Miért hiszik el sokan, hogy az összes próféta Isten szavait terjesztette?
"Rendben, de akikről nem írják, hogy ilyen volt, annak a hívők feltétel nélkül adnak a szavára."
Persze. A Biblia nem apróhirdetési rovat, hogy bármit leközölnek :)
A Bibliába csak azok a könyvek kerülhettek be, amelyiket hiteles próféták írtak. Sőt, még közülük sem mindegyik került be, csak a jelentősebbek.
A matekkönyvedben sem szerepel az összes matematikus összes elmélete, csak azok amelyeket igaznak tartanak, és azok közül is csak a legfontosabbak.
Részben csatlakozom az előttem szólóhoz.
A Teremtő Istennek meg van a kellő hatalma, elhiheted, hogy nem engedi, hogy nagyon belepiszkáljanak a szavába.
Még sokszor az ellenséget is képes úgy "irányítani", hogy
az akaratában ne legyen változás.
Lásd Bálám esete, aki átkot akart szórni Isten népére, és a Teremtő úgy irányította a szavait, hogy áldást mondott átok helyett,
Vagy felhasználhat embereket, ha nem is tartozik a népéhez, hogy segítségére legyen a dolgok helyes menetének.
Lásd Cirus(Kürosz) Méd-Perzsa király lerohanta Babilont, és az Izraeliták a fogságból hazamentek.
Azért mert azt mondták nekik, hogy ez így van, ők pedig készen elfogadták. Ha visszamész egy ember életének legelejére, akkor azt látod hogy megszületik, és nemhogy a világról, de még magáról sem tud. Aztán 2-3 évesen a legtöbbünk már tud magáról, de kb ennyi. Szépen lassan belenevelkedik a karácsonyba, azzal együtt már tolják a fejébe a "kisJézus"-t, meg a "kisangyal"-t.
Ezek a közös családi emlékek idővel csak szépülnek (meleg, fa illata, ajándék), tehát a karácsonyt-"kisJézust" köti a jó dolgokhoz, és innen már csak egy lépés a biblia történet. Ha kell még betolják hittanra, ahol további adatokat táplálnak bele (csúnyán, de lényegre törően fogalmazva), kiemelnek egy könyvet tele prófétákkal, máris kész a hívő ember, aki kész megvédeni azt, amiről pár éve még nem is tudott. Ez ilyen egyszerű.
Második kérdésedre a válaszom. De. Régen is most is voltak/vannak megélhetési próféták. Bár ha onnan nézem hogy valaki tényleg az igazsággal foglalkozik, és azt hirdeti az embereknek, akkor valahol logikus is hogy ezt ne napi 12 óra favágás mellett tegye, hanem szánja ennek az életét, ahhoz hogy ezzel foglalkozzon egész nap, ebből kell éljen.
Ha belegondolsz, azért abszurd lenne hogy a pap 3 műszakban nyomja, aztán hullafáradtan, targoncás ruhában beesne az esti imaházba.
# 6
"Ha belegondolsz, azért abszurd lenne hogy a pap 3 műszakban nyomja, aztán hullafáradtan, targoncás ruhában beesne az esti imaházba."
Semmi abszurd nincs ebben. Az ortodox szerzetesek napi 10 órát dolgoznak, napi 8 órát imádkoznak (5 óra hajnalban, 2 óra késődélután 1 óra este) és csak 6 órát alszanak.
Értem. 10+8+6 az 24
És mikor foglalkoznak az emberekkel? Tudod. A szegényekkel, az elesettekkel, a reményt vesztettekkel, a betegekkel, és a többi. Mikor hirdetik az igét?
Amúgy igen, azt asztalos is dolgozzon napi 10 órát a Pennyben, a szabadidejében meg foglalkozzon a szakmájával. :)
# 8
Látom nagyon nem vagy képben.
Először is szerzetesekről beszéltem, nem papokról. A szerzetesek ugyanolyan laikusok mint te vagy én, nem várhatod el tőlük, hogy többet segítsenek az elesetteken, mint amennyit te is segítesz.
Ennek ellenére sok szerzetes olyan feladatot lát el napi tíz órában, ahol konkrétan másokon segít; más szerzetesek meg a kolostor ellátásához szükséges élelmiszert termelik meg; megint másoknak civil foglalkozásuk van. Mindenki azt csinálja amihez a legjobban ért, illetve ahol a legnagyobb szükség van a munkájára.
Apropó, te mennyit segítesz másokon, ha már szóba hoztad ezt a témát? Kötői kérdés volt, nem várok választ.
Azt írtam hogy "...abszurd lenne hogy a pap 3 műszakban nyomja, aztán hullafáradtan, targoncás ruhában beesne az esti imaházba."
Erre Te: "Semmi abszurd nincs ebben."
Na akkor mit jössz a szerzetesekkel? Rendben, elfogadom hogy az ő esetükben ez így van, én viszont papokról beszéltem, akikre meg nem igaz az állításod, miszerint
"Semmi abszurd nincs ebben."
Hogy Én mennyit segítek? Amennyit az élet elém hoz. Nem keresem a lehetőséget, de ha megjelenik, ugrok. Költői válasz volt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!