Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mindentudás és szabad akarat?

Mindentudás és szabad akarat?

Figyelt kérdés
Mivel Isten szabad akaratot adott az embernek ezért azt nem tudhatja mit fog tenni az egyén a jövőben mivel még nem döntötte el. Na, de mivel az embernek megfelelő tudás mellett megadahat az a lehetőség, hogy bármire hatása legyen ezért Isten nem tudhat mindent.

2018. febr. 25. 23:13
1 2 3 4 5 6 7
 61/67 anonim ***** válasza:

"Harry Potterről viszont TUDOM, hogy kitalált személy."

Honnan tudod? Mások mondták? Hiszel nekik? De van rá bizonyítékod? Hogy bizonyítod be, hogy valami/valaki nem létezik?

Hallod? Ez egy piszok jó kérdés, szerintem megérdemelne egy külön topicot, de a te vetetted fel, a te jogod, hogy külön kérdésként feltedd.

2018. márc. 10. 16:32
 62/67 Darkmoon80 ***** válasza:

Szia, nyugodtan dobd fel, majd jól megvéleményezem! :-)

Nem izgat a szerzői jog (csak a jogdíj)!

2018. márc. 10. 21:04
 63/67 anonim ***** válasza:

Szia, nyugodtan dobd fel, majd jól megvéleményezem! :-)

Remélem is, mert ahogy észrevettem, neked sem kell egy kis dialektikáért a szomszédba menni. (-:

2018. márc. 10. 23:54
 64/67 anonim ***** válasza:

A mindenható Isten megteheti e azt, hogy ne legyen végítélet?

Szerintem ez is jó kis téma, megvéleményezed?

2018. márc. 11. 02:25
 65/67 Darkmoon80 ***** válasza:

(a szövegezés humor volt (legalábbis annak szántam, nem gondoltam, hogy komolyra veszed) :-(

Látom kiírtad. Hozzáfűztem egy pár gondolatot.

2018. márc. 11. 11:36
 66/67 Darkmoon80 ***** válasza:

"A mindenható Isten megteheti e azt, hogy ne legyen végítélet? "

Szerintem e tekintetben két lehetőség van: Ha Isten mindenható, akkor bármit megtehet. De ebben az esetben, mert mindenható, semmit sem fog tenni, mert bármit is akarna tenni, azt már eleve úgy lenne, hiszen definitíve ő az alkotó, minden olyan formában van általa, hogy nem igényel átalakítást.

Ha meg nem mindenható, akkor nem felel meg a definíciónak, azaz nem az az Isten, akiről beszélünk.

Tudod, ezt már fejtegettem, Isten olyan értelemben önellentmondás, hogy Istennek mint tökéletes és mindenható lénynek nem lehetnek szükségletei. A szükséglet valamiféle hiány (de hogy ne legyen probléma a szeretet ADÁS, így inkább használjuk a hiány helyett a késztetés szót). Tehát egy késztetés, melynek a kielégítésére törekszik az alany. Ez az intelligens lények esetében tudatos, kevésbé intelligens lények esetében ösztönös cselekvést vált ki. Éhség - táplálkozás, intellektuális kihívás keresése - rejtvény fejtés (pl.), emocionális szükséglet - szeretet keresése vagy adása.

Istennek tehát, mint tökéletes lénynek nem lehet szükséglete, azaz nincs oka bármit is tenni. Ez esetben viszont bármely cselekedete oktalan, ami nem fér össze egy intelligens lény/entitás lényegével.

2018. márc. 11. 12:01
 67/67 anonim ***** válasza:

"Istennek tehát, mint tökéletes lénynek nem lehet szükséglete, azaz nincs oka bármit is tenni. Ez esetben viszont bármely cselekedete oktalan, ami nem fér össze egy intelligens lény/entitás lényegével."

Azért ezzel vitatkoznék. Isten ugyanis élőlény, még ha fejlettebb is nálunk, és nagyobb hatalommal bír, akkor is vannak szükségletei, mert élőlény.

Feltűnt már neked, hogy mennyire szeret teremteni? Először a saját téridejében, majd a mienkben. Szerintem valamely szükségletét elégíti ki ezzel. Tehát véleményem szerint a cselekedetei nem értelmetlenek, hanem inkább öncélúak.

Nem biztos, hogy Isten minden teremtése az embert szolgálja, de azért részemről jó érzés tudni, hogy összehasonlítva a Föld méretét a világegyetemével, valamint az ember lehetőségeit a Föld energiáival, egyértelműen szinte semmik vagyunk, és Isten, mint teremtményével mégis törődik velünk. Mármint azzal, aki keresi Őt. Aki nem keresi Őt, azzal is törődik, csak nem úgy, ahogy az az ember szeretné.

Pl. a zsidókkal másképp törődött, mint az egyiptomiakkal.

Azért az egyiptomiakon mutatta meg hatalmát a zsidóknak, hogy tiszteljék, és szeressék Őt.

Én, az Úr, vagyok a te Istened, aki kihoztalak téged Egyiptomnak földéről, a szolgálat házából. (2Móz 20:2)

Ne legyenek neked idegen isteneid én előttem. (2Móz 20:3)

Tehát ha megemlékezel arról, mit tett Isten érted, akkor félni, tisztelni és szeretni fogod Őt.

De azután csak meg kellett mutatnia hatalmát a zsidókon is, mert folyton fellázadtak ellene. De Istennek pont egy ilyen makacs, nyakas nép kellett, mert a zsidók történelmi, illetve isteni küldetése, hogy megőrizzék Isten beszédét, törvényeit az emberiség számára.

2018. márc. 16. 00:29
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!