Isten miért nem tudja csak simán legyőzni végre az Ördögöt?
"Az a tökéletes, ami pontosan megfelel a céljának, amely maximálisan teljesíti vele szemben támasztott elvárásokat"
Ez az, ami nem igaz.
Ha én azt várom el egy hídtól, hogy omoljon össze 3 nap múlva, akkor az lesz a tökéletes?
Nem.
A meghatározásod fals, nem működik.
A tökéletes a MAGYAR NYELVBEN az, amit én írtam.
Persze a meghatározás nehéz, hiszen összesen 2 dolog létezik a mi világunkban, ami tökéletes.
Nem, nem így van.
Ráadásul ha én ezt várom, akkor nekem tökéletes, másnak pedig ugyanez a híd nem lesz tökéletes, mert ő mást vár?
Az, hogy valami tökéletes-e, az nem a várakozásoktól függ, és valami vagy tökéletes, vagy nem. Más lehetőség nincsen. Nincsen "félig tökéletes" (t.i: nekem az, de másnak nem).
A "nekem tökéletes" az itt igazából MEGFELELŐT jelent, NEM tökéletest.
A tökéletesnél NINCSEN JOBB!
Tehát ha én középszerűt várok, az eleve NEM LEHET tökéletes!
Véletlenül se ismerd be, hogy tévedtél.
@ Ráadásul ha én ezt várom, akkor nekem tökéletes, másnak pedig ugyanez a híd nem lesz tökéletes, mert ő mást vár?
Így igaz. Van akinek valami tökéletesen megfelel, valakinek ugyanaz nem.
@ Az, hogy valami tökéletes-e, az nem a várakozásoktól függ, és valami vagy tökéletes, vagy nem.
Ez csak akkor igaz, ha leszögezzük, hogy nem a szubjektív véleményekhez viszonyítunk, hanem valami objektív mércéhez.
@ A tökéletesnél NINCSEN JOBB!
Látod ez igaz. De hogy mit tekintünk tökéletesnek ez pusztán megállapodás kérdése.
@ Tehát ha én középszerűt várok, az eleve NEM LEHET tökéletes!
Az nem, mert a középszerű pontosan azt jelenti, hogy a tökéleteshez képest az csak középszerű. De lehet valami tökéletes, ami egy másik szempontból csak középszerű. Persze lehet minden szempontból tökéletest is mondani, de ez olyan nesze semmi fogd meg jól, ha nincs pontosan meghatározva, hogy mi az a "minden szempont". Egyáltalán ki jogosult a "minden szempont" meghatározására.
Nem így van ez, mindig vannak követelmények, amiknek meg kell felelni.
Nyilván egy drága hidat nem három napra építenek és megszabják a teherbírását, a terhelhetőséget, jó előre kalkulálva a vélhető változásokkal.
Aztán alaposan túlbiztosítják és időnként mérik az állapotát, majd ha úgy találják, hogy a megváltozott körülmények miatt nem biztonságos, akkor vagy lebontják, vagy felújítják, gondoskodva arról, hogy ismét megfelelő legyen.
A mai forgalmat Széchenyi Lánchídja nemigen bírta volna el, többször is átesett alapos felújításon, meg nem véletlen, hogy villamosforgalmat nem is lehet rajta vezetni, nemcsak a mérete, de a teherbírása sem elegendő rá.
Vagyis arra, amire használjuk, tökéletes, de másra meg nem.
Veheted a versenyautót is, azzal sem lehet mondjuk rallyzni, de amire szolgál, arra viszont pont az a jó és ha nyernek vele, akkor a kor színvonalán tökéletes.
Az istenes dologgal újabban nincs sok kedvem foglalkozni, egy kicsit meguntam, de ez a tökéletes dolog nagyon macerás, mert mindig ott a kérdés, hogy mihez képest tökéletes valami?
Az embereknél is megvan a specializálódás, pl.: hosszútávfutó csak könnyű, kevés energiát fogyasztó vékony ember lehet, akinek nem kell saját behemót testét cipelnie, nem véletlen a maratoni futók testalkata, de ez nem passzol a rövidtávra, mert ott meg nem elegek az ostorszíjszerű szívós izmok, oda dinamikus, robbanásszerű erőkifejtés kell, egy sprinter felépítése egész más, annak más a tökéletes alkat.
Minden relatív, ami egyfelől tökéletes, más szempontból lehet nagyon is tökéletlen.
A nyelv időnként pongyola.
Sokszor rámondják valamire, hogy tökéletes - miközben NEM AZ.
Például ami TÉNYLEG tökéletes, az a szupravezetés. Egy tökéletes vezetőnek nincsen SEMMIFÉLE ellenállása.
Ezért mondom, hogy tökéletes egyféle létezik: a TELJESEN tökéletes. Másfajta tökéletes nincsen, mert azt legfeljebb megfelelőnek hívjuk.
1: Senki nem mondta, hogy létezik minden szempontból tökéletes dolog.
2: A mérnökök mindig is kompromisszumra törekedtek. Mi ebben a meglepő?
"@ A tökéletesnél NINCSEN JOBB!"
"Látod ez igaz."
Na, ezzel meg saját magadnak mondasz ellent: ott, ahol azt írtad, hogy a tökéletes az, amit vársz.
Nem az.
Hanem az, aminél nincs jobb.
"De hogy mit tekintünk tökéletesnek ez pusztán megállapodás kérdése."
Igaz... de ebben már (99%-ban) megállapodtunk, amikor kitaláltuk a magyar nyelvet. Tökéletes az, aminél nincs jobb, és nem is létezhet jobb, ráadásul magától sose romlik el*
Ami ennél kevesebbet tud, arra lehet mondani sok szép jelzőt, csak egyet nem: a tökéletest.
*: emiatt a tökéleteset néha csak a környezetével együtt lehet értelmezni. Ugyanis a környezetével együtt nem romolhat el - míg, ha ezen kívülről éri valami hatás, attól esetleg elromolhat.
Tegyük fel, hogy egy tökéletes hídnak csak két kritériuma van: a stabilitás és az olcsóság. Logikusan akkor a tökéletes híd az volna, ha tökéletesen ingyen jönne létre egy tökéletesen lerombolhatatlan. Ilyen híd a gyakorlatban természetesen nem létezik, de legalább elvileg elgondolható. Ehhez az elgondolt ideához képest természetesen minden híd tökéletlen kompromisszumos megoldás.
A 69%-os barátunk Istentől azonban olyan tökéletességet vár, amely eleve önellentmondás, amely még elméletben se létezhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!