Amíg volt sorkatonaság a pap- és lelkésznövendékeket is besorozták? Ők is elvtársazták a főnökeiket?
Figyelt kérdés
Elég furcsa lehetett a szájukból az "elvtárs".2023. nov. 25. 10:52
1/13 anonim válasza:
de be ám. Sőt a délszláv háborúban is gond nélkül besorozták a vajdasági papokat. Azért képzelj el egy papot egy AK-47essel.
2/13 anonim válasza:
Azt nem sorozzák, csak akik kirobbantották a hábikat: Politikus, gazdagok!
Nekik kéne elöl lenni.
3/13 anonim válasza:
Elképzeltem a papot AK-47-essel. Egyenruhában pont ugyanúgy néz ki, mint bármelyik másik katona.
4/13 anonim válasza:
Igen, besorozták. Akkoriban nem volt kívánságműsor, meg egyénieskedés, meg a fene nagy individuum. A seregben főleg nem dívik az egyéni vélemény - teszed ami a parancs.
5/13 A kérdező kommentje:
Természetes, hogy egy fegyveres testületnél nincs egyénieskedés. De egy pap v. lelkész szájából akkor is furcsa az "elvtárs".
2023. nov. 25. 13:01
6/13 anonim válasza:
#5 akkor így járt. Ez volt a hivatalos megszólítás, ezt kellett mondani és kész. Ha végighajtanak 2x az akadálypályán, vagy ötödjére fókázod fel a körletet akkor senkit sem érdekel hogy éppen a papnövendék mondja "értettem őrmester elvtárs" vagy a pékinas.
7/13 anonim válasza:
Be. Ugyan eleve az egész sorkatonaság akkor is egy marhaság volt, de azt meg kell jegyeznem, hogy szerencsére ma sincs semmilyen tekintetben kivételezés a papokkal, egyházi személyekkel, nagyon helyesen. Ugyanazok a törvények vonatkoznak rájuk, mint bárki másra.
8/13 anonim válasza:
"Ők is elvtársazták a főnökeiket?"
Hmmm ... ha jól emlékszem, Kádár járt a Pápánál. Gondolod, hogy "Pápa elvtárs"-nak szólította?
9/13 Dongaben válasza:
Persze, ahogy mindenki más is. Én pont a rendszer váltás alatt voltam katona. Nem "elvtársaztam" senkit előtte, de ott ez kellett... Majd "Bajtárs", és végül "Úr" lett a megszólítás. Ez utóbbit számomra nehezebb volt megszokni. Olyan emberekre kellett mondani, hogy "Úr", akikre finoman szólva: Nem illett a megszólítás...
10/13 A kérdező kommentje:
#8 Nem, de Kádár nem volt sorozott katona a pápa beosztottjaként és viszont. A kérdés kifejezetten a sorkatonaságra vonatkozott.
2023. nov. 26. 08:19
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!