Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Szerintetek ez már a bérlői...

Szerintetek ez már a bérlői generáció, hogy 20on évesen szülői tàmogatás nélkül (nagy támogatás) nem tudunk lakást venni?? Itt most az ország gazdagabb részére gondolok (nem Zala, Borsod meg ezek..)

Figyelt kérdés

#ingatlan #albérlet #ingatlanár #bérlői generáció
2022. okt. 5. 06:28
 61/109 anonim ***** válasza:
100%

Az utóbbi 3 évben szinte minden megtörtént ami összedönthette volna az ingatlanpiacot.

Covid, alapanyag hiány a gyártásgos, építőanyag hiány, évi szinten több hónapos termelés kiesések, speciális katonai müveletek miatt szakciók, utóbbi miatt elszálltak az energia árak.

Több eu ország államcsőd szélén, Mo-val az élen. ft nál gyorsabban gyengébb valuta nem igen akad a földön ... Még a 3. Világbeli országoknak is stabilabb a pénze pl szomália

...

Az ingatlanárak csak emelkednek

2022. okt. 7. 04:07
 62/109 anonim ***** válasza:
100%

Tudtam volna díjazni, ha a kormány olcsó bérlakásokat épít stadion helyett...

A CSOK helyett a szociális lakásépítesbe kellett volna fektetni.

Négyzetméterárak 2.000 Ft körül. Így aki dolgozik és keres annak nem lenne luxus a lakhatás. A lakásbérlo kultúrát fejleszteni, az ezzel kapcsolatos törvényeket, jogokat bővíteni.

2022. okt. 7. 04:54
 63/109 anonim ***** válasza:
100%

56. Ennyit tudtál idefosni, hogy aki nem ért egyet veled, az pénzügyileg tudatlan és a berögzött magyar dumát nyomja? Én is huszonéves vagyok, 20 éves korom óta olvasom a kiszamolo.hu-t és társait, teszek félre aktívan, ugyanúgy gond volt sokáig nekem a lakhatás és látom gond most is a legtöbb fiatal ismerősömnek.

Azt nem is mondom, hogy mekkora butaságokat írtál a 3.-4. oldal környékén a vidéki emberekről, milyen beszűkült világod van és úgy néz ki azokat még most is komolyan gondolod.

Az a baj kérdező te most abból indulsz ki, mintha a mostani állapot öröke fennállna. Értem én, hogy nem lehet most a tavalyi árakból vagy kamatokból kiindulni, de abból se, hogy örökre a mostani magas kamatok + magas árak lesznek. Az utóbbí években visszanézve tényleg nem, de most tényleg a várakozás tűnik a legjobbnak, mert a gazdasági válság + hamarosan 15%-os lakáshitel kamatok változást fognak hozni az ingatlanpiacon.

2022. okt. 7. 07:48
 64/109 A kérdező kommentje:
63-as az ingatlanárak hosszútávon nézve sajnos mindig csak tovább emelkedtek. És ha a covid járvány sem hozta el a változást, akkor sajnos már nehezen hiszem el, hogy most majd ilyen inflációs környezetben lefele fognak elmozdulni az árak. Persze a kamatemelés elvileg drágább hitelek miatt csökkenést okoznak, de ez sajnos csak elvileg van így, a közgáz könyvek szerint. Szerintem egyre jobban nyílik az olló, és ahogy nyugaton itt is egyre kevesebben tehetik majd meg azt, hogy saját ingatlanuk legyen. A bérlakás megoldás lehetett volna, de helyette inkább a családtámogatást választotta a kormány. Jelenleg egy fiatal párnak nagyon jelentős támogatás nélkül vagy a külföld vagy a csok+babaváró bevállalása marad, de már ezek sem elegek sokmindenre. Attól félek, hogy mint minden válságnál itt is az lesz a vége, hogy akinek több ingatlana van annak csak még több lesz, akinek meg nincs annak meg nem is lesz már.
2022. okt. 7. 07:55
 65/109 A kérdező kommentje:
És mindenki azzal jön, hogy régen is nehéz volt, de akkor nem lenne most ennyi fiatal aki lakás nélkül albérletbe szerul, és nem csökkenne folyamatosan a saját lakással rendelkezők aránya
2022. okt. 7. 07:56
 66/109 anonim ***** válasza:
100%

Ne legyetek már gazdaságilag ennyire analfabéták...

A covid azért nem hozott változást, mert az csak egy átmeneti recesszió volt gyors és erős kilábalással, csúnyán szólva, mintha "meg sem történt volna" az ingatlanpiac szempontjából, az ugyanis lassabban reagál a változásokra. Ráadásul, a covid ellenére erőteljesen pumpálták a pénzt továbbbra is az építőiparba, lásd otthonfelújítási támogatás.

Az ingatlanárak akkor esnek vissza, amikor csökken rájuk a kereslet, de ehhez elhúzódó recesszió kell és az, hogy ne tolják az állami pénzt az építőiparba. Ez történt 2008-ban, és ez fog történni várhatóan most is.

Az építőipari teljesítmény már elkezdett visszaesni, ahogy a hitelkihelyezés is, ez a covid idején nem volt így. Egyre kevesebben vesznek lakást, több lett az eladó ingatlan. Leállítottak egy csomó állami beruházást, kevesebben építenek házat az árak miatt és véget ér az otthonfelújítási támogatás is, ergo kevesebb megrendelés lesz az építöiparban, a cégek és szakmunkások kénytelenek lesznek olcsóbban elvállalni a munkát, ami a bekerülési költséget is csökkenti.

De ehhez hónapok kellenek, mondjuk jövő nyár lesz, mire érdemben elkezd csökkenni a lakások ára.

2022. okt. 7. 08:22
 67/109 anonim ***** válasza:
80%

Mutatnál egy hiteles forrást arra, hogy csökken a saját tulajdonú ingatlannal rendelkezők aránya?

Egyébként lakhatás: Szeretem, amikor valaki durrogtatja, hogy soha, senkinek nem volt ilyen nehéz, mint nekünk most. Kérdezz meg BÁRKIT a környezetedben, mindenki elmondja, hogy de, volt. Ő is pont ugyanezt hangoztatta a saját idejében... :D A szüleink, ha saját lakást akartak, megsem választhatták hol és milyet, mennyiért, örültek, ha volt. A 2008-as válság idején az emberek zöme örült, ha megmaradt a munkahelye és élt... Én 2011-ben kezdtem el dolgozni, 3-an éltünk egy albérletben, hogy kitudjuk fizetni és mellette jusson másra is. Lehet itt nagy szavakat durrogtatni, én nem állítom, hogy nem nehéz, mert de... nagyon elszálltak az árak. Ugyanakkor a mai fiatalok felfogásával is akad probléma, mert derogál, hogy meg kell dolgozni valamiért. Nem két év munkaviszonnyal csöppen az ember ölébe egy tehermentes ingatlan, botrány. Netán még társbérletben is kell lakni (vagy otthon a szülőkkel), hogy megtakarítást tudjon képezni az ember. Hát ilyen az élet...

2022. okt. 7. 08:24
 68/109 anonim ***** válasza:
86%

Ez érdekes, nekem több 50+os ismerősöm is azt mondja hogy nekik végtelenszer könnyebb volt anno, mint most a fiataloknak.

Szüleimnek, anyóséknak, az összes rokonnak volt saját háza/lakása 25 éves korára, pedig egyikük se űrmérnök menedzser volt nagyon magas fizetéssel....

Szerintem senki nem két év után vár házat, de azért 10-20 évnek reálisnak kellene lennie...

2022. okt. 7. 08:31
 69/109 A kérdező kommentje:
Én 2011-ben kezdtem el dolgozni, 3-an éltünk egy albérletben, hogy kitudjuk fizetni és mellette jusson másra is. Akkor kb 2014-ben vettél lakást. Egyszerű számítás, hány havi fizetésed volt akkor a lakás, és ha ma kellene a mai fizetéseddel hány havi lenne. Tippre minimum a duplája...
2022. okt. 7. 08:44
 70/109 anonim ***** válasza:
100%

69# Nagyon szívesen megosztom veled. 2017 év végén vettünk lakást, ketten, a mostmár férjemmel. Minimális önerővel, 20 évre felvett hitellel úgy, hogy teljesen lenulláztuk magunkat. Nagyon nem volt könnyű döntés, ma már inkább eszementnek nevezném!

Akkor kerestünk ketten 480 ezret és 17 millióért vettük meg a lakásunkat. Idén eladtuk 39-ért és ketten 1,2 milliót keresünk.

Mérnökök vagyunk, de egyedül sokkal hátrányosabb helyzetben lettünk volna mindketten, nem tudtunk volna akkor még egyedül ingatlant venni, azóta is csak nagyobb hitellel.

Én előtte másokkal éltem, majd utána a párommal és másokkal, majd csak a párommal és végül vele vásároltunk ingatlant. Soha nem éltem egyedül, ha úgy vesszük, mert nem tehettem volna meg a saját értékrendem szerint. Nem tudtam volna megtakarítást képezni.

68# Ezekszerint nem egy körben mozgunk. Nekem egy 50+ ismerősöm sem mondja, hogy nekik könnyű volt. Az igen, akit a család támigatott, kalákában építettek neki házat, stb. Legtöbben arra vártak, hogy a panelok épüljenek sorban és végre felajánljanak nekik egy lakást, amit hitellel tudtak megvenni, 2 gyereket aláírva és nem nagyon válogathattak. A szüleim is így jutottak lakáshoz, pedig ők is fiatal mérnökök voltak. Bútorra már nem maradt pénzük, szépen lassan vettek össze mindent.

Ehhez képest mi a férjemmel összetehetjük a két kezünket. :)

2022. okt. 7. 09:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!