A katonaviseltek jelentős része miért állítja azt, hogy a sorkatonaság volt élete legjobb bulija?
Mert alapjában véve mi is a buli azon, hogy megalázzák meg csicskáztatják az embert, gyakorlatilag félig börtönben van?
Ami még hozzátartozik, hogy nekem a katonaviselt ismerőseim mindegyike a leszerelés után néhány hónappal kezdte el fújni ezt a "jó buli"-maszlagot. Addig azt lehetett tőlük hallani, amikor otthon voltak eltávon, hogy mekkora szívás a katonaság, meg hogy milyen baromira várják már, hogy vége legyen, illetve közvetlen a leszerelés után, hogy végre vége van.
Ez valami bizarr, visszamenőleges Stockholm-szindróma?
59: Találkoztam olyannal is, aki azt mesélte büszkén, hogy a fia megpróbálta megúszni a katonaságot, intézkedett is az ügyben, és amikor ő megtudta, gőzerővel megtorpedózta a dolgot, és végül sikerrel járt, és elvitték katonának. Mert hogy a katonaságba még senki nem halt bele, és ott válik igazán felnőtté az ember, nehogymár a kölök kibújjon. Persze emögött igazából egyértelműen az volt, hogy ha ő szívott, akkor a fia is szívjon.
Az én öregem is volt katona (2 és fél évig), és ő is hangoztatta a pozitívumait, meg hogy ott fegyelmet tanul az ember, de szerencsére nem szólt bele, mikor elintéztem, hogy ne vigyenek el, úgy volt vele, hogy az én dolgom.
60: A katonaságnak bárhol a világon csakis olyan formában van értelme, ahol
1. az ember tanul olyan dolgokat, amiket utána élete során többszörösen hasznosítani tud
2. szinte egyáltalán nem érzi börtönben magát.
Ezek nagyon fontos kritériumok a szememben.
"Az amit többnyire sorkatonaság címen műveltek teljesen felesleges, sőt számos ponton elítélendő..."
Mégse vontak senkit se felelősségre se a honvédek terrorizálásáért, se a néphadsereg szétlopásáért.
#61 Na igen. Én ellenkező példát is tudok, ahol a srác szeretett volna katona lenni és a befolyással rendelkező örege mégis elintézte, hogy a srácot alkalmatlannak nyilvánítsák csak azért, mert az öregnek rossz élményei voltak és értelmetlen bohóckodásnak gondolta az egészet.
Mindkét példára igaz, hogy nem kellene ilyen szinten beleszólna egy szülőnek a gyerek életébe.
"az öregnek rossz élményei voltak és értelmetlen bohóckodásnak gondolta az egészet"
Merthogy nálunk, ami sorkatonaság néven futott, az az is volt.
Kérdező, a 62-es hozzászólásodra, ez igaz, nem tudom, máshol hogy ment, de nálunk a legmagasabb fokú dilettantizmus, hozzá nem értés volt jellemző itt is. Máshová alkalmatlan jórészt masszív alkoholista embereknek találtak itt jó állást, akik kedvükre üvöltözhettek meg élhették ki hatalmi vágyaikat. Na ahogy ez a buli megszűnt, nagy részük most is alkesz vagy hajléktalan, mert sehova sem kellett az ő hatalmas szaktudásával...
Fegyelmet ott tanulni? Faterod sem tanult ott olyat. Kiktől, akiknek szintén fogalmuk nem volt arról, ez a szó mit jelent?
Na most a #64-es példa az már valamikor az ezredforduló környékén történt, pár évvel mielőtt megszűnt volna a sorkatonaság. Tehát akkor már azért más volt mint a rendszer váltás előtt, és csak fél évre kellett bevonulni.
Igaz sok értelme akkor sem volt az egésznek, hiszen az előző rendszer romjain működött. Ezért is szüntették végül meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!