Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért gondolják sokan azt...

Miért gondolják sokan azt hogy az ateisták abban hisznek, hogy nincs Isten?

Figyelt kérdés

A valláskritika rovatban gyakran látom az ateizmus félreértelmezését. Gyakran mondják, hogy egy ateista úg gondolja, hogy nincs Isten. Nos:

"Atheism is, in the broadest sense, the absence of belief in the existence of deities." (Wikiédia)

Tehát az ateista csak azt jelenti, hogy nem hisz Istenben. Tény, hogy vannak ateisták, akik valóban úgy hiszik, hogy Isten nem létezik, de szerintem a legtöbb ateista nem tagadja, hogy Isten elvileg létezhet.

Egyébként az agnoszticizmussal kapcsolatban is van egy kis félreértés. Ugyanis az emberek általában azt képzelik, hogy aki agnosztikus, az nem lehet ateista, de ez is tévedés. Míg ugyanis a teizmus/ateizmus a hit/nemhit alapján alkot választóvonalat, addig a gnoszticizmus/agnoszticizmus alapját a tudás (gnózis) képezi: egy gnosztikus úgy véli, hogy Isten léte egyértelműen eldönthető, egy agnosztikus pedig úgy véli, hogy Isten létének kérdése jelen tudásunk alapján nem eldönthető.

Az ateisták túlnyomó többsége agnosztikus, bár tény, hogy vannak gnosztikusok is.

2017. jún. 11. 11:10
❮❮ ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... ❯❯
 111/189 anonim ***** válasza:
49%

Látom, nagyon tetszik neked ez a "hiszti" kifejezés. Most tanultad?

Utoljára elcsicsergem, aztán vagy felfogod, vagy nem: Majd én eldöntöm, hogy miben, kivel és mikor óhajtok vitatkozni. Eddig megvan?

Akkor miért is támasszak alá bármit is? Pláne neked? Ki a f...sz kért egyáltalán, hogy beleugass? A kérdésre válaszoltam, nem neked. Bólints, ha felfogtad!

2017. jún. 25. 22:29
 112/189 Mojjo ***** válasza:
100%
Azért az zseniális, hogy mennyi időt ölsz abba, hogy alátámaszd, miért is nem akarsz valamit alátámasztani :)
2017. jún. 25. 22:33
 113/189 anonim ***** válasza:
60%

"A kérdésre válaszoltam, nem neked. "

Már jó ideje nekem válaszolgatsz te nagyon hülye! Ez tényleg súlyos... :D

2017. jún. 25. 22:34
 114/189 anonim ***** válasza:
34%
Akkor fejtsd ki kérlek, hogy mi a te álláspontod a velem való vitában mert engem arról nem kell meggyöznöd, hogy nem minden ateista tagadja Istent. Én azt mondom hogy bizonyos feltételek mellet elhangozhat az hogy az ateista tagadja Isten létezését, de ez csak megadot kontextusba lesz helytálló kijelentés. Ha a szűk csoporttot (erős ateistákat) értjük csak alatta és a beszélők ennek tudatában is vannak.
2017. jún. 25. 22:46
 115/189 anonim ***** válasza:
49%
Mojjo nem k..va mindegy neked, hogy mit és miért csinálok? Hadd legyen már az én dolgom! Köszi!
2017. jún. 25. 22:53
 116/189 anonim ***** válasza:
Ja, hogy te még a válaszolni szóról is megpróbálod megmagyarázni, hogy nem azt jelenti, mint mindenki másnak? Így nem csoda hogy egy értelmes kommentre sem futja! Szánalmas vagy...
2017. jún. 25. 22:55
 117/189 anonim ***** válasza:
49%
Neked? Neked semmit sem magyarázok meg. Felesleges.
2017. jún. 25. 23:02
 118/189 anonim ***** válasza:

Pedig most is azt teszed, magyarázol meg magyarázkodsz. Egyik szavaddal ütöd a másikat.

Te nekem nem válaszolsz, mégis már vagy egy tucat választ írtál nekem.

Te leszarod hogy ki mit ír, mégis folyamatosan mindenre irkálsz.

Neked nem hitelesek a linkek, de semmi cáfolatra nem futja az okosságaidból.

Te itt próbálod osztani az észt, de egyetlen érvet nem voltál képes prezentálni az állításaid mellé.

Mit remélsz elérni ezzel az egésszel, azon kívül hogy magadat égeted?

2017. jún. 25. 23:12
 119/189 anonim ***** válasza:
0%

Bla bla bla...

Nem k.vára mindegy neked mit csinálok és miért csinálok? Van közöd hozzá? Nincs.

Akkor?

2017. jún. 25. 23:26
 120/189 Mojjo ***** válasza:
100%
@114: már írtam egyszer, olvasd el újra a kérdést. A kérdező azon csodálkozik, hogy egyesek az ateizmust úgy értelmezik, hogy az isten tagadása, és az ateistákról azt tartják, hogy hisznek abban, hogy nincs isten. Nem egyes ateistákról, nem az ateizmus egyes ágáról. Általánosan. És akkor egyet is értünk, hogy ez helytelen. Ha nem jelezzük, egy csak egyes ateistákra gondolunk, vagy épp egy kifejezettre, akkor ez egy téves szóhasználat így. Ennyi, nem több.
2017. jún. 25. 23:55
❮❮ ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!