Mindentudás és szabad akarat?
"Mert ha én tudok róla,hogy reggel elmész a sarki kis ABC-be kiflit venni,az azt jelenti,hogy én rendeltem el/rendeztem úgy,hogy oda menjél? "
Nem feltétlen te rendelted el. De ha tudod, hogy ez fog történni, az azt jelenti hogy én biztosan így fogok dönteni, vagyis valójában a döntésem eleve elrendeltetett, nincs szabad akaratom a kérdésben.
Ha csak következtetsz, mondjuk az alapján hogy nekem van egy ilyen szokásom, az más kérdés. De ez esetben nem tudásról van szó, hiszen bármikor szabadon dönthetek hogy felhagyok ezzel a szokással.
De onnantól hogy te előre tudod a döntésem, a szabad akarat legfeljebb illúzió marad.
A tudomány jelenlegi állása szerint nem tudjuk hogyan működik a jövőbe látás, ha egyáltalán létezik. Ezért nem tudhatjuk, hogy a jövőt alakító döntéseink meghozatalát befolyásolja-e. Az viszont biztos, hogyha az érintett személy tudomást szerez az általa valósnak vélt jövőjéről, vagy arról, hogy valaki ismeri a jövőjét, ez befolyásolja a döntéseit.
Magyarul ha hiszünk az eleve elrendelésben, akkor a szabad akaratunk lekorlátozódik. Ha nem hiszünk, akkor lehet hogy illúzióban élünk, de a szubjektív szabad akarat épen marad, a felelősség fogalmának is megmarad az értelme.
39.Hsz!
Súlyos fogalmi zavar:
"Hú ez a karakter tudja, mi fog történni, akkor ő megfosztja a történelmi személyeket a szabad akaratuktól".
Az "előre tudásnak" Semmi köze az "előre meghatározáshoz"!
Az Isten mindent tud előre,de nem határoz meg,rendel el előre semmit.
Előre elrendelte csupán,a "megváltás tervét".
42.Hsz!
Az,amiről írtál,megjelenik,az "önmagát beteljesítő" jóslatokban.
A jóslatokban hívő ember,pszichéjébe,mint belső parancs íródik be a jóslat,és minden akciójával-tudatalattijából indítva-annak bekövetkeztét munkálja.
Ez működik pozitív,és negatív jóslatokra,és álmokra is,ha valaki hisz azoknak jóserejében.
43. Hsz
Szerintem fuss neki még egyszer a 39-es hozzászólásomnak, és rájössz, hogy ugyanarról beszélünk ;)
Szerintem Isten akarata, és az emberi akarat is egyszerre működik.
Egy légből kapott példa az egyszerűség kedvéért:
Tegyük fel, hogy Karakószörcsökön Isten építtetni szeretne egy hatalmas templomot. Ehhez tízezer ember kell neki, mert az építést ellenzők időnként atrocitásokat követnek el ellenük, és ezért az építők száma lassan fogyatkozik.
Akkor megépül a templom? - Igen, mert Isten akarta.
Meg lesz a tízezer ember az építéshez? - Igen, mert Isten akarta.
Te köztük leszel? - Ahogyan Te akarod. Csak rajtad áll, hogy az építőkhöz, az ellenzőkhöz, vagy az egészet végig nézőkhöz fogsz-e tartozni?
Egyébként gondolkodtatok már azon, (már aki olvassa a Bibliát) hogy miért nincs konkrét időpont a próféciákhoz rendelve? Mindég csak körül van írva, hogy ha ez meg ez meglesz, akkor majd meg fog történni, amit Isten kijelentett.
Ez szvsz. azért van, mert az emberi szabad akarat a próféciák beteljesülésének időpontját befolyásoló tényező!
Egy adott társadalmi vagy globálpolitikai szituáció többféle úton is elérhető, és Isten ránk bízta, melyik utat válasszuk. És addig nem is avatkozik be, amíg az általa kijelentett események nem kerülnek veszélybe.
Kedves #48-as hozzászóló!
"Önbeteljesítő jóslatnak nevezzük az olyan jóslatokat, amelyek közvetlenül vagy közvetve valóra váltja önmagát. Önbeteljesítő jóslatokkal mindenhol találkozunk koroktól és népektől függetlenül, minthogy ez az emberi psziché egyik jellegzetes terméke.”
vs.
"Ja, és Isten gyakran több száz éves időtartamra tervez, ami kizárja az önmagát beteljesítő jóslat elvét is."
Az általad leírt érvelés (miszerint Isten hosszú időintervallumra tervez), az önbeteljesítő jóslat szempontjából irreleváns, mivel a lényeg a jóslat ISMERETE, és ez nem függ a jóslás időpontja a és a bekövetkezés időpontja közötti idő hosszától. A lényeg az, hogy a beteljesülés feltétele a jóslatban való hit, mely KIVÁLTJA a bekövetkezést.
Hozzáteszem, a bibliai jóslatok ráadásul (éppen a bekövetkezés nem definiált időpontja miatt), nem is esnek az önbeteljesítő jóslatok kategóriájába, hanem egyszerűen olyan kijelentések, melyek megengedő megfogalmazásuk miatt egy TÖBBÉ-KEVÉSBÉ megfelelő szituáció esetén belemagyarázhatók az adott esemény bekövetkeztébe.
Mondjuk én megjósolom azt, hogy " Te el fogsz botlani, és hasra esel".
Ezek után te ismered ezt a jóslatot. De ez nem fogja kiváltani a beteljesülést, mert gondosan átléped a küszöböt. Évek telnek el, majd egyszer tényleg nem figyelsz oda eléggé, és puff, elbotlasz egy kiálló utcakőben és hasra esel.
Akkor majd emlékezz vissza a jóslatomra!!!!
Én szóltam!
Vajon láttam előre a jövőt?
----
Amúgy a bibliai jóslatokra visszatérve (azok bekövetkeztét vizsgálva) pl egy fontos esemény a megváltó eljövetele:
"7 Ezért ád jelt néktek az Úr maga: Ímé, a szűz fogan méhében, és szül fiat, s nevezi azt Immánuelnek,"
Ézsiás 7.14
"
20 Mikor pedig ezeket magában elgondolta: ímé az Úrnak angyala álomban megjelenék néki, mondván: József, Dávidnak fia, ne félj magadhoz venni Máriát, a te feleségedet, mert ami benne fogantatott, a Szent Lélektől van az.
21 Szűl pedig fiat, és nevezd annak nevét Jézusnak, mert ő szabadítja meg az ő népét annak bűneiből.
22 Mindez pedig azért lőn, hogy beteljesedjék, amit az Úr mondott volt a próféta által, aki így szól:
23 Ímé a szűz fogan méhében és szűl fiat, és annak nevét Immanuelnek nevezik, ami azt jelenti: Velünk az Isten.
"
Mát. 1 20-23
Ezzel szemben a bekövetkezés:
"
21 Szűl pedig fiat, és nevezd annak nevét Jézusnak, mert ő szabadítja meg az ő népét annak bűneiből.
22 Mindez pedig azért lőn, hogy beteljesedjék, amit az Úr mondott volt a próféta által, aki így szól:
23 Ímé a szűz fogan méhében és szűl fiat, és annak nevét Immanuelnek nevezik, ami azt jelenti: Velünk az Isten.
"
Elég látványos eltérés ugye a név nem egyezése. Mégis többé-kevésbé ráhúzzák ezt a jóslatot Jézus születésére. (A szüzesség és fogantatás körülményei visszamenőleg nem igazán vizsgálhatók, hát hagyjuk ...)
Egy rövid részlet a "beteljesülések"-ről:
"
Ószövetségi jövendölések Jézus Krisztusról és beteljesülésük
Jövendölés
Beteljesedés
Származása
1. Asszonytól fog születni (I. Móz. 3:15) (Mt. 1:20; Lk. 1:31)
2. Sém utóda lesz (I. Móz. 9:19-29) (Lk. 3:36)
3. Ábrahám utóda lesz (I. Móz. 22:18) (Mt. 1:2; Lk. 3:34)
4. Jákob utóda lesz (I. Móz. 28:13-14) (Mt. 1:2; Lk. 3:34)
5. Júda törzséből származik (II. Móz. 49:8-10) (Mt. 1:2; Lk. 3:33)
6. Dávid nemzetségéből származik (II. Kir. 7:12-14; Zsolt. 132:11; Ésa. 11:1) (Mt. 1:6; Lk. 3:31)
"
1, "Asszonytól fog születni" - huhh, micsoda éleslátás, és bekövetkezett :-)
2-4, Családfa. Hát ez nem jóslat, hanem egy felsorolás (elvileg Mózes később élt, mint a felsorolt személyek, Máté és Lukács pedig szintén visszamenőleg írta le Jézus családfáját
5, Nem tudom értelmezni, mert Mózes II-nek nincs 49. fejezete
6, -- II. Kir. 7:12-14; Teljesen másról szól,
-- "Hűséget esküdött az Úr Dávidnak, nem tér el attól: Ágyékod gyümölcsét ültetem székedbe;" Zsolt. 132:11;
Tehát valaki Dávid utódja ül majd Dávid trónjára. Meglepő! De Jézus mikor is ült Dávid trónján?
-- "És származik egy vesszőszál Isai törzsökéből, s gyökereiből egy virágszál nevekedik." Ésa. 11:1
Hát bizony ez is PONT Jézusra vonatkozik ugye. Senki más nem lehet, csak ő az a virágszál?
-- "Isai nemzé Dávid királyt; Dávid király nemzé Salamont az Uriás feleségétől;" Mt. 1:6
Nocsak, nocsak "És származik egy vesszőszál Isai törzsökéből" ez akár MAGA Dávid király is lehetett? Akkor miért Jézus?
-- "Ez Méleáé, ez Maináné, ez Mattátáé, ez Nátáné, ez Dávidé," Lk. 3:31 Ismét a már ismert családfa.
Összefoglalva a csodásan bekövetkező jóslatok egyike sem olyan (a felsoroltak között) ami valóban Jézusra vonatkozó, valamennyi csupán a többé-kevésbé ráfogható kategória!
Ha gondolod, hogy torzít a felsorolásom, hozzál te olyan példákat, amik igazolják a tényleges bekövetkeztét egy jóslatnak.
Kedves Darkmoon80!
Én írtam a 46,47,48-as hsz.-eket, a 48-as ra válaszoltál, amire majd reagálok, de mi a véleményed a 46-os és 47-es hsz.-ekről? Az alapkérdés szempontjából azok érdekesebbek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!