Hogyan értékeled 10-es skálán a Orbán kormány vírus kezelését?
“Csak attól még nem lesz igaz. Mondhatod azt is, hogy lapos a Föld, de nem lesz igaz.”
Ez aztán ütőképes érv. Nem igaz, mert nem igaz. :D
“Viszont ha Orbán olyan kijelentésekkel él, hogy 3 hónappal ezelőtt látta, hogy ez lesz és ennek ellenére olyan felkészült volt, hogy megint mi vezetjük a lakosság arányosan a halálozást az EU-ban, akkor nem csináltak semmit.”
Ezt a kijelentést senki nem veszi komolyan. Senki nem látta előre, sőt még az okát sem tudja senki, hogy miért alakult így. OV-nak minden szavára azt mondjátok, hogy hazugság, erről még mém is készült, de persze most, amikor ezzel a dologgal kell érvelni, akkor már elhiszed, hogy előre látta, csak hogy aztán lehessen mondani, hogy nem csinált semmit.
Arra egyébként nagyon kíváncsi vagyok, hogy szerinted mit kellett volna csinálni, hogy elkerüljük ezt. Ha szerintetek OV miatt van, hogy kitört a harmadik hullám, akkor mit kellett volna OV helyében tenni, hogy ez ne legyen így? Ezt már megkérdeztem egy csomó helyen, de válasz soha nem érkezett. Az ellenzék egyetlen “értelmes” ötlete az volt, hgoy teszteljenek mindenkit. Láttuk az szlovákok mire mentek vele.
“Vagy amikor elmondta, hogy bármikor készek egy hétvége alatt beoltani mindenkit, még az informatikai rendszer is kész, aztán 70 ezer embert sem sikerül rendesen leszervezni.”
Még ezzel a le nem szervezett 70 ezer emberrel együtt is másfélszer annyi embert oltottunk be, mint a többi EU-s ország. Úgy látszik, hogy 70ezret elcsesztünk, de mellé 100ezrek beoltása mégiscsak sikerült, ami a többieknek nem. Ha már az oltási tempót is figyelembe vesszük, az elég, hogy ne 1 pontot kapjunk.
“Még ha járvány kórház sincs, akkor is van sima kórház, így nyilván lesz ellátás.”
Ha szerinted a jelenlegi járványkezelés az 1 pont, akkor mennyit adnál arra, ha kifogyunk a lélegeztetőgépekből és nem vagyunk képesek ellátni a betegeket, belehalnak többezren a kínai vakcinába, és mellé még a 2010-es év előttie szinte emelkedik a munkanélküliség?
“Illetve az szintén megoldás, ha más országba kell vinni a beteget, mert még akkor is esélyes, hogy túléli.”
Tehát az még előny is, ha elérjük az egészségügy kapacitását, és más országba kell szállítani a betegeket, értem! :D
“A járványkezelés minősége a halálozási adatokon mérhető fel, mivel ha jó a járványkezelése, akkor nem hal meg senki. Viszont azon belül tök mindegy, hogy ezt hogy oldja meg.
Akár le is igázhat egy országot és kényszerítheti, hogy az otthoni orvosok gyógyítsanak magyarokat, az is egy jó járványkezelés, mivel kevés lesz a halott.”
Ez valami félelmetes butaság. A járványkezelés nem csak abból áll, hogy mennyien élik túl, hanem például a gazdasági mutatók. Szerinted, ha mindenkit 2 hónap kötelező karanténra ítélnek, és ennek hatására tönkremegy több millió munkahely az jó járványkezelés. Két hónap múlva tapsolhatunk, hogy nem haltak meg a covidba csak 1-2 ember, és mosolyogva előjövünk a négyfal közül, csak éppen nem lesz érdemes miért előjönni.
“Ja, tényleg nem.”
Ez jó. :D Úgy akarod igazolni, hogy elöl vagyunk, hogy közben más országok halálozási adatairől semmi infót nem hozol. Végülis, úgy könnyű első helyen végezni, ha csak mi indulunk a versenyben.
A százalékos érték azt mutatja, hogy hány %-kal haltak meg többen 2020-ban, mint 2019-ben:
- Austria: 12,3%
- Belgium: 18,9%
- Csehország: 17,3%
- Franciaország: 11%
- Hollandia: 13%
- Lengyelország: 19,1%
- Magyarország: 10,7%
- Németország: 6,9%
- Olaszország: 17,6%
- Portugália: 12,3%
- Románia: 16,5%
- Spanyolország: 20,8%
- Svájc: 14,2%
- Svédország: 12,8%
- Szlovákia: 13,5%
Ez a százalékolás tökéletesen bemutatja azt, ahogy a Fidesz hülyíti a népet. Mindig, mindenre meglehet találni azt a mutatót, ami kozmetikázza a valóságot.
Hanyasra értékelhetnénk a Fidesz munkáját, mikor
Soha ilyen keveset talán GDP arányosan nem költöttünk az egészségügyre, mint az ők idejükben
Elküldték a dolgozókat
Nem támogatják megfelelően a bajba jutottakat, hiszen ez szinte az egyetlen ország, ahol, ha valaki fél éve nem tud dolgozni, nem kapja meg a fizetése felét sem
Tavaszon kívül soha nem zártunk időben
Az álhírek és néphülyítők ellen nem, hogy időben, de még most sem lépnek fel rendesen
Képtelenek voltak megakadályozni azt, hogy talán a világon itt legyen a legtöbb elmebeteg, konspirációs teóriák miatt mások életét veszélybe hozó hülye.
Minden más olyan, amit egy random orvos, vagy akárki, aki tanult járványtant az egyetemen megoldott volna. A gazdaságot nem sikerült menteni. Az egészségügy romokban. A szociális háló nem létezik. A közhangulat borzalmas. Sokan halnak meg, többen, mint máshol
Lehet Gyurcsányozni, lehet emúttnyócévezni, de ez maximum egy 2-es. Hogy máshol hanyas, tök mindegy. Ez nem jobb egy 2-esnél, ami bukás ez esetben.
"Ez aztán ütőképes érv. Nem igaz, mert nem igaz."
Tudod, akkor kell érvelnem, ha te is érvelsz.
Te tettél egy kijelentést, viszont semmivel nem támasztottad alá, így cáfolnom sem kell, mivel amíg nem bizonyítod, addig nem lesz igaz.
Így igen, azt csináltam, amit te, tettem egy kijelentést. Amit amúgy érvekkel alátámasztottam, de azt nem sikerült felfogni. :)
"Ezt a kijelentést senki nem veszi komolyan. Senki nem látta előre"
Bocs, de ez nem úgy működik, hogy komolyan vesszük-e vagy sem. Orbán nem azért mondta, hogy vicceljen, hanem mert ő meg akarta mutatni, hgoy mennyire ura a helyzetnek.
És itt pont ez a probléma, mert ilyen mértékűt hazudik.
"OV-nak minden szavára azt mondjátok, hogy hazugság, erről még mém is készült, de persze most, amikor ezzel a dologgal kell érvelni, akkor már elhiszed, hogy előre látta, csak hogy aztán lehessen mondani, hogy nem csinált semmit."
Értelmi fogyatékos...
Pont azt mondtam, hogy ez egy bizonyíték, hogy hazudik. És ha egy ilyen helyzetben hazudik, akkor semmi keresni valója a politikában.
"Arra egyébként nagyon kíváncsi vagyok, hogy szerinted mit kellett volna csinálni, hogy elkerüljük ezt."
Szerintem mondjuk nem kellene politikai tőkét kovácsolni a járványból.
Ha egy kormány őszintén, kizárólag az emberek érdekét tartja szemelőtt egy járvány kezelés során, akkor az kifizetődik.
De amikor ilyen kijelentések vannak, amikor nem képesek megfelelően tájékoztatni az embereket, akkor nem lehet elvárni, hogy az emberek betartsák a korlátozásokat.
"Ha szerintetek OV miatt van, hogy kitört a harmadik hullám, akkor mit kellett volna OV helyében tenni, hogy ez ne legyen így?"
Sehol nem állítottam, hogy miatta van. Akkor van miatta, hogy ha igaznak tekintjük azt, hogy előre látta, hogy mi lesz. Viszont ha ez nem igaz, akkor pedig gerinctelen féreg módjára hazudik az emberek szemébe és ez járvány helyzetben baj, mivel még inkább csökkenti a bizalmat a kormányban, ami miatt még kevésbé lesznek betartva a szabályok.
Szerintem egy kormány, főleg egy ilyen helyzetben, felvállalhatja, hogy nem tudja, hogy mi lesz 1 hónap múlva, de legalább ne titkolózzon.
"Az ellenzék egyetlen “értelmes” ötlete az volt, hgoy teszteljenek mindenkit."
Amúgy nem. A legtöbb fideszes intézkedést eredetileg az ellenzék kért, csak a fidesz mindig várt 1-2 hetet mire bevezette.
De ja, az ellenzéki oldalon pont, hogy vannak értelmes elképzelések.
"Láttuk az szlovákok mire mentek vele."
Vagy a tajvánok, ahol 10 halott volt összesen, ami pont azért volt, mert nagyon durván ment a kontakt kutatás.
"Még ezzel a le nem szervezett 70 ezer emberrel együtt is másfélszer annyi embert oltottunk be, mint a többi EU-s ország."
Tudom, tudom, 1500 milliárd embert oltottunk be, Tállai elvtárs is megmondta.
"70ezret elcsesztünk, de mellé 100ezrek beoltása mégiscsak sikerült, ami a többieknek nem. Ha már az oltási tempót is figyelembe vesszük, az elég, hogy ne 1 pontot kapjunk."
Csak a rendszer megint szar.
A fidesz kitalált egy rendszert, ami nem működik és megpróbálja rátolni most a feladatot a háziorvosokra, miközben a saját nem működőrendszert akarja, hogy használják. Ezért vannak gondok.
Bocs, de én nem hiszek a hivatalos számokban. Van ismerősöm, aki beteg se volt, oltást se kapott és mégis lett védettségi kártyája.
Valószínűleg a fidesz nem akarja beismerni, hogy mennyi vakcinát dobtak ki a kukába az orvosok a rossz szervezettség miatt, ezért minden vakcinát beadottnak számol.
Emiatt nem, még mindig nem éri el a 2 pontot.
"ha kifogyunk a lélegeztetőgépekből és nem vagyunk képesek ellátni a betegeket"
Most ez jön, csk nem lélegeztetőgépből fogyunk ki, hanem szakemberből.
Mellesleg, amikor indult a járvány már akkor több volt a lélegeztetőgép, mint szakember, aki működtetni tudta volna.
Mi lett volna, ha mondjuk 16k lélegeztetőgép helyett, aminek egy jelentős része nem is jó, mondjuk képzést indított volna a fidesz, hogy más orvosi dolgozók is képesek legyenek valamennyire lélegeztetőgépet működtetni?
Az jó lett volna, ehelyett 5 ezer ember elüldözését hozták össze. Szép munka. Már csak ezért megérdemlik az 1-est.
"mellé még a 2010-es év előttie szinte emelkedik a munkanélküliség?"
Azt már rég meghaladtuk.
A ksh 2012-ben a legtöbb módszertant megváltoztatta, amiatt ilyen "alacsony" a munkanélküliség. De nyugi, a valós adat simán 10% feletti lett volna.
Azt kellene megérteni, hogy 3 hónap után te kikerülsz a statisztikából. Ha márciusban elvesztette a munkád, akkor már nyáron nem voltál a statisztikában.
"Tehát az még előny is, ha elérjük az egészségügy kapacitását, és más országba kell szállítani a betegeket, értem!"
Nem, az előny, ha nem halnak meg.
Ha más országon keresztül érjük el, akkor az egy jó dolog, mert nem halnak meg.
Az más kérdés, hogy ebből következik az elmúlt 10 évnek az egészségügyi kudarca, de járványkezelés szempontjából az pozitívum.
"A járványkezelés nem csak abból áll, hogy mennyien élik túl, hanem például a gazdasági mutatók."
Nem, amiről beszélsz, az már válságkezelés, mi járványról beszéltünk.
A járványkezelés abból áll, hogy a vírusnak milyen és mekkora hatása van a társadalomra egészségügyi szempontból. Ebből is kiemelkedik a halálozás, de szintén fontos mondjuk a maradandó tünetek.
De semmi köze hozzá, hogy mi van a gazdasággal, mivel az nem a járvány részhez tartozik.
"Szerinted, ha mindenkit 2 hónap kötelező karanténra ítélnek, és ennek hatására tönkremegy több millió munkahely az jó járványkezelés."
Járványkezelés szempontjából igen.
A gazdasági válság kezelés szempontjából nem.
"A százalékos érték azt mutatja, hogy hány %-kal haltak meg többen 2020-ban, mint 2019-ben:"
Ez hívják csúszatatásnak.
Nem teljes halálozásról beszéltem, hanem az elmúlt napokban történő napi halálozásokról.
“Soha ilyen keveset talán GDP arányosan nem költöttünk az egészségügyre, mint az ők idejükben”
2002-2010 között átlagosan a GDP 7,6%-a ment egészségügyre, 2010-2018 között 7%-ot.
Ezen a 0,6% különbségen múlik a dolog? :D Számoljuk már át, hogy ez pénzben mit jelent.
2009-ben 1300milliárd ment el, 2018-ban 2000 milliárd. Az infláció kevesebb, mint 30% volt.
“Elküldték a dolgozókat”
Nem küldtek el dolgozókat, hanem azoknak a töredéke nem írták alá. Az egészségügyis dolgozókat egy másik brigád küldte el, amikor létszámstopp, bérstopp, és létszámleépítések voltak.
2002-2010-ig több, mint 25ezer EÜ dolgozó hagyta el a magyar egészségügyet. 2010-től 2020-ig enyhe, 2-3 ezres növekedés. Ha kivonjuk belőle a 5500-t, akik nem írták alá mínuszosak leszünk, de közel sem annyira, mint a csótányék.
“Nem támogatják megfelelően a bajba jutottakat, hiszen ez szinte az egyetlen ország, ahol, ha valaki fél éve nem tud dolgozni, nem kapja meg a fizetése felét sem”
Barátnőm egy éve nem dolgozik, fizetése 60%-át kapja azóta is folyamatosan.
“Tavaszon kívül soha nem zártunk időben”
És mit jelenet az időben zárás? Tudod, amikor február közepén elkezdett emelkedni a fertőzöttek száma, már zárva voltunk 3 hónapja. Mégis elkezdett emelkedni valahogyan.
Mi ennek az oka? Hogy lett volna elkerülhető?
“Az álhírek és néphülyítők ellen nem, hogy időben, de még most sem lépnek fel rendesen”
Ha meg fellépnének, például a DK kínai vakcina ellenes propagandája ellen, egyből menne a diktatúrázás.
“Sokan halnak meg, többen, mint máshol”
Jelenleg lehet, hogy így van, de 2020-as évben nem volt így. Lehet hogy végül a 2021-ben sem lesz, ha az egész évet látjuk. Megint megkérdem. Mi lett volna szerinted a megoldás arra, hogy most ne haljanak meg ennyien? Hogyan let volna elkerülhető? A DK ötlete erre a tömeges tesztelés. Szlovákia mire ment vele?
“Tudod, akkor kell érvelnem, ha te is érvelsz.”
A kommentem végig arról szólt, amiben amellett érvelek, hogy miért nem 1-es, jógyerek. :D
“Bocs, de ez nem úgy működik, hogy komolyan vesszük-e vagy sem. Orbán nem azért mondta, hogy vicceljen, hanem mert ő meg akarta mutatni, hgoy mennyire ura a helyzetnek.”
Dehogynem. Te úgy adtad elő, mintha komolyan vennéd.
“Pont azt mondtam, hogy ez egy bizonyíték, hogy hazudik. És ha egy ilyen helyzetben hazudik,
akkor semmi keresni valója a politikában.”
Nem mondtál ilyet. És mi van akkor, ha OV arra gondolt, hogy a többi ország példájából kiindulva látta, hogy elkerülhetetlenül lesz még egy harmadik hullám, ami nem nagyon akadályozható meg, mert a korlátozások láthatóan nem érnek túl sokat?
“Szerintem mondjuk nem kellene politikai tőkét kovácsolni a járványból.”
Tehát ez a titok nyitja! :D Ha a kaszinókat is bezárták volna, vagy nem lett volna alkotmánymódosítás, most a virusügyileg jobban állnánk! :D
“Ha egy kormány őszintén, kizárólag az emberek érdekét tartja szemelőtt egy járvány kezelés során, akkor az kifizetődik.”
Facebook-bölcsességnek elmegy.
“De amikor ilyen kijelentések vannak, amikor nem képesek megfelelően tájékoztatni az embereket, akkor nem lehet elvárni, hogy az emberek betartsák a korlátozásokat.”
Tehát a korlátozások be nem tartásával van a baj, ami a kormány hibája. Akkor mi az oka annak, hogy vannak országok, ahol ezek a korlátozások bevezetésere sem kerültek, mégsem terjed ilyen mértékben a járvány?
„Amúgy nem. A legtöbb fideszes intézkedést eredetileg az ellenzék kért, csak a fidesz mindig várt 1-2 hetet mire bevezette.”
Akkor ilyen alapon az ellenzékkel sem lennénk előrébb, nem? Vagy te azt az 1-2 hettet tartod a kulcsnak? Február közepén nem indult volna el a harmadik hullám, ha októberben 1-2 héttel hamrabb zárnak? A Momentum már nyirni akart Február elején.
Tudod hogy működik az ellenzék ebben a helyzetben? Jó gyorsan bekiabálnak mindent, ami az eszükbe jut. A kormány tőlük függetlenül végrehajta ezeket az intézkedéseket, de bekiabálni 1 percig tart, megvalósítani meg akár 1 hét is lehet. 1 hét múlva végrehajtják az ellenzék meg veregeti a vállát, hogy mi má egy hete megmondtuk.
“Vagy a tajvánok, ahol 10 halott volt összesen, ami pont azért volt, mert nagyon durván ment a kontakt kutatás.”
Akkor szlovákoknak miért nem sikerült? Csak nem azért, mert a tajvaniaknál sem a kontakkutatás miatt volt, ahogyan te azt hiszed? Majd pont félmillió tesztnek köszönhető, hogy nem terjedt el, mikor vannak 23 millióan.
“Tudom, tudom, 1500 milliárd embert oltottunk be, Tállai elvtárs is megmondta.”
Nem, csak 1,6 milliót. Ebben még az ellenzék sem nagyon kételkedik, nekik ezzel a mennyiséggel együtt is kevés.
“Bocs, de én nem hiszek a hivatalos számokban.”
Akkor miért hiszel a halálozási számokban? Lehet, hogy valójában töredéke a halottak száma. És csak azért hazudnak többet, hogy fenntartható legyen a szükségállapot, vagy a franc tudja milyen politikai célból.
“Van ismerősöm, aki beteg se volt, oltást se kapott és mégis lett védettségi kártyája.”
Mindenkinek van egy ilyen ismerőse, ha épp szükséges. :D
„aminek egy jelentős része nem is jó, mondjuk képzést indított volna a fidesz, hogy más orvosi dolgozók is képesek legyenek valamennyire lélegeztetőgépet működtetni?”
Honnan tudod, hogy ezt nem csinálják? Diákokat, meg önkénteseket bevontak a folyamatba.
“Az jó lett volna, ehelyett 5 ezer ember elüldözését hozták össze.”
Meg az orvosok fizetésének megduplázását.
“Azt már rég meghaladtuk.
A ksh 2012-ben a legtöbb módszertant megváltoztatta, amiatt ilyen alacsony a munkanélküliség. De nyugi, a valós adat simán 10% feletti lett volna.
Azt kellene megérteni, hogy 3 hónap után te kikerülsz a statisztikából. Ha márciusban elvesztette a munkád, akkor már nyáron nem voltál a statisztikában.”
Sejtettem, hogy ezzel a baromsággal jössz. Akkor fordítsuk meg, és nézzük a foglalkoztatottak számát.
2010: 3,67 millió, 2020: 4,48 millió.
“Nem, amiről beszélsz, az már válságkezelés, mi járványról beszéltünk.”
A kettő szorosan összekapcsolódik, szerintem a jó járványkezeléshez hozzátartozik az is, hogy a gazdaságban nem okoz nagy kárt.
“A járványkezelés abból áll, hogy a vírusnak milyen és mekkora hatása van a társadalomra egészségügyi szempontból. Ebből is kiemelkedik a halálozás, de szintén fontos mondjuk a maradandó tünetek.
De semmi köze hozzá, hogy mi van a gazdasággal, mivel az nem a járvány részhez tartozik.“
Akkor ha én bevezetek egy nagyon szigorú karantént, és fel annyian halnak meg, de 20x annyian vesztik el a munkájukat, ami az egészségükre nem túl kedvező hatással van, az egy sikeres járvány kezelés?
“Ez hívják csúszatatásnak.
Nem teljes halálozásról beszéltem, hanem az elmúlt napokban történő napi halálozásokról.”
Nincs csúsztatás. Elismerem, hogy nagyon magas volt az elmúlt napokban történő napi elhalálozás. De emelett felhívom rá a figyelmet, hogy az egész évre vetítve meg nem volt olyan gáz, más helyeken sokkal rosszabb.
A kérdés, hogy szerinted ennek mi az oka, és hogyan lett volna elkerülhető?
Jár a krumpli fiam
Neked az sem számítana, ha megdöglenénk mindannyian. Sem a leheteid, sem a másikra mutogatás nem érdekel, sem pedig az, hogy hasraütés szerűen azt mondod, hogy a barátnőd mit kap. Én látom, hogy körülöttem senkinek sem adnak 1 fityinget sem, és ez ennyi. Más országokban 80%-okat kapnak, testvérem pl. Angliában.
Te akkor is Gyurcsányoznál, ha a Fidesz rád gyújtaná a házat. Ez kőkemény Stockholm szindróma.
Problémád van a Gyurcsányozással, de amúgy krumplizol. Következetes!
Nem kapnak egy fityinget sem? Az előző kommentedben azért még a fizetésük fele környékén jártunk. Egyre lejebb adod! :D
Akkor te meg hasraütésszerűen mondod, hogy a testvéred 80%-ot kap.
Már hogy a francba ne Gyúrcsányoznék? Azok siránkoznak itt az 5500 eü-sön, akiknek a kezéhez jócskán több eü-s kilépése köthető. Ne feledjük el! Emlékeztessünk mindenkit, mégha ég is miatta egyesek pofája. :)
28
Ki kap, mert én nem látok embereket, akik kapnának. Én nem írtam olyat, hogy a felét kapnák, ezt te írtad.
Angliában 80%-ot kapnak, megnézheted bárhol. Mutatsz nekem valahol egy forrást, hogy a magyar emberek 50%-ot kapnak az államtól? Mert én ilyenről nem tudok! A Focistákét tudom... :D Meg tavasszal volt valami, de az is olyan volt, hogy nevetséges feltételekkel, az nem olyan volt, mint máshol.
Itt azt írtad:
"Nem támogatják megfelelően a bajba jutottakat, hiszen ez szinte az egyetlen ország, ahol, ha valaki fél éve nem tud dolgozni, nem kapja meg A FIZETÉSE FELÉT SEM."
Ha valóban nem kapnak egy fityinget sem, akkor miért úgy fogalmaztál, hogy "fizetése felét sem"? Írhattad volna első körben is, hogy nem kapnak semmit sem. Persze túl drámaian hangzott volna, így elsőre, tudom, későbbre kellett tartogatni. :)
"Mutatsz nekem valahol egy forrást, hogy a magyar emberek 50%-ot kapnak az államtól? Mert én ilyenről nem tudok!"
Nem is mondtam, hogy az államtól 50%-ot kap bárki is. Barátnőm szállodában dolgozik, a szálloda kap állami támogatást, emiatt a szálloda megengedheti, hogy ne bocsássa el a dolgozók nagy részét, hanem a bérük egy részét kifizesse miközben effektív munkavégzés nem is zajlik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!