Szülői segítség és/vagy mamahotel nélküli fiatalok, hogyan tudtok lakáshoz jutni?
Sehogy.
Pedig mi ennél többet tudunk félretenni.
28n
"Na ez is egy probléma, ha nem tudtad mennyi az össz bevételetek!"
Miért probléma? Én se tudom most hirtelen, hogy a párom mennyit keres, nem szoktunk belépegetni egymás netbankjába. Nem érzem problémának. :D
Le leszek most pontozva.
Én mikor 22 éves voltam 2016-ban, a szüleim a megtakarításaikból kp-ra vettek nekem egy kis lakás Győrben
(9,6 millióért).
Az a lakás azóta érhet vagy
30-35 milliót.
Én azóta a saját pénzemből teljesen felújítottam.
Különben megmondom őszintén,ha nem vették volna meg nekem fogalmam sincs,hogyan lenne lakásom.
Meg kell fogalmaznod, hogy mik a céljaid.
Nekünk a havi nettó bevételünk a férjemmel 760 ezer forint, de ez úgy jön ki, hogy ő 4 havonta kap prémiumot én pedig 13. és 14. havi fizetést + egy évben egyszer ruhapénzt. Ha ezeket nem számolom, akkor a havi nettónk 560 ezer forint, amiből albira és rezsire kapásból elmegy 220 ezer forintunk, kocsifenntartásunk havi 40 ezer, így marad kb. 300 ezer forintunk. Most legutóbb egy LIDL-s közepes bevásárlás került 23 ezer forintunkba, amiből megvolt a heti kajánk. Tehát számoljunk úgy, hogy egy hónapban kajára elköltünk olyan 80-90 ezer forintot, de ez általában 110-120 ezer forint körül szokott megállni, még úgy is, hogy sok saját márkás és akciós terméket nézek, ami nehezítő tényező, hogy én laktóz érzékeny vagyok, így tejből pl. növényi tejeket fogyasztok, ez nálunk valamennyire megdobja a költségvetést. Ami ezen felül marad pénzünk, annak egy részét mindig félretesszük váratlan kiadásokra, pl. ha a kocsival történik valami, vagy velünk, ilyesmi. Egy hónapban azért 20 ezer forintot elköltünk ruházkodásra, eddig nem volt olyan hónapunk, hogy ne kellett volna valami. A havi pénz fennmaradó összegét pedig nyaralásba tesszük el.
A kapott kiegészítő összegeket szoktuk félretenni kifejezetten lakás spórolásra, így csak lakás alapba olyan évi 3-3,2 millió forintot teszünk félre. Nyilván többet is lehetne, de nekünk fontosabb, hogy folyamatos anyagi biztonságban legyünk, illetve ha már dolgozunk, nem akarjuk, hogy csak spórolással és lakásra gürcöléssel teljenek el a legszebb éveink.
Én egyke vagyok, a férjem nem, de az én részemről így is meg fogok majd örökölni két pest megyei inglatlant, az ő részéről pedig 3 felé fog oszlani egy nagy szombathelyi családi ház és egy balatoni nyaraló.
3 éve kezdtünk el spórolni, lakásra már van félretéve egyébként 10 millió forintunk, de amíg nem jön össze a gyerek, nem akarunk a hitelfelvételbe belebonyolódni, mert a babavárót mindenképp igénybe szeretnénk venni, habira pedig nem akarjuk bejátszani, illetve ahhoz még vennénk fel piaci hitelt. Tehát ha most terhes lennék és betölteném a 12. hetet most már belevágnánk az ingatlan keresésbe.
Mindenesetre én még szeretnék várni 1-1,5 évet, megnézni, hogy most a téli időszakos rezsi problémák miként fognak kihatni az ingatlanpiacra, plusz 1 év múlva már 13 millió önerővel tudnánk nekiállni keresgélni. Ha pedig hozzányúlnánk más vész megtakarításunkhoz, akkor ez 16 millió is lenne, de ahhoz nem szívesen nyúlnánk most.
Én 27 éves vagyok a férjem pedig 31
18. Ezért a nyomorultak keresztre feszítenek, mert nem mindenből a legdrágább szarokat veszed a gyereknek, hanem ésszel költöd ott is a pénzt. Egy baba nem kerül a világ minden pénzébe, gyerekre is lehet ésszel pénzt költeni.
Mert aki önerőből elért valamit azt lepontozzák!
Gondolom némi irigység a legfőbb ok.
Kérdező ha ketten 700-800 ezret kerestek egy vidéki városban, ahol Magyarországon mindegyikben van 120 ezerért normális kiadó 1,5 szobás lakás, akkor simán félre tudnátok tenni havi 300-400 ezer forintot. Az hogy mégsem tesztek azért van, mert sokat költötök. Vissza kell fognotok a kiadásaitokból. Számok leírása nélkül magyarázod, hogy "mindenre költötök, amikre kell" és ez bocs, de nevetséges. Mire megy el a pénz?
-Sokszázezerért béreltek valami drága lakást/házat?
-2 autótok van és/vagy még a wc-re is autóval jártok?
-Mindent megvesztek mindig, amit a szemetek-szátok megkíván? Ruhák, kütyük, nasik, kacatok.
-Évi többször nyaralgattok százezrekért?
-Költséges háziállatot tartotok, amire soktízezer elmegy?
-Állandóan rendeltek, étterembe, étkezdébe jártok, ahelyett hogy otthon főznétek?
Valamikkel biztos beletrafáltam. Öcsém, meg kell tanulnotok spórolni. Ügyesek vagytok tényleg, hogy ilyen sokat kerestek, de ha vidéken havi 700-800 ezerből nem tudtok huszonéves, gyerektelen, lakásra gyűjtő párként eltenni havi 300-400 ezret, ott a költési szokásaitokkal vannak bajok.
Látom nem olvastad végig a válaszomat, mivel nem csak lakásra teszünk félre, és igen ha tetszik ha nem, élünk is mellette. Amúgy meg Budapesten élünk.
Vannak hobbiaink, amikre költünk. Nyílván valaki aki akar spórolhat többet is, leírtam, hogy mi ennyi keresettel ennyit teszünk félre, de nem én írtam ki a kérdést, nem én rinyálok azért, hogy mikor lesz saját lakásunk, mert nekünk megfelel az albérlet állapot is, mert mellette is kényelmesen félre tudunk tenni. Vagy mit szeretnél, az ezen felül fennmaradó összeget utaljam át a számládra?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!