Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Szülői segítség és/vagy...

Szülői segítség és/vagy mamahotel nélküli fiatalok, hogyan tudtok lakáshoz jutni?

Figyelt kérdés
Nem a több milliós fizetésű gyakoris programozó-vállalkozók válaszaira vagyok kíváncsi, hanem az átlag, 30 alatti fiatalokéra, akik a nagy drágulás előtt nem tudtak még lakást venni. Mi hiába keresünk viszonylag jól, havi 100-150 ezernél többet nem tudunk félretenni, albérlet, infláció, stb megeszi gyorsan a fizetést, az ingatlanok meg csak drágulnak eszement tempóban. A mi városunkban (megyeszékhely, átlagos munkalehetőségekkel) lassan 30 millió alatt nincs panel, ehhez 10 milliós önerő esetén havi 200 felett lenne a törlesztő, ami a jelenlegi bérleti díjunk duplája. Mire összeszednénk ennyi pénzt, addigra 45 alatt nem lesz panel persze. Álmunk egy családi ház, de az most is 45-től indul, pár év múlva 60-70 lesz egy átlagos is. Egyszerűen fogalmunk nincsen, hogyan tudnánk ingatlanhoz jutni, mert itthon ez kvázi kényszer (ha gyereket/háziállatot akarsz), olyan tempóban drágulnak az ingatlanok, hogy nem látjuk a reális esélyt erre. Viszonylag jól szituált, felsőfokú műszaki végzettséggel, multiban dolgozók vagyunk, havi kb 7-800 ezer bevétellel, nem szórjuk ész nélkül a pénzt, de persze nem is hajléktalan színvonalon élünk. De úgy érzem sosem jutunk egyről a kettőre, pedig csak olyan átlag középosztály alsó-közepe beli életet szeretnénk, mint a nálunk 10 évvel idősebbek. Csok, babaváró és a többi "támogatás" nálunk nem játszik, semmit nem fogunk nullára bevállalni. Tényleg csak a programozóknak és a vállallkozóknak van esélye itthon nem c putri közepén vállalható ingatlanhoz jutni ebben a korosztályban?

2022. aug. 24. 20:45
1 2 3 4 5
 11/50 A kérdező kommentje:
Elnézést, kiszámoltam a pontosabb összegeket, előbb csak becsültem, bevétel: 650-700, megtakarítás 200 összesen
2022. aug. 24. 22:57
 12/50 anonim ***** válasza:
92%

1+

Na ez is egy probléma, ha nem tudtad mennyi az össz bevételetek!

Én a fizetésem felét félre raktam gyűjtési idő alatt, ha elfogyott a költőpénz, akkor nem nyúltam hozzá a félretetthez. 4 éve nem voltam nyaralni stb. Van egy kb 1,5 milliós autóm, szóval ennek fenntartása is költségekkel jár, ráadásul csak ezzel járok dolgozni.

Le kell mondani dolgokról, ha saját ingatlant akarsz!

Idén februárban kezdődött az építkezés, így idén nincs félretett pénz, mert mindet elvisz a ház ilyen-olyan sallang költségei. Itt mindig van egy váratlan kiadás amivel nem számoltál, és a 100000 alatti összegek a "jelentéktelen" kategóriába sorolhatóak.

2022. aug. 24. 23:27
 13/50 anonim ***** válasza:
15%
Váltani kell (IT), mint minden épeszű ember. Már rég kp-ra megvehetted volna.
2022. aug. 25. 00:20
 14/50 anonim ***** válasza:
73%
Otthon lakok, havi 300 megy félre de 30 előtt ìgy is esélytelen. 40 Misi egy panel, ahhoz kB kellene 15 misi önrész és kB 25 misi hitel. Xar a helyzet. És a forint árfolyamat nem sikerül rendbe tenni és az infláció is az egekben. Tehát akik félnek hogy elertéktelenedik a pénzük ingatlanba menekülnek, így az árak még tovább nőhetnek. Meg mondom őszintén, ha itthon sose lesz sajátom, akkor inkább már inkább külföldön albérletezek nem itthon sztem. Legalabbis most erre hajlik a véleményem.
2022. aug. 25. 05:39
 15/50 anonim ***** válasza:
92%
8as hát ügyes vagy, de akkor csecsemőd van aki csak tejet iszik ha jól értem. Nem tudom hol élsz, itt Pesten 80 ezerből esélytelen egy család élelmezését kihozni havonta, úgy hogy mindig otthon főzünk. Mondjuk a gyerek itt a legnagyobb evő, nem hasonlíthato egy csecsemőhoz, de a mostani árak mellett a legolcsóbb boltban is 10es körül fizetek ha 2 szatyorral távozok és hamar elfogy.
2022. aug. 25. 07:05
 16/50 anonim ***** válasza:
100%
#14 azért ne panaszkodj, 4 év 2 hónap alatt össze spórolod. Én devizaszámlán tartanám a pénzem, minden banknak van ilyen szolgáltatása, így nem érint e téren a ft gyengülése.
2022. aug. 25. 07:32
 17/50 NTBS ***** válasza:
84%
Spórolsz, mindent alárendelsz a célodnak. Ha ketten vagytok a havi 450-500 ezer forint költés túl sok, ilyen célokhoz. Csökkentsétek a kiadásokat.
2022. aug. 25. 07:39
 18/50 anonim ***** válasza:
29%

15-ös, másfél évesem van és nem csak tejet iszik :D

Mint mondtam, mosipelusos, úgyhogy eldobható pelenka nem nagyon kell neki, veszek pár csomag popsitörlőt havonta, ruhát alkalmanként turiban 200 forintokért, tökéletes arra, hogy, estére koszosan essen be a kertből, plusz játékokat is kap néha, de nem vagyok felhalmozó típus.

A kaja még szerintem mindenhol kb. ugyanannyiba kerül, esetleg annyi, hogy húst-zöldséget a piacon vásárolok, ott kicsit olcsóbban ki lehet fogni, mint pl. egy Aldiban, de szerintem 80 ezerből azért simán ki lehet jönni, nekünk legalábbis sikerül, bár tény, hogy igyekszünk egészségesen enni, nincs mindennapos nasizás és üsítőzés, szerintem az dobja meg sokak blokkját, én is látom nagybevásárláskor, ha veszünk némi nasit, milyen brutál áron van.

2022. aug. 25. 07:43
 19/50 anonim ***** válasza:
69%
Mi egyáltalán nem eszünk édességet, azon nem múlhat. Vidéken olcsóbbak az árak, ezt tapasztaltam, másfél éves meg szerintem kevesebbet eszik mint egy kiskamasz, talán ezek. Spórolok ahol tudok, de ennyiből éheznénk.
2022. aug. 25. 09:25
 20/50 anonim ***** válasza:
81%

Egyébként, kérdező, én jóformán minden saját ingatlannal rendelkező, 30 alatti ismerősömről tudom, hogy kaptak szülői segítséget, örököltek vagy évekig voltak külföldön és még akkor vettek lakást/házat, mikor olcsóbb volt.

Ez, hogy ti ketten majd önerőből, szorgalmasan dolgozva középosztálybeli életet éltek kertes házzal, gyerekekkel meg autóval, egy álom. Kb. az 1 % éri el önerőből, a többit segíti a hátszél és a szerencse.

2022. aug. 25. 10:09
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!