Tulajdonképpen mi a baj a zsidókkal?
Ahogy láttam, a szélsőjobbosok közül elég sokan ellenszenvesek velük. Magam is jobboldali nézeteket vallok, de más, dolgozni nem akaró és az őket eltartó adófizetőket terrorban tartó ,,nép"csoportokkal ellentétben én a zsidókat nem tekintem akkora gondnak. Mert míg a fentebb felsorolt ,,nép"csoport nagyobb részének életmódjának ,,jellegzetességeit" én magam is tapasztalom, addig a zsidókkal efféle gondot nem látok. Legalábbis nekem ez a meglátásom.
Szóval: mi a probléma a zsidókkal valójában?
"Sose értettem, hogy lehet a vallás népcsoport vagy faj.
Ha most muszlim, zsidó, ortodox leszek akkor más lesz a népbe fogok tartozni? Más lesz az intelligenciás?"
A tiéd nem, csak az átlagot fogod rontani.
"Egyébként a felmérés nemzetközi és alkalmassági tesztek alapján készült. Ha cáfolni tudod akkor rajta. De amíg nem addig ne idétlenkedj!"
lécci írj forrást
"'A Holokauszt előtt a magyar zsidók 90%-a asszimilálódott volt, miért deportálták akkor őket?'
Talán mert zsidók. Erre még nem gondoltál?"
mi van???
"lécci 1 forrást is, mert ez engem is érdekel."
ezt most keresnem kell. Vársz egy picit? Az adatokat fejből írtam a legutóbbi felmérés alapján.
Hirtelen ezt találtam, és ez még mindig nem a hivatalos felmérés, de olvasgatni jó lesz. És mint látod a lajikus honlapon is nagyjából ezek az arányok szerepelnek még ha más számokkal is.
bocsánat, de ez nem tudományos forrás.
erre nem lehet hivatkozni, még ha egyet is értek azzal, hogy a zsidók IQ-ja magasabb.
én nem találtam még ehhez forrást, mert nyilván nincs is, rasszizmusnak minősülne.
Ha a hivatalos magyarázatot szeretnéd hallani, akkor nincs velük semmi probléma.
Eszerint vannak a zsidók és ők mentek-mendegéltek a világban és bárkivel is érintkeztek (egyiptomiak, szírek, hettiták, babiloniak, rómaiak, németek, muszlimok, arabok, oroszok, spanyolok, franciák, osztrákok, magyarok, románok, szerbek, stb.) mindenki csak utálta őket, mert csodálatosak, kiemelkedőek, felsőbbrendűbbek, okosabbak, szebbek, dolgosabbak és jólelkűbbek voltak ezeknél a népeknél, és mivel ők folyton csak irigykedtek rájuk mocskos, tanulatlan, foghíjas, gonosz antiszemita módjára, ezért mindig üldözték és írtották eme isteni származású vallási (népi?) közösségét a világnak.
Ez kb. a hivatalos álláspont.
nem olvastam el a válaszokat, lehet hogy már valaki leírta, de lényegében 2 dolog miatt utálják őket.
1) Mert van egyfajta felsőbbrendűségtudatuk, lenézés más népek felé, hogy ők a kiválasztottak, és ez sokmindenkit felhergelt.
2) mert sok esetben sok pénzük van (mert a középkorban ők kezelték a pénzt), és a gazdagokat senki sem szereti (pláne ha lenézik őt, lásd "1)").
Csak tisztázásképp:
Kultúrák összehasonlítására az intelligenciahányados teljesen alkalmatlan. Az IQ ugyanis nem az intelligencia fokmérője. Legpontosabban úgy tudnánk megfogalmazni, hogy az IQ az a szám, amit az IQ teszt mér. Az IQ tesztet pedig a nyugati kultúra emberei találták ki a nyugati kultúra embereinek, vagyis kultúrafüggő, legalábbis régen, amikor erre nem figyeltek, az volt.
Például ha egy maszáj törzsbéli elé teszel egy képsort, hogy melyik a kakukktojás, és mondjuk modern technikai vívmányok vannak rajta (pl számítógép, autó, tévé stb) lehet, hogy nem tudja megoldani, mert nem ismeri őket, de ettől még nem alacsony az intelligenciája.
A középkori antiszemitizmus valójában inkább volt kultúrák közti összeférhetetlenség, mintsem emberek tettei alapján való ítélet. A középkorban a kereszténység nem pusztán vallás volt, hanem hivatalos állami ideológia is, vagyis a hatalom legitimitását ez biztosította. Egy zsidó vagy muzulmán szálka volt a regnáló hatalom szemében, mivel nem volt keresztény, ezért nyíltan vagy burkoltan, de a hatalom megkérdőjelezőjének, magyarán felforgató egyénnek számított. Vagyis itt a keresztények és muzulmánok (ahol hasonló volt a helyzet a muszlim vallással is) felsőbbrendűségtudata érvényesült a zsidókon, vagy éppen a muzulmánok a keresztényekén, vagy a keresztények a muzulmánokén, attól függően, hogy Európáról vagy a Szentföldről beszélünk. Abban az időkben vallási kisebbségnek lenni veszélyes volt mindenhol. A zsidók szerencsétlenségükre mindenhol vallási kisebbségben voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!