Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Miért hajtogatják ilyen...

Miért hajtogatják ilyen gyökerek, hogy a mai fiatalokra ráférne a sorkatonaság?

Figyelt kérdés
Miközben ők sem lettek többek általa.
2023. nov. 28. 16:40
 121/171 anonim ***** válasza:
20%
119: Az önvédelem dolog nekem teljesen új. Egyik katonaviselt ismerősöm sem mesélt arról, hogy ilyesmit oktattak volna nekik. :)
ápr. 2. 16:12
 122/171 anonim ***** válasza:
42%
#121 Gondolom az ismerősöd mesélt a reggeli futásról. Na az az önvédelem alapja :)
ápr. 2. 16:20
 123/171 anonim ***** válasza:
20%

119:

Nem szeretem a szót, de te vagy a nagybetűs PROLI. A buta, agresszív egyszerű, de vmiért mégis borzasztóan magabiztos ember. Ideális Fidesz-szavazó vagy.

Hogy azt a sok baromságot, amit a katonaságról írtál, honnan szedted, rejtély, de nem is fontos.

Azon viszont nem lehet eleget röhögni, hogy az idősebb magyarok meg vannak róla győződve, hogy ők keményebb, jobbak stb. Közben meg csak löttyedt, tanulatlan agresszív hőzöngő prolikat látok az idősebb generációból, akik azért hiszik jobbnak magukat, mert egyszerűen alig értenek vmi a világból.

ápr. 2. 17:36
 124/171 anonim ***** válasza:
60%

"119:

Nem szeretem a szót, de te vagy a nagybetűs PROLI. A buta, agresszív egyszerű, de vmiért mégis borzasztóan magabiztos ember. Ideális Fidesz-szavazó vagy.

Hogy azt a sok baromságot, amit a katonaságról írtál, honnan szedted, rejtély, de nem is fontos.

Azon viszont nem lehet eleget röhögni, hogy az idősebb magyarok meg vannak róla győződve, hogy ők keményebb, jobbak stb. Közben meg csak löttyedt, tanulatlan agresszív hőzöngő prolikat látok az idősebb generációból, akik azért hiszik jobbnak magukat, mert egyszerűen alig értenek vmi a világból."

Ez egy meddő vita. Ő és te pontosan ugyanazt gondoljátok a másikról csak fordítva. Egyébként többen is leírták miért lenne hasznos akár a jelenlegi formájában, és ebből kiemelve a hasznos dolgokat. Érdekes hogy az ilyen kommentekre valahogy semmit nem reagáltok. Csakis ugyanazt ismételgetitek hogy 40 éve mi volt hogy volt. Rendben, ne is legyen ez elvitatva. Legyen így. De maga a kérdés is az hogy ráférne e mai fiatalokra a sorkatonaság. És ráférne bizony, több példával is többen próbálták értelmezésedre adni hogy miért. Erre ti: "Mer a vén öreg gechik részegen ordibáltak stb.... Meg kéne próbálni azokat a válaszokat is figyelembe venni ahol egy normális modern keretek között működő honvédelemről van szó.

ápr. 2. 18:14
 125/171 A kérdező kommentje:

124-es barátom, fórumtársam, beszélgessünk. Ne vitázzunk, nem győzzük meg a másikat. Azt írod most: "többen is leírták miért lenne hasznos akár a jelenlegi formájában, és ebből kiemelve a hasznos dolgokat." De most nincs sorkatonaság. Vagy a profi hadseregre gondolsz? Most azért működik, mert az vesz részt benne, aki szereti, akit érdekel, akinek a hivatása. Ha széles tömegeket szabadítanánk rá mi volna a garancia, hogy ugyanúgy normálisan tudna működni, mint most, a hivatásos profi katonasággal? Minthogy fel van emlegetve teljes joggal, hogy se a komcsi néphadsereg, se a '90 és 2004 között létezett sorállományú honvédség sem töltötte be nevelő funkcióját, már ha egyáltalán volt neki olyanja. Ismételten felteszem a kérdést, mire alapozod, hogy ma minden másképp lenne? Változott az emberanyag, a szellemiség, a hozzáállás? Nem, az emberek felfogása sajnos megrekedt a '80-as évek komcsi mentalitása szintjén. A politikai preferenciák világosan utalnak erre.

"ráférne bizony, több példával is többen próbálták értelmezésedre adni hogy miért."

Egyetlen konkrét, érvekkel megfelelően alátámasztott indokolás sem érkezett eddig, miért is volna rá égető szükség a mai (és bármennyire is nem hiszitek, a jövőbeli) békeidőben. A 119-es és a 105-ös hozzászólásokban sem. Én konkrétan egyetlen olyan emberrel nem találkoztam (nagy tétekben fogadnék rá hogy nincs is ilyen élő ember), aki kifejezetten pozitívan tekintene vissza rá azért, mert ott belőle "embert faragtak". Ilyen nincs. De mi a baj a mai fiatalokkal, emberekkel, hogy szerinted kötelező katonasággal kéne beavatkozni? Milyen célt kellene elérni, amit ezzel meg is lehetne valósítani? Tudod azt valamivel igazolni, hogy ha ott bent valaki esetleg tartja is a rendet (bár nem hiszem hogy erre figyelni kellett, mert néhány helyet leszámítva nem folyt komoly kiképzés, csak a farkukat fogdosták, meg levelet söpörtek, ehhez nem kell fegyelem), akkor az utána kint a civil életben is ugyanolyan rendszerető ember marad?

"Mer a vén öreg gechik részegen ordibáltak stb...."

A tisztek és kiképzők zöme masszív alkoholista volt, akik eléggé művelték ezen szokásukat, és ezért nem is büntették őket. Ugye a honvédek között is nagyban ment a szeszfogyasztás. Nyilván az emiatt kontrollját vesztett ember nem tud uralkodni az idegein, de azért megkérdezem, hogy miért kell feltétlenül üvöltözni, ordibálni a másikkal? Jó, értem én hogy nem irodalom szakkörről beszélünk, meg hogy az utasítást határozottan és egyértelműen kell kiadni, de ott sem süket senki, és meg lehet oldani mindent normál kulturált emberi módon is, nem úgy mint a jelenetben szereplő, erejét és hatalmát fitogtató, magát valakinek képzelő nagy senki. Sem én, sem az emberek többsége nem szereti ha parancsolnak nekik, számomra bizonyosan nem ismeretes olyan élethelyzet, hogy engem egy egyenruhás valaki bármire is utasítson.

ápr. 2. 19:48
 126/171 anonim ***** válasza:
78%

"124-es barátom, fórumtársam, beszélgessünk."

Nem őriztünk mi együtt libákat hogy barátok legyünk :D Pont erről van szó, hogy manapság a barátság jelentése is elinflálódott. (Bár nyilván most elvonatkoztattam attól hogy nem gondoltad komolyan).

" De most nincs sorkatonaság. Vagy a profi hadseregre gondolsz?"

Tudom hogy nincsen. De van profi hadsereg akiknek az irányításával nyilván létre lehetne hozni egy kötelező sorállományt. A nevelő funkcióját mindig is betöltötte. Az egyetlen érved (ami szerintem baromság) hogy "nincsen rá bizonyíték hogy utána is rendezett élete lesz és nem lesz lusta" erre senki sehol nem tudna garanciát vállalni, de ez egy fals érv. Ez olyan mintha azt mondanád "minek nevelni egy gyereket? Úgysem biztos hogy ér az valamit később" Ezt lehet ismételgetni persze..és nehéz is rajta fogást találni attól még értelmetlen. Mielőtt azzal jönnél miért hasonlítom a gyereknevelést egy felnőtt(legalábbis papíron) emberhez, megnyugtatlak teljesen komolyan gondololtam. Az egy dolog hogy valaki jogilag felnőtt az meg egy másik hogy értelmileg is. Vannak olyan emberek ha tetszik ha nem akiknek a nevelését felnőtt korban kellene befejezni, sajnos erre egyre kevesebb lehetőség van.

"Egyetlen konkrét, érvekkel megfelelően alátámasztott indokolás sem érkezett eddig, miért is volna rá égető szükség a mai (és bármennyire is nem hiszitek, a jövőbeli) békeidőben."

Dehogynem, számtalan érv érkezett arra vonatkozóan hogy miért lenne érdemes visszaállítani.

"Én konkrétan egyetlen olyan emberrel nem találkoztam (nagy tétekben fogadnék rá hogy nincs is ilyen élő ember), aki kifejezetten pozitívan tekintene vissza rá azért, mert ott belőle "embert faragtak". Ilyen nincs. "

Most erre mit mondjak? :D Hogy "de van"? Az előbb vagy máskor meg azt hangoztattad hogy aki bármi pozitívat társított hozzá az mind kretén volt. Most először azt dönts el találoztál e olyannal aki pozitívan élte meg és utána kezd el kategorizálni őket.

" De mi a baj a mai fiatalokkal, emberekkel, hogy szerinted kötelező katonasággal kéne beavatkozni? Milyen célt kellene elérni, amit ezzel meg is lehetne valósítani? "

Többször leírtál, nem csak én, ha meg szeretnéd cáfolni olvass vissza.

"Tudod azt valamivel igazolni, hogy ha ott bent valaki esetleg tartja is a rendet (bár nem hiszem hogy erre figyelni kellett, mert néhány helyet leszámítva nem folyt komoly kiképzés, csak a farkukat fogdosták, meg levelet söpörtek, ehhez nem kell fegyelem), akkor az utána kint a civil életben is ugyanolyan rendszerető ember marad?"

Nem tudom neked igazolni ezt. De az álláspontom szempontjából nem is kell. Hiszen arról volt szó hogy ott rendet és fegyelmet tanulnak. Természetesen kikerülve már az ő dolguk hogyan élik tovább az életüket.

"de azért megkérdezem, hogy miért kell feltétlenül üvöltözni, ordibálni a másikkal?"

Pl mert ha nem figyelsz oda amit az oktató mond vagy nem igyekszel legjobb tudásod szerint végrehajtani(magyarul szarsz bele) akkor kvázi mások életével játszol?

ápr. 2. 20:18
 127/171 anonim ***** válasza:
0%

Mennyi "jós tehetség" van itt!🤭

Kár, hogy a hibás kivetítéseikkel, csak a saját butaságukat táplálják.

Na ezért van igazam!

119!es voltam😘

ápr. 3. 06:15
 128/171 A kérdező kommentje:

Kedves 126-os (akkor nem barátom, de ne vedd sértésnek), lehet hogy neked már előbb is, nekem csak most lett világos, mennyire másképpen állunk hozzá bizonyos dolgokhoz és ez tényleg akadályt képez abban, hogy nyugodtan beszélgessünk. Tudomásul veszem hogy ez a véleményed, de én ezzel nem azonosulok.

Neked alapvető problémád az, hogy sok a link, kezelhetetlen ember, akiknek bizonyosan jót tenne a katonaság. Én nem látom ezt akkora problémának, szerintem nem rosszabb a helyzet mint régebben, amikor még volt kötelező katonaság és ugyanúgy voltak link emberek ugyanakkora számban mint most. Akik szerinted ott bent nem lazáskodhattak, mert különben... Szerinted ott rend és fegyelem volt, szerintem meg nem. Kevés helyet leszámítva komoly kiképzés sem folyt, használható tudást nem kaptak, az idejük nagy részét vedeléssel meg p.csvakarással töltötték. Ennek mi értelme így? Meg te valamiért nem ismered el, hogy ott bent hatalommániás komplexusos emberekből állt a kiképzők és a tisztek nagy része, akik így próbálták bizonyítani, hogy valakik. Azt is mondod hogy a szeszfogyasztást ma már biztosan nem tolerálnák, rendben van, de akkoriban sem büntették ha valaki tökrészeg volt. Azt meg állítod, hogy ma minden másképp lenne mint akkor. Sokadjára kérdezek vissza, mire alapozod ezt? Jobb most az emberanyag mint korábban? Nem. Ha meg egy speckó területre képzetlen buta tömegeket szabadítanak rá hirtelen, lényegesen több kárt okozna mint amennyi haszna lenne utólag.

Szerintem az embereket felnőtt korban - leszámítva azt hogy pl. a bűnözőket börtönnel, a fogyatékosokat meg gondnoksággal, segítő szolgálattal pszichológussal stb. - nem kell kezelni, azon kívül hogy vannak felnőttképzések, van felsőoktatás. Ennyi állami jelenlét szükségeltetik, ebben önkéntesen részt lehet venni. Ha meg valaki olyan, rá kell hagyni. Szerinted meg nem. Ennek úgy látom az az oka, hogy téged az emberek szabadsága valamiért zavar, vagy az a szilárd meggyőződésed, hogy nagyon sokan visszaélnek vele. Na én itt megint nem látom a problémát. Szerinted biztos sokan nem látják el megfelelően a munkájukat, sz.rnak az egészre, meg visszapofáznak. Biztos vannak ilyenek. De hogy erre a katonaság lenne a megoldás? Szerinted a katonaviselt idősebbek meg a nem katona fiatalok hozzáállása, személyisége ennyire eltérő és ezt te mind a katonasággal magyarázod? Hogy elérte a célját?

Ja igen rend és fegyelem. Ezt most viszont egy kicsit te leegyszerűsítetted vagy én fogalmaztam rosszul. Igen, én senkivel se találkoztam, aki nekem személyesen azt mondta volna, hogy ő ott bent igenis tanult rendet és fegyelmet és utána is ilyen maradt. Akivel én beszéltem, sztorizgattak mindenfélét, de ők is kárba veszett időnek tartották. Na most itt írták páran, hogy ők láttak benne némely pozitívumot, de nem hoznák vissza (szerintem esetükben az idő megszépíti a dolgokat), meg voltak olyanok, akik bár szintén nem támogatják, de megértik azokat, akik meg igen. Én még itt sem olvastam senkitől hogy őrá mennyi minden ragadt meg onnan és hogy mennyi mindent hasznosít, alkalmaz ebből ma is.

És valami rejtélyes okból kifolyólag szerinted bármennyire is jó volt, az emberek nem igyekeztek oda, meg nem szerettek volna tovább szolgálni. Letudták, azt' annyi, cső, viszont nem látásra. Manapság, mint a világ legtöbb országában, nálunk is bőven elég létszámmal üzemel a Honvédség, nem kell ahhoz hozzányúlni.

És őszintén remélem azt is, hogy te soha nem fogsz dönteni ebben a kérdésben. Talán még bevezetnéd a sorkatonaságot. Ne is álmodj róla.

ápr. 3. 19:09
 129/171 anonim ***** válasza:
46%

"Akik szerinted ott bent nem lazáskodhattak, mert különben... Szerinted ott rend és fegyelem volt, szerintem meg nem. Kevés helyet leszámítva komoly kiképzés sem folyt, használható tudást nem kaptak, az idejük nagy részét vedeléssel meg p.csvakarással töltötték. Ennek mi értelme így? Meg te valamiért nem ismered el, hogy ott bent hatalommániás komplexusos emberekből állt a kiképzők és a tisztek nagy része, akik így próbálták bizonyítani, hogy valakik."

Mondom én hogy beakadt nálad a lemez:)

ápr. 3. 19:40
 130/171 A kérdező kommentje:

Nem akadt be semmilyen lemez, de ha egyszer így volt, akkor így volt. Cáfold meg a többit is vagy állítsd párhuzamba a te mondandóddal, vagy csak ennyit tudtál kiemelni, ami szintén nem valótlan?

Akkor még megtoldom azzal, az előzőről lemaradt, hogy valójában a sorkatonaságot csak az irigy rosszindulatú emberek szeretnék. "Ha én is szívtam, szívjon vele más is" alapon. Ha nekem rossz volt, legyen rossz másnak is. Semmi egyéb.

ápr. 3. 20:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!