Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Szülői segítség és/vagy...

Szülői segítség és/vagy mamahotel nélküli fiatalok, hogyan tudtok lakáshoz jutni?

Figyelt kérdés
Nem a több milliós fizetésű gyakoris programozó-vállalkozók válaszaira vagyok kíváncsi, hanem az átlag, 30 alatti fiatalokéra, akik a nagy drágulás előtt nem tudtak még lakást venni. Mi hiába keresünk viszonylag jól, havi 100-150 ezernél többet nem tudunk félretenni, albérlet, infláció, stb megeszi gyorsan a fizetést, az ingatlanok meg csak drágulnak eszement tempóban. A mi városunkban (megyeszékhely, átlagos munkalehetőségekkel) lassan 30 millió alatt nincs panel, ehhez 10 milliós önerő esetén havi 200 felett lenne a törlesztő, ami a jelenlegi bérleti díjunk duplája. Mire összeszednénk ennyi pénzt, addigra 45 alatt nem lesz panel persze. Álmunk egy családi ház, de az most is 45-től indul, pár év múlva 60-70 lesz egy átlagos is. Egyszerűen fogalmunk nincsen, hogyan tudnánk ingatlanhoz jutni, mert itthon ez kvázi kényszer (ha gyereket/háziállatot akarsz), olyan tempóban drágulnak az ingatlanok, hogy nem látjuk a reális esélyt erre. Viszonylag jól szituált, felsőfokú műszaki végzettséggel, multiban dolgozók vagyunk, havi kb 7-800 ezer bevétellel, nem szórjuk ész nélkül a pénzt, de persze nem is hajléktalan színvonalon élünk. De úgy érzem sosem jutunk egyről a kettőre, pedig csak olyan átlag középosztály alsó-közepe beli életet szeretnénk, mint a nálunk 10 évvel idősebbek. Csok, babaváró és a többi "támogatás" nálunk nem játszik, semmit nem fogunk nullára bevállalni. Tényleg csak a programozóknak és a vállallkozóknak van esélye itthon nem c putri közepén vállalható ingatlanhoz jutni ebben a korosztályban?

2022. aug. 24. 20:45
1 2 3 4 5
 41/50 anonim ***** válasza:
13%
40. Akkor hagyjuk a közös bankszámlát, hiszen ezer más módon is összekötheti még két ember a pénzügyeit. Te sem csak a közös bankszámlára reagáltál, hanem azzal is bajod van, hogy tudj a másik pénzügyeiről, gondolom arra írtad a fiókban kotorászást. A cikkekben is le van írva, hogy milyen ezer más módon kell és érdemes összekötnie két embernek a pénzügyeit, akik az életüket is összekötik. Hagyjuk akkor a bankszámlát.
2022. aug. 26. 14:22
 42/50 anonim ***** válasza:
52%

Nem írtam hogy "bajom van" csak azt írtam, hogy nem csinálom. Konkrétan nincs kedvem pár hetente belépegetni másvalaki felhasználói fiókjába átböngészni a dolgokat. Ennyi, nem több.

2022. aug. 26. 14:25
 43/50 anonim ***** válasza:
100%

36#

Olasz minta alapján lehetne árcsökkenés, ha bevezetnék azt hogy akinek több ingatlanja van azt megadóztatnák.

2022. aug. 27. 20:14
 44/50 anonim ***** válasza:
100%

Az én lakásomra a család gyűjtötte össze a pénzt 2013-ban.

Kicsi felújítandó garzon.

Akkor került 3,5-4 millióba, most felújítva 20-22 millió, de ha felújításra szorulna, akkor is 16-17 milliót megérne... (Bp)

2022. szept. 6. 11:45
 45/50 anonim ***** válasza:
Én arra lennék inkább kíváncsi, hogy az emelkedő lakás hitel kamatok mennyire fekézik be a hitelezéseket. Mert aki felett 20 millió hitelt 4-5 százalék kamattal az ugyanezt nem hiszen, hogy megtenné 10 százalékkal. Aztan persze kitudja.
2022. szept. 6. 17:32
 46/50 anonim ***** válasza:

Nem az a kérdés, hogy megtenné-e, hanem hogy meg tudja-e tenni.

Nem. Az emberek általában belövik a törlesztőt és ahhoz vesznek fel (minél nagyobb) hitelt.

Most ugyanakkora törlesztőre jóval kisebb hitel fog jutni --> annyival kevesebbet tudnak fizetni egy ingatlanért --> emiatt csökkenni fognak az ingatlanárak.

2022. szept. 6. 17:37
 47/50 anonim ***** válasza:
100%
Lehet benne valami, a pörgő ingatlan piac barátja az olcsó hitel . Ami most drágul ha jól látom elég erősen
2022. szept. 6. 17:40
 48/50 anonim ***** válasza:
100%

Vagy csak beérik az emberek a kisebb lakással/házzal. pl: tavaly átlagos házak 90 m2 körüliek voltak, legalább is felén nagyon sok ekkor át hirdetnek kivitelezők 3 szoba + nappalival. Jövőre lehet csak 80 m2 es házakat építenek 3 szoba + nappalival. -10 m2 --> ~ -6.000.000 Ft, vagy csak 75 és már -9.000.000 Ft.

2022. szept. 6. 18:15
 49/50 anonim ***** válasza:
100%
Ez igaz #48, de akkor mi lesz azokkal az ingatlanokkal amik már megépültek, és nagyok? Minimum azoknál lesz egy komolyabb esés.
2022. szept. 6. 19:31
 50/50 anonim ***** válasza:

Mindig mindenre megjön a vevő!

Van az a kategória akit nem izgat mert annyit keres, a többiek pedig inkább lejjebb adják az igényeiket, mint, hogy nyomorogjanak a sokat érő ingatlanukban.

Ez az össze megy dolog szerintem szinte mindenkit érint. pl: nem 250 m2 ház épül, hanem csak 200, vagy lemarad belőle a dupla garázs. Vagy nem 120 m2-es lesz hanem csak 100 m2. és így tovább...

Az én házam karcolja a 50 milliós bekerülési költséget, úgy hogy nincs kész a kerítés és az udvar. Én biztosan nem adnám el ennél olcsóbban, főleg úgy, hogy tudom kb 60-ból épülne fel jelenleg.

2022. szept. 6. 20:15
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!