Hogy vehetnek komolyan a 21. században emberek olyan könyveket, amelyek rengeteg állítását már régen meghaladta a tudomány?
A Bibliából, Koránból, Tórából egyértelműen látszik hogy az adott kor több ezer évvel ezelőtti tudásának voltak csupán birtokában az írói. Ebből persze következik az is hogy az adott kor tévedései is visszatükröződnek az írásaikból. Viszont egy isten meg miért íratna le egy olyan művet, ami aztán teli lesz tudományos tévedésekkel?
Vagy átfogalmazva a kérdésem, miért gondoljátok hogy egy ilyen hibákat tartalmazó könyv bármilyen istenségtől származna, és nem pedig csak emberek találták ki, a tévedéseikkel együtt?
Olyanokra gondolok mint például a bábeli zűrzavar. Nyilvánvalóan aki ezt leírta, még morzsányira sem volt birtokában a mai kor nyelvészeti tudásanyagának. Ma már a legtöbb nyelvről tökéletesen visszakövethető a nyelvek közti rokonság, a kialakulásuk, az időbeni változásaik. Vagy pl amikor a Koránt írták, még nem ismerték az emberek a hímnős fajok vagy az aszexuális szaporodás fogalmát, ezért írhatták hogy Allah mindent párba teremtett. De ma meg már tudjuk hogy ez nem igaz.
"Pedig tudományos írásokban nem fogod megtalálni ezt a definíciót."
Érdekes mert én mindenhol ezt találom. De mondom, ha te jobban tudod, keresd fel a tudományos akadémiát. Az meg vicc kategória hogy egy angol nyelvű cikket lobogtatsz amiből egyébként egy kukkot sem értesz :) Egyébként tudományos körökben, cikkekben nyilván nem alapfogalmakkal foglalkoznak.
"Ez a bizonyos cikk például kitér arra is, ha minden részecskéhez tartozna antirészecske, akkor az univerzum gyakorlatilag nem is létezne."
Erre mondtam hogy képes vagy tudományos tényeket letagadni csak hogy hibásnak állíts be egy vallást. És újból megismétlem. Nem állítottam hogy értenék a részecskefizikához, de az is biztos hogy te sem értesz. A 70%-os "zseniről" nem is beszélve.
Szintén vicc kategória hogy tudományos definíciókat vártok a Koránban. Elmagyaráztam hogy a korábban élt emberek ezeket nem értenék és csak elriasztotta volna őket. Egyáltalán hogy magyaráznád el egy ezer éve élt földművesnek hogy mi az áram, áramerősség, feszültség miközben az emberek 90%-ának ma sincs fogalma róla csak hallatok ezt azt? Vegyünk egy példát. Mondjuk van egy tudományterület aminek megértéséhez mától számítva ezer év múlva jut el az emberiség. Ha erről te ma kapnál egy tudományos leírást, hogy döntöd el hogy igaz vagy valami sci-fi iró agymenése? Egy betűt sem értenél ebből és valószínű végig sem olvasnád. Pedig te pont ezt hiányolod a Koránból. Így már érted?
"Érdekes mert én mindenhol ezt találom"
Mutass akkor egy tudományos igényű oldalt ezzel az egzakt definícióval!
"Az meg vicc kategória hogy egy angol nyelvű cikket lobogtatsz amiből egyébként egy kukkot sem értesz"
A tudomány nyelve az angol. Én kérek elnézést.
Azt pedig nem tudom honnan szedted hogy mit értek és mit nem. De sokat elmond rólad hogy még a másik emberről is kész tényeket találsz ki magadnak, csak úgy a semmiből.
"Erre mondtam hogy képes vagy tudományos tényeket letagadni csak hogy hibásnak állíts be egy vallást"
Ez elég csúnya öngól lett annak tükrében, hogy pont most kaptál egy tudományos cikket ami meg is magyarázza, hogy te sem létezhetnél ha minden részecskének lenne, vagy valaha is lett volna antirészecske párja.
"Pedig te pont ezt hiányolod a Koránból."
Inkább hiányolnám belőle a tudomámyos tévedéseket...
Mi van basszus, mindenki leragadt a 19. századi pozitivista mantráknál?
Vagy ennyire hatékony volt a szovjet ideológia terjesztése anno?
Mindenki azelőtt beszél vallásról és tudományról, mielőtt bármelyiket ismerné?
Ilyen erős a közhelyek hatalma?
Előbb olvasni, művelődni kéne emberek, nem a gyakorin az észt osztani és "világmegváltó okosságokat" kiizzadni. Proli dolog ez.
"Mutass akkor egy tudományos igényű oldalt ezzel az egzakt definícióval!"
Mindenhol ezt írják. Például az index tudományos oldala is:
"Azt pedig nem tudom honnan szedted hogy mit értek és mit nem. De sokat elmond rólad hogy még a másik emberről is kész tényeket találsz ki magadnak, csak úgy a semmiből."
Ezt te mondod? Te voltál az aki egyből azzal jött hogy én nem értek hozzá :) Szánalmas vagy.
"Ez elég csúnya öngól lett annak tükrében, hogy pont most kaptál egy tudományos cikket ami meg is magyarázza, hogy te sem létezhetnél ha minden részecskének lenne, vagy valaha is lett volna antirészecske párja."
A definíciók nem ezt mondják. Lehet te képzeled oda, vagy angolul sem értesz.
"Inkább hiányolnám belőle a tudomámyos tévedéseket..."
Te azt akarod hogy tévedések legyenek benne, mert ez a szíved vágya. Semmiben sem különbözöl a fanatikus szektásoktól csak a másik oldalról. Bizonyítottad hogy ateisták között is akadnak fanatikusok.
"Mindenki azelőtt beszél vallásról és tudományról, mielőtt bármelyiket ismerné"
Ez különösen igaz a gyk-n jelen lévő ateisták többségére. Mindig azt hangoztatják hogy ők az eszüket használják és objektívek, miközben még alap szinten sem ismerik a vallásokat és közük nincs tudományokhoz.
"Tehát ha engem igazol akkor nem lehet tudományos :) Értem"
Na ne már! Eddig csendben figyeltem a vitát, de komolyan, ennyire hogy lehetsz ignoráns? Jó hogy nem a Blikkel akarsz példálozni...
Tudományos kérdésekben tudományos szaklapok és oldalak számítanak hitelesnek, mint az NCBI
Tudod, amit tudósok írnak, nem laikusok.
Milyen blikk? Az index a legkomolyabb hirportál. De mindenhol azt írják amit én hoztam. Tudományos szaklapok meg nem alapfogalmakkal foglalkoznak. Ez nem azt jelenti hogy a neten található definíció ne lenne igaz. Szánalmas hogy tudományos tényeket tagadtok.
Ez például egy phd hallgató előadása. Ugyanazt írja:
"Az index a legkomolyabb hirportál"
Ezt a mondatodat (főleg azt az utolsó szót) olvasd fel magadnak hangosan, és próbáld megfejteni, mit is jelent! Illetve hogy a hírportál és a tudományos szaklap vajon miért nem szinonimái egymásnak.
Ami a linkedet illeti, gondolom fel sem tűnt hogy csupán fermionokról beszél (azaz abszolúte nem ugyanazt írja), de ezen már meg sem lepődöm.
Nekem sincs erre időm hogy tovább magyarázzam feleslegesen amit eleve meg sem akarsz érteni, de a következőn azért elgobdolkodhatnál, a saját érdekedben! Ha így magadból kikelve ugrasz mások torkának mert olyan tényeket mutatnak amik neked nem tetszenek, ráadásul a tudományos tényeket egyszerűen csak letagadod, miközben a saját igazadat legfeljebb bulvárlapokkal meg áltsulis szinten fogalmazott definíciókkal tudod védeni, mindezt az iszlám védelmében - ezzel csak magadat és az iszlámot járatod le, még ha nem is ez a cél.
De komolyan, ha annyira nem értesz a részecskefizikához, hogy fel sem fogod hogy például egy előadás csak specifikus részecsékről szól, inkább bele se kezdj a vitába, mert csak magadnak ártasz vele! És mindezt a legnagyobb jószándékkal mondom! Remélem egyszer te is felnősz!
Minden jót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!