Mik a lakáskiadás buktatói?
Elköltözünk, eredetileg el akartuk adni a mostanit, de gondoltunk rá, hogy inkább talán megtartanánk és kiadnánk, mivel az árára éppenséggel nincsen szükség még vagy két évig.
A közjegyzői okirat oké, én a rezsi tartozást felhalmozóktól félek. Ezt hogy lehet megakadályozni? Egyrészt oké, hogy írja a nevére az órát, na de ha nem fizet akkor visszakapcsolni a szolgáltató úgyse fog semmi addig, ameddig ki nincs fizetve a tartozás, aztán azt várhatom, hogy olyanon behajtják, akinek lehet csak a személyi igazolványa van a nevén, hiába nem én csináltam. De ha én fizetem, akkor mi van, ha nekem se adja oda? Ezt is be lehet biztosítani, hogy rezsi nem fizetés esetén is kihajíthatom?
Számlával adnánk ki egyébként. Ez esetben ugyanannyiért adjuk, mint a többi számla nélküli ingatlan, vagy ez plusz és simán mehet kb. annyival többért, mint amennyi a jövedelemadó összege? Pl. mindenki 100 ezerért ad ki egy ilyet - feketén, akkor én adhatom mondjuk 115-ért számlával? Vagy hogy megy ez?
Ha a rezsit nem fizeti ki neked, az ugyanolyan szerződésszegés, mintha a lakbért nem fizetné.
Nyilván a suerződésbe bele kell foglalni, hogy történik a szamlabenutatás és a fizetés.
Mindent e-mailben és utalással intézzetek.
amúgy a legnagyobb para inkább az hogy teljesen szétkúrják a lakást a bérlők...
Az nem párszázezer Ft.
Elsőnek kérj 2 havi kauciót. Ezzel bebiztosítod,hogy fizet, utána az ő nevére írhatod az órákat,de a saját címedre kerd a csekket. Minden hónapban vidd el, mutasd meg. Adják a penzt oda és fizesd be. Hogyha nem adják oda akkor rendkívüli felmondással élsz.
Az ára pedig,ha mindenki 100ért adja akkor te is add 100ért, így lehet kevesebb jut nektek,cserébe év végén adózaskor jól megvagnak mégegyszer az egyéb jövedelem miatt.
Talán ugy szokták ezt tompítani.hogy hivatalosan nem a lakást,hanem az agyat bérli a bérlő és hivatalosan csak havi 20ezer. A maradék 80meg zsebbe..
Az óraátírást soha nem értettem, csak magadat szívatod vele (ha lelépnek, nehezen kerül vissza a te nevedre és a végén úgyis te fizeted ki a tartozást, hogy visszakössék a szolgáltatást, mert addig ugye nem fogja kivenni senki, amíg nincs újra áram). Neked jönnek a csekkek, a bérleti díjjal beszeded és kész. Ha nem fizetnek, azonnal felmondasz nekik, ott van biztosítéknak a kéthavi kaució. Tök felesleges átíratni.
A másik, amit nem értek az az, hogy miért fizetne többet a bérlő azért, mert te adózol? A bérlőnek semmi köze ahhoz, hogy te feketézel vagy nem. Ha hasonló lakások 100-ért mennek, nem fog neked 115-öt fizetni, hogy neked megmaradjon a hasznod.
Egy jól megírt bérleti szerződés mindkét felet védi, de valamennyi kockázat minden befektetésben van. Aki ezt nem fogadja el, az ne fektessen be.
A legbiztosabb:
3 havi kaukció, szerződés, közjegyző, munkáltatói igazolás.
Ha nem fizeti a rezsit, 2 hónap után azonnali felmondás, és közjegyzői okirat alapján akár kilakoltatás, ha önmaga nem távozik.
És 2 havi rezsi elmaradást fedez a kaukció is.
Nálunk az a bevált megoldás, hogy órát át nem íratok a bérlő nevére. Én fizetem a rezsit, a számlát továbbítom, ő pedig ez alapján a következő havi lakbérrel rendezi.
A másik, amit sosem mulasztunk el: közjegyző előtt tett kiköltözési nyilatkozat. Így a bérlő is tisztában van azzal, hogy esetleges ki-nem-költözése esetén nem kell bíróságra szaladgálnom, a végrehajtó rakja ki.
Gyermek miatt már nem aggódom, 18 év alatti nem jöhet, ez a legegyszerűbb.
Az a biztos, ha becsületes embert találsz, akinek fel sem merül, hogy ellened legyen és a hátad mögött csináljon valamit, ne legyen jó szándékú.
Mi úgy oldottuk meg, hogy egy nagyon szimpatikus közvetítővel adtuk ki, és tényleg hozott ilyen embert, mert több évtizedes emberismerete van és megszűrte a jelentkezőket.
Tudom ajánlani, ha Budapestről van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!