Mindentudás és szabad akarat?
# 30
Akkor isten nem tudhat mindent.
A szabadság egy szubjektív fogalom. Ha valaki be van zárva egy börtönbe, amin kívül sohasem járt, ahonnan nem lát ki, és semmilyen információt kívülről nem kap, de elhitetik vele, hogy a falakon túl nincs semmi, akkor nem fogja érezni, hogy be van zárva. Teljesen szabadnak fogja érezni magát a falakon belül.
Isten jövőbe látó képessége nem befolyásolja a mi szabad akaratunkat, hacsak nem tudatja azt velünk valami módon.
# 33
Na ez az ami a vallást jellemzi!
Sokaknál megfigyeltem hogy azért hisznek istenben mert nekik könnyebb mindenre azt válaszolni hogy isten...meg isten... ahelyett hogy utánanéznének hogy hogy is van az a valóságban...
Nem igazán értem a problémádat, kérdező. Tételezzük fel, hogy időutazhatsz, és visszamész a múltba, mondjuk Hitler idejébe. Mivel te a jövőből jössz, tudod, mi fog történni előre, tudod, mit fog tenni, mert tanultad történelemből. A tudásod viszont semmi hatással nem lesz az ő döntésére, ő a saját akaratából teszi, amit tesz. Ezt a koncepciót egy regényben/filmben simán el tudod fogadni szerintem, sok hasonló sztori született már.
Az a problémád szerintem, hogy időben gondolkodsz, Isten viszont időn kívül létezik. Te úgy gondolod, hogy a döntésed még nem született meg, mert időbe vagy zárva, Isten viszont az időn kívül látja, hogy milyen döntést hozol a jövőben (ami számodra jövő, számára nem). Hasonlóan, mintha valaki visszamenne a múltba.
"Hasonlóan, mintha valaki visszamenne a múltba."
Amit kihagysz az egészből, hogy amint visszamész a múltba, a jövő, amit ismertél, megszűnik létezni, hiszen a jelenléteddel megváltozott a múlt, ahol korábban nem léteztél.
Nézz utána a nagypapa paradoxonnak!
21.Hsz!
Jó lenne,ha felfognád,hogy
az előre tudás NEM egyenlő az előre meghatározással!
"Amit kihagysz az egészből, hogy amint visszamész a múltba, a jövő, amit ismertél, megszűnik létezni, hiszen a jelenléteddel megváltozott a múlt, ahol korábban nem léteztél."
Ez egy hasonlat akart lenni, tisztában vagyok az időutazás paradoxonával, ezért írtam, hogy hasonló. Nem ugyanaz, mert Isten nem a jövőből jön, hanem ő teljesen az időn kívül létezik. Csak arra akartam rámutatni, hogy egy időutazós történet esetén (amiből elég sok létezik), amikor valaki visszamegy a múltba, és tisztában van a történelmi eseményekkel, tudja, mi "fog" bekövetkezni, senkinek (az olvasónak/nézőnek) eszébe se jut arra gondolni, hogy "Hú ez a karakter tudja, mi fog történni, akkor ő megfosztja a történelmi személyeket a szabad akaratuktól".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!