Miért baj az ha valaki büszke a magyar származására?
Manapság erénynek számít, ha valaki büszke arra hogy meleg, biszexuális, cigány, zsidó, fekete, indián, migráns satöbbi. Az mind erény, és támogatandó.
Az miért van tűzzel-vassal üldözve, ha valaki arra büszke hogy magyar? Mert az ugye populista-demagóg-nacionalista-soviniszta-fasiszta-náci-kirekesztő-gyűlölködő-intoleráns-horthysta-szélsőséges...
Nem igazán értem a logikát emögött.
És sztem ha nincs ez a szemléletmód a ballibeknél már évtizedek óta, akkor nem lenne ilyen erős szélsőjobb sem mint a Jobbik. Ők kreálták azzal hogy folyton farkast kiáltottak!
De egyébként tisztelni lehet a magyar hagyományokat, szokásokat, történelmet, lehet emlékezni dolgokra, sőt kell is, mert az őseinknek elődeinknek köszönhetjük hogy itt vagyunk és élünk, de ennyi hangoztatni hogy hogy mennyire büszkék vagyunk a magyarságunkra felesleges. Az ősök érdemei nem a mi érdemeink.
51-es voltam.
Szerintem a probléma a "büszke" szó értelmezésével van.
Mert az első jelentése szerint a büszke ember tisztában van értékével, érdemeivel, és ezért öröm tölti el.
Ha magyar emberről van szó, akkor ez a magyarság értékét, érdemeit jelenti, és efölötti örömét.
Büszke az az örömöt érző ember is, akit jóleső érzés tölt el egy vele kapcsolatban lévő, hozzá tartozó, hozzá többé-kevésbé közel álló személy vagy dolog értékessége miatt.
Nincs az értelmezésében semmi olyasmi, hogy csak a saját személyes dolgaira, tevékenységére lehet büszke valaki.
A másik dolog, hogy lehet, hogy a származás szót félre lehet érteni a kérdésben. A hozzáfűzésekből kiderül, hogy többre gondolt a kérdező, nem csak származásra, hanem származás alapján való hovatartozásra is. Ha jól értem.
Azért mert az újságírók magyargyűlölők, sőt fehérgyűlölő rasszisták.(Még akkor is ha ők is fehérek.)
Ilyen egyszerű.
"Kérdező!
Mit jelent az, hogy "magyar származás"?
Én magyar anyanelvű magyar állampolgár vagyok, de sohasem szavaztam se a Fideszre, se a Jobbokra.
Szerinted lehetek én büszke a magyar származásomra?"
Persze. Ezt nem az dönti el, hogy egy X-et hova teszel.
"Vagy nem is lehetek magyar?"
De.
A "magyar származás" nem azt jelenti hogy Orbán-fanatikus hívő vagy tökömtudjamilyenhívő.
magyar = mag + er = beszélő ember
származás = aki világra hozott = szülők
Felteszem, a (nagy)szüleid egyike magyarul beszélő ember volt, így természetesen elmondhatod magadról hogy magyar származású vagy. :D
"Mert a zsidóknak nem tetszik."
No comment.
"Mert a zsidóknak nem tetszik."
Már éppen kezdett jó irányba menni a beszélgetés, és persze csak sikerül valakinek egy ilyet benyögni.
Már reszelem az ereimet egy vajazókéssel...
Tudod; pont ez volt a szándéka a zsidózónak. Hogy mint az akármi kapcsán bevetett zsidóellenes jelzővel, rövidrezárja a diskurzust. Mert valamilyen félelemből feladjuk.
És sajnos igaza van.
Pedig a zsidóktól csak tanulni lehet. Mennyivel könnyebb lenne a helyzetünk, ha mi is kitaláltuk volna a saját külön magyar vallást. És akkor külföldön nem etnikumként, hanem vallási közösségként is és vagy tartozhatnánk össze. Mikor hogyan jobb a közösségünknek.
Én például arra is büszke vagyok, hogy mondhatom azt hogy egy közössége tartozok Habsburg Józseffel.
Szerintem ő volt a legjobb magyar király.
Tisztában vagyok vele, hogy ő történetesen nem beszélt magyarul egy szót sem. Na és??
Az ő 10 éve alatt óriásit fejlődött az ország. Még a jobbágyokat is majdnem felszabadította. Minimum 50 évvel megelőzte a korát.
Az én 5 kedvenc királyom:
1. II. József
2. Luxemburgi Zsigmond
3. Károly Róbert
4. Hunyadi Mátyás
5. I. Ulászló
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!