Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Öreg kádárkockát újítanál...

Öreg kádárkockát újítanál fel, vagy felújított panellakásba mennél?

Figyelt kérdés

Jó környéken van mind a kettő, azonos áron.

Adott egy 85m2-es kádárkocka, és egy kicsit kisebb, felújított panellakás.

Mind a kettő 3 szobás, a kádárkocka félig már fel van ujitva, viszont a tetőt és a vízvezetékeket még cserélni kell + szigetelni/vakolni.

Te mit valasztanal? Kérlek fejtsd ki válaszod.

szept. 6. 14:40
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:
70%

Kádárkockák közt is van különbség.

Ahol még a mennyezet ilyen vert falú, asszem ilyen vályog szerű dologgal vakolták ki a deszkákat, az elég tré. Két opció van az olcsóbb, hogy álmennyezettel a belmagasságból lecsípve nem foglalkozik vele az ember, a másik az, hogy teljes új szigetelés + tetőcsere.

Borzasztó nagy stressz ám a felújítás, attól függetlenül, hogy van-e jó szaki ismerősöd.

Nekem van kádárkockás barátom, akinek a család nagyon sokat segített szakmailag a felújításban.

De mikor a kókány szaki jön, és lehúz súlyos pénzekkel az elvégzett munka meg egy rakás sz*r az minden területen dühíteni fog.

És ezek a szamunkák nem 1-2 ezer forintos órabérbe történnek, mint amit Mari néni kap a sarki ABC-ben.

Mind a kettőre van amúgy több példám is, van aki panellakásban él kb gyerek kora óta és imádja, meg van olyanom is, aki lakott kertesbe és meghülyült a panellakásban és visszaköltözött kertesbe.

De olyat is tudok, aki életébe nem lakott lakásban, mert azt mondta, nem bírná a társasházi környezetet.

Én speciel kertes házban nőttem fel, de szeretek lakásban lakni. Budapesten pl kifejezetten utálnék egy nagy kertes házban élni, valahogy ott mindig jobban biztonságban éreztem magam egy lakásban lakva.

Egyébként nem csak kádár kocka létezik, mint opció a kertes házra.

Amire figyelnék ház vásárlása esetén:

- nyílászárók fölött legyen betonáthidaló

- telek mérete ne 100 nm legyen, ha már kertes ház legyen tényleg nagy kertje

- ikerházba tuti nem mennék, az ugyanaz kb mint egy társasházi csak 1 szomszéddal

- bármi ami palával, hullámpalával kapcsolatos kerülni kell vagy számolni az anyagi következménnyel, hogy költséges cserélni

- sarki házat nem vennék

- legyen jó aljzat szigetelése, nincs nagyobb szívás a vizes falnál, az utólagos vízszigetelés horror és nincs is rá 100%-osan jó megoldás még 2024-ben sem

- környéket alaposan megvizsgálva, egy rossz kertes házi szomszéd is tud átok lenni. Kerítés határt nem tiszteli, nem tartja rendben a kerítést. Télen elkezdi égetni kályhával a szemetet és füstöli ki a kéményen a retek büdöst. Átjön kutyája, macskája. Kutyája egész este ugat az ablakod alatt. Stb lehetne sorolni naphosszat. Szóval nagyon fontos, hogy milyen a szomszéd.

szept. 11. 02:12
 32/39 anonim ***** válasza:
100%

"sarki házat nem vennék"

Miért? Annak mi a hátránya? Én ilyenben lakok gyerekkorom óta. Én nem látom hátránynak, hogy két oldalról is van bejárat a telekre, valamint hogy nem vagyok minden oldalról körbevéve szomszédokkal.

Igen, havat többet kell lapátolni. De azt egyrészt én szeretem, másrészt mostanában jó ha 5 évente egyszer kell.

szept. 11. 06:34
 33/39 anonim ***** válasza:

10+

Látom sokaknak nem tetszik amit írtam, de egy kocka ház hasznos 60-80 m2 közötti, kivéve amihez hozzá toldottak. Egy kívülről kész ház meg kb 50-60%-ba kerül, mint egy fűtés kész ház. Attól függően mennyire extrázták.

Egy másik szempont 15-20 millió önerővel lehet építkezni, + telek. Itt felénk 28-35 millió között vannak a kocka házak, telkek pedig 8-12 között.

Az ilyen felújításra váró agglomerációs házakat vidéken 35-40% önrésszel lehet megvenni, nem 20-30%-al amit a neten olvasni!

Köztes érték 32 millió vételár 35%-a 11,2 + 5% illeték és ügyvéd =1,6. Azaz 12,8 millió kell a vásárláshoz 18,8 millió hitellel kiegészítve.

Ha 20 millió önerő volt, akkor marad 7,2 felújításra, ebből a fűtés és vízszerelés gázkazánnal padlófűtéssel elvisz 4-et, a padló víz szigetelése hőszigetelése 1,5-2-t, villany szerelésre már nem is lesz elegendő a maradék... Ha mindent házilag van megoldva akkor kb marad kb 2,5-3 millió, ebből megvan a födém szigetelés, burkolás, szaniterek, csapok, lámpák, vagyis kulcsra készre készül gazdaságos kivitelezéssel.

Mi maradt el: tető, bádogozás, homlokzat szigetelés és színezés, lábazat szigetelés és színezés, kémény, nyílás zárók.

Sokan ezt is hitelből tudnák csak meg csinálni, de a lakás hitel mellé merész bevállalni egy 7-8 milliós személyi hitelt, ami a felére sem elegendő, mint amiket felsoroltam.

Új ház esetén meg adnak annyi hitelt, mint amennyi kell, 5% áfával kell fizetni mindent nem 27%-al, ráadásul az építés hitel jóval olcsóbb, nekem konkrétan -1% THM-el volt kevesebb! Ez pedig nem kevés pénzt jelent évi szinten.

szept. 11. 07:22
 34/39 anonim ***** válasza:

"Egy másik szempont 15-20 millió önerővel lehet építkezni, + telek. Itt felénk 28-35 millió között vannak a kocka házak, telkek pedig 8-12 között."

Jó olcsók felétek az ingatlanok. Én vidéki városban lakom, Budapesttől 200 km-re és nem is nyugat-Magyarország.

Itt a lepukkant régi kockaházak ilyen 50-60 milliótól indulnak. A telkek, ami közműves és nem valami külterület az isten háta mögött, sem sokkal olcsóbb. Csak azon esetleg még van egy hasonló bontandó ház is, amivel vesződni kell, el kell szállítani a rengeteg törmeléket. Panelok indulnak ilyen 25-30 milliótól. Egy felújított, jobban kinéző házért a 80-100-at simán elkérik.

A telek árán felül 15-20 millióból én nem mernék elkezdeni építkezni. Ennyiből felénk nem lehet szerkezetkészen tető alá sem tenni egy házat.

szept. 11. 08:45
 35/39 anonim ***** válasza:
Győr agglomeráció, panonnhalmi kistérség.
szept. 11. 10:22
 36/39 anonim ***** válasza:

"- ikerházba tuti nem mennék, az ugyanaz kb mint egy társasházi csak 1 szomszéddal"

Hat nem epp, atmenet a ketto kozott, ez az arban is meglatszik.

szept. 11. 12:13
 37/39 A kérdező kommentje:

"15-20 millióból lehet építkezni"

Nem tudom hol élsz, de nem ezen a bolygón, az biztos.

Köszönöm a válaszokat, végül a kockaház mellett döntöttünk.

szept. 11. 15:31
 38/39 anonim ***** válasza:
0%

""15-20 millióból lehet építkezni"

Nem tudom hol élsz, de nem ezen a bolygón, az biztos."

A szövegkörnyezetből kiragadott mondat, teljesen más értelmet nyer. Mint a választási propaganda...

"...15-20 millió ÖNERŐVEL lehet építkezni,..."

Ugye mennyivel más a jelentése?!

2022.02- ben kezdtem építkezni és 2023 márciusban készült el a házam, Így azt hiszem van némi rálátásom a dologra.

szept. 11. 15:37
 39/39 A kérdező kommentje:

Akkor sok örömet a házhoz!

Ha ennyi önerő kell, ahhoz nyilván nagyobb hitel is, amit én nem tudnék 10 év alatt kitörleszteni.

szept. 11. 15:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!