Miért gond, ha a kormány a szaporodást segíti?
Én úgy gondolom, hogy már a 2 gyerekeseket is jobban kellene támogatni. 1 gyerektől még fogy a népesség, de 2 gyerektől már stagnál (és jelen pillanatban az is már jó cél lenne). Egyrészt nem szeretne mindenki 3 gyereket, másrészt azon túl, hogy a tanulmányok kitolódnak manapság már, sajnos a párkapcsolatok sem olyan stabilak, hogy összejöjjön 3 gyerek.
3 gyerek az hatalmas kiadással jár. Nem mindenki meri bevállalni. 28 éves vagyok, mindenképpen nagyobb városban szeretnék élni, mert ebben a 6000 fős putriban (városi rangja van amúgy) semmi nincsen. Pedig Pest megye. Nézegettem pl Szolnokon is lakásokat. 20-25 milliónál kezdődnek a valamire való lakások. ÉS ezeket ráadásul úgy hirdetik, hogy még felújításra várnak. Amiben elfér 3 gyerek, az már 25-30 millió között van. Pedig ha belegondolunk Szolnok sem egy akkora szám város, mégis ilyen magasan vannak az ingatlanárak. Sajnos a páromat még nem találtam meg, de már nagyon örülnék saját lakásnak. Örökölni max akkor fogok amikor a szüleim meghalnak (ami remélem minél később lesz). Albérletet meg miből fizessek egymagamnak?? El is vinné a fizetésem nagy részét.
Kérdező, téged meg nem jellemezlek, ha szerinted már nincs szükség a lakáskasszára. Te nagyon elvakult hívő vagy. Jaah és jössz itt az SZJA mentességgel.... Csak azt ugye tudod, hogy az SZJA mentesség az minimum 4 gyerektől érvényes? Hány ember vállal be 4 gyereket? Max a politikusok. Az SZJA 9%-ra csökkentése egyébként meg pont a nagyobb jövedelműeket hozza előnybe. Minél nagyobb a bére valakinek, annál több marad meg neki az SZJA csökkentéssel. Ergó a kevesebbet keresők kevesebbet is nyernek vele.
Jaaah és hogy egy "jó" példával is szolgáljak ismeretségi körömből. 2 gyerek már adott volt. Jött a CSOK, bevállalták a 3. gyereket. Megkapták a 10 milliót (vidéken építkeztek, pedig az agglomerációban akartak, csak ott már a telekárak is sokkal magasabbak, így azt elvetették) + felvették a 10 millió Ft hitelt. Most igénybe vették ezt az autótámogatást is. Természetesen a rájuk eső részt SZEMÉLYI KÖLCSÖNBŐL finanszírozták. Ilyen adósságspirálból 3 gyerek mellett hogy lehet kijutni? Ez mellett nem jut pénz pl nyaralásra is. Ha meg nincsenek közös kikapcsolódások, előbb-utóbb a házasság is rá fog menni.
"Én nagyon nem így tapasztaltam ahogy mondjátok, minenki azt mondta nekem hogy sokat keresett, de alig tudott fére tenni."
Ne röhögtess kérdező... Nem érzed itt az ellentmondást? Nem így tapasztaltad, aztán a mondatod második felében azzal jössz, hogy másoktól mit hallottál. Most tapasztaltad vagy másoktól hallottad? Érdekes módon az én ismerőseim közül akik kimentek akár Ausztriába, akár Angliába, 1 ember kivételével senki nem akar haza jönni Magyarországra. Az az 1 ember is csak azért, mert hiányzik az itthon maradt családja. Kint megszedte magát, most abból a pénzből tudott venni házat. Mondjuk a házat megvette, de azt mondta még 3 évig kint akar maradni, legyen egy kis félre tett pénze is a házvásárlás után.
Tehát kettő gyerekre is sok lehetőséget ad a kormány, de szerintem ha valaki beválallja a három gyereket arra többet ad. Nem tudom, hogy miért nem akarod, hogy egyre több gyerek szülessen. Mindig kell valamit fintázni, hogy miért nem jó a rendszerben, mi nem jó. Nem lehet kifogás, hogy nem tudják eltartani, vagy nem vállalnák, illetve nem is kapnának egy bizonyos jövedelem alatt annyi támogatást. Ezért részesítik előnyben, ha a szülők együtt vannak, ezért jutalmazzák úgy a családokat, hogy amennyiben együtt vannak nem kell fizetni az amúgy is kedvezményes hitel, és minden más piacinál olcsóbb hitelnek a kamatát. Ha két szülő van amúgy is többet tudnak félre tenni, pláne ha az egyik szülő, a magasabb jövedelmű igényli az adó kedvezményt, vagy az SZJA eltörlését. Vagyis még több marad a családoknál, de nem kell félteni az egyedülállókat sem, mert a családi pótlék, és a családi adókedvezmény is nagyobb, illetve más dolgok is vannak, elérhetők.
És igen szerintem ez a rendszer nyugaton is megállná a helyét, lakáskassza pedig nem kell mert eleget tudnak félre tenni, veszteséges volt amúgy is!
Nem érted meg, hogy az SZJA mentesség minimum 4 gyerektől érvényes??? A politikusokon kívül senki nem vállal 4 gyereket.
2 gyerekre meg milyen sok lehetőséget ad a kormány? Míg 3 gyerekre 10 milliót ad, addig 2 gyerekre mindössze 2,6 milliót (az új lakás esetén). Szerinted ilyen árak mellett ez elégséges az a 2,6 millió?
Inkább normális bérek kellenének ebbe az országba.
A két gyerekre is 10 milliót ad, minden más piacinál kedvezményesebb kölcsönbe. És bocs de pont hogy 4 gyerkesek, jobban megérdemlik, hogy ha már bevállalták, akkor a kormány jobban segítse őket. A segítség mindegyiknél egyforma. Van fogakmad arról hogy mennyi pénz felnevelni 4 gyerket? Mennyire elveszik az emberek idejét? Persze hogy van pont ezért. És így nem baj ha egyel kevesebben vállalnak 2 gyerket, mert ők vállalnak helyettük is!
Szóval ne fintázzál! Tudod nyugaton is normális bérek vannak, de a termékenységi ráta, az őslakosoknál gyalázatos!
Csak tudod drága barátom önmagában az SZJA mentesség miatt a nép nem vállal be 4 gyereket. Akik "nagy" családban gondolkodnak, ők is csak max 3 gyerekben gondolkodnak. 4-et senki nem vállal be a politikusokon kívül.
"A két gyerekre is 10 milliót ad, minden más piacinál kedvezményesebb kölcsönbe. "
De én nem a hitel részéről beszéltem.
Van aki pontosan azért nem vállal be több gyerket, 4 gyerket mert karrierista, többet dolgozik, hogy jobban megéljen. De ha a kormány ad adómentességet, akkor nem lesz semmi akadálya, hogy ne dolgozzon keveset, és hogy a gyerekével legyen. Nem csak az a cél hogy több gyermek legyen, az is, de az is hogy megönyítjük a családok dolgát! Mi konzervatív család koncetrikusak mindenkinek annyit adunk, amennyire szüksége van egyformán, és tudomást sem veszünk azokról akik ezért gyalázkodnak, fitáznak mert ők is megkapták a sajátjuk ugyanakkora mértékbe, amennyit letettek és kell nekik!!!
"De én nem a hitel részéről beszéltem."
Az is hozzá tartozik!
Az a nagy helyzet kérdező, hogy az élhető, jó színvonalú, magas várható élettartamú nyugati országokban is csökken a lakosság szám és kb az egy gyerekes családmodell terjed el.
Ahol szülnek nyakra-főre és a 3-4 gyerek a minimum, ott szinte kivétel nélkül szegénység, nélkülözés van.
El lehet gondolkodni, hogy miért van ez így.
Nem azt mondom, hogy senki ne akarjon nagy családot. Aki szeretné és meg tudja teremteni a feltételeket, annak hajrá! Nagyon jó dolog a nagy család..
De az, hogy ellehetetlenítik az összes párt, aki nem tudja, akarja ezt, nevetséges, abszurd!!
Egyébként megkérdezhetem kérdező, hogy hány gyereked van? Remélem nem csak más farkával vered a csalánt, hanem példát mutatsz a négy gyerekeddel.
Egyébként a babavàró csak az ezután fogant gyerekekre érvényes, ergo hiába van már 3 kisgyerekem, ők nem számítanak ennél a nagy segítségnél. Viszont ha költöznénk, nem tudunk a felvert árak miatt. Nagyszerű tényleg. A június elseje előtt gyerekek nem gyerekek?
A szaporodásnak semmi köze a jóléthez, ne forgassuk ezt ennyire ki. Majd meglátjuk 20 év múlva ők hol lesznek, és mi hól leszünk. Tény hogy több gyermek=jobb élet. Meg is mondom miért, mert ha 6x annyi gyerket csinálunk, 6x annyi adóbevétel, 6x annyi munkaerő, és GDP termelés, vagyis nagyobb bér. Tehát a jólét nem az a társadalom, ahol kevés gyermek születik, ahol a termékenységi ráta még jobban süllyed az lassan el kezd hanyatlani. Afrikában van csak az, hogy nagy szegénység van, nincs koton és azért szaporodnak, alá is írom, éhen is halnak, betegség is pusztít, de még is többen élnek ott nagyobb termékenységi rátával rendelkeznek még Ázsiában is mint itt. De ezt ne velünk mossák össze, meg Magyarországgal!
Igen és tudom hogy a most születő gyermekre érvényes, a most/, majd, születő gyermekere is mondtam, hogy így talán többet vállalnak be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!