Szerintetek ez már a bérlői generáció, hogy 20on évesen szülői tàmogatás nélkül (nagy támogatás) nem tudunk lakást venni?? Itt most az ország gazdagabb részére gondolok (nem Zala, Borsod meg ezek..)
Viszont az is egy jó kérdés, hogy ilyen árak mellett megéri-e az egész életedet "feláldozni" és 20-30 évig hitelt fizetni és mindenről lemondani, “
Tulajdonképpen lakás/ ház vásárlásánál a lakbért egyben teszi le a vevő az asztalra, míg egy bérlő havonta fizet.
E helyen fel lehetne sorolni a pro- és a kontrát, mi szól az albérlet/ saját ingatlan mellett és mi szól ellene. Az ingatlanra a hitelt párban veszik fel, tehát férj és feleség. Mi a garancia arra, hogy a hitel lejártakor, 25-30 év múlva együtt maradnak? Ismerőseim, munkatársak, barátok, szomszédok, nagyon sokan elváltak és már a 2.,3. Párkapcsolatban élnek. Volt olyan is aki azt mondta, hogy már nem megy el eskuvőkre mert úgyis elválnak. Nagyon sokan vannak az ismerőseink közül akik több évet húztak le egyetlen 1 munkahelyen mint párkapcsolatban. Ma olvastam bele egy CSOK-os fórumba. A 60+ hozzászólás fele arról szólt, hogy vàlnak és miképp tovább a CSOK visdzafizetésével. (Rosszabb helyzet mint a devizahiteleseknél volt) közismert, hogy a bankok napsütésben odaadják az esernyőt, esőben meg elveszik. Sokan esnek bele az adósságspirálba és gizetésképtelenné válnak.
Egy ingatlant folyamatosan kell karbantartani ami nem kevés költségekkel jár. Ha ezt évekre leosztom: vételár, kamat, költségek etc nem éri meg vagy ugyanannyiba kerül mint a bérlakás. Csak az örökösöknek éri meg. Én nem akarok emlékművet emelni az utókornak. Mondja ezt az, aki mindig a sajátjában lakott és 5 alkalommal albérletben. Többször építettem hitellel és hitel nélkül, külföldön és Magyarországon is. Így elmondhatom h ismerem a téma minden oldalát.
Jelenleg megint epitkezünk. Kiszámoltam, hogy hány éves koromban akarok az idősek otthonába vonulni. Az évek számát felszoroztam a lakbérrel ( havi 180/220) és ez lett az építkezési büdzsénk. Belefér minden.
Szóval aki nem ért egyet veled, az "nem érti"?? Ez elég gyerekes.
Figyelj, kérdező, majd a mai fiatalok is megoldják valahogy.
Én pont a 2008-as válságkor lettem nagykorú, örült az ember akkor évekig, ha volt minimálbérért időszakosan munkája, nemhogy féretenni még spórolni, huszonévesen még arra sem gondolhattunk, hogy 5-6 milliós lakásokat megvegyünk, mert miből?
Na, mi a férjemmel pl. külföldre mentünk, ott spóroltuk össze az otthonunk árát, sok akkor velem egyidős is kiment, vagy évekig laktak a szülőknél párban és ott spóroltak, vagy az ország nyugati részébe költöztek, aztán igen, önerő után felvettek 25-30 évnyi hitelt és azóta is fizetik.
Ja, és nem sírtunk, hogy kevés a fulizunk, külföldön még plusz munkát is vállaltunk, és mikor 1 milliót kerestünk, akkor is spóroltunk és még volt határozva, mennyit költhetünk el maximum, hát ha elb*sztuk volna a pénzünket, ma valóban fizethetnénk az albérletet 35 ezres hitel helyett.
Hogy most magasak a kamatok? Igen, de tavaly még nem voltak azok. Még valószínűleg 2 év múlva sem lesznek már ilyen magasak, addig majd kivárnak a mai fiatalok, egyébként is párok szoktak lakást venni, ők alacsony kamatú állami hiteleket is felvehetnek.
Egyedülálló, átlagos keresetű emberek sosem vettek önerőből lakást, se 100 éve, se 50 éve, se 10 éve. Keressék magadnak barátnőt, rakjátok össze amitek van. Nincs akkora a föld, hogy több milliárd embernek saját lakás jusson, amiben egyedül élhet.
Majd a fiatalok most is kimennek külföldre, vagy vidéken vesznek házat vagy laknak évekig a szülőkkel, és kivárják, mikor jobb a kamatkörnyezet, ennyi.
Én egyedül állóként építkeztem, nulla szülői támogatással. Jol keresek, és sokat spóroltam, masodállást vállaltam. Erre elment 5 évem. Most van egy hiteles házam.
Ha nyugdíjba megyek és nem tudom magamat ellátni eladom, és beköltözök egy otthonba.
De az aki egész eletebe albérletbe volt ezt nem fogja tudni megtenni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!