Milyen szabad akarat az, ami már az ember születése előtt milliárd évekkel eldőlt? Hiszen Isten már a teremtés pillanatában tudott minden egyes jövőbeli döntésünkről.
"Tudni valamit, vagy beleavatkozni...szerintem nem ugyanaz. A hétköznapi életben is rengeteg példa van erre."
Isten olyanra teremtette meg a világot, amilyenben az ember szabad akarata olyan, amilyen. Teremthette volna olyanra is a világot, amelyben az ember szabad akarata másmilyen. Tehát már a teremtéskor beavatkozott a szabd akaratba.
" már a teremtéskor beavatkozott a szabad akaratba."
ezzel ne értek egyet. Tapasztalom, hogy van szabad akarat. azt is, hogy van olyan, amiben nincs -
Epiktétosszal értek egyet:
"Bizonyos dolgok hatalmunkban vannak, más dolgok nincsenek. Tőlünk függ a véleményünk, az ösztönös vágyunk, a törekvésünk és ellenszenvünk, egyszóval mindaz, amit egyedül alkotunk meg. Nem tőlünk függ a testünk, a vagyonunk, a hírnevünk és a tisztségeink, tehát mindaz, amit nem egyedül hoztunk létre.
Azok a dolgok, amelyek hatalmunkban vannak, természetüknél fogva szabadok, semmi sem akadályozza, semmi sem köti őket. Azoknak a dolgoknak azonban, amelyek nincsenek a hatalmunkban, nincs erejük önmagukban, másoktól függenek, egy kívülálló megakadályozhatja vagy elsajátíthatja őket."
"Isten olyanra teremtette meg a világot, amilyenben az ember szabad akarata olyan, amilyen"
A szabad akaratnak nincsenek típusai, az most vagy van, vagy nincs.
Szabad akaratodból akarnod kell, amit akarnod szabad.
Az akarat szabadsága a szabadság akarása
de
a szabadság akarása az akarat szabadsága.
Szabad akarás akar akarni?
Akarsz akarni szabadon szabad akarást?
Tudom, hogy semmi értelmük, de ugyanolyan jól hangzanak, mint a szimpla szabad akarat.
:)
Ha elmegyünk autót venni, én pontosan ismerem az ízlésed, ezért tudom hogy melyik modellre fogsz rábökni, akkor talán én befolyásoltalak a döntésedben? Vagy szabad akaratodból választottál, attól függetlenül hogy tudtam, mit választasz majd?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!