Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mindentudás és szabad akarat?

Mindentudás és szabad akarat?

Figyelt kérdés
Mivel Isten szabad akaratot adott az embernek ezért azt nem tudhatja mit fog tenni az egyén a jövőben mivel még nem döntötte el. Na, de mivel az embernek megfelelő tudás mellett megadahat az a lehetőség, hogy bármire hatása legyen ezért Isten nem tudhat mindent.

2018. febr. 25. 23:13
1 2 3 4 5 6 7
 1/67 anonim ***** válasza:
35%
De, tudta, hogy mi lesz, de mivel szabad akaratot adott ezért kénytelen volt végig nézni. Ez olyan, mint amikor látod, hogy le fog esni a váza, de nem tudod elkapni...
2018. febr. 25. 23:15
 2/67 A kérdező kommentje:
Ha tudja, hogy mit fogok csinálni akkor ott szabad akaratnak nicnsen helye. Ha tudja, hogy én holnap leszólitom életem szerelmét akkor az nem szabad akaratomból fog történni mert már megvan, hogy mi kell történjen én csak követem a történetét. Ha tudja előre, hogy felkelek, bundáskenyeret csinálok majd kidobom az ablakon akkor én azt úgy kell csináljam ellenkező esetben rosszul tudta volna.
2018. febr. 25. 23:46
 3/67 anonim ***** válasza:
58%

Honnan veszed hogy Isten nem tudja előre hogy az ember mit fog tenni?

A szabad akarat azt jelenti hogy te döntöd el hogy mit csinálsz, nem azt hogy Isten tudja-e hogy mit fogsz dönteni.

2018. febr. 26. 00:02
 4/67 Darkmoon80 ***** válasza:
25%
Látod, ez az egyik komoly belső ellentmondás a keresztény vallásban! Igazából normális módon nem oldható fel.
2018. febr. 26. 00:03
 5/67 A kérdező kommentje:

"A szabad akarat azt jelenti hogy te döntöd el hogy mit csinálsz, nem azt hogy Isten tudja-e hogy mit fogsz dönteni."

Megvan mivel van problémád, értelek. Kapcsold össze a dolgokat ne pedig csak elfogadd a meghatározást, boncolgasd. Adott a szabad akarat, ami igen azt jelenti, hogy te döntöd el mit csinálsz vagyis akármelyik pillanatban dönthetsz valamiről ami mást senki (akár Isten) se tudhat előre. Most meg jön az, hogy Isten tud mindent előre, tudja előre mit teszel és itt az ellentmondás.

2018. febr. 26. 00:24
 6/67 anonim ***** válasza:

"mivel az embernek megfelelő tudás mellett megadahat az a lehetőség, hogy bármire hatása legyen"

Potenciálisan igen, de realizálni kell(ene), hogy ez aktuálissá váljon, hogy valóban ez legyen

- és az bizony isteni szint tehát "visszajuthat" Istenhez (Brahmnanhoz, Allahhoz a Taohoz, vagy eléri a Buddha tudatállapotot

- ahogy azt az össze világvallás tanítja

mindentudó mindenható

De omniscientia, omnipotentia et aeternitate essentiae divinae

2018. febr. 26. 00:30
 7/67 anonim ***** válasza:
100%

Lehet hogy énvelem van a probléma, nem állítom hogy nem. De attól hogy Isten tudja hogy hogy döntök, attól még én hozom meg a döntést. A szabad akarat ellentéte az lenne ha Isten hozná meg helyettem a döntést és késztetne arra hogy úgy döntsek.

Tehát tegyük fel hogy látnám a jövőt. Te nem tudod hogy én mit látok, ezért nem befolyásolnálak a döntéseid meghozatalában, azok a te döntéseid lennének.

2018. febr. 26. 07:18
 8/67 anonim ***** válasza:
95%

Tegyük fel, hogy létezik az időutazás. Akkor onnantól fogva megszűnik a szabad akarat? Hiszen 1 évet előre mész az időben, tudod mi fog történni, tehát az embereknek nincs szabad akaratuk?

Isten esete is kicsit hasonló, csak ő nem utazgat az időben, hanem az idő felett áll, ezért ugyan úgy látja a tegnapot, mint a holnapot. Mint egy számegyenest, melynek látja egyszerre a kezdő- és végpontját is.

Ez nem befolyásolja az embert, hogy minden egyes pillanatban úgy döntsön, ahogy akar.

2018. febr. 26. 08:55
 9/67 anonim ***** válasza:
28%
Szabadon akarhatod azt, amit Isten is akar. :D
2018. febr. 26. 10:04
 10/67 anonim ***** válasza:
100%

A kérdés,lényegi tévedéseket tartalmaz!

1.Az Isten tudja,hogy az egyénnek mi lesz a szabadakarati döntése.

2.Isten tudását nem befolyásolja semmi.

2018. febr. 26. 10:04
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!