Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért gond, ha a kormány a...

Miért gond, ha a kormány a szaporodást segíti?

Figyelt kérdés
Az a helyzet, hogy nem jó fele halad az ország demográfiai helyzete, nem lesz miből fizetni a nyugdíjakat, de akár utódaink létbiztonsága és a jelenlegi megszokott biztonság már nem lesz a régi, a világ változó demográfiájának köszönhetően. Ez egy közismert tény. Nem attól kell félni hogy ki halunk, mert olyan kis nép nem vagyunk, magyar sem számít kis nyelvnek csak nem beszélik annyian mint az Olaszt, Franciát, Németet, Angolt. Fontos tisztában lennünk ezekkel az adatokkal, benne a jelenlegi értékeinkel, kultúránk, nyelvünk nagyságával, amely 1000 éve már nem veszett el, mert mindig volt olyan aki tovább adta, tovább vitte. Ez minden fennmaradt népnél egy alapvető dolog. Ezeknek a fényében, nem gondolom hogy hosszútávon kifizetődő lenne csak bevándorlókkal potólni a munkaerőhiányt, ugyanugy robotokkal sem, mert úgy tudom hogy a robotika 3 alapszabálya lefedi azt, hogy a robotok nem árthatnak az emberiségnek, vagyis nem vehetik el az emberek munkáját. Csak a veszélyes, illetve olyan munkákat válthatják fel, amelyeket az emberek nem akarnak csinálni, vagy jelenleg nincs rá elég ember, de ez változó. Szerintem eddig logikus, és érhető. Sokan nem hisznek abban, hogy a kormányok tudják befolyásolni, hogy mennyi gyermek szülessen. Elfelejtik, hogy a kormány kezében van a két legfontosabb kulcs, amelyel az emberek mindennapjaiba beférközhetnek, illetve irányíthatják azt. Az első a média, a második pedig a politika. Az utóbbi kettő a felelős azért is, hogy azzal riogat hogy a föld tulnépesedik, miközben itt Európában ez a legkevésbé jellemző. Itt inkább a népesség fogyás okoz fejfájást. Az pedig hogy a kulturánk, népünk fennmaradása, az emberek jobb megléte, mennyibe szennyezi a Földet, azt nem tudom, de akik szerint ezek az eszmék és értékektől félni kell, az különdíjat kapott tőlem marhaságból. Minek mentsük meg a földet, ha nem azért hogy az utodainknak jó legyen? És ha nem lesznek akkor kinek mentsük meg? Így legalább az utolsó napjaink nem kell muszlim fennhatóság alatt ünnepelni. Lehet itt azzal is jönni nekem, hogy mikor a szocpolt elsőként bevezették, és mindenkinek járt, akkor azért vették fel hogy legyen a háznál egy kis pénz, a gyerekkel meg nem törődtek, sokszor meg ki is dobták hogy inkább legyen kint a világban minthogy éhen haljon annyira rossz körülmények között voltak. De ez manapság a libbsik világában egy az hogy amúgy sem divat, másodszor pedig pont ezért van annyira szabályozva a csók, hogy biztosan ne azokat célozza meg akik ebből a szempontból akarnak gyerket, csak hogy az első lépéseket segítse és itt tartsa a családokat. Ezért egy bizonyos összeg, létminimum alatt nem is lehet felvenni.

2019. dec. 3. 23:55
 101/140 A kérdező kommentje:

"Nettó 150-170 000Ft-ból szerinted mibe tudna befektetni? Vagy te azt hiszed milliókat keres egy bolti eladó?"

Hát a bolti eladó vagy sürgősen válts munkát, mert valahol megkapod a bruttó 310-400-at vagy többet is, nettó 206-226000at. [link]

"Igen, 16 évesen, 100-200 000km-rel visszatekert órával."

Nem épp. Meg kell nézni kitől hol veszed, nem kell elfogadni a cukros bácsitól a cukrot elfogadni az utcán, tudod ezt mondják a kisgyerekeknek, anyám is ezt mondta nekem azóta kétszer megnézem kitől fogadok el mit, kitől veszek mit, milyen minőség, milyen árrral.

"Vadi újat valóban nem éri meg megvenni, de a mai modern autók annyira tele vannak elektronikával, hogy már tizenévesen elég drága mulatság rájuk költeni. Nem úgy van, mint a Ladáknál, hogy fillérekből kicserélsz bármilyen alkatrészt. Ha valamit cserélni kell a mai autóknál, akkor százezrekbe kerül. Tizenévesen meg már jönnek elő ezek a dolgok, hogy cserélni kell ezt meg azt."

Elég sokan járnak azért újabb 5-10 éves kocsikkal amik azt mondom még úgy meg is érik. Olyan kocsikat kell venni, amit már sokan használtak, teszteltek, megbízható, megfelelő ár pénztárcához képest. Szerintem ezzel körülbelül egyetértünk

"Nem másodlagos az, hogy mit eszek. Minőségi ételt kell enni, de ugye nálunk pont azért eszik sokan a gagyi kajákat, mert azok az olcsók."

Attól hogy olcsó nem gagyi, lehet finom, ízlések és pofonok. Nem mondtam hogy ne egyél finom ételeket, minőségi ételeket, csak nem van annál fontosabb is amit megeszel, az állatok is esznek, ami megkülönbözteti az embereket az állatoktól, hogy értéket tudnak teremteni. Még pedig hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy mindenkinek könnyebb legyen. Nem muszáj 3 gyerket szülni, de az is fontos, azoknak is komoly tiszteket jár akik igaz hogy komoly állami támogatás mellett, de bevállalnak 2-3 gyerket. Az is jó út ha nem panaszkodik valaki, hanem hálás, és többet dolgozik hogy előrébb lendícse a helyzetet, ezzel megoldva azt a problémát is, hogy kevesebbet keres, vagy egyszerűen csak több magyar terméket vesz, hogy előrébb lendítse a gazdasági növekedést GDP termelést, hogy ezzel több pénze is legyen. Ezért mondom, hogy egy proli csöves is sokat bír tenni. Nem kell gimnáziumba menni, főiskolára, egyetemre, jogot tanulni, közgazdaságot mindenkinek, hogy előrébb vigye helyzetet.

"Írtuk 2-en is, vesszük a magyar terméket, ha minőségi.

Akkor már sokat tettél, legyél büszke magadra, és hogy vannak nagyon jó magyar termékek.

"Ki beszélt itt várról? Te most tulajdonképpen azt mondod, hogy addig amíg nincs család, addig el se költözzön az ember a szülőktől? 21-22 évesen az ember szeretne már önálló lenni, de amilyen ingatlanárak vannak, no meg az albérleti díjak is magasak, az sajnos nem teszi ezt bárkinek lehetővé."

Ameddig egyedül élsz addig a házad úgy is csak egyfajta munka szálló, persze van sok olcsó kölcsön, amiből bírsz házat venni, persze nem olyan mint a svájcifrank hitel, de minek, ha egyedül vagy benne?

"Most már megengeded, hogy legyen 1 számítógép a családban? Korábban azt mondtad nem kell 1 se, elég az iskolai vagy a barátoké."

A gyereknek nem kell egysem, de amúgy sem kellene, ki mondta hogy nem szabad? Csak nem kell új. Jó érzés kifogatni a szavaim? Kinek tiltottam meg hogy vegyen számítógépet, vagy hogy szüljön? Kinek szorítottam kést a nyakához? Veletek komolyan nem lehet beszélni, mindent félre értetek, kiforgatok valami szánalom! Gyerekes viselkedés!

"Nem azért megy ki, hanem hogy több pénzt össze tudjon gyűjteni, hogy minél kevésbé adósítsa el magát és normálisan feltudja nevelni a gyerekeit."

Itthon is tud minnél több pénzt gyűjteni egyre több munkával azért megy ki hogy aztán méregese a punciját igen. Mert anyuci meg apuci elkényesztette, hogy mindent megadott neki, neki nem kellett megdolgozni semmiért, ezért könnyebb neki elmenni aztán vissza jönni, csak mert lusta itthon túlórázni! Csak így nem fog előbbre menni a gazdaság, a GDP, ha nem marad itthon, nem itthon vállal gyereket, nem lesz jobb itt semmi. Ő ott nyugaton élvezkedik, itthon meg rohad minden szét, de majd ha nyugaton minden összeomlik az észerűtlen költekezés miatt, meg hogy mindenkit be engedünk, mindenkinek adunk, minden kisebbséget, mindenkit támogatunk, csak a családot nem, mert a 21. században ahol már semmilyen érték nem számít csak hogy kinek mennyi pénze van, ott már nem fontos a család, a gyermek vállalás, akkor majd nem engedjük vissza őket, kerítést építünk nyugatra is, addig őt zavarták az ukránok, akkor most b**"k a muszlimjai.

"Igen, tudom. Nővéreméknek 3 gyerekük van, így teljes mértékben tisztában vagyok vele."

Nagyon nem úgy néz ki!

"Ez nem igaz. Nézd meg az arányokat. 3 gyerekre 10 millió Ft CSOK jár, 2 gyerekre 2 600 000Ft, 1 gyerekre 600 000Ft. Ugye érzed a különbséget?"

És a kamat mentes meg a minden mentes kölcsön, a sg kinyls, adókedvezmény az ugye nem számít családi pótlék? Csak mert azt akarjuk hogy minnél több gyermek szülessen. Az amit 2 gyermekre adnak anyasági támogatás, tessék megnézni ezt értem CSOK alatt mindig is, az mindenkinek jár, 10 milla két gyerekeknkét elengednek belőle, + össze lehet kapcsolni CSOK-al, szóval az állam mindenkinek egyfomán knyja a sgt, csak hogy itt szaporodjanak. Szóval ne fintáz, mert ez pont annyival több mint máshol, csak szaporodjanak!

"Van legalább nettó 500 000-ed? Mert az eddigi szövegelésedből nekem inkább az jött át, mivel írtad is, hogy nagyon fiatal vagy, hogy anyád és apád pénzéből élsz el vígan. De fogalmad sincs arról, hogy mit jelent DOLGOZNI. Azt is, hogy Ausztriában szerinted mi van, azt is csak arra tudod alapozni amit ismerősöktől hallottál. Ha lesz saját tapasztalatod, akkor okoskodj, addig ne."

Én csak annyit mondtam hogy fiatal vagyok, ha jól tudom, nem mondtam hogy szüleimmel élek, szóval olyan dolgokat ne mondj ami nem igaz. Egyébként haverommal voltam Ausztriába már, aki vissza is jött mert hiába dolgozott keményen, nem bírta. Ott sincs kolbászból a kerítés a rokonom ismerősének ugyanugy két állásban kell ott dolgozni, mint itt is egyeseknek, sosincs otthon a családjával, Magyarországon, csak hogy ott megtudjon élni, és haza is tudjon küldeni pénzt. Ebbe ne bonyódjunk bele

2019. dec. 7. 00:31
 102/140 anonim ***** válasza:
91%
Xar ügy ha így gondolod, de sebaj, ha már sokszor megkaptad akkor valamit jól csinálsz, pl jókat lehet mosolyogni, mint a legtöbb trollon.
2019. dec. 7. 00:45
 103/140 A kérdező kommentje:
Igazából ezt magadra érted, mert csak te vagy itt troll
2019. dec. 7. 07:36
 104/140 anonim ***** válasza:
74%

"Hát a bolti eladó vagy sürgősen válts munkát, mert valahol megkapod a bruttó 310-400-at vagy többet is, nettó 206-226000at."

Nem vagyok bolti eladó. Én eleve Pest megyében élek, de konkrétan van ismerősöm aki Borsod megyében él és ott bolti eladó. Lehet mondani, hogy váltson, de ha mindenki otthagyja az ilyen nem fizető munkaköröket, akkor nem lesz aki elvégezze ezt a munkát. Erre nem gondolsz? Amúgy meg belinkelsz olyat amiben egyértelműen látszik az, hogy a MULTIK fizetik a jobb bért. Mert a magyar vállalkozások erre képtelenek.

"Meg kell nézni kitől hol veszed, nem kell elfogadni a cukros bácsitól a cukrot elfogadni az utcán, tudod ezt mondják a kisgyerekeknek, anyám is ezt mondta nekem azóta kétszer megnézem kitől fogadok el mit, kitől veszek mit, milyen minőség, milyen árrral."

Egy külföldi autónál mégis honnan tudnád megnézni kitől veszed? Nem ismered a tulajt, max a kereskedővel állsz kapcsolatban, az meg azt mond amit akar.

"Ameddig egyedül élsz addig a házad úgy is csak egyfajta munka szálló, persze van sok olcsó kölcsön, amiből bírsz házat venni, persze nem olyan mint a svájcifrank hitel, de minek, ha egyedül vagy benne?"

Nem erre gondoltam. Hanem arra, ha az embernek mondjuk van barátnője és összeköltözne vele, de 22 évesen még nem érett meg a kapcsolatuk arra különféle okok miatt, hogy már házasság és gyerek legyen, ebben az esetben marad az albérlet, csakhogy olyan árak vannak aminél ezt sajnos nem könnyű megvalósítani. Egyedül nincs értelme elköltözni, de az ember a párjával egy idő után szeretne együtt élni, máskülönben honnan tudnák meg, hogy együtt élve mennyire jönnek ki egymással? Tudod lakva ismeri meg az ember a másikat.

"Itthon is tud minnél több pénzt gyűjteni egyre több munkával"

Ha nem programozó vagy valakinek a valakije, akkor nem igazán vagy csak nagyon kis összeget. Külföldön viszont még többet félre tud tenni.

"Mert anyuci meg apuci elkényesztette, hogy mindent megadott neki, neki nem kellett megdolgozni semmiért, ezért könnyebb neki elmenni aztán vissza jönni, csak mert lusta itthon túlórázni!"

Nem lusta, de miért dolgozna többet ugyanazért a pénzért? Hülye lenne. Nem mindegy, hogy X összeget megkeresek egy hónap alatt vagy mondjuk 2 hét alatt.

"Csak így nem fog előbbre menni a gazdaság, a GDP, ha nem marad itthon, nem itthon vállal gyereket, nem lesz jobb itt semmi."

Azért kellene egyrészt normálisan megfizetni, másrészt megbecsülni az embereket. Tudod én kamionoztam olyan cégnél ahol azért is baszogatták az embert, ha megállt kaját venni. Időben meg sosem tudtak szólni előre, hogy mikor kell indulni. Este 6-kor felhívnak, hogy éjfélre menjek be és irány német meg holland. Vagy délután 4-kor, hogy este 8-ra menjek be és menni kell Párizsba. Aztán meg teljesen jogtalanul mindenféle előzetes megbeszélés nélkül (tehát nem is közölték velem) levonnak koszos kamionra 34 000Ft-ot, pedig én lemostam a fuvar végeztével (amikor megkaptam a fizetést, akkor tűnt fel mintha kevesebb lenne, mint amit számoltam, hogy várhatóan lesz). Csak úgy értem haza Angliából, hogy akkor este már nem tudtam lerakodni. Megmosva, tisztán letettem a kamiont a telephelyen és másnap a belföldes sofőr vitte el lerakodni, ő meg összesározta a kamiont és úgy letette. Tőlem meg levonnak 34 000-et és hiába reklamálok, nem adták vissza a pénzt. Inkább ott is hagytam őket a francba. Persze, lehet mondani hogy el lehet menni máshová, de ott meg a telephelyre nem engedtek vissza a kamionnal. Határon kellett hagyni mindig, onnan meg haza stoppolni. Vagy még egy példa, az meg másik cég. Ausztriában nem szedtek le délután, hívom főnököt, hogy nem szedtek le, nincs messze az autópálya parkoló kimennék oda. Ott tudok zuhanyozni is. Erre mit mond? Ki ne menj már, az 10km-re van, maradj ott a városban a vasútállomáson. Mert ilyen fillérbaszó pffff... Amikor a tachográf meghibásodott, annál meg ahelyett, hogy elmentem volna szervizbe, a főnök elvárta volna, hogy hibás tachográffal közlekedjek. Szóval azóta váltottam, teljesen más területen dolgozok. És lehet csodálkozni azon is, hogy hiány van a kamionsofőrökből. Szerencsére a munkaerőhiány feljebb lökte a béreket a kamionozásban, de attól még az emberi megbecsülés nagyon sok helyen nincs meg, tök mindegy milyen munkaterületről van szó.

"Ő ott nyugaton élvezkedik, itthon meg rohad minden szét,"

Most akkor mégis olyan jó az élet nyugaton, hogy élvezkedik ott?

"de majd ha nyugaton minden összeomlik az észerűtlen költekezés miatt"

Egyelőre még mindig előrébb vannak fényévekkel, mint mi és ez már nagyon régóta így van. De ha már írod az ésszerűtlen költekezést, akkor mégis csak van pénz nyugaton?

"meg hogy mindenkit be engedünk"

Ebben egyetértünk. Én sem tartom elfogadhatónak, hogy ellenőrizetlenül bárkit beengedjünk.

"Nagyon nem úgy néz ki!"

Talán csak képben vagyok a saját testvérem családjának mindennapjaival?

"Egyébként haverommal voltam Ausztriába már"

Dolgozni vagy látogatóban?

"aki vissza is jött mert hiába dolgozott keményen, nem bírta."

Ez a kulcsmondat. Nem bírta. Az én ismerőseim meg épp az ellenkezőjét tapasztalják. Dolgoznak keményen és abból olyan színvonalon élnek amiből itthon ugyanabban a munkakörben esélyük sem lenne.

"Ott sincs kolbászból a kerítés a rokonom ismerősének ugyanugy két állásban kell ott dolgozni, mint itt is egyeseknek, sosincs otthon a családjával, Magyarországon, csak hogy ott megtudjon élni, és haza is tudjon küldeni pénzt."

Érzed a különbséget? Ő az osztrák fizetéséből 2 háztartást tud fenntartani. A sajátját kint Ausztriában és itthon a családjáét. Azért kell olyan keményen dolgoznia, mert 2 háztartást tart el. Ha az osztrák fizetéséből csak a kinti háztartást kellene, akkor nem kellene olyan keményen dolgoznia. És akkor egyértelműen látszana a különbség, hogy osztrák fizetésből egy osztrák háztartást ugyanabban a munkakörben könnyebb fenntartani, mint Magyarországon magyar fizetésből.

2019. dec. 7. 08:06
 105/140 anonim ***** válasza:
75%

"Itt megtudsz élni."

Ha már ennyire hangoztatod: azt legalább elárulod, mivel foglalkozol? Bár van egy tippem: még bőven tanulsz és otthon laksz anyucival, onnan osztod az észt...

"Én szeretem felesleges oda menni, nem éri meg."

Oké, szerinted nem éri meg. Sokak szerint meg igen. Ennyi.

"Az hogy ő abból nem él meg, nem tud félre tenni na az jelent bajt, ez pedig az ő hibája, mert nem jól fekteti be a pénzét."

Oké, akkor nézzük.

Keres szegény minimálbért, az nettó 99 ezer forint. Lakni kell valahol, egy 28 nm-es garzonlakás havi bérleti díja legalább 40 ezer forint. Enni muszáj. Számoljunk egy 200 forintos reggelit, ugyanennyit vacsorára és egy saját készítésű ebédet, kb 500 forintért. Ez 900 forint ami nagyon nagyon alulkalkulált, nézd meg az árakat. Az havi 27 ezer.

Rezsi is van. Víz+villany+fűtés+közös költség 18 ezer. Tisztálkodni és öltözködni is kell, az is legalább 5000 forint havonta ha nagyon spórolsz.

Már 90 ezernél tartunk és akkor ezek csal a szükséges minimumok. Még nem vett bérletet (mert pl biciklivel jár munkába télen-nyáron), nem engedett meg magának semmennyi szórakozást. Nem is beszélve arról, mi van, ha megbetegszik és gyógyszert kell vennie, vagy ha pl meghibásodik valami és szerelőt kell hívni.

De szerinted az ő hibája, ha nem tud megélni.

Javaslom, keress egy ilyen embert, lehetőleg egy nagydarab kőműves fickót és mondd a szemébe, hogy az ő hibája, amiért a nevetséges minimálbérből nem tud megélni! Akkora sallert adna, hogy a fél országon átrepülnél!

"Na de mit jelent hogy az országos átlag felett élsz? Nettó 5 millió a fizetésed? Szuper gazdag vagy?"

Mi van?! Honnan veszed ezt az 5 milliót? Max pár száz ember keres nettó 5 milliót az egész országban! Szerinted mennyi az országos átlag? Elárulom: kb bruttó 350 ezer.

Ha te ennyire el vagy tévedve a bérek és árak tekintetében, akkor nem csoda, hogy ekkora badarságokat írsz, hogy az ember hibája, ha a kevés pénzből nem él meg...

"érdemes lenne munkát váltani, amelynek köszönhetően majd jobban félrebírsz tenni"

Igen, próbáltam. De máshol még ennyit se keresnék. Voltam egy cégnél 4 körös állásinterjún, reménykedtem, majd közölték, hogy nekik nem elég a tapasztalatom és nem tudnak felvenni.

"Egyébként az hogy nem vállalnál be egy gyerket sem, az lényegtelen, sokan a nyugati jólétben sem vállalnak be."

Igen, mert nem azt nézik, hogy minél több gyerek legyen, hanem hogy ha vállalnak, azt tisztességesen felneveljék. Ahhoz pedig pénz, idő és energia kell. Ha bármelyik hiányzik, inkább nem vállalják be.

"Dehát nem értem, miért van az a mánia, hogy miért kell mindenből új"

Ez csak bizonyos rétegnél mánia. Autóból pl nem éri meg újat venni, mert nagyon drága. Sokkal jobban jársz egy 4-5 éves használttal.

Telefonból és számítógépből én nem vennék használtat. Előbbit azért nem, mert a legtöbbnek tropa az akksija, mert agyonhasználják, utóbbiból pedig saját magam szeretem összerakni a gépet, mert én tudom, mire van szükségem.

"Lehet, de ott a xioami az olcsó telefonjaival"

Én Huawei-t szoktam venni, középkategóriát. 100 ezer nekem már sok lenne egy telóért, de a túl olcsók meg belassulnak, nem bírják, vagy pl a Xiaomi-ben nincs NFC, ami nekem muszáj.

"Ameddig fiatal vagy, egyedül, minek nagyobb kastély, vár, stb?"

Aha. Egy 50 nm-es panellakás kerül 20 millióba manapság. Az éppen elég 3 embernek. De ugye arra nem jár a CSOK, tehát a fiatal pár marad albérletben vagy valamelyik szülőnél.

Mert hát minek egy fital párnak olyan luxus, mint egy saját használt panellakás, hiszen az "kastély".

Nagyon jól biztosította a kedves kúrmány a feltételeket, de tényleg...

"Én amit jelenleg tudok, azt a magyar oktatási rendszernek köszönhetem, és elég sokat tudok informatika terén."

Ezt kész vagy bemutatni is? Mert mondani könnyű, de tudom jól, mi is szokott lenni, a "sokat tudok".

Akkor válaszolj ezekre:

- Milyen alapvető részegységei vannak egy számítógépnek?

- Mi a különbség a memória és a háttértár között?

- Mi azonosít egy számítógépet az Interneten és a helyi hálózaton?

- Hány ország van jelenleg a Földön?

Az első három alapvető számítástechnikai ismeret, az utolsó pedig az Internet segítségével kideríthető.

"Élete 90%-ban nem használ számítógépet, de ha kell itt vannak rokonok/barátok szomszédba 2 perc"

Aha, biztos örülnék, ha valami rokon hetente jönne át a gépemen túrkálni...

"Pedig itt is egyre több lehetőség van erre, ha az embernek több az IQ-ja, mint egy állatnak"

Ez lehet meg fog lepni: épp a magas intelligenciával rendelkezők mennek ki nagyobb arányban külföldre. Orvosok, mérnökök, programozók, stb.

Én pl. Mensa tag vagyok (ahova 130-as IQ felett lehet bekerülni) és én is fontolgatom a külföldre költözést, ha mégjobban szívat a kormány. A Mensa tagok közt is sokan mentek külföldre.

"nehezebb lesz a nyugdíjakat színvonalas szinten fizetni"

A mai 40 év alatti generáció már így sem számíthat egy fillér nyugdíjra sem az államtól, tehát annyid lesz, amennyit magadnak gyűjtesz.

A kúrmány is tudja ezt és úgy oldotta meg, hogy az alaptörvényben a nyugdíj már nem állampolgári jog, hanem csak törekszik rá az állam, azaz bármikor mondhatják azt, hogy "bocsi, nincs nyugdíj"

"nagyon sokat letettünk"

Mondj már néhány olyan magyar találmányt, ami világszinten ismert ÉS itthon hozták össze? Alig van ilyen! Az összes nagy magyar találmányt valahol külföldön hozta össze a magyar feltaláló, mert itthon le se tojták.

"Ez annyira nem igaz, hogy már sírok."

Igen, tudjuk, hogy van néhány magyar eredetű márka (mellesleg a linkelt listának a 80%-át a kutya se ismeri), de fogj már meg egy Wink cipőt vagy egy Budmil táskát, mi van ráírva? "Made in China".

De elektronikát továbbra sem gyártunk, se magyar elektronikai márka nincs.

"Én csupa jó hazai cuccot vettem eddig"

Miket szoktál enni? Pár márkát leírhatnál!

"Na ezért kapnak többet, mindenki egyformán kap"

Nem, nem egyformán! Adókedvezmény pl egy gyerekre csak 10 ezer jár, 3-ra meg már 99 ezer. Két gyerekre csak 2,7 millió CSOK jár, háromra meg 10 millió. Arányaiban is kevesebbet kap, akinek nincs 3 gyereke!

Vagy szerinted 3 gyerek 10x annyiba kerül, mint egy?

"az állatok is jobban megbecsülik azt a helyet ahol élnek"

Aha, azért vándorolnak pl a madarak is télen délre, mert megbecsülik azt a helyet, ahol élnek, de amúgy télen nincs mit enniük...

"feleslegesnek tartom, hogy valaki csövesként kimenjen nyugatra"

És ki mondta, hogy csövesek mennek ki? Pont a tehetséges fiatalok szoktak kimenni azért, mert itthon nem fizetik meg őket. Azok pedig nem lesznek kint csövesek!

Az a helyzet, hogy valószínűleg még bőven iskolába jársz, felteszem még nem is egyetemre, hanem középsuliba, így fogalmad sincs a valódi életről és arról, milyen az, mikor már nem anyuci főz rád, hanem saját erőből kell megélned.

Ezzel nem is lenne baj, ha nem volna ekkora az arcod. Ha valóban ilyen világszemléleted van, javaslom, hogy vegyél vissza, mert ha egyszer kikerülsz a való életbe, az úgy pofán fog vágni, hogy csak úgy nyekkensz!

2019. dec. 7. 13:16
 106/140 A kérdező kommentje:

"Nem vagyok bolti eladó. Én eleve Pest megyében élek, de konkrétan van ismerősöm aki Borsod megyében él és ott bolti eladó. Lehet mondani, hogy váltson, de ha mindenki otthagyja az ilyen nem fizető munkaköröket, akkor nem lesz aki elvégezze ezt a munkát. Erre nem gondolsz? Amúgy meg belinkelsz olyat amiben egyértelműen látszik az, hogy a MULTIK fizetik a jobb bért. Mert a magyar vállalkozások erre képtelenek."

Van két lehetőség, ha nem jól fizet, akkor tulórázik, hogy akkor több legyen, vagy egyszerűen vált munkát. Ha mindenki otthagyja ezeket a cégeket, boltokat, akik nem fizetnek előbb utóbb, úgy is meg kell emelniük a béreket, vagy tönkre mennek. Így van ez jól. Ez a munkaerőhiány egyik előnye, amit ki lehet használni, de a több gyermek, növekvő népesség is egyre nagyobb bérekkel jár, és akkor majd mindegy lesz hol dolgozol, annak mész aminek akarsz nem kell nagyobb bérek után futkosni. Tehát itt kell maradni, szaporodni, és ennyi gyakorlatilag. Nem lesz megoldva a helyzet, a nem szigorú költségvetési stratégia, és a túlköltekezés miatt,. Migráncsok miatt, demográfiai változások miatt pedig ugye úgy is majd nyugatról fognak akarni vissza jönni.

"Egy külföldi autónál mégis honnan tudnád megnézni kitől veszed? Nem ismered a tulajt, max a kereskedővel állsz kapcsolatban, az meg azt mond amit akar."

Figyelj van olyan kereskedő aki ért hozzá, és nem agyon használt, hanem jó állapotban lévő, abbszolút jó, és megbízható kocsikat hoz át, amelyeknél 90% nincs semmi probléma, csak nagyon ritkán. De mondjuk haverom maga hozta át az új kocsiját, és bizony meg is nézte, hogy nem akárkitől vesz agyon használt roncsot.

"Nem erre gondoltam. Hanem arra, ha az embernek mondjuk van barátnője és összeköltözne vele, de 22 évesen még nem érett meg a kapcsolatuk arra különféle okok miatt, hogy már házasság és gyerek legyen, ebben az esetben marad az albérlet, csakhogy olyan árak vannak aminél ezt sajnos nem könnyű megvalósítani. Egyedül nincs értelme elköltözni, de az ember a párjával egy idő után szeretne együtt élni, máskülönben honnan tudnák meg, hogy együtt élve mennyire jönnek ki egymással? Tudod lakva ismeri meg az ember a másikat"

Ebben az esetben kettő fizetés van, rengeteg kedvezményes kölcsön, amely a fiatalok parok számlájához van igazítva, meg amúgy is kapnak valamennyi adókedvezményt amennyiben majd összeházasodnak fiatal párok. Ha meg már tervezik az első gyerket, mert megismerték egymást, akkor pedig az anyaságit is bírják igényelni, illetve a CSOK-ot is. Lehetőség és a konbonálás határtalan, csak vigyázni kell a buktatókkal, amelyek minden kölcsönnél vannak ez arra szolgál az anyaságinál, hogy kétszer megindítják a fiatalok mit vesznek fel, és okkuljanak, és ne vegye fel nyereség vágyból minden jött ment de amúgy úgy is kedvezményes lesz. Dehát semmi akadálya, hogy aztán neteljen, vagy tudjanak spórolni egy nagyobb házra.

"Ha nem programozó vagy valakinek a valakije, akkor nem igazán vagy csak nagyon kis összeget. Külföldön viszont még többet félre tud tenni."

Én sem vagyok programozó, sem valakinek a valakije, de legyél nyugodt, hogy Nyugaton is azok jobban élnek.

"Nem lusta, de miért dolgozna többet ugyanazért a pénzért? Hülye lenne. Nem mindegy, hogy X összeget megkeresek egy hónap alatt vagy mondjuk 2 hét alatt"

Ha nem marad otthon, mert lusta dolgozni, felesleges neki a munka itten soha nem lesznek jobb életfeltételek, nagyon sok mindenkire van szükség, ezért nyomja a kormány az egyre nagyobb béreket, egyre jobb feltételeket, pénzeket. Ennél jobban nem tudná.

"Azért kellene egyrészt normálisan megfizetni, másrészt megbecsülni az embereket."

Miből adjanak nagyobb pénzt, ha még nincs megteremtve hozzá a GDP, meg a különböző feltételek. Vagy úgy csinálják mint a szocik, hogy akkor kölcsönből gazdálkodjanak? Talán ha most sem emelnék meg a saját bérüket. Szocik Budapesten, bár igaz hogy ők is béka segge alatt keresnek még most is Nyugathoz képest, de baj volt hogy azok a oalamenti képviselők, akik előtte mindenkinek megemelték a fizetését, akkor maguknak is, mert a néonek többet adtak, többet érdemelnek ők is. Ellenzék ugyanezt csinálta, úgy hogy valószínűleg tönkre teszi meg szétlopja budapestet, és nem tett le semmit. Minden ellenzéki politikusnak, ugye ellenzéki összefogás van Budapesten is benne voltak, az fáj, hogy vityáék befektették a pénzt, amit most ellopnának. De elmentünk más téma felé bocs.

"Tudod én kamionoztam olyan cégnél ahol azért is baszogatták az embert, ha megállt kaját venni. Időben meg sosem tudtak szólni előre, hogy mikor kell indulni. Este 6-kor felhívnak, hogy éjfélre menjek be és irány német meg holland. Vagy délután 4-kor, hogy este 8-ra menjek be és menni kell Párizsba. Aztán meg teljesen jogtalanul mindenféle előzetes megbeszélés nélkül (tehát nem is közölték velem) levonnak koszos kamionra 34 000Ft-ot, pedig én lemostam a fuvar végeztével (amikor megkaptam a fizetést, akkor tűnt fel mintha kevesebb lenne, mint amit számoltam, hogy várhatóan lesz). Csak úgy értem haza Angliából, hogy akkor este már nem tudtam lerakodni. Megmosva, tisztán letettem a kamiont a telephelyen és másnap a belföldes sofőr vitte el lerakodni, ő meg összesározta a kamiont és úgy letette. Tőlem meg levonnak 34 000-et és hiába reklamálok, nem adták vissza a pénzt. Inkább ott is hagytam őket a francba. Persze, lehet mondani hogy el lehet menni máshová, de ott meg a telephelyre nem engedtek vissza a kamionnal. Határon kellett hagyni mindig, onnan meg haza stoppolni. Vagy még egy példa, az meg másik cég. Ausztriában nem szedtek le délután, hívom főnököt, hogy nem szedtek le, nincs messze az autópálya parkoló kimennék oda. Ott tudok zuhanyozni is. Erre mit mond? Ki ne menj már, az 10km-re van, maradj ott a városban a vasútállomáson. Mert ilyen fillérbaszó pffff... Amikor a tachográf meghibásodott, annál meg ahelyett, hogy elmentem volna szervizbe, a főnök elvárta volna, hogy hibás tachográffal közlekedjek. Szóval azóta váltottam, teljesen más területen dolgozok. És lehet csodálkozni azon is, hogy hiány van a kamionsofőrökből. Szerencsére a munkaerőhiány feljebb lökte a béreket a kamionozásban, de attól még az emberi megbecsülés nagyon sok helyen nincs meg, tök mindegy milyen munkaterületről van szó."

Haverom mentős, ha szolnak menni kell neki időre, nem ér rá tökölészni, vacsorázni, időben ott kell neki lenni, vagy meg hal a beteg, sajnos erre volt már példa. Munkahelyről sem illik késni, és a szállítmányt sem illik késve kivinni, ezt nevelési célból csinálták, ezt a baszgtst, igaz hogy ez valamilyen formában a szabadság korlátozása, de rendre nevelés is. Apám volt katona, róla kell tudni, hogy ő nem itt Magyarországon volt, ő csak aztán migrált ide, és ott bizony ezt mind bele nevelték. Hát itt a gulyás komonizmus, szocializmusból ez hiányzott Magyarországon, most is hiányzik. Lehet még a Kádár rendszer miatt, de a magyarok nagyon kényelmesek, ezt észre vettem magamon is de ez más téma. Nem minden a luxus érted? Dehát az élet nem kényelmes, nem egy óvoda, nem egy játszószoba.

"Most akkor mégis olyan jó az élet nyugaton, hogy élvezkedik ott?"

Kvázi élveszkedik, felvág, utánna visszajön.

"Dolgozni vagy látogatóban?"

Dilgozni.

"Érzed a különbséget? Ő az osztrák fizetéséből 2 háztartást tud fenntartani."

Két munkával Magyarországon én is tudok anyámnak haza küldeni pénzt, de még az ukrán haveromnak is akár.

És nekem van szabadidőm, de neki nincs. Hiába hívná oda a családot, nagyobb ház kellene, több adó, drágább élet, minden más. Akkor is ugyannyival nagyobb háztartást tart el, mint így kettőt, ha Magyarországon dilgozik. Ezért tervez haza jönni, és itthon lesz szabad ideje, tőbbet látja a családot is, mert itthon is egyre több, jobb feltétel

2019. dec. 7. 13:33
 107/140 anonim ***** válasza:
75%

"Meg kell nézni kitől hol veszed"

Aha. Laikusként egy kintől behozott kocsiról a büdős életben meg nem mondod, hogy tekerték-e az óráját vagy sem.

"Ameddig egyedül élsz addig a házad úgy is csak egyfajta munka szálló"

Oké, tehát ha valaki nem találja meg 27 évesen a párját, az továbbra is lakjon a szülőkkel, ne kezdjen önálló életet, igaz?

"Mert anyuci meg apuci elkényesztette, hogy mindent megadott neki"

Mindenki magából indul ki...

"lusta itthon túlórázni"

Aha, tehát, ha valaki nem itthon túlórázik és kínlódik, hogy megéljen valahogy, hanem kimegy és egy normális munkából, túlóra nélkül megél és még félre is tud tenni, az egy aljanép, igaz?

Azon kívül: hogy a bánatba vállaljon gyereket, ha túlóráznia kell? Nem lesz ideje se a gyereket nevelni!

"itthon meg rohad minden szét, de majd ha nyugaton minden összeomlik az észerűtlen költekezés miatt"

Itthon pont a kedves kormányod ésszerűtlen költekezése miatt rohad minden. Nyugaton meg nem fognak összeomlani, mert jobban szervezett a gazdaság.

"És a kamat mentes meg a minden mentes kölcsön"

Te amúgy érted, mi az a KÖLCSÖN? Hogy azt vissza is kell fizetni? Hiába nincs kamat, ha olyan drágák az ingatlanok, hogy 20 milliót kell felvenned. Miből fizesse szerencsétlen a kölcsönt, ha nem fizetik meg???

"adókedvezmény az ugye nem számít családi pótlék?"

Amint már írtam, az adókedvezmény arányaiban jóval kevesebb 1 és 2 gyerekre, a családi pótlékhoz meg nem nyúltak 10 éve, az ugyanannyi!

"Én csak annyit mondtam hogy fiatal vagyok, ha jól tudom, nem mondtam hogy szüleimmel élek,"

Tehát ha ez igaz, akkor anyuciéktól kaptál egy lakást. Úgy könnyű! Mert ha magad dolgoztál volna meg érte és hitelt fizetnél, nem így írnál. Sőt, ha albérletet fizetnél, akkor sem.

"csak hogy ott megtudjon élni, és haza is tudjon küldeni pénzt"

Na látod? Onnan haza is tud küldeni! Itthon meg nem tud félre tenni.

Nyilván nincs külföldön sem kolbászból a kerítés, viszont ugyanannyi munkából kint megélsz, félre teszel és gyarapodsz, itthon meg tengődsz. És szerinted aki a tengődés helyett a biztos megélhetést választja és külföldre megy, az rossz ember...

2019. dec. 7. 13:59
 108/140 anonim ***** válasza:
69%

'Ez a munkaerőhiány egyik előnye, amit ki lehet használni, de a több gyermek, növekvő népesség is egyre nagyobb bérekkel jár, és akkor majd mindegy lesz hol dolgozol"

Jó reggelt! Már most munkaerőhiány van!!!!

"Tehát itt kell maradni, szaporodni, és ennyi gyakorlatilag. "

Maradj itt és szaporodj. Én nem akadályozlak meg benne, de ne legyél annyira nagyarcú, hogy mást lenézz azért, mert kimegy Ausztriába a jobb színvonalért. Korábban azt mondtad alacsonyabb szintűnek érzed aki kimegy, akkor az ismerőseid is alacsonyabb szintűek tőled akik kint vannak? Szép kis barát lehetsz te.

"Figyelj van olyan kereskedő aki ért hozzá, és nem agyon használt, hanem jó állapotban lévő, abbszolút jó, és megbízható kocsikat hoz át, amelyeknél 90% nincs semmi probléma, csak nagyon ritkán. "

El vagy tévedve öcsi, az ilyen kereskedők tudatosan verik át az embereket, hisz nekik azon van haszon.

"Ebben az esetben kettő fizetés van, rengeteg kedvezményes kölcsön"

Szóval, együtt van egy pár X ideje, megnéznék milyen az együtt élés, akkor egyből kölcsönnel kezdjenek? Lehet 3 hónap után meg rájönnek együtt élve még sincs meg az a nagy szerelem.

"Ha nem marad otthon, mert lusta dolgozni, felesleges neki a munka itten soha nem lesznek jobb életfeltételek, nagyon sok mindenkire van szükség, ezért nyomja a kormány az egyre nagyobb béreket, egyre jobb feltételeket, pénzeket. Ennél jobban nem tudná."

Csak, hogy közben a kiadások is nőttek. Gyerek nélkül baromi nehéz a saját lakás. Vagy menj el egy boltba, szoktál vásárolni?? Egekben az árak a fizetéshez viszonyítva. Ausztriában ugyanannyiból bevásárolok vagy maximum egy ici-picit drágábban, mint itthon. De a fizetések meg magasabbak. De még egy példa. Magyarországon 43 000Ft az éves autópálya díj, Ausztriában jóval nagyobb hálózat mellett ez januártól 90,10 euró. Napi árfolyammal számolva 30 700Ft. Pedig ott magasabbak az árak. De menj csak be egy boltba nyugodtan. Meg fogsz lepődni.

"Ellenzék ugyanezt csinálta, úgy hogy valószínűleg tönkre teszi meg szétlopja budapestet, és nem tett le semmit."

Fidesz alatt sem fejlődött többet Budapest. Kell egy részletes lista jármű típus és évjárat/darabszám szerint pl a BKV járműparkjáról? Tudok adni teljesen frisset. Rohadnak le a használt buszok. Manapság már 18 éves buszokat is megvesznek külföldről.

"Haverom mentős, ha szolnak menni kell neki időre, nem ér rá tökölészni, vacsorázni, időben ott kell neki lenni, vagy meg hal a beteg, sajnos erre volt már példa. Munkahelyről sem illik késni, és a szállítmányt sem illik késve kivinni, ezt nevelési célból csinálták, ezt a baszgtst, igaz hogy ez valamilyen formában a szabadság korlátozása, de rendre nevelés is."

Nevelési célzattal? Az, hogy pár órával indulás előtt ide szólnak, hogy te marha, most azonnal indulnod kell ki 3 hétre? De ha kifelé menet megállsz kaját venni akkor az az állásodba kerül? Tudod rossz lovon ülsz. Mentős munkát ne hasonlítgasd össze mással. Az embereket az apjának és anyjának kell nevelni gyerekkorában és nem a munkaadójának.

"Kvázi élveszkedik, felvág, utánna visszajön."

De csak van mire felvágnia, nem?

"És nekem van szabadidőm, de neki nincs. Hiába hívná oda a családot, nagyobb ház kellene, több adó, drágább élet, minden más. Akkor is ugyannyival nagyobb háztartást tart el, mint így kettőt, ha Magyarországon dilgozik. Ezért tervez haza jönni, és itthon lesz szabad ideje, tőbbet látja a családot is, mert itthon is egyre több, jobb feltétel"

Mondom, az én ismerőseim meg pont, hogy nem terveznek haza jönni, mert nagyon jól elélnek kint.

2019. dec. 7. 14:07
 109/140 A kérdező kommentje:

"Aha. Laikusként egy kintől behozott kocsiról a büdős életben meg nem mondod, hogy tekerték-e az óráját vagy sem."

Akkor ne menj laikuskén, mennyél profival. Nem igaz hogy éppen senki nem ért hozzá.

"Oké, tehát ha valaki nem találja meg 27 évesen a párját, az továbbra is lakjon a szülőkkel, ne kezdjen önálló életet, igaz?"

Ezt most ki mondta neked? Mert én biztos hogy nem.

"Mindenki magából indul ki..."

Akkor ezentúl ne az én szavaim fogasdki, hanem a sajátid, mert mindenki magából indul ki..

"Aha, tehát, ha valaki nem itthon túlórázik és kínlódik, hogy megéljen valahogy, hanem kimegy és egy normális munkából, túlóra nélkül megél és még félre is tud tenni, az egy aljanép, igaz?"

Jajj csak nehogy többet dolgozz. A több munkát, mindenhol nagyobb bérrel jutalmazzák, de nem kötelező.

"Azon kívül: hogy a bánatba vállaljon gyereket, ha túlóráznia kell? Nem lesz ideje se a gyereket nevelni!"

Nem kell túlórázni, erről papolok, ezt teremtik meg a gyermek vállalóknak.

"Itthon pont a kedves kormányod ésszerűtlen költekezése miatt rohad minden. Nyugaton meg nem fognak összeomlani, mert jobban szervezett a gazdaság."

Igen azért mert befekteti a pénzt, és nem üldözi ki a cégeket. Nyugaton meg összefognak omlani, mert nagy a túlköltekezés, nincs meg mögötte a megfelelő gazdasagi növekedés már évek óta, és tul jól van megszervezve az illegálisan érkezett bűnbandák legalizálása.

"Te amúgy érted, mi az a KÖLCSÖN? Hogy azt vissza is kell fizetni? Hiába nincs kamat, ha olyan drágák az ingatlanok, hogy 20 milliót kell felvenned. Miből fizesse szerencsétlen a kölcsönt, ha nem fizetik meg???"

Hát ha nem tudja az fizetni, akiknek a szakértők a béréhez igazítsák, hogy azt célozza meg, és az vegye fel, akkor nem tudom ki tudja. egyébként kölcsönök nélkül az átlag proli, nyugaton, se itt sem, sem régen nem fig boldogulni. Na már ha a bitonságos kölcsönök időszakában élünk, mért nem lehet a családokra szabni a CSOK-melett, az adókedvezmények mellett, és a családi pótlék mellett? Az olcsó kölcsönökre mindig is volt igény.

"Amint már írtam, az adókedvezmény arányaiban jóval kevesebb 1 és 2 gyerekre, a családi pótlékhoz meg nem nyúltak 10 éve, az ugyanannyi"

Úgy beszélsz, mintha a 3 gyermekeseknek nem jarna több adókedvezmény, vagy több munkáért több bér, egyre több gyerekért kétszer annyi bér. Tudod a demográfiai elemzők, hosszú munkája során kishámolták mire van szükség, hogy a tarsadalom, a jólét fenntartható legyen. Így igazították a CSOK-ot is. Dehát ha 3+ gyerkre van szükség, akkor egyre több gyerekenként adnak támogatást, különösen 3-4+ gyermekre. Ez a szapító stratégia lényege. Egyszerű fajfentartás, a természete szelekció ellen.

"Tehát ha ez igaz, akkor anyuciéktól kaptál egy lakást. Úgy könnyű! Mert ha magad dolgoztál volna meg érte és hitelt fizetnél, nem így írnál. Sőt, ha albérletet fizetnél, akkor sem."

Ha te mondod, akkor biztosan igaz! Különdíjat érdemelsz, mindent a más szájába tudsz adni, ami nem is igaz, és nem is mondott!

"Na látod? Onnan haza is tud küldeni!"

Én is tudok itthonról.

2019. dec. 7. 14:19
 110/140 anonim ***** válasza:
69%

"De még egy példa. Magyarországon 43 000Ft az éves autópálya díj, Ausztriában jóval nagyobb hálózat mellett ez januártól 90,10 euró. Napi árfolyammal számolva 30 700Ft. Pedig ott magasabbak az árak. De menj csak be egy boltba nyugodtan. Meg fogsz lepődni."

Mármint a fizetések magasabbak. Elírtam.

2019. dec. 7. 14:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!