Kommunista terminológiában mit jelentett, ha valaki népellenség volt?
Musztafa! Nem a proliknak kellett, amit elvettek vagyont. Az az államé lett.
Népellenség az volt, aki a rendszert vagy a SZTU-t bírálta. De azokat is annak tartotta Rákosi, akik vagyonosak voltak.
Figyu, előző. Az apósom népellenség volt - kulák, mert nem adta be az előírt kontigenst marhahúsból, pedig volt egy tehene. Ezért ült két hónapot. Az anyósom három hónapot ült mert biciklipumpával kiverte az udvarból a komiszárt aki tojást jött rekvirálni. Mindkettőt népellenségként ítélték el.
A nagyapámtól elvették a négyszobás házát és a csűrbe költöztették az öt gyerekkel, feleségével és öreg anyjával a konfiskációként elvett házba pedig beköltözött egy gyöttment partizán, akinek fia ma is ott lakik és nevére is írták a tulajdont.
Másik nagyapámnál aki csizmadia volt talált a komiszár két pár csizmatalpat, amit nagyapám nem adott be, ezért megbüntették, az egyik pár új talpat pedig akkor mindjárt rá kellet vernie a komiszár csizmájára. Utána el is vitték minden szerszámját és varrógépjét mint a nép eltitkolt vagyonát. Azon a gépen ma a komiszár unokája bőr késtokkokat var.
A kommunista uralmat, igaz már a szelídebb formáját magam is felnőttként megéltem.
"A rohadt mprlista pista...kptlista" ( kb. Hohi Gézától). Én soha nem találkoztam vele -a népellenséggel. Viszont sokat hallottam szónoklatokban.
Szerintem politikai értelemben egy kitalált 'szimbólum'.
Most is van népellenség...de, úgy tudom, hogy kikéri magának.
"Aki a fenn álló rendszer ellensége volt az a nép ellensége volt."
Minek ide a "volt"?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!