Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért gondolják sokan azt...

Miért gondolják sokan azt hogy az ateisták abban hisznek, hogy nincs Isten?

Figyelt kérdés

A valláskritika rovatban gyakran látom az ateizmus félreértelmezését. Gyakran mondják, hogy egy ateista úg gondolja, hogy nincs Isten. Nos:

"Atheism is, in the broadest sense, the absence of belief in the existence of deities." (Wikiédia)

Tehát az ateista csak azt jelenti, hogy nem hisz Istenben. Tény, hogy vannak ateisták, akik valóban úgy hiszik, hogy Isten nem létezik, de szerintem a legtöbb ateista nem tagadja, hogy Isten elvileg létezhet.

Egyébként az agnoszticizmussal kapcsolatban is van egy kis félreértés. Ugyanis az emberek általában azt képzelik, hogy aki agnosztikus, az nem lehet ateista, de ez is tévedés. Míg ugyanis a teizmus/ateizmus a hit/nemhit alapján alkot választóvonalat, addig a gnoszticizmus/agnoszticizmus alapját a tudás (gnózis) képezi: egy gnosztikus úgy véli, hogy Isten léte egyértelműen eldönthető, egy agnosztikus pedig úgy véli, hogy Isten létének kérdése jelen tudásunk alapján nem eldönthető.

Az ateisták túlnyomó többsége agnosztikus, bár tény, hogy vannak gnosztikusok is.

2017. jún. 11. 11:10
 181/189 anonim ***** válasza:

#54% Ugye tudod, hogy "Mr. Önjelölt pszicho" tudja, hogy hogy s mint/miért/mikor/mióta, legalábbis ha (viselkedés)pszichológiáról van szó? Nem véletlenül ám...

Egyébként köszi a nevet, használni fogom, kreálok majd egy új fiókot CSAK a te kedvedért ezzel a névvel, jó?

2017. jún. 26. 14:02
 182/189 anonim ***** válasza:
55%
Persze, persze...tudja...hát hogyne...
2017. jún. 26. 14:03
 183/189 anonim ***** válasza:
"Tudom p.csike" Ne hazudozzál nekem össze, vissza! xD
2017. jún. 26. 14:03
 184/189 Mojjo ***** válasza:
100%
@192: valami különleges diétán vagy? Béltisztítókúra esetleg?
2017. jún. 26. 14:04
 185/189 anonim ***** válasza:

"Én meg ezt annyiszor szarom le, ahányszor megszólalsz."

Akkor kvittek vagyunk, mert ezt a tevékenységet is csak azoktól szoktam elfogadni, akik méltóak rá.

2017. jún. 26. 14:04
 186/189 Mojjo ***** válasza:
100%
@197: engem pl érdekelt. És én is el tudom olvasni a hozzászóásom. Szóval ne aggódj, ez pipa :)
2017. jún. 26. 14:07
 187/189 Mojjo ***** válasza:
100%

@189: köszi! Igyekszem!

Addig is, az étkezési szokásaid titkába beavatnál minket? Milyen diétán vagy? Vagy hogy éred el a salakanyagok kellő mennyiségét?

2017. jún. 26. 14:10
 188/189 anonim ***** válasza:
55%
Pszicho, hogy te mit és kitől fogadsz el, a te dolgod. Engem momentán nem érdekel.
2017. jún. 26. 14:11
 189/189 Alex Fly ***** válasza:
60%

Nem unjátok még?

Igen, az ateizmusnak pontosan ez a lényege.

Igen, a nyelv állandóan változik és a köznyelvi jelentése kibővült pár egyéb, a személyes Istent elutasító irányzattal, amelyek nem mindegyike vallja ezt ilyen kategorikusan. De ezek az "ateizmus ágai" a szaknyelvben nem az ateizmushoz tartoznak, ezekre egyéb terminológiákat szokás használni.

A helyzet az, hogy az ateisták szeretik azt hangoztatni, hogy aki a tradícionális istenfogalmat elveti, az mind ateistának számít.

sokan vannak, akik ugyan mindenféle istenség létét elvetik, viszont a tudomány mindenhatóságába, az emberi fejlődésbe vetett hitük ugyanazon alapokon nyugszik. Ateistának tekinthetőek-e ezek? A "tágabb értelmezés" szerint mindenképpen, hiszen nem hisznek semmiféle istenségben. Szigorúan véve viszont az ő esetükben a tudomány vette át Isten helyét; azaz világnézetileg ugyanolyan vallásosak, mint az istenhívők...

Szóval először az ateizmus pontos definícióját kellene meghatározni, utána lehet vitatkozni a kérdésről, addig csak árnyékbox...

2017. jún. 28. 11:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!