Miért hazudik az ellenzék a szegénységről?
Miért állítják, hogy nő, mikor csökken?
Éhező gyerekekről beszélnek, mikor most lett nekik ingyenes az étkezés!
Akkor ez az index cikk minden bizonnyal hazudik:
"Magyarország nemcsak elszegényedik, hanem súlyosan leszakad még a saját régióján (V4) belül is"
"Ki a súlyosan deprivált? A statisztikákban súlyos nélkülözésnek számít az, ha valakire az alábbi kilenc tételből legalább három igaz: (1) nem tud időben lakbért vagy rezsit fizetni, (2) nem tud rendesen fűteni, (3) nincs pénze váratlan kiadásokra, (4) nem tud rendszeresen húst enni, (5) nincs pénze egy hét üdülésre (6), nincs autója, (7) nincs mosógépe (8) nincs tévéje, (9) nincs telefonja.
Messing Vera, az MTA Szociológiai Intézetének munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a súlyosan depriváltak (akiknél kilenc fogyasztási tételből – például rendes fűtés vagy elég hús – legalább négy hiányzik) aránya Magyarországon meredeken nőtt 2009 és 2013 között: 20,3 százalékról indult, legutóbb már 26,8 százalék volt. Az uniós átlag 9,6 százalék, de például a szomszédos Szlovákiában is csak 10,2 százalék, Lengyelországban 11,9 százalék."
nekem sem autóm sem tévém és megtakarításom sincs egy váratlan kiadásra
már megint relativizálunk...
szerintem ez nem az a depriváltság amirőlbeszélünk
akkor a súlyos anyagi depriváltáság?
tök jó lenne egyébként nem a szavakon lovagolni
"Nem a munkahelyek hiánya miatt
Eközben nagyjából stagnál azoknak a magyaroknak a száma, akik úgynevezett alacsony munkaintenzitású háztartásban élnek, vagyis olyanban, amelyben a munkaképes korú emberek az előző évben a lehetséges munkaidejük kevesebb mint ötödét töltötték ténylegesen munkával. Ez, mondta a kutató, arra utal, hogy a növekvő szegénység mögött nem a csökkenő foglalkoztatottság áll, hanem valami egészen más."
Bónusz kérdés. Mire gondolhatott a költő? :)
# 100/100 Időpont ma 21:54
"Akkor nem tudom miért bonyolódsz irreleváns vitákba az éhen döglésről, meg hogy be tudná ezt osztani valaki vagy nem... Hiszen ezt magyarázom. Hogy egy steril szám."
Dehogy steril. Le van az vezetve rendesen. Ugyanezzel az erővel GDP-t is totál felesleges mérni.
"A kormány azt csinálja rosszul, hogy nem kötelezi a szakképzetlenek szakképzettségekre. De még a gyerekeiket sem. Szerintem az iskolának ne tankorhatára legyen hanem képzettségi. Akár cégekkel együttműködően. És akkor most vannak olyan problémák aminek már köze nincs a létminimum alatt éléshez."
Állást is biztosítasz mögé? Emellett nyugodtan el lehet törölni bármilyen tankötelezettséget. Az idióták csak lehúzzák a többieket, akik tényleg tanulni akarnak, nem csak melegedni.
"A te lelkednek most jobb lenne, ha kevesebben élnének akár 1 ft-al is a létminim alatt? Ez egyszerűen megoldható, csökkentsük a létminimumot. Mondjuk azt, hogy aki szegény vásároljon akciósat, és mindjárt csökken a létminimum. Micsoda közgázzseni vagyok :)."
Ha nem tudnám, hogy fideszes vagy, azt hinném fideszes vagy. Közgazdaságot meg nem matelcsytől kéne tanulni...
"Csak ezzel nem segítünk nekik. Ettől nem lesz jobb az életük. Ezt is mondtam már... Sőt erről vitatkoztunk is."
Ahogy azzal sem segítünk nekik, ha kettős állampolgárságot adunk a felvidékieknek. Nem érted, hogy ez nem nekik szól közvetlenül? Nem azért készítünk felmérést erről, mert ettől nekik egyből jobb lesz. Mutatok egy másik példát: Egyetemen, egyik oktatónál 99%, másik oktatónál 27,5%, a medián meg legyen valahol 20% körül (nem csak ez a két oktató van). Azzal, hogy az átlagos átmenetelt meghatároztuk, jobb lett a diákok átmeneteli aránya? Nem. Viszont meg tudjuk állapítani vele, hogy van néhány olyan oktató akiknél magasabb mint az általános, és ezügyben tovább kell menni, mert lehet nem csak a diákságban van a probléma. Ha nem lenne ez a felmérés, nem lehetne továbbmenni a probléma javításában.
"Erre jöttél te, hogy jóakkoréhenisdögölhetnek szerintem >:(. Kicsit sem volt demagóg."
Demagóg? Talán. Ettől még ezt mondtad, csak nem vagy hajlandó emberi módon, nyílegyenesen beleállni ebbe a véleményedbe.
"Akkor lesz több pénzük ha több értéket teremtenek a piacon. Ezt is írtam."
Én meg erre azt írtam, hogy egy heti 40 órás bármilyen munka miért nem elég érték ahhoz hogy ne kelljen a számlákért, vagy télen a tüzelőért aggódnia? Erre továbbra sem kaptam egyenes választ. A "mert a piac azt mondta" az nem válasz, mert akkor itt az ideje, hogy a kormány valahogy belenyúljon a dolgokba.
"Úgy néz ki a gyár, hogy van a fröccsöntőgép amit mérnökök kitaláltak és működtetik a gyártósort, alkatrészt rendelnek, modernizálnak, vannak a technikusok akik felügyelik a gyártósort, ismerik az összes gépet, és van a szakmunkás aki meg alkalmas arra, hogy szakmunkára betanítsák. És van a képzetlen, akit odaállít a segédmunkás, hogy nyomogasd a gombot."
Remélem nem gondolod azt, hogy ez nekem újdonság. Ha igen, akkor nagyon eltévedtél a rólam alkotott képedben.
"Láthatod, ha eddig nem láttad, hogy képzetleneket foglalkoztathassunk ahhoz előbb kell egy komplett képzett hierarchia, ami meg hiányzik."
Igen, nyilvánvalóan, ha nincs a teszkóban kereskedelmis, nincs árurendelés, ha nincs árurendelés nincs mit eladjon a pénztáros, ez eddig csak egy bölcsődésnek nem világos. Nem ez a vitatémánk.
"Keverjük kavarjuk itt a szegénységgel kapcsolatos dolgokat. Amit mondtam már, hogy az igazán szegények a depriváltak, akiknek nagy része roma (ezt nem biztos hogy kiemeltem, de ha még nem akkor tessék. Szerintem a depriváltak száma csökken, (a közmunkaprogram miatt.) Sőt nem csak szerintem hanem a KSH szerint is. Valahol az elején volt linkelve."
Megint irreleváns. Sosem azokról beszéltem akik otthon meresztik a seggüket és nem csinálnak semmit. Továbbra is a 40 órás munkavégzőkről beszélek.
"Szóval a képzetlenek, most legyenek olyan kis okosak és képezzék magukat. Miért nem teszik?"
Java részük rossz oktatásban részesül a kezdetektől, otthon ezt látják, satöbbi. Ebben egyet is értettünk a kezdetektől.
"Szóval mit tegyen a kormány, hogy az emberek végre elkezdjék képezni magukat? Mert adhatunk nekik akármennyi KP-t nekik elég a boldogsághoz a szakadt import BMW a telepen. Hogy érnéd el, hogy érdekelje őket, hogy megtermeljék a saját pénzüket a boldogságukhoz, és ne másoktól akarjuk már elvenni.?"
Egyrészt minőségi oktatás kéne. Ez nincs, mert vonják ki a pénzt a köz- és felsőoktatásból is. De erről megint vitatkozhatnánk oldalakat.
De továbbra is az a baj, hogy te nem azokról beszélsz amikről én. Nem csak úgy hozzájukvágunk KP-t könyörgöm. Szerinted miért van minden normálisabb országban progresszív adózás? Olyan nehéz lenne belátni, hogy ez megoldás lehetne?
"Szerinted miért van minden normálisabb országban progresszív adózás? "
Mert protekcionista gazdálkodást folytattak, azért "normálisak". Mi nem. Mi demagóg populisták voltunk. Ezért kell most nekünk ilyen radikális egykulcs. Semmi köze a több kulcshoz.
EU-s szinten, bocsánat a "normális országokban" 1 meg két 2 millió forint vicc kategória nem eszméletlen burzsuj. Nekünk nevetségesen alacsony a termelékenységünk, ami meg annak köszönhető ami az első mondatom volt.
Itt az a réteg nem létezik akiket ti progresszívan le tudnátok húzni a SZJA-val és ne lenne katasztrofális társadalmi hatása. (például az offshore) Nem akkora lelki törés ez nekik.
És de. A progresszív adózással tulajdonképpen csak hozzájuk vágsz egy kis KP-t, ugyanis azt vesznek amit akarnak belőle.
Tetszik amikor idealista vagy a gazdasággal kapcsolatban, hogy csak le kell másolni a nyugatot és lesz csoda :). Ez nem így működik.
Szóval vonják ki az oktatásból a pénzt? Mert előtte volt benne? Szerintem semmi nem változott. Uniformizálták a könyveket, amiket olyan drágán adtak amilyen drágán csak lehetett, mert az ingyen könyveseknek úgyis kifizeti az állam. Aztán a többség ki sem nyitja. A tanárok emelést kapnak, és vegyük figyelembe, hogy közalkalmazottak, nem mérnökök.
ÉS egyébként sem lehet gyökerestől átírni azt, amit otthonról hoznak, pont erről szólnak a problémák.
" Nem érted, hogy ez nem nekik szól közvetlenül? Nem azért készítünk felmérést erről, mert ettől nekik egyből jobb lesz."
ezt én is mondtam már párszor... de azt is hogy akkor meg mi értelme van ha valaki felette él? azt jelzi hogy valamit jól csináltunk? szerintem meg 10 demég 20 ezer ft-al felette sem egy nagy eresztés az élet
akkor hol van a "valamitjólcsináltunk" index?
Azért kap annyit amennyit 40 órás munkáért, mert ennyiért éri meg foglalkoztatni. Kaphatna többet is. Emeljük meg a minimálbért és minden drágább lesz. Ezt hívnák inflációnak.
"Java részük rossz oktatásban részesül a kezdetektől, otthon ezt látják, satöbbi. Ebben egyet is értettünk a kezdetektől.
"
Szóval ezt elismered, de a létminimumszámítás megállja a helyét?
# 106/106 Időpont tegnap 22:56
"Tetszik amikor idealista vagy a gazdasággal kapcsolatban, hogy csak le kell másolni a nyugatot és lesz csoda :). Ez nem így működik."
Te beszélsz idealizmusról a gazdaságban? Nem lemásolni kell a nyugatot, hanem tanulni tőle. Persze, le akarjuk húzni a progresszív adózással, blablabla, hagyják már :-D És még te értesz a közgazdaságtanhoz.
"Szóval vonják ki az oktatásból a pénzt? Mert előtte volt benne? Szerintem semmi nem változott."
A nem büfészakos felsőoktatási karok is milliárdokkal kevesebb pénzből gazdálkodnak 2011 óta. Csak szólok. :-)
"Uniformizálták a könyveket, amiket olyan drágán adtak amilyen drágán csak lehetett, mert az ingyen könyveseknek úgyis kifizeti az állam."
Tehát akinek nem jár ingyen könyv, dögöljön meg. Ezzel pont te húzod le a "gazdagjaidat", nem veszed észre?
"A tanárok emelést kapnak, és vegyük figyelembe, hogy közalkalmazottak, nem mérnökök."
A tanárok kaptak némi aprópénzt, meg egy valag plusz munkát, amivel rosszabb kerestük lett mint volt. Köszi. :-)
"ÉS egyébként sem lehet gyökerestől átírni azt, amit otthonról hoznak, pont erről szólnak a problémák."
Akkor minek is a kötelező szakképzés? Ha kókler lesz belőle, akkor inkább ne legyen szakmája.
"ezt én is mondtam már párszor... de azt is hogy akkor meg mi értelme van ha valaki felette él? azt jelzi hogy valamit jól csináltunk? szerintem meg 10 demég 20 ezer ft-al felette sem egy nagy eresztés az élet
akkor hol van a "valamitjólcsináltunk" index?"
Ott, hogy ha azonos létminimummal számolva, egyre kevesebben vannak alatta. De ezt is leírtam hatszor legalább.
"Azért kap annyit amennyit 40 órás munkáért, mert ennyiért éri meg foglalkoztatni. Kaphatna többet is. Emeljük meg a minimálbért és minden drágább lesz. Ezt hívnák inflációnak."
Vagy vezessünk be értelmes progresszív adózást. Ja, tudom, azt hiszed ez azt jelenti, hogy a 200 nettódból 99%-ot kell majd elvonni. Lófszt.
"Szóval ezt elismered, de a létminimumszámítás megállja a helyét?"
A kettő nem zárja ki egymást.
Minden ami állami és "jár", az alaposan túl van árazva. Nem tudom miért kell ezen vitatkozni.
Máshogy is megfogalmazhatom, az állam drágán működik és nem hatékony.
Ezért volt gyógyszertámogatás csökkentés, ezért gazdálkodnak az egyetemek kevesebb pénzből, és gyakorlatilag ezért vacak az EÜ is. Mert az állam úgy is kifizeti, lehet emelni az egekbe a tarifákat.
Valószínűleg benyeltél valamilyen propagandát azért nem tudod összerakni a képet ezzel kapcsolatban.
Ehhez képest a stadionépítés egy meglepően átgondolt tőkeinjekció a sportnak, ami a közszférában folyik.
A nyugattól mit tanuljunk? Most mondtam el. Esetleg te nem értesz hozzá. Azok az országok amíg nem építettek fel erős belső gazdaságot kemény vámhatárokat állítottak, lefölözték az importot. EU-s belépésünk előtt spanyol, görög, portugál régiók az átlagos fejlettségi szint 75%-án álltak. Mikor beléptünk Szabolcs 35%-on!
Azért megy olyan marha jól "normális" országoknak, mert többet exportálnak hozzánk, mint mi nekik.
Ez a marha nagy EU-s titok. Mit tanuljunk tőlük? Mi nem tudunk most senkiből megélni.
Akinek nem jár ingyen könyv... hát nekem nem járt anno, de nem is vettem meg. És az még mozaikos volt, meg tudja a fene. Az internet korában élünk ezerszer színvonalasabb tartalmakat lehet elérni egy kereséssel, mint abból a túlárazott tankönyvből.
"Akkor minek is a kötelező szakképzés? Ha kókler lesz belőle, akkor inkább ne legyen szakmája. "
Jól van, szegténygyűlölőkém. Aki egyszer a nyomorban mindörökké a nyomorban? Kókler abból lesz aki nem fejezi be, a munkahelyen meg úgy is lesz egy mérnök fölötte.
Akkor sem jelent semmit a létminimum. Simán lehet érettségivel 100 ezret is keresni, aztán elveszíti az állását szakma híján meg baromi nehezen talál másikat.
Na ennyit ér a létminimum a "valamit jól csináltunk" indexed. Nem tesz különbséget a veszélyeztetettek között, ez meg 2008ban is robbant egy jó nagyot.
Magyarországon meg nem létezik értelmes progresszív adózás. Magyarországon nincs tőkés réteg. A 100 leggazdagabb nemzetközi szinten labdába sem rúgnak. Akit le lehet húzni az a középréteg. Igen. Havi 1 milliós fizetéssel is középréteg, mert Bécsben azzal te még csak egy felkapaszkodott vagy. Azért keres annyit (figyelem fizetésből él!), mert megtermelt annyit a munkájával.
Ezért életképtelen Magyarországon a progresszív adózás.
A multik viszik ki a pénzt osztalék formájában, amiért cserébe van munka és kb ennyi.
Hagyjuk már ezt a proli földhözragadt gondolkodást, hogy aki fizetésből él az bárki is gazdag. Ez egy csóró ország és soknak tűnik, és kb ennyi. Fogná minden pénzét és csak nézne a Londoni Berlini Bécsi ingatlanárakat nézve.
# 108/108 Időpont ma 01:09
"Minden ami állami és "jár", az alaposan túl van árazva. Nem tudom miért kell ezen vitatkozni.
Máshogy is megfogalmazhatom, az állam drágán működik és nem hatékony.
Ezért volt gyógyszertámogatás csökkentés, ezért gazdálkodnak az egyetemek kevesebb pénzből, és gyakorlatilag ezért vacak az EÜ is. Mert az állam úgy is kifizeti, lehet emelni az egekbe a tarifákat.
Valószínűleg benyeltél valamilyen propagandát azért nem tudod összerakni a képet ezzel kapcsolatban.
Ehhez képest a stadionépítés egy meglepően átgondolt tőkeinjekció a sportnak, ami a közszférában folyik."
Tehát te is egyetértesz, hogy a kormány rosszul gazdálkodik az adóval.
"A nyugattól mit tanuljunk? Most mondtam el. Esetleg te nem értesz hozzá. Azok az országok amíg nem építettek fel erős belső gazdaságot kemény vámhatárokat állítottak, lefölözték az importot. EU-s belépésünk előtt spanyol, görög, portugál régiók az átlagos fejlettségi szint 75%-án álltak. Mikor beléptünk Szabolcs 35%-on! Azért megy olyan marha jól "normális" országoknak, mert többet exportálnak hozzánk, mint mi nekik. Ez a marha nagy EU-s titok. Mit tanuljunk tőlük? Mi nem tudunk most senkiből megélni."
Az adórendszer nem ezen múlik :-)
"Akinek nem jár ingyen könyv... hát nekem nem járt anno, de nem is vettem meg. És az még mozaikos volt, meg tudja a fene. Az internet korában élünk ezerszer színvonalasabb tartalmakat lehet elérni egy kereséssel, mint abból a túlárazott tankönyvből."
A törvény szerint jelenleg kötelező megvenni (no, persze igyekeznek ezt elcsalni a diákok, hális'), és azt használni. Tehát rossz a törvény. Legalább valamiben egyetértünk.
"Jól van, szegténygyűlölőkém. Aki egyszer a nyomorban mindörökké a nyomorban? Kókler abból lesz aki nem fejezi be, a munkahelyen meg úgy is lesz egy mérnök fölötte."
Vettél te már részt szakképzésben? :-) Még a 3-as szint is olyan alacsony, hogy a szakképzett munka területét takarítani sem engedném vele. Szegénygyűlölő meg kettőnk közül te vagy. Hiába ültetsz be mindenkit akár egyetemig az iskolába, ha van egy réteg, ami csak melegedni jár be, meg zavarni a többieket. Én róluk beszéltem pajti.
"Akkor sem jelent semmit a létminimum. Simán lehet érettségivel 100 ezret is keresni, aztán elveszíti az állását szakma híján meg baromi nehezen talál másikat.
Na ennyit ér a létminimum a "valamit jól csináltunk" indexed. Nem tesz különbséget a veszélyeztetettek között, ez meg 2008ban is robbant egy jó nagyot."
Jó, gondolom akkor a GDP, a PPP és egyéb gazdasági mutatók sem jelentenek semmit. Értem én, csak hülyeség. A "csakazértisnekemvanigazam" nem érv, még mindig. Márpedig ez a "akkor is hülyeség" szöveg, ez az. ;-)
"Magyarországon meg nem létezik értelmes progresszív adózás. Magyarországon nincs tőkés réteg. A 100 leggazdagabb nemzetközi szinten labdába sem rúgnak. Akit le lehet húzni az a középréteg. Igen. Havi 1 milliós fizetéssel is középréteg, mert Bécsben azzal te még csak egy felkapaszkodott vagy. Azért keres annyit (figyelem fizetésből él!), mert megtermelt annyit a munkájával."
És az miért is érdekes, hogy más országhoz képest hogy áll? Mert megsúgom, semennyire. Ennyi erővel az üzbég kecskepásztoroknak adómenteseknek kéne lennie, hiszen hol van a kerestük hozzánk képest :-D
És nem fogod elhinni, a bécsi adóztatott középréteg is munkával keresi a pénzt. Meglepő, mi?
"Hagyjuk már ezt a proli földhözragadt gondolkodást, hogy aki fizetésből él az bárki is gazdag. Ez egy csóró ország és soknak tűnik, és kb ennyi. Fogná minden pénzét és csak nézne a Londoni Berlini Bécsi ingatlanárakat nézve."
Én nem ezt mondtam. Ettől még az egykulcsos adózás rossz, hiába hajtogatod, hogy "deakkorisjó". Egy londoni meg a Central Park környéki ingatlanárakat nézve lesne nagyokat, és? Ettől még ő is adózik progresszívan. A saját országhoz kell viszonyítani jóember! De tőlem toljunk 90% SZJA-t a minimálbérre, és 1%-ot az 500 ezer forint felett keresőkre. :-D Gondolom ez lenne az igazságos, meg hát tanulásra ösztönöz :-D
A kormány ha radikális lenne, akkor meg az lenne a probléma. Csökkentett a kiadásokon. Nagyon helyes.
Az ország rossz helyzete meg a nagy arányú képzetlenség, nem az adók. Legalábbis a te indexed szerint.
Hogy miért nem jó ötlet lehúzni a magyar középosztályt, azt nem fejtem ki. Nincs elég fejlett értelmi intelligenciád ahhoz.
"De tőlem toljunk 90% SZJA-t a minimálbérre, és 1%-ot az 500 ezer forint felett keresőkre. :-D Gondolom ez lenne az igazságos, meg hát tanulásra ösztönöz :-D"
DEMAGÓG. Bár már meg sem lep. Miért hazudsz? Mert így jobban úgy tűnik, hogy igazad van? Nem mondtam ilyet.
Viszont a szegények pont azért osztják be rosszul a pénzt, amiért hangosak a szakképzésen. Az utóbbit elismered az előbbit nem? Hogy van ez? Mind a kettő ugyan annak a szocializációs háttérnek köszönhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!