Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Mikor fogják már fel az...

Mikor fogják már fel az emberek, hogy Horthy és követői nem voltak nácik?

Figyelt kérdés

2013. dec. 23. 14:24
 91/147 anonim ***** válasza:
7%

Horthy miatt pusztult el a Második Magyar Hadsereg a Donnál.

Horthy semmit sem tett 400000 zsidó deportálása ellen, azt csak akkor állította le, amikor már nagy volt rajta a nyomás és félő volt, hogy háborús bűnösként fogják elővenni. Ami így is könnyen bekövetkezhetett volna, ha Sztálin életében egyszer nem lett volna nagyvonalú.

Horthy ettől függetlenül nem volt náci. De iszonyatosan rossz döntéseket hozott, és rengeteg kárt csinált.

2014. jan. 10. 16:20
 92/147 A kérdező kommentje:
Ti totál hülyék vagytok.
2014. jan. 10. 18:19
 93/147 anonim ***** válasza:
54%
kedves kérdező, menj a pcsába, mikor lehülyézed a válaszadókat.
2014. jan. 10. 19:57
 94/147 kis bob ***** válasza:

a #90 még a megvetésemet sem érdemli meg, mert aki ilyen értelmesen tud hozzászólni, azon csodálkozni kell, hogy egyáltalán írni tud... meg, hogy a putriban, ahol él van internet :) de hát manapság az internet már kábel nélkül is terjed, szal lehet, hogy csak a szomszédnak van ;)

na de akkor a #91-eshez, aki legalább érvel:

a dón kérdésben részint igazad van, mert én sem helyeslem, hogy magyarország hadba lépett a szovjetunióval. na persze itt nem a dónnál kell kezdeni, hanem a hadiállapot kirobbanás okához.

hogy ki és mi bombázta kassát?! nem tudni, valószínüleg németek, de bárki volt is, egy szuverén államnak, egy bombázásra valamit válaszolnia kell. én több okból sem válaszoltam volna a hadbalépéssel.

egyrészt, nem volt megfelelö a hadi készültségünk. félreértés ne essék, én egy óriási teljesítménynek tartom, hogy magyarország a nullából 1938-1940, két év alatt egy színvonalas hadiipart fejlesztett ki.

ne felejtsük el, hogy magyarország nak e téren 20év lemaradása volt, söt ha azt vesszük, hogy elötte meg az osztrákok uralma alatt voltunk, a magyar államnak, semmilyen hadipari tapasztalata nem volt.

hadiiparát még a német birodalom sem tudta ilyen kevés idö alatt kifelyleszteni, mert németország már 38 elött kezdett el harcjármüveket gyártani.

sokszor hallom, történészektöl, hogy mi a középeuropai viszájok legyözésének megfelelöen fegyverkeztünk, de ez nem is igaz. a nagy harckocsik, már készülöben voltak, söt a zrinyi még a háború elött el is készült és eredményesen vett részt az alföldi páncélcsatában, de a tas és ezek a nagyobb harckocsik a tervek stádiumán vagy a protoipus gyártásán már nem tudták szériagyártásra fejleszteni.

csoda ez? melyik ország lett volna erre képes 2-3 év alatt? a tas 1945re készült volna el... hát itt a baj. tudván azt, hogy a készültség nem megfelelö, magyarországnak mindenféleképpen tartozkodnia kellett volna egy esetleges háborúi résztvételtöl.

de akkor megint a kérdés, ha magyarország nem üzen hadat a szovjetuniónak, az opertion margarthe-t nem hajtják már elöbb végre rajtunk??? és ha igen, hogyan alakul a zsidók sorsa???

nem keverjünk szezont fazonnal, aki ilyet állít, kérem vázolja az alternativát!!!

ha elöbb van szálasi vagy egy hozzá hasonló szánalmas bohóc, aki 100%an kiszolgáltatja, a magyar haderöt, aki feláldozza a magyar népet, hogy a németet megvédje, magyar vérrel állítja meg a szovjeteket, hogy a német irányba való nyomulást megakadályozza, lelassítsa, az lett volna a helyes út?

egyszer és mindenkorra, aki azt állítja, hogy horthy kezéhez ragad a magyar katonák vére, magyarázza meg, hogy hogyan lehetett volna másképp!!!

aki ezt nem teszi, az leleplezi poppulista történelemtorzító szándékát.

leleplezi önmagát, hogy az elözö rendszer agymosásos aggitációja egy történelem könyvet nem vett kezébe, de itélkezik olyanról, amiröl elmulasztott tájékozódni!

ez nem objektiv történelem.

aztán hallom a deportálásokat... az opertion margarethe után már nem létezett független magyar államvezés, elöször horthyt még meghagyták bábként, de aztán végleg eltávolították. ez megintcsak egy roszindulatú torzitás, magyarország klessheim elött nem deportált zsidót.

persze voltak reguláló törvények -és én pl. a numerus clausust helyeslem is- de a legjobban mutatja, hogy számos még ma élö zsidó müvész, szinész, a háború elött, idején született és élnek, garas dezsö 34es születésü volt, kabos gyula 39ben hagyta csak el az országot, alfonso, markos györgy apja, aki 46ban születet, munkaszolgálatos volt, a latabár család számos tagja, akkor kezdte müvészi pályafutását, ifj. latabár kálmán 1938ban született...

nem ismerem, ezek emberek pontos sorsát és most csak rögtönözve, soroltam fel néhányat, akik eszembe jutottak, de azt hiszem jó szemléltetö példák, hogy magyarországon, viszonylag békésen tudták átvészelni a háborút, söt tudjuk, hogy német területekröl, sok zsidó elöször magyarországra menekült.

de, hogy milyen vérszomjas volt horthy miklós?!

- a területi reviziókat, békés úton akarta magvalósítani, még akkor is megtagadta a fegyveres konfliktust, amikor németország nyíltan felszólította magyaroszágot, hogy támadja meg szlovákiát, hogy elveszett területeit visszakaphassa?! ez az ember volt a vészomjas?

- az, aki a szlovákoktól visszakapott területeken, elöször magyarul beszélt a felszabadultakhoz, utána SZLOVÁKUL folytatta, hogy az új polgárokat köszöntse?! ez volt a vérszomjas???

- az, aki megtagadta a zsidó deportációt?

2014. jan. 10. 20:31
 95/147 anonim ***** válasza:

20:31: viszonylag békésen... Szerb Antal, Rejtő Jenő, Radnóti Miklós azt hiszem, erre mást mondana.

Érdekes módon Horthy azért le tudta állítani a deportálásokat, amikor nagyon akarta.

Amiket te írsz, az tipikus önfelmentés. A felelősséget vállalni kell, nem mindig másokra mutogatni.

2014. jan. 10. 21:44
 96/147 kis bob ***** válasza:
46%

amit meg te írsz, az csupán rágalom.

avval rágalmazol, hogy én valakit is fel akarnék menteni.

ez a.) nem igaz, olvasd el az elözö oldalakat b.) a különbség a rágalom (ebben a kontextusban populizmus) és az érvelés között, hogy a az egyik az egy érvmentes állítas, bizonyíték mentes denunciálás, a másiknál, mond/ír az egyik valamit, a másik megerösíti vagy megcáfolja és ezt bizonyítékokkal, forrásokkal támasztja alá.

a tények, margarethe után, horthynak valóban volt még valamennyi befolyása, de horthyt nem kávézni hívták klessheimbe. a vissztérés után, az irányítás veesenmayr és csatlósai kezében volt. valóban a loyális kötelékeken keresztül tudott horthy befolyást venni, de ez viszonylag elenyészö volt.

de a kérdésem megválaszolatlan maradt, ha ö olyan rosz volt, mi lett volna az alternativa???

mi?

magyaroszág, a német birodalom közvetlen szomszédja volt. nem lett volna horthy, ma nem élne zsidó magyarországon.

de engem ez a zsidó kérés nem is érdekel. az nem lehet, hogy ezt a témát mindenre rákényszerétik és mindig ugyanoda lyukadunk ki... ez már kezd egy kicsit unalmas lenni.

a magyarságot a történelem során épp akkora atrocitás érte mint a zsidókat. igen, jól hallod, a tatárpusztitás, a török-, osztrák-, entente-, szovjetpusztitás összesítve több magyart ölt meg...

aki bünösöket akar keresni, az találjon, németországban, ne nállunk. lassuk tisztán horthyt, lássuk a hibáit, mert voltak, de ne mossunk rá olyan szenyet, ami öt nem illet meg.

reagálhatott e volna elöbb is a zsidódeportálásokban? reagálhatott volna. ö rendelete el? nem. aktiv szerepet játszott ebben? nem. szuverénen tudott dönteni? nem. ekkor magyarország rendelkezhetett saját belügyeiben? nem.

és, hogy sztálin nagyvonalú volt e? jugoszlávián kívül, senki nem kérte ki horthyt, és nem nagyvonalúságból. pont ez bizonyítja, hogy egyik fél sem tekintette öt háborús bünösnek, mert tudjuk, hogy az utolsó örig, mindekit bíróság elé hurcoltak és ezt teszik a mai napig, a wiesenthal center és társai, legyen az a tettes, akár 90 éves is...

és akkor az állítolagos, általad elitélt horthyt futni hagyják??? nem furcsa ez?

sztálin állítólagos nagylelküségének köze nincs a dologhoz, mert ha különösebb sár tapadt volna kezeihez, sztálinon kívül 30 másik érdekcsoport követelte volna a skalpját, ehelyet fizették az életvitelét... biztos a stockholm szindromában szenvedtek. pártatlan kortársai, akik kapcsolatban álltak horthyval pozitivan itéték meg, pl amerikai magyarországi követek és képviselök.

persze azóta mi szenvedtünk egy túsztdrámát és most mi szenvedünk a stokholm szindromába és még mindig a szovjet túszejtöink agymosási propagandáját fújjuk, miszerint horthy a gonosz -imperkapitalistafasiszta... persze tudom-

de le légy naiv, ne gondold, hogy egy ilyen nagyrangú gazembert futni hagytak volna.

az entente/szövetségesek középeurópát magára hagyták, a háborúba és a német birodalom karjába hajtották. alternativánk nem volt. ezt tudták a gyöztesek, azt is tudták, hogy horthy a legtisztességesebben cselekedett, ahogyan ebben a helyzetben csak lehetett, azt is tudták, hogy ha nincs horthy, ma nincsen zsidó középeurópában... de ha te ezt másképp látod, cáfold meg, mit és hogyan kellett volna másképp csinálni és vizsgáljuk meg, hogy a te, az utódok bölcsességével, mit csináltál volna másképp

2014. jan. 10. 23:33
 97/147 kis bob ***** válasza:

hát igen, így szokott lenni, amikor a politikailag szuperkorrekt emberek érvekkel szembesülnek, akkor csönd a válasz.

ez a pasziv agresziev vieselkedés, hogy "nézd én a jó oldalán vagyok és te egy csínya nácit védesz..." és evvel meg akarnak pecsételni, de valójában érvbeli vitába, nem is ohalytanak bocsájkozni, az nem csak horthynál, de sok társadalmi kérdésnél is megfigyelhetö.

ez az atitüdöt, a nyugat európai thinktankek exportálták hozzánk.

erre, had mutassak egy analóg példát. a homoszexualitást.

malagek már mindig is voltak és lesznek is, ez nem az újkor találmánya. ma egy olyan társadalomban élünk, hogy senkinek semilyen hátránya (jogállásról beszélek, hogy privátban kinek milyen tapasztalata van, az engem nem is érdekel, mert nem erröl van szó) nincsen. a törvény nem bünteti, jogaik azonosak.

DE ez nem elég. a nyugati elképzelés, hogy a homoszexuálisok is házasodhassanak. én nem mondom, felölem akár legyen egy jogi párszerzödési lehetöség, hogy adó é örökösödési szempontból, hasonló jogokkal rendelkezzenek, mint egy hetero párkapcsolat, DE pl. házasságnak, ezt már per definició sem nevezhetjük. házasság az két eltérö nemü ember kapcsolata. ezenfelül, hogy jogilag egy szintre hozzuk a homo párkapcsolatokat, az nem azt jelenti, hogy ezt az életmódot, propagálni kelljen és a fiatalokra oktruálni, mint chic, divatos, vagány, modern alternativát.

ha valaki az akar lenni, legyen, de nem tudom, miért akarja ez a minimális kisebbség, a véleményét a többségre eröltetni. én felvonulok valahol a barátnömmel és lenge öltözetben vagy akár annélkül, másokra eröltetjük szexuális orientációnkat?!

de hogy jön ez ide???

úgy, hogy azok, akik ebben a kérdésben egy abszolút neutrál útat kéviselnek, azokat, ezek a politikailag szuper korrektek, a passziv agressziv véleményükkel a defenzivába hajták és megpecsételik azokat, akik a többséget, a kissebbség, agressziv propagadája elöl védik, mint maradi, konzervativ, buta, keresztény, fasiszta, antidemokrata nácit... holott erröl szó sincsen.

pl. jó magam, engem nem érdekel, hogy ki ki milyen szabadidö foglalkozást üz. legyen meg mindenkinek ugyanaz a joga. nem teszek semilyen lépést, a másság ellen, DE ha valaki a másságát nem magán gyakorolja, hanem a többségre erölteti, az a fsiszta náci.

és akkor vissza a témához. az, hogy leülünk müvelt emberek módjára beszélgetni viatatkozni, az abszolut oké. vannak esetek, ahol mindenkinek lehet eltérö vélemýne, de vannak esetek, ami objetiv tényként megállapítható, de vagy így vagy úgy, bizonyítékokkal, forrásokkal alátámasztva, lehet egy rezümét vonni.

de az, hogy te buta fasiszta náci, "probálosz mentegetözni, felmentesz egy fasisztát..." ez nem érvelés. ez -és most én minösítek- egy buta agresziv megpecsételö tartalommentes demagógia.

2014. jan. 12. 10:26
 98/147 A kérdező kommentje:

kis bob jól mondja.

De egy dologgal nem vagytok tisztában. A náci és fasiszta fogalomban. Ez nem a ti hibátok, hanem az előző rendszeré.

A fasiszta Mussolini, Salazar, Peron és egy érdekes dolog, hogy Dolfuss is az volt, akit náci ellenessége miatt "véletlenül" lelőttek. Hitler náci volt.A náci ideológia jobban hasonlít a kommunizmusra, tulajdonképpen a kommunizmus egyik változata.A leglényegesebb különbség az antiszemitizmus. Egy nácinak kötelező volta antiszemitának lennie, és nem lehettek zsidó felmenők. A fasizmusnál ilyen nem volt.

2014. jan. 12. 14:58
 99/147 A kérdező kommentje:
91es. Nem önakaratából küldte Horthy ki a 2. magyar hadsereget, haenm német követelésre.Egy zsidó kiirtására se adott parancsot.AMikoir elkezdődtek a deportálások Horthy külföldön volt és német nyomásra kinevezte Sztójay Dömét miniszterelnöknek. Júniusban lehetősége lett rá és egyből leállíttatta a deportálásokat egy páncélos hadosztálynak köszönhetően.Ő volt a Legfelsőbb HAdúr, és mégis ellenefordultak a csendőrök, félt a puccstól Horthy, ezért nem tudta már márciusban leállíttatni a deportálásokat.
2014. jan. 12. 15:04
 100/147 kis bob ***** válasza:
50%

ez a beszélgetés is oly szépen mutatja, a probléma gyökerét, mint ez a video is: https://www.youtube.com/watch?v=8Lt35f0nnSM

a kis szöke gyereket, aki szemmel láthatóan, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) szenved, ajálom mindenki figyelmébe: "honnan tudod tanultad? CSAK TUDOM..." eközben hátulról buzdítják...

mondom horthyról lehet rosszat mondani, de a dóni tragédiát nem lehet neki felróni.

ha abból indulunk ki, hogy magyarországot a szovjetunió megtámadta, márpedig, akkori szemmel, abból kellett kiindulni, de még ma sem cáfolható meg bizonyítottan, ámbár világos, hogy a szovjetuniónak nem állhatott érdekében, akkor egy támadásra egy szuverén államnak reagálnia kell.

és itt van már a megfejtés kulcsa, magyarország REagált és nem agált!!! tehát nem magyarország támadta meg a szovjetuniót, hanem -akkor legalább is ezt találtatott valószínünek- a szovjetunió támadta meg magyarországot, képletesen, ha én mehúzok neked egyet és te megprobálod védeni magadat és visszaütsz, mire én dühbe gurulok és még jobban megverlek, akkor ki tehet a verésröl én vagy te? persze el is futhattál volna, de ha újra találkozunk és én tudom, hogy elsö akció nem vonzott reakciót magaután, miért ne vernélek meg másodjára??? miért ne lennék ekkor már még merészebb, amikor már tudhatom, hogy ugy se vagy képes, sem hajlandó magadat megvédeni? miért ne venném el a pénzedet, telefonodat, meg ami értéket még magadnál tartasz???

tehát akkor horthy a dóni tragédiának az okozója?

magamat hazuttolom meg, mert egy bizonyos fokig, igen.

szerintem, akkor nem szabadott volna hadat üzenni, a szovjetuniónak, mert magyarország nem rendelkezett akkor avval a hadifelszereléssel, ami ezt indokolta volna, vagy németországtól elöbb követeltem volna hadianyagot, mielött csak egy lépést tettem volna... tudom ez nem történt volna meg. meg tudom, ezt az útókor bölcsességével mondom, mikor csak feltételezhetünk, hogy mi történt volna, ha magyarország nem vesz részt a háborúban ill. nem is üzen hadat a szovjetuniónak. lehet, hogy az én elképzelésem, magyarország megszállásához vezetett volna? és nem 200ezer katona hanem 500 ezer 1 millió civil lakos fizetett volna vérével, az én osotobaságom miatt?

lehet. és ezért nagyon nehéz ilyenekröl nyilatkozni. de ennek ellenére, azt hiszem, avval a hadifelszereléssel, nem szabadott volna hadba lépni és ezt a németek tudtára adni, hogy erröl a magyar királyság nem tágíthat, mert az a magyar haderö megsemmisülését jelentené, ami nem lehet német érdek... de hát ez csak volna, volna, ha az ott nem lett volna...

ám ami meglepö, hogy ezek a bal "csak-mert" érvelö csoport -lásd kis szöke gyerek, dedó érvmentes, demamgóg, populizmusát, horthyt annyira csépelik, de szállasiról egy szót sem szólnak.

de miért?

mi ebben a logika, hogy azt elitéljük, aki zsidók életét megmentette, aki békés uton járt, ameddig csak bírt és a tömeggyilkos, magyarpusztitót elfelejtjük...

miért van ez?

talán, mert ha horthyra szenyet mosunk, akkor a magyarságra is szenyet moshatunk, mert horthy a szabad önálló magyarország jelképe, szálasi, meg a német-báb állam bohóca és ha fel kéne ismerni, hogy horthy nagyon kevés rosz okozója és felismernénk, hogy a német-báb szálasit illeti a felelöség, akkor nem márthatnánk be a magyar népet, mert azt mondanánk, nem nállunk kell keresni a tetteseket, hanem németországban, mert mi is a németek rabjai voltunk, nem a magyar népet illeti a felelöség...

ezért, jó ha horthy bünös lehet és ezért lenne jó ha felismernénk, hogy horthy újraértékelése nemcsak az objektiv történelemírás kötelessége, de nekünk nemzeti érdekünk is.

még egy szót az ultrajobboldalhoz. úgy ahogy egy -az imént bemutatott- baloldali történelem torzitás is létezik, úgy létezik egy jobb- ultrajobboldali tortzítás is.

sokan azt hiszik, hogy a németek mekkora haverjaink voltak, felvonulnak nyilas szimbolumokkal, horogkeresztel, német birodalmi jelvényekkel, annélkül, hogy megértenék, hogy ez a nézetük mit jelent.

azt félretéve, hogy a németek a birodalom térképeit a dunáig rajzolták, attól is eltekintve, hogy a birodalom, szomszédainkat folyamatosan arra használta, hogy manipuláljon bennünket, terveket szöt, hogy ezek segitségével akár magyarországot megszálják, területi revizió igényünkel manipuláljon bennünket, uszítson szomszédaink ellen, bátorítson és elvárja, söt zsaroljon, hogy szomszédainkat megtámadjuk, amely követeléseket, magyarország sorra megtagadott, a német kissebséget ellenünk fordítsa és végül megszálljon...

ezektöl eltekintve, hogy szálasinak milyen felfogása volt a hadvezetésben, az egyenesen rémisztö.

amikor már a szovjet magyar területen portyázott és kétség nem fért ahoz, hogy németország ezt a háborút elvesztette, még akkor is, a szovjet elörenyomulás magyar vérrel tartóztatta fel.

szálasi nem amiatt harcolt, hogy a magyar államot, népet, területet óvjon meg, hanem, hogy a német birodalom felé történö elörenyomulást tartóztassa fel. a németet magyar élet kioltásával akarta megvédeni és ez a leg nemzetellenesebb elképzelés ami létezik. képes lett volna a magyarságot megsemmisíteni, hogy a németek tövábblétezzenek...

hát mondhatom szép, aki szálasit élteti, az magyarellenesebb nem is lehetne... kitartás...!

2014. jan. 19. 14:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!