Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mindentudás és szabad akarat?

Mindentudás és szabad akarat?

Figyelt kérdés
Mivel Isten szabad akaratot adott az embernek ezért azt nem tudhatja mit fog tenni az egyén a jövőben mivel még nem döntötte el. Na, de mivel az embernek megfelelő tudás mellett megadahat az a lehetőség, hogy bármire hatása legyen ezért Isten nem tudhat mindent.

2018. febr. 25. 23:13
1 2 3 4 5 6 7
 51/67 Darkmoon80 ***** válasza:

A válaszomban benne van a 47-es hozzászólásodra is a lényeg.

Az időpont definiálatlansága miatt egy tetszőleges időpontban bekövetkező, többé-kevésbé hasonlító eseményre a csodaváró ember rögtön rá fogja húzni a jóslatot.

Hiszen MAJDNEM pontosan bekövetkezett. Megszületett Jézus, csak éppen Imanuellnek nem nevezték el, hiába szólt így a jóslat, de hát MAJDNEM tökéletes az egyezés, TEHÁT bizonyosan rá gondolt a próféta, Allah növessze nagyra a szakállát!

---

A 46-os hozzászólásod esetében "Tegyük fel, hogy Karakószörcsökön Isten építtetni szeretne egy hatalmas templomot."

már az alapfeltételezésnél ellent kell mondanom!

Egyrészt:

Ha Isten kinyilvánítja ebbéli óhaját, hogy bármit is szeretne konkrétan a világban, akkor a hit HITSÉGE megszűnik, mert Istem konkrét fizikai formában megnyilvánult (másként nem jutna tudomásunkra a vágya, hogy templom épüljön neki). Ettől fogva az emberek már nem HINNÉNEK benne, hanem TUDNÁK a létezését (ami nem lenne baj, mert végre tiszta víz kerülne a pohárba.

Másrészt: Egy konkrét létező Isten miért is hagyná, hogy a hívei elhulljanak a hosszú harc alatt?

"Erős vár a mi Istenünk." és mégsem képes megvédeni az őt szolgálókat?

Végül: Részemről, amíg nekem nem nyilvánul meg észlelhető formában, addig kételkedem a létezésében, tehát bizonyosan nem lenne közöm az építéshez, hacsak nem kapok tőle én is értesítést.

Ha pedig nem kapok, akkor én nem építek, de azokat sem bántanám, akik építenek amíg nekem nem okoznak vele kárt.

2018. márc. 9. 20:30
 52/67 anonim ***** válasza:

Kedves Darkmoon80!

Ne veszítsük szem elől az alapkérdést, amely egyszerűsítve így hangzik: Az ember szabad akarata miatt tudhat-e Isten mindent előre?

Ha megfordítjuk a kérdést, akkor így hangzik: Ha Isten mindent előre tud, akkor létezik-e az emberi szabad akarat, vagy az csak illúzió?

Az önbeteljesítő jóslatról csak mellékesen írtam egy megjegyzést. Nincs vele semmi bajom, mert egy létező jelenség.

Azonban az én meglátásom szerint Isten nem önbeteljesítő jóslatokkal operál, hanem időnként konkrétan beavatkozik az emberi történelembe, vagyis létezik, és uralkodik, de bizonyos keretek között, ismétlem, bizonyos keretek között, az embereknek is adott szabad döntési jogot. Ezt pusztán logikai úton próbáltam megértetni, ezért nem hoztam fel konkrét példát.

Te viszont megkértél, mutassak, ha tudok. Rendben van, mutatok konkrét példát, ami sokkal egyszerűbb, mint Jézus példája. Ugyanis Jézus személye körül annyi vita volt és van, hogy a fél Bibliát betéve kellene ismerni, hogy minden kétségre válaszolni lehessen, de lehet, még ez is kevés lenne, és közben elvesznénk a részletekben. Ezért én nem betű szerint értelmezem a Bibliát, hanem összefüggéseiben. Ezért főleg csak utalások lesznek az igékre.

De mostmár a lényegre térek:

Egy rendkívül leegyszerűsített példában tekintsük Istent úgy, mint egy játékost, aki mesterséges intelligenciával rendelkező karakterekkel játszik egy stratégiai játékot.

Amíg csak "jó" karakterek voltak a térképen, (vagyis az Édenkert idejében) nem volt igazi küzdelem.

De mivel a játék karakterei önállóan is képesek voltak bizonyos dolgokat megtenni, (bűneset) bejutott a játékba(a Földre) Isten ellensége, akivel addig csak a Földön túli szférában, egy számunkra láthatatlan magasabb dimenzióban küzdöttek. Isten ellenfele viszont miután beszállt a Föld birtoklásáért folytatott játékba, egyre több sötét figurát helyezett a térképre, így egyre élesedett a küzdelem, sőt a mai napig is egyre élesedik a harc.

Hogy milyen szabályok szerint küzdenek azok, akik a Földön, és a körülötte levő térben a szálakat mozgatják, nem igazán tudjuk. De mire mennénk a szabálykönyv teljes ismeretével, mikor úgy viszonyul intelligenciánk Istenéhez, mint egy számítógépes játék karakterének mesterséges intelligenciája a programozóéhoz?

Hogy milyen alapon avatkozik be Isten és a sátán az emberek személyes életébe, vagy az emberiség sorsának menetébe, nem tudom, de megteszik, de nekünk is hagynak némi mozgásteret. Ennek bizonyítását ígértem.

Íme:

1 Mózes 17,1-8 (picit rövidítve, és mai nyelven)

Mikor Ábrahám kilencvenkilenc esztendős volt, megjelent az Úr Ábrahámnak, és mondta neki:

Én a mindenható Isten vagyok, járj én előttem, és légy tökéletes. És szövetséget kötök veled, és igen megsokasítalak téged.

És arcára borult Ábrahám; Az Isten pedig ezt mondta neki:

Részemről szövetséget kötök veled arról, hogy népek sokaságának atyja leszel, ezért a te neved mostantól ne Ábrám, hanem Ábrahám legyen.

És neked adom, és a te utódaidnak a te bujdosásod földét, Kanaán egész földét. örök birtokul, és Istenük leszek nekik.

1Móz.17,15-17

És monda Isten Ábrahámnak:

Szárainak, a te feleségednek nevét ne nevezd Szárainak, mert Sára az ő neve. És megáldom őt, és fiat is adok tőle neked, és megáldom, hogy legyen népekké; nemzetek királyai származzanak ő tőle.

Ekkor arcára borult Ábrahám, és nevetve gondolá az ő szívében: vajon száz esztendős embernek lesz-e gyermeke? avagy Sára kilencven esztendős lévén szülhet-e?

1Móz.17,19.

Az Isten pedig monda: Kétség nélkül a te feleséged Sára szül neked fiat, és nevezd annak nevét Izsáknak, és megerősítem az én szövetségemet ő vele örökké való szövetségül az ő magvának utána.

1Móz.17,21.-22.

Az én szövetségemet pedig megerősítem Izsákkal, kit neked szül Sára ez időkorban a következő esztendőben. És elvégezé vele való beszédét, és felméne az Isten Ábrahámtól.

Mi történt itt?

Isten kijelentette magát Ábrahámnak, és megígérte neki, hogy egy év múlva fia lesz, akit Izsáknak fognak hívni.

Ennek érdekében Isten szövetséget köt Ábrahámmal, és megígéri, hogy Izsákkal is szövetségben lesz.

Ábrahám viszont nem hitte el, és magában kinevette Istent.

A következő fejezetben pedig megtudjuk, hogy a hitetlenség miatt Isten mégegyszer kijelenti Izsák születését Ábrahámnak, ekkor viszont Sára neveti ki.

Egyikük sem hitte el, hogy Isten képes megtenni, amit ígért, hiszen természetellenes dolog, hogy ilyen idős házaspárnak gyereke szülessen, ráadásul Sára egész életében meddő volt. Mi esély volt rá, hogy mégis gyereke lesz? Gyakorlatilag nulla.

Nem is törődtek Isten ígéretével. Ugyanis miután Szodoma és Gomora elpusztult, Ábrahám elköltözött a környékről Gérárba.

1Móz.20,2-7

És monda Ábrahám Sáráról az ő feleségéről: Én húgom ő. Elkülde azért Abimélek Gérárnak királya, és elviteté Sárát.

De Isten Abimélekhez jöve éjjeli álomban, és monda neki:

Íme meghalsz az asszonyért, akit elvettél, holott férjnél van. Abimélek pedig nem illette vala őt, és monda: Uram, az ártatlan népet is megölöd-e? Avagy nem ő mondotta-e nekem: én húgom ő; s ez is azt mondotta: én bátyám ő. Szívem ártatlanságában, és kezeim tisztaságában cselekedtem ezt. És monda az Isten neki álomban: Én is tudom, hogy szívednek ártatlanságában művelted ezt, azért tartóztattalak én is, hogy ne vétkezzél ellenem, azért nem engedtem, hogy illesd azt. Mostan azért add vissza az embernek az ő feleségét, mert Próféta ő: és imádkozik teérted, és élsz; hogyha pedig vissza nem adod: tudd meg, hogy halállal halsz meg te, és minden hozzád tartozó.

Tehát ott tartottunk, hogy se Ábrahám, se Sára nem törődött Isten ígéretével, vagyis, hogy adott időig megszülessen Izsák, hiszen letagadta mindkettő, hogy házasok, mivel Ábrahám féltette az életét. Ennek következtében Sárát azonnal elvitték Abimélek palotájába. Pedig kiszámolható, hogy Izsák fogantatásának időpontjáig napok, max. néhány hét volt! Ha rajtuk múlik, Izsák sosem születik meg, mert az asszony fogságban, az ember frászban, és mozdulni sem nagyon mer, nemhogy kiszabadítani az asszonyt!

Ebben a patthelyzetben Isten vette át a kezdeményezést, mert nem hagyta az ígéretét veszni. Ugyanis ha nincs Izsák, nincs exodus, nincs Kanaán földének elfoglalása sem, sőt nincs Dávid király sem. Folytassam?

Tehát Isten, hogy az általa megtervezett mederben tartsa a történelmet, álomban megjelent Abiméleknek, és halálosan megfenyegette, hogy adja vissza az asszonyt a férjének, illetve felvilágosította a valós helyzetről. Ugyanis már nem volt idő szórakozni, mint anno a fáraó esetében.

Tehát Isten személyes közbenjárásának volt köszönhető, hogy Izsák adott időpontig megszületett.

Vagyis Isten megtervezte Ábrahám családjának történelmét, és gondoskodott róla, hogy úgy is legyen, annak ellenére, hogy Ábrahám majdnem csírájában fojtotta el az egész tervet hitetlensége miatt.

Bocs, hogy ilyen hosszú a hsz, de még így is húztam a történetből, azért írtam le a konkrét helyeket.

2018. márc. 10. 10:34
 53/67 anonim ***** válasza:

De több eset is van, gyorsan felsorolva:

Parancs: Ne egyél a tudás fájának gyümölcséből!

Ádám és Éva mégis ettek, a tiltás ellenére.

Következmény: Kiűzetés a paradicsomból.

Az embereket hagyta Isten, hogy a saját lelkiismeretük szerint éljenek a kiűzetés után.

Eredmény: Az istentelenség elburjánzása a Földön.

Következmény: Özönvíz, melyet csak az istenfélő Noé és családja él túl.

Az özönvíz után Isten azt parancsolta, hogy az emberek széledjenek szét a Földön.

Erre az emberek nekiláttak megépíteni Bábel tornyát, hogy együtt maradjanak.

Következmény: Bábel tornyának lerombolása, a nyelvek összezavarása.

Eredmény: Az emberek szétszélednek.

Látható, hogy az emberek kaptak Istentől önállóságot, döntési szabadságot, de azzal mindég visszaéltek, amit Isten egy idő után megtorolt, de folyamatosan megkaptuk az újrakezdés lehetőségét, amivel nem tudunk élni.

Ezért Isten egy idő után nem egy konkrét személyt, vagy népet választott szövetségesül, hanem olyan emberekből kovácsolt népet, akik Őt követik, és az Ő akarata szerint cselekszenek. Így született meg a kereszténység.

2018. márc. 10. 11:05
 54/67 anonim ***** válasza:

"és az Ő akarata szerint cselekszenek.//itt hiányzik valami// Így született meg a kereszténység"

53 ott kimaradt egy mondat:

A kiválasztott néphez a kiválasztott (egy eldugott kis semmi falu) helyre, a kiválasztott időben: megtestesült a LOGOSZ.

2018. márc. 10. 11:08
 55/67 Darkmoon80 ***** válasza:

Kedves 52-es válaszoló!

Érdekes amit írsz, de végig olvasva a történetet, én csak egy szép mesét látok.

Mindez persze szépen le van írva a Bibliában, amit viszont (valljuk be őszintén) emberek írtak, és ezen kívül semmi alátámasztása sincs. Ennyi erővel a Harry Potterrel is érvelhetnénk, azt szintén egy ember leírta, és nyomtatott formában el is olvashatod. Miért nem hiszed el a történetet? És miért hiszed el azt ami a Bibliában le van írva?

Ismert ugye, hogy maga a Biblia írja, hogy a Biblia Isten szava, ezen felül semmilyen külső megerősítése sincs az állításnak. Ez bizony a körkörös érvelés tipikus esete, azaz semmit sem bizonyít.

Tehát a Bibliát illetve Isten szerepét és cselekedeteit a Biblián kívülről kellene vizsgálni.

---

A szabad akarat kérdésében pedig ott vitatkoznék veled, ha az üdvtörténet, mint Isten célja adott volt, akkor bizony a szerepeket el kellett játszani.

Vajon Mária, aki speciális személy volt, mint olyan nő, aki mentes a bűnöktől és így alkalmas Jézus világra hozatalára, a megjósolt betlehemi csillag és egyéb jövendölések (gondolati kísérlet, mivel ezekben sem hiszek, de tegyük föl!) megléte esetén (Heródes és a gyermekek, stb...) szabad akarattal rendelkezett? Elutasíthatta volna a "megtisztelő" feladatot?

És még sorolhatnám a különböző isteni beavatkozásokat (amiképp egyet te is említesz a példában). Tehát adott a szabad akarat, csak éppen, ha Isten másként tervezte a játékot, nem élhetsz vele.

Megfordítom a kérdést!

Keresztül húzhatod-e Isten szándékát?

Ha IGEN, erősebb vagy Istennél?

Ha NEM, van szabad akaratod?

Na, ezt hívják piszkos játéknak, ha úgy teszel, mintha lenne az ellenfélnek esélye, de ez csak szemfényvesztés, csalás, mert minden ütőlap a te kezedben van.

Vajon ha Júdás nem árulja el Jézust, mi lett volna?

Ha Ádám és Éva nem eszik a tiltott gyümölcsből hogyan alakul az üdvtörténet? Mi lett volna Isten kis játékával?

Vagy mondjuk, Jézus nem vállalja el a rá kiszabott szerepet?

Ugye, borult volna a bábjáték?

De, ha rá vagy kényszerítve a kiszabott szerepre, mondhatod, hogy van szabad akaratod? Egy fenét, "Bábu vagy, Valaki irányít".

Persze mondom, mindez csak filozófiai eszmefuttatás, gondolati kísérlet, lévén maga az alap, a Biblia szerintem csak egy letűnt kor mesekönyve.

"Csúf mese volt csak minden a falakon, mást láttam mint ami a valóság..."

2018. márc. 10. 11:23
 56/67 anonim ***** válasza:

Na jó.

Nem a folyamatot írtam le, hanem csak a történet elejét,és a jelenlegi helyzetet . A kereszténység létrejöttéhez szükség volt Jézusra, hogy új alapokra lehessen helyezni az üdvtörténetet.

2018. márc. 10. 11:29
 57/67 anonim ***** válasza:
56 igen csak a lényeg maradt ki - eljuthat az ember arra szintre, hogy csak a lényeg maradjon meg, a többi már eltűnik. Jn1,14 "S az Ige testté lett, és közöttünk lakozik." Az ember feladata szempontjából ez a lényeg. Ahogy az egyházatyák mondták: "Isten emberré lett, hogy az ember Istenné lehessen."
2018. márc. 10. 11:36
 58/67 anonim ***** válasza:

Kedves Darkmoon80!

A hosszú hsz. elején írtam, hogy csak közvetve tudom bizonyítani állításaimat, ami teljesen jó, mivel az üdvözülés hitből van. Ha valaki közvetlenül be tudná bizonyítani Isten létezését, akkor vége lenne a hit korszakának, és a bizonyosság váltaná fel, ami az emberiség pusztulásával járna.

Isten a Bibliában jelentette ki magát, más könyvben csak emberi okoskodásokat lehet olvasni Istenről, ami az ismereteink szintjét tekintve nevetséges.

Harry Potterben pedig azért nem hiszek, mert a hit a nem látott dolgokról való meggyőződés.

Harry Pottert nem láttam, Istent sem láttam, de Isten létezéséről meg vagyok győződve. Harry Potterről viszont TUDOM, hogy kitalált személy.

Abban pedig egyet értünk, és az elején meg is írtam, el is ismételtem, hogy Isten csak bizonyos keretek közt adott döntési jogot. Befolyásolni tudjuk Isten tervét, de veszélyeztetni nem. Ha veszélyeztetnénk, akkor lehet, hogy fiatalon halnánk meg. Vagy hasonló. Gondold meg, mit tett Isten Nabukodonozorral, (a világ akkori urával) mikor felmagasztalta magát, és nem Istennek adta a dicsőséget a sikereiért. Gyengék vagyunk, fogékonyak minden testi, lelki és elmebeli betegségre.

Ha lázadni akarsz Isten ellen, szabadságod van rá, de a következményeket viselned kell.

19 Vala pedig egy gazdag ember, és öltözik vala bíborba és patyolatba, mindennap dúsan vigadozván: >>

20 És vala egy Lázár nevű koldus, ki az ő kapuja elé volt vetve, fekélyekkel tele. >>

21 És kíván vala megelégedni a morzsalékokkal, melyek hullanak vala a gazdagnak asztaláról; de az ebek is eljővén, nyalják vala az ő sebeit. >>

22 Lőn pedig, hogy meghala a koldus, és viteték az angyaloktól az Ábrahám keblébe; meghala pedig a gazdag is, és eltemetteték. >>

23 És a pokolban felemelé az ő szemeit, kínokban lévén, és látá Ábrahámot távol, és Lázárt annak keblében. >>

24 És ő kiáltván, monda: Atyám Ábrahám! könyörülj rajtam, és bocsásd el Lázárt, hogy mártsa az ő ujjának hegyét vízbe, és hűsítse meg az én nyelvemet; mert gyötrettetem e lángban. >>

25 Monda pedig Ábrahám: Fiam, emlékezzél meg róla, hogy te javaidat elvetted a te életedben, hasonlóképpen Lázár is az ő bajait: most pedig ez vigasztaltatik, te pedig gyötrettetel. >>

26 És mindenekfelett, mi köztünk és ti közöttetek nagy közbevetés van, úgy, hogy akik akarnának innét ti hozzátok általmenni, nem mehetnek, sem azok onnét hozzánk át nem jöhetnek.

27 Monda pedig amaz: Kérlek azért téged Atyám, hogy bocsásd el őt az én atyámnak házához;

28 Mert van öt testvérem; hogy bizonyságot tegyen nekik, hogy ők is ide, e gyötrelemnek helyére ne jussanak. >>

29 Monda neki Ábrahám: Van Mózesük és prófétáik; hallgassák azokat. >>

30 Ama pedig monda: Nem úgy, atyám Ábrahám; hanem ha a halottak közül megy valaki hozzájuk, megtérnek!

31 Ő pedig monda neki: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, az sem győzi meg őket, ha valaki a halottak közül feltámad. >>

2018. márc. 10. 12:29
 59/67 Darkmoon80 ***** válasza:

"Isten a Bibliában jelentette ki magát,"

Ezt mondod te, de én emberek szavait látom a Bibliában leírva. Hol van a különbség a Harry Potterhez képest? Ha írnék egy könyvet és kijelenteném benne, hogy annak minden szava igaz, akkor az ettől igazzá válna? Ugye nem. Akkor attól, hogy a Biblia kijelenti, hogy igaz, igazzá válik? Ugye megint csak nem?

"Harry Potterben pedig azért nem hiszek, mert a hit a nem látott dolgokról való meggyőződés.

Harry Pottert nem láttam, Istent sem láttam, de Isten létezéséről meg vagyok győződve. Harry Potterről viszont TUDOM, hogy kitalált személy."

Nos:

"a hit a nem látott dolgokról való meggyőződés"

Mi is a meggyőződés?

"A gondolkodó észnek azon öntudatos állapota, midőn valamit alapos okoknál fogva bizonyosnak ismér és tart." [link]

"Megalapozott vélemény; az összes lehetőség megvizsgálása, alapos elemzése és gyakorlati kipróbálása után kialakult bizonyosság arról, hogy egy állítás vagy elgondolás biztosan igaz, valóságos és működőképes."

[link]

Láthatod, ott sántít a megfogalmazás, hogy a meggyőződés, olyan "állítás vagy elgondolás" mely "biztosan igaz, valóságos és működőképes", ami pedig a hit viszonylatában nem állja meg a helyét, mert mint írod "Istent sem láttam".

Ugye itt a másik megfogalmazás is kötelemként írja: "alapos okoknál fogva bizonyos". Hol van a hitben kimutathatóan ez az alapos ok?

Nyilván itt a "nem látott" sokkal szélesebb értelemben értendő, nagyjából a nem észlelt, érzékszervvel nem érzékelt jelentése van.

Így minden bizonnyal neked sincs közvetlen fizikai kontaktusod Istennel.

Ha pedig a hited alapjául szolgáló meggyőződésed logikai síkon próbálod igazolni, véleményem szerint Isten létezése ellen több logikai érv van, mint mellette, de ezt lehet boncolgatni még.

Tehát ebben a kontextusban az Isten létéről kialakított meggyőződés valójában nem meggyőződés, hanem ...

Leginkább reménység, mely nem támaszkodik szilárd alapokra.

Reméled, hogy Isten létezik, és ez adja a hitedet Istenben. Nincs rá bizonyítékod, de azért reméled! Szíved joga!

De, meg nem győződtél róla, mert ahhoz szilárd bizonyítékok kellenének.

"Harry Potterről viszont TUDOM, hogy kitalált személy."

Honnan tudod? Mások mondták? Hiszel nekik? De van rá bizonyítékod? Hogy bizonyítod be, hogy valami/valaki nem létezik?

Én láttam egy filmet is róla! Akkor bizonyosan létezik! Nem lehet, hogy az írónő csak kifecsegett egy eddig jól megörzött titkot?

:-)

2018. márc. 10. 13:38
 60/67 anonim ***** válasza:

Tisztelt Darkmoon80!

Azt mondod,hogy emberek szavait látod a Bibliában?

Az király! Ugyanis a Biblia embereknek íródott, tehát logikus, hogy emberi szavak, fogalmak vannak benne, másképp meg sem értenénk. Isten nem használhatja a saját fogalom tárát, mert nem értenénk meg.

Felteszem neked a kérdést, tudod-e, hogy egy méter hány óra? Vagy egy nap hány kilométer?

Tudod-e, hogyan néz ki a sebesség diagram, ha figyelembe vesszük a relativitás elméletet?

Nem tudom, neked milyen képesítésed van, de remélem egyetértesz, hogy az emberiség kilencven százaléka nem tudná értelmezni sem ezeket a kérdéseket, pedig van rá valós, tudományos válasz.

Most gondold el, hogyan tudnánk értelmezni Isten kijelentéseit, ha a saját fogalmai szerint üzenne nekünk, mikor egy magasabb dimenzióban, téren és időn kívül van?

Még a nevét sem tudjuk pontosan értelmezni! És itt nem a nevének a kiejtéséről, hanem a név jelentéséről beszélek.

Le kell butítania a mondanivalóját olyan szintre, hogy mi is megérthessük, különben fölösleges lenne az egész üzenet.

Az üzenet átadásának módja is speciális. Egyszer volt írásban, azon kívül mindég szóban történt, erre a célra kiválasztott emberek által, akik tudták, mi történik velük, mikor Isten üzenetét vették. Te valószínűleg pszichiáterhez rohannál, mert azt gondolnád, rád tört a skizofrénia. (remélem nincs harag a feltételezés miatt, de aki nem hisz Istenben, mire gondolna?)

Hogy hol a különbség a Biblia és a Harry Potter között?

A tartalomban. A Harry Potter nem tartalmaz történelmi ismereteket, megoldásokat nehéz élethelyzetekre, emberismeretet, stb. Ha a Harry Pottert olvasgatod, nem fog megváltozni a személyiséged, az életed.

A Bibliát én sem úgy kezdtem el olvasni, hogy ez most biztos mind igaz, amit olvasok, hanem lassanként tapasztaltam meg a mindennapi életben, hogy a dolgok bizony úgy vannak, ahogy azt a Bibliában olvasom.

Tehát nem attól váltak a dolgok igazzá, mert a Biblia írta, hanem attól, hogy megtapasztaltam a leírtakat.

Így jár, aki egy definíciót csak félig idéz. (:

Helyesen: A hit a nem látott dolgokról való meggyőződés, és a reménylett dolgok valósága.

Tehát nekem a tapasztalataim azt mutatták, hogy amit a Bibliában olvastam, az az életben is működőképes, tehát alapos okom van feltételezni, hogy az adott dolog bizonyosan úgy van.

Az pedig, hogy láttad filmen Harry Pottert, nem bizonyít semmit, mert én meg láttam a terminátort filmen, sőt láttam az Enterprise űrhajót, meg a Millenium Falcont repülni, meg láttam vámpírokat, démonokat, sőt Istent is láttam filmen. És elárulom, hogy alakváltó. Általában egy ősz hajú disztingvált úriember, de néha úgy néz ki, mint Morgan Freeman. (:-

És valóban csak reménylem, hogy Isten létezik, de mint az eddigiekben is olvasható volt, nem minden alap nélkül.

De most gondolj bele:

Ha létezik Isten, létezik a túlvilág, a démonok, az angyalok, a menny, a pokol, meg ki tudja mi minden még.

Ez viszont azt jelenti, hogy ha meghalok, nem kell örökre elválnom a szeretteimtől, hanem csak addig, míg utánam nem jönnek a Mennybe. Így viszont már nem olyan borzalmas a halál. Viszont aki nem hisz Istenben, és pokolra kerül, annak jobb lett volna meg sem születni. Az ilyen embernek csak egy reménye van, hogy nincs túlvilág. Akkor viszont van az örök sötétség, a teljes megsemmisülés, és az örök búcsú azoktól, akiket szíved szerint sosem hagynál el.

Tudod mit? Inkább abban reménykedek, hogy van Isten, és az Ő akarata érvényesül a világban. És ha ez igaz, akkor én is jobban járok, még ha az egyéni szabad akaratom jelenleg korlátozva is van.

2018. márc. 10. 16:06
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!