Szerintetek ez már a bérlői generáció, hogy 20on évesen szülői tàmogatás nélkül (nagy támogatás) nem tudunk lakást venni?? Itt most az ország gazdagabb részére gondolok (nem Zala, Borsod meg ezek..)

"Csak itthon valamiért mindenki bele van buzulva abba, hogy ne fizessünk másnak."
Pont azért, mert minden hónapban előteremteni a pénzt egész életedben, az nagyon nehéz, nehezebb, mint a hitelt fizetni, tekintve, hogy eddig nem voltak ilyen magasak a kamatok, ergo olcsóbb volt hitelt fizetni, mint albérletet.
Most sz*r igazán, mert az albérlet is drága és a hitel is. Illetve, mint mondtam, itthon nem igazán lehet albérletbe családot alapítani, egyrészt mert senki nem tudja kifizetni 3 szobás lakások bérleti díját gyerekek mellett, másrészt, mert ki sem adják gyerekeseknek.

Az a legnagyobb probléma, hogy itthon az albérlet kultúra 0… de lehet, hogy annál is kevesebb az ára pedig az átlag fizuhoz viszonyítva sokkal több. Itthon a legtöbb embernek ha van egy lakása pluszba úgy gondolja hogy oké akkor ő most abból fog élni… és azonnal meggazdagodni. Ezen kívül van a sok 20 éves aki mivel nem tud elmenni albérletbe egyedül így azon panaszkodik, hogy esélye sincs sajátba költözni na igen ám de ő saját első lakásnak legalább 1,5 -2 szoba 50 nm jóhelyen lévőt szeretne. Na ez így nem megy. Ha valakinek nincs segítsége sokkal lentebbről kell indulni.
Plusz az is nagy hátrány hogy az emberek tartanak a hiteltől.. pedig ésszerűen felvéve nem rossz dolog. Az meg, hogy 250 /300 ezres törlesztő te jó ég miket írt a kalkulátorba, hogy ekkora összeg jött ki….
Én sem spóroltam 20 évesen és panaszkodtam, hogy otthon élek de aztán végig gondolva ha akartam volna lehetett volna csak egy két dologról lemond az ember.
14-es, BP-n egy szar helyen lévő panel/tégla kezdő lakás ára kb 40 M Ft. Ehhez ha összeszedtél 10 M Ft önerőt (vagy kaptál) kell még 30 M Ft.
30 M Ft-nak a 20 éves törlesztője 250e Ft.
Arról nem is beszélve, hogy nem tudom a mai világban ki keres 300-400e Ft nettot, de ez annyira kevés "szerintem", hogy ebből garázst sem tudsz venni. Legalábbis az általam leírt konstrukcióhoz minimum 500 nettót kell (hivatalosan) keresni. Ennyit bp-n megkap egy 20on éves pár év tapasztalattal rendelkező szellemi dolgozó. Ez alatt én nem tudom hogy lehetne megélni, de szerintem azért nem sokan keresnek ennél kevesebbet 2022-ben.

Figyelj, kérdező, én kelet-magyarországi megyeszékhelyen élek, itt meg egy pár kap meg kb. 500 nettót együtt, ha jobb munkája van, de ilyen bolti eladók, gyári munkások, sima érettségi irodai dolgozók sok helyen max. 200 ezret kapnak.
Na, egy albérlet meg 120 ezer+rezsinél kezdődik, ki sem tudják fizetni, meg sem tudnak élni utána már gyerekkel.
Egyébként, 30 millió forintnak dehogy van 250 ezer a törlesztője, pláne ha van benne babaváró hitel is.

Te hol élsz?? Az országos BRUTTÓ átlagbér idén júniusban 503ezer forint volt. Ennek a nettója 330 körül van.
És az átlag felfele torzít.
Én diplomásként kapok pesten 400 nettót, huszonévesen 4 év gyakorlattal... és ahogy nézem ez elég jónak számít.

Írtak, Kelet-Magyarország.
Egyébként, az átlagbér torzít, a medián bért kell nézni, az nettó 250 körül volt országosan, azaz az emberek egyik fele keres többet, felé meg kevesebbet (vagy pont ennyit).
Én tudom, hogy Pesten ez hihetetlen, de keleten, Debrecen, Miskolc, Szeged, ilyen nagyvárosokban is 180-230 ezres fizetések vannak, és van aki ennyit sem kap.

Ezt nekem szántad? Mert én kb ugyanezt írtam. A "hol élsz??" az a kérdezőnek szólt.
(#17)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!