Érdemes belefogni a házépítésbe az alábbi forrásokkal?
Vidéken élek párommal és két kisgyerekemmel.
Vettünk egy régi építésű házat, persze csak a hely miatt.
A házat lebontottuk.
A ház ára 6 millió forint volt.
A megmaradt összegünk pedig 3 millió forint.
Nagyjából 130-140 négyzetméteres emeletes házra gondoltunk.
Erre kaphatnák hitelt, érdemes lenne egyáltalán elkezdeni?
Gondolom legalább egy 25-30 millió forint lenne az összköltség.
Mindig azt mondják hogy legalább egy 20-30 százalék önerő kell.
De nekünk már 6 millió benne van a telken.
Kaphatunk erre 25 millió forint hitelt?
300at kapunk havi szinten a számlánkra.
Ebből 100 lesz a törlesztő.
200-ból meg simán megélünk, sőt félre is tudunk tenni az egy millió mellé a váratlan kiadásokra.
Aham
Szuper. És ha emelkedik a törlesztő? És ha nem lesz elég a hitel? Akkor lesz egy fél kész házatok. Mivel ilyen kicentizve lesz a költségvetés, így ennek esélye közel 100%. De nem aggódom érted, mert a terved nem fog működni. Nem kell a bankoknak egy ilyen bonyolult és kockázatos ügylet.
"200-ból meg simán megélünk, sőt félre is tudunk tenni az egy millió mellé a váratlan kiadásokra."
Neveled a 2-3 gyerekedet?
Fenntartod a 4M autódat.
Fenntartod a 130+ m2-es házadat? (kert, fűnyíró, kutya, labda, járda, kapubeálló, kerítés, gyümölcsfa, tuja, fű, virágok, kertigrill, bicikli, felfújható medence stb. stb.)
Esetleg nyaralsz?
Esetleg elviszed a 2-3 gyerekedet kirándulni, strandra, szakkörre, magántanárhoz, fakultációra.
Cc. 15 év múlva (a futamidő felénél a még hátralévő tőke kb.:70%-nál) finanszírozod a gyermeke(i)d továbbtanulását?
Hát te tudod!
200-ból ketten alig élünk meg nem tudom hogy akarsz két gyerekkel fenntartani egy házat meg egy autót 200 ezerből. Ahogy nőnek a gyerekeid úgy fognak egyre többe kerülni! Meg a múltkor még arról magyaráztál, hogy 117 lesz a törlesztő anyád hitelével együtt.
Akkor nem 200 marad megélni, hanem 183.
Ha a számlára 300-at kaptok, abban meg benne van az adókedvezmény is meg még lehet a családi is. Mit csinálsz, ha jövőre vagy nem jövőre, de öt év múlva kormányváltás lesz és elveszik az adókedvezményt? Volt már ilyen. Hoppá a két gyerek után 30 ezer mínusz rögtön. Mindjárt csak 153 maradt. Négy embernek.
A bank ezt épp ezért az ilyen kiegészítő ezt-azt amit a gyerekre kaptok nem is a fizetésedhez számítja, csak kiegészítésnek.
Csak 100 körül lesz, mert anyám nem vesz fel hitelt, inkább csak én veszek fel a telekre, a két házra és a földre.
Mondtam már hogyha több lesz a ház azt apósom kifizeti.
Várhatóan pedig a bérem is növekedni fog, nem lesz gond.
Voltam a bankban.
Hát kicsit csalódtam, mert nem minden úgy van ahogy terveztem.
Ugyan az ingatlanok és telek terhelhető az értékének 80%áig, de a termőföld csak 50%ig.
Illetve a CSOK-nál az utolsó részletet a használatbavételi engedély kiadását követően kapjuk csak meg.
Szóval 12+8+4= 24 X 0,80= 19,2 millió
A termőföld esetén pedig ér egy 6-7 milliót, aminek fele 3-3,5 millió forint.
Tehát összesen 19,2+(3-3,5)=22,5 millió forint.
Ennyit kaphatunk max.
A CSOK-ot pedig nem kapjuk meg rögtön, így az a 2,5 milliót apósom megelőlegezi. Mikor megkapjuk akkor meg odadjuk neki.
Tehát akkor van már 22.5 hitel, 2.5 CSOK, 3 önerő .
Összesen 28 millió.
Anyám pedig felvesz még 2 milliót 10 évre, ami úgy havi 20ezer forint.
A 30 éves 22,5 millió forint pedig havi 95 ezer.
Így 10 évig havi 115-öt fizetünk, a következő 20ban pedig 95-öt.
További jó költekezést kívánok hitelből és éhezést meg télen vacogást a 130-140 négyzetméteres vadiúj házatokban. A jelzálogos családtagoknak majd lehet kell 1-1 szoba benne, de legalább könnyebben belehellitek :D
Ne felejtsd majd el lecserélni a 4 milliós kocsidat egy kb 8 millásra, hiszen új házba új kocsi való, ami nyilván magasabb kategóriás. Szerintem vegyétek fontolóra a medencét is, mert az is dobna az értékén, meg mi mással tudnának a gyerekek villogni az osztálytársak, ha már nyaralni úgy sem mentek, meg új ruhákat nem fognak kapni, de nem is számít, mert úgyis koszos lesz, mivel mosóporra már nem futja. De észre sem fogjátok venni, mert a villanyt fel sem fogjátok kapcsolni, mivel spóroltok a párizsis zsömlére....
Nagyjából 180 jut havonta ránk.
Abból nem fogunk éhezni.
-30 rezsi
-40 ruha
-10 félre
-100 kaja
Váratlan kiadások: 1000000 ft van.
Nyaralást a nagyi fizeti. (anyám)
És nem szándékozzuk lecserélni az autót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!