Amit a kommunisták tesznek az diktatúra, meg emberiség elleni elévülhetetlen bűn, Úgy ám! -- ellenben amit a polgárok-értelmiségiek, az viszont ... az demokrácia és munkahely Teremtés.

2017. aug. 7. 14:12
 90/116 anonim ***** válasza:
85%

"Amit Te Holodomornak nevezel, annak a javát az orosz emigráció montolta össze az USA West-Side-on, polgárháborús fotográfiák felhasználásával."

Forrást ha lehet.

"Amiről biztosat én tudok abból a korból az, hogy Ukrajnában - véletlenül - egymás után ÉGTEK KI búzamezők"

Személyes tapasztalat?

"amit aztán az Acélember nem hagyott szó nélkül"

Hát ezt még a köztudomásúan igen megértő Acélember - Dzsugasvili sem hagyhatta.

"Köztudomású, hogy 1986-ban uabban az országban - egészen véletlenül az is - ugyebár? - egy atomreaktor ÉGETT KI"

Abban az országban teljesen szokványos volt, hogy egy nagy projekt tragédiában végződik - amit aztán eltitkolnak/megpróbálnak eltitkolni.

"Nincs ÁVH, meg munkásőrség, van helyette TEK, Betyársereg, megszámlálhatatlan polgárőr"

Igen, retteg is a családom, mikor kopog az ajtón hajnalban a TEK, a Betyársereg vagy épp egy vérszomjas polgárőr.

"Tévedek talán?"

Nem. Hazudsz.

"Megmondom: az Értékrendben, amit még szegény Öreg idejében elkezdtek megfordítani."

Neked az az értékrended? A te Öreged oroszul nem tudott 40 év alatt megtanulni, csak bólogatott, tudta, hogy normális országban nem lehetne vezető.

2017. aug. 7. 14:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!