Mik a lakáskiadás buktatói?
Elköltözünk, eredetileg el akartuk adni a mostanit, de gondoltunk rá, hogy inkább talán megtartanánk és kiadnánk, mivel az árára éppenséggel nincsen szükség még vagy két évig.
A közjegyzői okirat oké, én a rezsi tartozást felhalmozóktól félek. Ezt hogy lehet megakadályozni? Egyrészt oké, hogy írja a nevére az órát, na de ha nem fizet akkor visszakapcsolni a szolgáltató úgyse fog semmi addig, ameddig ki nincs fizetve a tartozás, aztán azt várhatom, hogy olyanon behajtják, akinek lehet csak a személyi igazolványa van a nevén, hiába nem én csináltam. De ha én fizetem, akkor mi van, ha nekem se adja oda? Ezt is be lehet biztosítani, hogy rezsi nem fizetés esetén is kihajíthatom?
Számlával adnánk ki egyébként. Ez esetben ugyanannyiért adjuk, mint a többi számla nélküli ingatlan, vagy ez plusz és simán mehet kb. annyival többért, mint amennyi a jövedelemadó összege? Pl. mindenki 100 ezerért ad ki egy ilyet - feketén, akkor én adhatom mondjuk 115-ért számlával? Vagy hogy megy ez?

#19 pontosan leírta hogy kikkel ne állj szóba.
Kiköltözési nyilatkozat kegyen mindenképp.
Ha számlát kér akkor nem a lakóval szerződsz többnyire hanem egy céggel, ez talán számodra is kedvezőbb mivel egy cégnek nincs gyereke :) Ha ki kell tenned nemfizetés miatt akkor egyszerűbb.
Annyit kérj ami azon a környéken hasonló tipusú lakásoknál az átlag, hogy ebből te adózol vagy sem az a te dolgod.

#22 Ha tisztán adod ki akkor is a NAV-hoz van bejelentve, más hatóság nem foglalkozik vele, de akkor elég az év végi adóbevallásodban szerepeltetni és negyedévente az adóelőleget befizetni.
Nemrég adtam ki egy lakást cégnek, a könyvelőmmel körbejártuk a témát. Nem adószámos bérbeadóként a költségelszámoláshoz elég a bérleti szerződés, nem kell számla, elég a banki kivonattal igazolni a kifizetés megtörténtét. Nem nekem kell az adót sem befizetnem hanem a bérbevevőnek mivel fordított adózás alá esik.
Nem értem miért lovagol mindenki az adózás szón. Álltalány adózás esetén a bevétel 90% az adóalap és ennek kell a 15%-át megfizetni tehát 100.000 ft bérleti díj esetén 13.500-ft ot. Én inkább alszom nyugodtan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!