90.000 forintos gázszámla 30 helyett idáig átalányt
fizettem. Mit tegyek?
Figyelt kérdés
Emeletes házban élünk,2000-ben épült. Az éven még nem volt használva a gáz csak főzésre. Ma megjött az első számla az új számlázás óta és 90 ezer forintot kaptunk ki. Az egész fizetésem 150 ezer forint és kaptam még villanyra 20 ezret és vízre is 15 ezret. Nem tudom mit tegyek? Én ezt minden hónapban nem fogom tudni kifizetni a család összes bevétele kevés erre, mivel a férjem le van százalékolva ezert 200 ezer forint a havi megelélhetésünk,keresetünk. Álljak át diktálásra?
Kérdező: nem tapasztalsz olyat, hogy a kazán sokszor indul be néha ok nélkül is akár? Egy rossz nyílászáró is okozhatja a ház gyors lehűlését, vagy akár egy rosszul beállított kazán is csinál néha furcsaságokat. Mekora a ház, hány radiátor van, illetve milyen a kazánotok? Ha ezen adatokat leírod esetleg tudok segíteni.
2022. okt. 20. 17:23
12/88 anonim válasza:
4-es, nem mindegy, mit, mivel fűtesz. 20 négyzetmétert felfűteni úgy, hogy a szomszédok is fátenek semmiség, de 200 négyzetmétert egy kertesházban már más dolog.
2022. okt. 20. 17:29
13/88 anonim válasza:
Jó a számla, nem hibás?
Lakás vagy családi ház?
Hány légköbméter?
2022. okt. 20. 17:30
14/88 anonim válasza:
Nagy butaság átállítani az átalányt 144 m3-re, ha közben nem tudjátok valóban radikálisan csökkenteni a fogyasztást. Ha ez a 30 ezer forintos átalány működött, és nem járt vissza leolvasáskor pénz, akkor bizony ennyi a fogyasztásotok. Be lehet állítani kevesebb átalányt, de annak az lesz a vége, hogy elszámoláskor kell majd sok százezer forintot utólag befizetni. Átállhatsz diktálásra, de azzal sem fogsz jobban járni, akkor a havi 90 ezer helyett fizetsz nyáron párezret, a téli hónapokban meg 200-300 ezret havonta. Itt azon kell elgondolkozni inkább, mivel tudjátok csökkenteni a fogyasztást. Ha például az ablakok nem zárnak rendesen (bár 2000-ben épült háznál már elvileg jó ablakoknak kell lenni), akkor akár egy szigetelőcsík is sokat számíthat, fokozatosan 1-2 fokkal lejjebb lehet venni a fűtést, ha eddig melegben voltatok, a padlásfödémre tett tekercses üveggyapot is nagyon sokat megspórol, és relatív olcsó (azért 100-200 ezer forint ahhoz is kell, de tényleg megéri).
2022. okt. 20. 17:48
15/88 A kérdező kommentje:
Mindig 20-21 fokon használtuk nem tekertük feljebb de tényleg
2022. okt. 20. 17:56
16/88 anonim válasza:
Egyébként ha szigeteletlen a ház, akkor ez nem sok fogyasztás. Mi is szigeteletlen házban élünk, 150 m2, a tavalyi fogyasztásunk 4300 m3 volt. Kiszámoltam, hogy ha most átállnánk átalányra, havi 177 ezer forintot kellene fizetnünk. Mi ablakokat cserélünk, födémet szigetelünk, meg két fokkal lejjebb vettük a termosztátot. Most csak 21 fok van.
2022. okt. 20. 17:58
17/88 anonim válasza:
De miért nem válaszolsz arra, mekkora a ház vagy hogy miért nem adjátok el?
2022. okt. 20. 18:05
18/88 anonim válasza:
Mesélnél a házról? Milyenek az ablakok, ajtók, szigetelés van-e, födém, stb..
Ez az átalány azt jelenti, hogy az éves fogyasztásotok körülbelül 3000 köbméter.
Sajnos egy korszerűtlen házban ezt nem nehéz elérni, nagymamám is fagyoskodás mellett fogyasztott tavaly ennyit.
Én a helyetekben most megpróbálnék a lehető legtöbb apróságot. Ablakszigetelő szalagokat (nem kell Tesa márkájú) ragasztanék, és buborékfóliáznám a legtöbb ablakot ( https://www.youtube.com/watch?v=Sd5I3M4ETEA ), illetve lezárnék 1-2 szobát :(
2022. okt. 20. 18:09
19/88 anonim válasza:
17: szerinted ezt most könnyű eladni? Ha mondjuk nem jó részén van az országnak, és még korszerűtlen is, akkor szerinted ki fogja megvenni? Ja, majd te, fillérekért, kihasználva hogy megszorultak, igaz?
Az ország vezetősége elhitette a néppel, hogy lehet pazarolni, nem kell korszerűsíteni. Itt az eredménye. Egyik pillanatról a másikra fenntarthatatlanná vált az ország családiházainak legalább a fele.
Eddig konkrétan 10 éves megtérüléssel lehetett számolni, vagy többel. Sokmilliós kiadások, hogy csekély összegeket csökkenjen a számla. Most hirtelen beütött a szar, és az a megoldásod, hogy miért nem adja el?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!