Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Szülői segítség és/vagy...

Szülői segítség és/vagy mamahotel nélküli fiatalok, hogyan tudtok lakáshoz jutni?

Figyelt kérdés
Nem a több milliós fizetésű gyakoris programozó-vállalkozók válaszaira vagyok kíváncsi, hanem az átlag, 30 alatti fiatalokéra, akik a nagy drágulás előtt nem tudtak még lakást venni. Mi hiába keresünk viszonylag jól, havi 100-150 ezernél többet nem tudunk félretenni, albérlet, infláció, stb megeszi gyorsan a fizetést, az ingatlanok meg csak drágulnak eszement tempóban. A mi városunkban (megyeszékhely, átlagos munkalehetőségekkel) lassan 30 millió alatt nincs panel, ehhez 10 milliós önerő esetén havi 200 felett lenne a törlesztő, ami a jelenlegi bérleti díjunk duplája. Mire összeszednénk ennyi pénzt, addigra 45 alatt nem lesz panel persze. Álmunk egy családi ház, de az most is 45-től indul, pár év múlva 60-70 lesz egy átlagos is. Egyszerűen fogalmunk nincsen, hogyan tudnánk ingatlanhoz jutni, mert itthon ez kvázi kényszer (ha gyereket/háziállatot akarsz), olyan tempóban drágulnak az ingatlanok, hogy nem látjuk a reális esélyt erre. Viszonylag jól szituált, felsőfokú műszaki végzettséggel, multiban dolgozók vagyunk, havi kb 7-800 ezer bevétellel, nem szórjuk ész nélkül a pénzt, de persze nem is hajléktalan színvonalon élünk. De úgy érzem sosem jutunk egyről a kettőre, pedig csak olyan átlag középosztály alsó-közepe beli életet szeretnénk, mint a nálunk 10 évvel idősebbek. Csok, babaváró és a többi "támogatás" nálunk nem játszik, semmit nem fogunk nullára bevállalni. Tényleg csak a programozóknak és a vállallkozóknak van esélye itthon nem c putri közepén vállalható ingatlanhoz jutni ebben a korosztályban?

2022. aug. 24. 20:45
1 2 3 4 5
 31/50 anonim ***** válasza:
67%
És ha ennyire szeretnéd tudni, egy évben 3-4x megyünk külföldre, plusz van kutyánk is, bár az ő eltartási költsége minimális, egy évben mindennel együtt 150 ezret vesz ki a kasszából. Emellett benzinre is költünk, egy autónk van, szülők messze laknak, egy hónapban olyan 600 km-t tolunk a 15 éves autónkba. Bár nem ez volt a kérdező kérdése, mindenesetre továbbra sem értem, hogy téged miért zavar az, hogy csak a fizetésünk felét tesszük félre lakásmegtakarításra. :D
2022. aug. 25. 22:30
 32/50 anonim ***** válasza:
100%

"Miért probléma? Én se tudom most hirtelen, hogy a párom mennyit keres, nem szoktunk belépegetni egymás netbankjába"

Ez elfogadható akkor, ha teljesen külön kasszán vagytok.

De amikor egy pár közös kasszán van és közösen gyűjtenek a közös terveikre, akkor elméletben a pénzük is közös, és alapvető pénzügyi tudatosság az, hogy az ember tudja, mennyi a háztartása bevétele.

2022. aug. 25. 22:31
 33/50 anonim ***** válasza:
100%

30. Nekem válaszoltál most? Én a kérdezőnek válaszoltam (29-es válaszoló vagyok).

Természetesen azzal semmi baj, ha sokat kerestek, sokat költötök, lassan gyűlik a megtakarítás ÉS mellé nem rinyáltok, hogy lassan gyűlik. Ez így korrekt. Azzal van baj, mint pl. a kérdező, akik sokat költenek, de még panaszkodnak/értetlenkednek, hogy miért nem jön össze a pénz.

2022. aug. 25. 22:32
 34/50 anonim ***** válasza:
100%
Bocsi, félreolvastam, mert én is hasonló kasszával gazdálkodom, mint a kérdező, és azt hittem nekem írtad. Így már minden világos! :)
2022. aug. 25. 22:34
 35/50 anonim ***** válasza:
50%

6: Vegyél egy füzetet - most 77 Ft a LIDL-ben egy A4-es füzet - és kezdd el írni a kiadásaidat!

Majd hagyd el annak a megvételét, ami indokolatlanul drága az értékéhez képest, a többi dologról meg kezdj el piackutatást csinálni, mielőtt megveszed.

Én minden egyes cikk megvásárlása előtt piackutatást csinálok, és a legolcsóbban veszem meg.

Megnézem 6 közértben, mennyiért van sajt és a legolcsóbbat veszem meg. Hát így.

Ingatlannal is így vagyok, ezért nem is annyiért veszek, amit írsz.

Rengeteg dolgot egyáltalán nem is vásárolok, ami sok embernek "alap".

2022. aug. 25. 23:54
 36/50 anonim ***** válasza:
100%

Egy 40 milliós panyelkára milyen jó 15 Misi önrész osszerakni, és utána még 25 millió hitelt bevállalni. LooL. Persze a forint megint 411, sokan ingatlanba menekitik a pénzüket ìgy nem tudom lehet-e valaha árcsökkenés

....

2022. aug. 26. 05:49
 37/50 anonim ***** válasza:
100%
Persze lehet létezik olyan ember aki azt mondana , hogy mink magyarok vagyunk , forinttal fizetünk, nem foglalkozunk mink az euro árfolyammal. De sajnos rengeteg termék árában ez kő keményen megjelenik.
2022. aug. 26. 05:51
 38/50 anonim ***** válasza:
62%

Hát, nekem az nem alap pénzügyi tudatosság hogy legalább pár hetente kotorászunk egymás fiókjában. Ízlések és pofonok.

(Én írtam azt amire reagáltál)

2022. aug. 26. 10:24
 39/50 anonim ***** válasza:

38. Nekünk onnantól kezdve közös bankszámlánk lett, hogy eljegyeztük egymást és eldöntöttem tényleg a másik emberrel akarok családot. Mi a szart titkoljunk ezek után anyagi dolgokban egymás előtt?

Nem "ízlések és pofonok", hanem ebben a témában is lehet olvasni, képezni és felvilágosítani magad:

[link]

[link]

[link]

[link]

2022. aug. 26. 14:12
 40/50 anonim ***** válasza:

Nekünk meg nincs közös bankszámlánk mert a páromnak csak céges van, nekem meg csak magán és egyikünknek se lenne megfelelő a másik. Komolyan nem értem, hogy ennek mi köze a felvilágosodottsághoz meg a tudatossághoz...

2022. aug. 26. 14:15
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!