Miért hazudik az ellenzék a szegénységről?
Miért állítják, hogy nő, mikor csökken?
Éhező gyerekekről beszélnek, mikor most lett nekik ingyenes az étkezés!
"Csak mutatnám magyar "szegénység".
https://www.youtube.com/watch?v=6kNkmU2-0RA
Na csá."
Szóval pár száz ember = több millió szegény. Értem...
A végén mondja, hogy átlagosan 45-50 ezer forintot szántak a kiadásra az emberek. Hát kérem szépen, az a nagy helyzet, hogy ezt vagy összegyűjtötték 1 év alatt, vagy/és nagyanyuci és nagyapuci karácosnyi ajándék 10-50 ezer forintot rakott félre az év alatt, és odaadták az unokáiknak, esetleg a KÜLFÖLDÖN(!) élő rokonaik utaltak haza több tízezer forintot.
Meg amúgyis: mi alapon mondod, hogy ők nem szegények vagy "álszegények"? Ismered őket személyesen? Mi van akkor, ha ezt a pénzt több éven keresztül gyűjtötték össze erre a szórakoztatási eszközre? Egyébként is lehet, hogy ők a középosztályhoz tartoznak.
A vicc, hogy Kaposvár lakossága 63 742 fő (2015. jan. 1.), azt mondod, hogy a boltban 63 742 fő volt ott? Vagy éppen 63 742 fő MIND szegény? Mert éppen egy bolt tele volt pár száz fővel, akkor senki szegény?
Egy ilyen videó alapján, vagy éppen a telt parkolók a plázák és áruházak körül - TIPIKUS érv arra, hogy nincs szegényszég... Miközben csak pár száz (vagy ezer, de semmiképpen tízezer, százezer, vagy éppen 3-4 MILLIÓ fő!) főről lehet szó.
# 80/82 Időpont tegnap 18:56
"Azért, mert azzal nem segítünk nekik."
Rengeteg más dologgal sem segítünk nekik, mégis csináljuk. Más szóval ez nem érv.
"Az egész szolidaritás alapja, hogy azért segítünk, hogy esélyegyenlőséget teremtsünk. A segély megold egy sor szociális problémát, viszont nem fenntartható, és nem is visz az esélyegyenlőség irányába."
Még mindig nem érted. Ez nem csak a segélyről szól. Hogy várhatod el, hogy ne kelljen segélyezni senkit (vagy - ahogy írtad -, csak az épp munkakeresőket), ha az ország nagy része 40 órás, bejelentett állás után (még ha az egyszerű mint egy pénztáros, vagy fröccsöntő) sem kap annyit amennyiből meg lehet élni? És továbbra is megkérdezem, mert kitérsz a válasz elől: Ezek a munkakörök végzői dögöljenek meg?
"Nem is erről volt szó, hanem a létminimum és a minimálbér viszonyáról. Most azért biztosítsunk létminimumot, amit nem tudnak beosztani, mert az jár?"
Senki nem mondta, hogy ezt nekünk kell biztosítani. De értem, szerinted, aki bármilyen betanított munkát végez, az dögöljön meg. Értem én, csak mondd már ki, mert ez már nekem kezd kínos lenni.
"A szegénységből gyakorlatilag egyetlen okra vezethető vissza. A szakképzettség hiányára."
Hát persze. Véletlenül sem arra, hogy a 2/3-át lenyúlja az állam a fizunak, a nevetségesen alacsony minimálbérnek, az egyre fogyó álláslehetőségnek. Nem. Csak azért, mert Józsi vonatkerékpumpáló, amihez nem kell szakképzettség, már dögöljön meg.
"Ha meg nem visz ez az egész egy egész generációnyi szegényt legalább szakmunkás szinte, akkor szerintem pont mindegy hogy a minimálbér 5000 forinttal kevesebb, mint a steril létminimum."
Akkor meg lesz annyi szakmunkás, hogy azért fizessenek minimálbért, hiszen elvállalják majd annyiért is. A minimálbér meg nem 5 000-rel kevesebb mint a létminimum, hanem 20 000-rel. 1 főre. Ha szegénynek van gyereke, akkor már kevesebb mint a fele...
Rengeteg más dologgal sem értek egyet, de most nem az a téma. Nem releváns tehát ez az érved. Ha nem segít de más sem segít (amivel elvileg nem értesz egyet) akkor maradhat? Mivan?
"Ezek a munkakörök végzői dögöljenek meg? "
az ő bérüket is a piac határozza meg
termelünk valamennyit, és olyan arányban osztjuk el, amilyen arányban keresett az arra munkakörre található kompetenciákkal rendelkező embert nehéz találni
vagy csinálj céget és fizess az ilyen embereknek mérnök bért és közben legyél a piacon is versenyképes
nem tudom ezt az egyenletet te miért nem akarod felfogni...
az osztrák képzetlen jobban él, a bolgár meg az afrikai meg rosszabbul, egyenes arányban van a termelékenységgel
komolyan... csinálj céget és utána papolj róla, hogy szemét gazdagként csak a kisujjadat kell megmozdítanod és bárkinek megadod a sokkal több pénzt, mert csupán irigy vagy és a társadalomnak kell kikényszerítenie ezt adók formájában
ja bocs... a cégek általában a munkásoknak nem minimálbért fizetnek, vagy ahol igen, ott a munkások köszönjék meg hogy egyáltalán beruház valaki abban a putri régióban
tudod kik keresnek valódi minimálbért? nagyon kevesen... innentől miről beszélünk tulajdonképpen?
" az egyre fogyó álláslehetőségnek."
micsoda? képzett munkaerő hiány van! de hihetetlenül nagy!
"Csak azért, mert Józsi vonatkerékpumpáló, amihez nem kell szakképzettség, már dögöljön meg. "
józsi nem azért kap keveset, mert a munkája felesleges, hanem mert nagyon sokan elvégeznék azt a munkát ugyan ennyiért ugyan ilyen minőségben
ha kevesli és fizetésemelést akar, az a cég versenyképességét rontja azokkal a vonatkerékpumpáló cégekkel szemben akik nem adnak a szakképzetleneknek fizetésemelést
józsinak tehát nem követelőznie kell hanem szakképzett vonatkerékpumpálóként magasabb pozíciókra pályáznia
"Akkor meg lesz annyi szakmunkás, hogy azért fizessenek minimálbért, hiszen elvállalják majd annyiért is. "
Igen csak akkor a minimálbér is termelékenységgel lesz arányos. Osztrák minimálbér vs. magyar? Megvan?
Legyek én is kicsit demagóg? :)
Ha annyi pénze van a gazdagoknak akiktől el lehet venni, a szakképzés meg felesleges, akkor miért nem dolgoznak már a gyerekek 6 éves koruktól a létminimumért? Minek szarakodunk itt a szegények integrálásával ha semmi értelme?
Na a te érveid is valami hasonló hamis dilemmára épülnek.
# 84/85 Időpont ma 18:44
"Rengeteg más dologgal sem értek egyet, de most nem az a téma. Nem releváns tehát ez az érved. Ha nem segít de más sem segít (amivel elvileg nem értesz egyet) akkor maradhat? Mivan?"
Miért ne értenék egyet? Az autópályaépítés, úszócsarnoképítés, a BKV üzemeltetése, satöbbi, mind-mind jó dolgok, és jó/szükséges, hogy költve legyen rá, csak a szegényeket ugyanúgy nem húzza ki a gödörből. Ezekről beszéltem. Az, hogy te kiforgattad, az nem az én hibám.
"az ő bérüket is a piac határozza meg
termelünk valamennyit, és olyan arányban osztjuk el, amilyen arányban keresett az arra munkakörre található kompetenciákkal rendelkező embert nehéz találni"
Jó, igen és? Most írjam le huszadjára, hogy azért keres minimálbért, mert 10 perc alatt lehet másik embert találni a helyére?
"vagy csinálj céget és fizess az ilyen embereknek mérnök bért és közben legyél a piacon is versenyképes
nem tudom ezt az egyenletet te miért nem akarod felfogni... "
Te meg azt nem akarod felfogni, hogy nemzetgazdaságilag fontos tudni hány ember él a létminimum alatti összegből, és hogy ez növekszik-e vagy csökken. Mert ha növekszik, akkor valamit szarul csinálunk. Ugyanaz mint a GDP. Ha a GDP nő, akkor jó. Ha csökken, akkor rossz. Erre kell ez a mérőszám.
"az osztrák képzetlen jobban él, a bolgár meg az afrikai meg rosszabbul, egyenes arányban van a termelékenységgel"
És? Ettől még homokba kell dugni a fejünket, ahogy te? "Jajj, hát nincsenek itt szegények, tanuljanak szakmát."
"ja bocs... a cégek általában a munkásoknak nem minimálbért fizetnek, vagy ahol igen, ott a munkások köszönjék meg hogy egyáltalán beruház valaki abban a putri régióban"
Na, itt jön közbe a kormány, akinek segítenie kéne a munkahelyteremtést, nem ellehetetleníteni.
"tudod kik keresnek valódi minimálbért? nagyon kevesen... innentől miről beszélünk tulajdonképpen?"
Mert ezt te így tudod. :-D Csak így. Kisujjból.
"Igen csak akkor a minimálbér is termelékenységgel lesz arányos. Osztrák minimálbér vs. magyar? Megvan?"
Ausztriában nincs minimálbér. Csak mondom :-) És nem, nem lesz azonos, te magad mondtad:
"józsi nem azért kap keveset, mert a munkája felesleges, hanem mert nagyon sokan elvégeznék azt a munkát ugyan ennyiért ugyan ilyen minőségben"
Na, ha most mindenki szakképzett lesz, szerinted nem lesz ugyanez a szakképzett állásoknál? Miért is nem?
"Legyek én is kicsit demagóg? :)"
Más nem is tudsz lenni.
"Ha annyi pénze van a gazdagoknak akiktől el lehet venni, a szakképzés meg felesleges, akkor miért nem dolgoznak már a gyerekek 6 éves koruktól a létminimumért? Minek szarakodunk itt a szegények integrálásával ha semmi értelme?"
Nem mondtam, hogy a szakképzés felesleges. Szalmabáb-érvelés. :-)
elég nagy bunkóság lepontozni valakit tudod-e?
Szociális dolgokról beszéltem. Nem segít ebben a koncepcióban a rezsicsökkentés sem, a legszegényebbeknek sem, meg akik mondjuk létminimum felett élhetnek.
Nem tudom minek kevered ide az autópályákat, bár az, hogy azt sem tudod hol áll a fejed már hozzászoktam.
A létminimum egy steril szám. Magyar létminimum alatt él 1 milliárd ember Afrikában. Na bumm... Leszállhatnánk már a létminimumról?
"Te meg azt nem akarod felfogni, hogy nemzetgazdaságilag fontos tudni hány ember él a létminimum alatti összegből, és hogy ez növekszik-e vagy csökken. "
fontos tudni, mert miért? növeljük a létminimumot, egészítsük ki az évi egy bécsi adventi vásárban járás igényével is és még többen fognak a steril létminimum alatt élni... mert ez az európaiság alapja? menjünk már a fenébe...
Steril, felesleges, a valóságtól, és az igényektől elrugaszkodott számítás a létminimum.
Szakmát azért kell tanulniuk, mert a társadalom nem szeretetszolgálat.
Milyen szemétség, hogy valakinek olajban kell matatnia egész nap, neked meg kényelmes irodád van? Addig te is matass olajban szolidaritásból amíg nem élünk úgy mindenki, hogy irodában dolgozhasson minden magyar?
"Nem mondtam, hogy a szakképzés felesleges."
Nahát milyen kis ügyes vagy :). De te így vitázol. Azért írtam, hogy végre a fejedhez kapj.
Azt mondtad, hogy a társadalomban ha minden szegény szakmunkás lenne, akkor minden szakmunkás minimálbéres lenne, és ott lennénk ahol a part szakad.
"Na, ha most mindenki szakképzett lesz, szerinted nem lesz ugyanez a szakképzett állásoknál? Miért is nem? "
itt megint
a szakképzett munkaerőre rá lehet bízni ezt azt, egyfajta minőségbiztosítás a papír, hogy te asztalos vagy hegesztő vagy és nem ott fogsz megtanulni bonyolult és drága berendezéseket először látni
a szakképzetlent csak betanítani lehet, és semmit nem várhatsz el tőle
a szakképzett hegesztő tudja, hogy ne robbantsa fel az etilénes palackot, olvasni a szakrajzot és ezt is is várhatod tőle
komolyan magyarázni kell még a különbséget, mint egy óvodásnak?
Gyakorlatilag erre a hamis axiómára épül az egész problémád, és valamiért azt hiszed a társadalomban szükség van képzetlenekre. A magyar társadalomban a képzetlenek aránya pedig irdatlanul magas.
És amit a gazdagoktól veszel el, azt a szegényektől veszed el. Már nem a képzetlenektől, hanem attól a kevés hülyétől aki szakmunkásnak meg diplomásnak tanult.
Minimálbéresek :
azt sejtettem, hogy dilettáns vagy, viszont, hogy naiv is :)
buta vagy... rettenetesen buta és naiv
amit meg nem vagy rosszul tudtál csak személyeskedésre futotta
egyébként kb 13 lehettem, amikor így mondatonként elemezve személyeskedéssel fűszerezve elemeztem a másik mondandóját
gyakorlatilag azt jelenti, hogy még nem tudod egészként felfogni a másik mondandóját, ami nem gáz, csak én már jó sok éve túlléptem rajta
# 87/88 Időpont ma 19:43
"elég nagy bunkóság lepontozni valakit tudod-e?"
Ezt még te sem gondolhatod komolyan :-D
"Szociális dolgokról beszéltem. Nem segít ebben a koncepcióban a rezsicsökkentés sem, a legszegényebbeknek sem, meg akik mondjuk létminimum felett élhetnek.
Nem tudom minek kevered ide az autópályákat, bár az, hogy azt sem tudod hol áll a fejed már hozzászoktam."
Lassabban írjam, hogy megértsd?
"A létminimum egy steril szám. Magyar létminimum alatt él 1 milliárd ember Afrikában. Na bumm... Leszállhatnánk már a létminimumról?"
Leszállhatunk, ettől még nem lesz igazad. Ha nem fogod fel mit jelent a létminimum, hát ne fogd fel. Szíved joga.
"fontos tudni, mert miért? növeljük a létminimumot, egészítsük ki az évi egy bécsi adventi vásárban járás igényével is és még többen fognak a steril létminimum alatt élni... mert ez az európaiság alapja? menjünk már a fenébe...
Steril, felesleges, a valóságtól, és az igényektől elrugaszkodott számítás a létminimum."
Olvasgass akkor mit jelent a létminimum, és hogyan számítják. Nincs benne utazás, meg iPhone meg autó. :-)
"Szakmát azért kell tanulniuk, mert a társadalom nem szeretetszolgálat."
Jó, és? Mondom, ha mindenki szakmát tanul, akkor a szakmai melók lesznek ugyanúgy minimálbéresek, lévén könnyebben lehet őket pótolni. Efelett valahogy mindig elsiklasz.
"Milyen szemétség, hogy valakinek olajban kell matatnia egész nap, neked meg kényelmes irodád van? Addig te is matass olajban szolidaritásból amíg nem élünk úgy mindenki, hogy irodában dolgozhasson minden magyar?"
Ennek a mondatnak semmi értelme, és nem ezt mondtam. :-)
"Azt mondtad, hogy a társadalomban ha minden szegény szakmunkás lenne, akkor minden szakmunkás minimálbéres lenne, és ott lennénk ahol a part szakad."
És? Ez nem jelenti azt, hogy a szakképzés felesleges. Szövegértelmezés egyes.
"Na, ha most mindenki szakképzett lesz, szerinted nem lesz ugyanez a szakképzett állásoknál? Miért is nem? "
itt megint
a szakképzett munkaerőre rá lehet bízni ezt azt, egyfajta minőségbiztosítás a papír, hogy te asztalos vagy hegesztő vagy és nem ott fogsz megtanulni bonyolult és drága berendezéseket először látni
a szakképzetlent csak betanítani lehet, és semmit nem várhatsz el tőle a szakképzett hegesztő tudja, hogy ne robbantsa fel az etilénes palackot, olvasni a szakrajzot és ezt is is várhatod tőle komolyan magyarázni kell még a különbséget, mint egy óvodásnak?"
Te magad mondtad aranybogárvirágszál:
"józsi nem azért kap keveset, mert a munkája felesleges, hanem mert nagyon sokan elvégeznék azt a munkát ugyan ennyiért ugyan ilyen minőségben"
Ezt TE mondtad. Nem én, nem a Huffnágel Pisti, TE. Szóval most akkor meghazudtolod magad, mert mégsem ezért kap keveset józsi?
"Gyakorlatilag erre a hamis axiómára épül az egész problémád, és valamiért azt hiszed a társadalomban szükség van képzetlenekre. A magyar társadalomban a képzetlenek aránya pedig irdatlanul magas."
Egy szóval nem mondtam, hogy szükség van képzetlenekre. De milyen lesz egy szakképzett pénztáros? Egy szakképzett fröccsöntő? Egy telefonos operátor? Betanított munkákat nem tudsz szakképezni, és jelenleg igen sok betanított munka van Magyarországon.
"És amit a gazdagoktól veszel el, azt a szegényektől veszed el. Már nem a képzetlenektől, hanem attól a kevés hülyétől aki szakmunkásnak meg diplomásnak tanult."
MIVAN? :-D
"Minimálbéresek :
azt sejtettem, hogy dilettáns vagy, viszont, hogy naiv is :)"
Hamarabb foglalkoztam a szürkefoglalkoztatottsággal, mint hogy gondolkodni kezdtél (lévén ez a pont még jövőidő). Szerinted az egész ország keres legalább 130 nettót, csak minimálra van bejelentve? :-) A legtöbb szürkefoglalkoztatott tudod milyen? 4-6 órára van bejelentve, és 8-10-12-t dolgozik. De nem kap a minimálbérnél többet, mint azt sugallod.
"buta vagy... rettenetesen buta és naiv
amit meg nem vagy rosszul tudtál csak személyeskedésre futotta"
Hát persze. Ellentétben veled, aki cáfolhatatlan bizonyítékokat hoz saját igazára. Ja, nem. Még csak egy érvet sem sikerült. :-(
"egyébként kb 13 lehettem, amikor így mondatonként elemezve személyeskedéssel fűszerezve elemeztem a másik mondandóját gyakorlatilag azt jelenti, hogy még nem tudod egészként felfogni a másik mondandóját, ami nem gáz, csak én már jó sok éve túlléptem rajta"
Mint mondottam, nem mondatonként elemzek, hanem mondatonként reagálok. Ezt sem sikerült felfognod, akkor hogy tudnád a többit? :-D
Én felfogtam mit mondasz. Aki nem szakképzett, az dögöljön meg. Neked viszont nem sikerült felfognod amiről én beszélek. Értem én, hogy ez neked magas, csak akkor ismerd be.
Én nem mondatokat írok, hanem gondolatokat. Nem lehet mondatonként kiválogatni azt, amire úgy érzed bele tudsz kötni. Mert én is beletudok. Bele is kötöttem, te meg jöttél is rögtön sírni, hogy hádenemisaztmondtam.
Akkor legalább annyival megtisztelhetnél, hogy bekezdésenként reagálsz arra amit írok.
Én nem hoztam egy érvet? Apukám! Úgy kerülöd itt a gazdasági tényeket amiket leírok, hogy mondatonként elemzed azt, amivel a humán ideológiáddal vitatkozni tudsz, de reál már nem tudod átvinni. És ezt leginkább azért baj, mert nem elég szépen álmodni. Azt meg is kell valósítani, és valakinek állni a számlát, ők meg ezt csak úgy fogják megtenni, hogy meggyőződ őket, ez nekik is jó.
Mint mondtam a szolidaritásnak nem az az alapja, hogy mások jobban éljenek. Hanem, hogyha valaki hendikeppel indul az életben ne nehezítsük meg még jobban, és ne essen abba a csapdába amibe a szülei. De nem azt, hogy ahova született biztosítunk neki egy életszínvonalat, és ha a nagyságos uramhölgyem feljebb akar lépni, akkor majd azt is fizetem. De nem muszáj. Eléldegélhet így is. Menjünk már a fenébe...
A szürkefoglalkoztatásban dolgozókra pont nem vonatkozik a minimálbér, köszönöm, hogy nem nekem kellett leírnom. Akartam is kiemelni. Tehát éppen lehetne a minimálbér a létminimum is, őket nem érinti hogy mennyit keresnek. A gond ott kezdődik, hogy a bejelentett minimálbéresek ~40-a kap még zsebbe pénzt, amit a cikket elolvasva te is rájöhetsz.
Fröccsöntés egy elég komoly művelet, sokmilliós géppel. CAM gépkezelők kellenek oda leginkább. Senkinek nem hiányzik, hogy szét**szák.
Az, hogy milyen a szakképzett pénztáros, és ügyfélszolgálatos arról kérdezd meg a cégeket, mert a szakképzettség ott is előny. Színvonalban van állítólag.
De a lényeg, hogy rengetegen képzetlenek, és ez a képzettek fizetését is lehúzza. Erre nem kifogás, hogy nem lehet mindenki szakképzett. Nagyon is lehet, és kellene is. Ennek ellenére az ellenkezője valósul meg.
Keverheted a kártyát ahogy akarod. Józsi azért kap keveset, mert sok józsi van. Nem mondtam mást. Az osztrák társadalomban többet kap józsi, de PPP arányosan nem sokkal többet. Pedig ott azért képzettebbek az emberek.
Képzetlennek lenni nem jó üzlet.
Szóval szerinted :
(izézőjeles, mert az éhen döglés nem ott kezdődik, hogy létminimum)
"Ne dögölhessen éhen valaki", mert képzetlen, és a társadalom ne várjon el semmit, mert nem csinált semmit egész életében, biztosítsa a saját rovására a steril összeget a létminimumot, amit amúgy a nagy átlag úgysem tud úgy beosztani, mint ahogy kiszámolták. Különösen a szakképzés irányába nincs elvárásunk, bár minden szociológiai kutatás és a piaci igények is ebbe az irányba mutatnak, hogy a szegénység oka, a több generációra visszanyúló képzetlenség.
Csak úgy mondom, hogy én nem tudom így számon tartani a pénzem, mint ahogy a létminimumban ki van számolva az élelmiszerkosár fehérjére CH-ra meg zsírra, meg a többi. Pedig én diplomás vagyok. Miért várjuk el (vagyis inkább csak TE) ezt egy ennyiből élőtől? Mert nem azért él ennyiből, mert jajj megtörtént, hanem mert képzetlen. Na ezért fejezd már be légyszíves, hogy tolod ezt a halál unalmas vitát erről.
Hányszor mondjam még el? Szerinted ezen mi van ami csak szerintem van így?
Itt egyedül te ideologizálsz, meg érvelsz olyan dolgokkal, hogy jajj szegény szegények..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!