Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért gondolják sokan azt...

Miért gondolják sokan azt hogy az ateisták abban hisznek, hogy nincs Isten?

Figyelt kérdés

A valláskritika rovatban gyakran látom az ateizmus félreértelmezését. Gyakran mondják, hogy egy ateista úg gondolja, hogy nincs Isten. Nos:

"Atheism is, in the broadest sense, the absence of belief in the existence of deities." (Wikiédia)

Tehát az ateista csak azt jelenti, hogy nem hisz Istenben. Tény, hogy vannak ateisták, akik valóban úgy hiszik, hogy Isten nem létezik, de szerintem a legtöbb ateista nem tagadja, hogy Isten elvileg létezhet.

Egyébként az agnoszticizmussal kapcsolatban is van egy kis félreértés. Ugyanis az emberek általában azt képzelik, hogy aki agnosztikus, az nem lehet ateista, de ez is tévedés. Míg ugyanis a teizmus/ateizmus a hit/nemhit alapján alkot választóvonalat, addig a gnoszticizmus/agnoszticizmus alapját a tudás (gnózis) képezi: egy gnosztikus úgy véli, hogy Isten léte egyértelműen eldönthető, egy agnosztikus pedig úgy véli, hogy Isten létének kérdése jelen tudásunk alapján nem eldönthető.

Az ateisták túlnyomó többsége agnosztikus, bár tény, hogy vannak gnosztikusok is.

2017. jún. 11. 11:10
❮❮ ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... ❯❯
 101/189 anonim ***** válasza:
0%
Kérdeztél te gyökér. Válaszoltam. Neked az is durcás hiszti?
2017. jún. 25. 20:43
 102/189 anonim ***** válasza:

"Kérdeztél te gyökér. Válaszoltam. Neked az is durcás hiszti?"

Nem. AHOGY válaszol, az az. Persze valahogy nem lep meg, hogy ennek az értelmezése is kifogott rajtad...

"Egyébként valamit benéztél: Nem változott a jelentése. Csak belemagyaráznak egy csomó baromságot is, amihez valójában semmi köze. A kettő közt van egy árnyalatnyi különbség. "

Kár, hogy az eddig hozott linkek egyike sem téged igazol.

2017. jún. 25. 20:46
 103/189 anonim ***** válasza:
49%

Ha valamit el akarsz hinni, fogsz rá találni forrást. Ha el akarod hinni, neked az lesz a hiteles.

Én meg továbbra is leszarom, hogy mit gondolsz, mondasz, hiszel. Szólj, ha eljutott hozzad a lényeg! Éd akkor esetleg be is fejezhetjük a felesleges szájtépést. Nem tudom feltűnt-e: Nem vagyok vevő sem a kioktató s. fejekre, sem az ideológiai divatra. Te lehetsz, szíved joga.

2017. jún. 25. 20:50
 104/189 anonim ***** válasza:
100%

"Ha valamit el akarsz hinni, fogsz rá találni forrást. Ha el akarod hinni, neked az lesz a hiteles. "

[link]

Ott vannak a szócikk alján a konkrét források is. Vezesd le nekem, kérlek, mitől is nem hitelesek!

Ugyanis eddig még mindig csak a hisztid a legtöbb, amit produkáltál, hogy márpedig az nem azt jelenti, mert te nem úgy érted!

Akkor tessék, bizonyíts! Addig csak alaptalan okoskodás, amit művelsz!

2017. jún. 25. 21:37
 105/189 anonim ***** válasza:
0%

Bizonyítsak? Neked? Ugyan miért is? Hol érdekel engem, hogy te mit gondolsz?

El vagy tévedve cimbi.

2017. jún. 25. 21:50
 106/189 anonim ***** válasza:
100%

Aha, szóval idejössz, okoskodsz egy sort, mikor pedig rávilágítanak hogy tévedsz, kikéred magadnak hogy a saját állításaid alá is támaszd bármivel is?

Újfent felvetném neked a galambbal való sakkozás példáját... Legalább látszatra próbálnál úgy tenni, mintha bármi kompetenciád lenne hogy hozzászólj egy ilyen témájú vitához!

2017. jún. 25. 21:57
 107/189 Mojjo ***** válasza:
100%

@93: az ironchairots az egyik, ha nem a legnagyobb internetes anti-apologetikai portál. Az alapítója és a wikia része legtöbb szócikkének írója az a Matt Dillahunty, aki az USA egyik legnagyobb ateista közösségének volt az elnöke sok-sok évig. Gyakorlatilag a jelenkori amerikai ateista mozgalmak egyik atyja. Így ezt az oldalt komolytalan forrásnak venni eléggé fura egy dolog. Mondhatni némileg hülyén veszi ki magát. Ateizmus témában ugyanis nem nagyon létezik hitelesebb forrás a neten ennél.

@105: ha nem érdekel, hogy valaki mit gondol, miért vitázol vele, pláne hozzászólások tucatjain keresztül?

2017. jún. 25. 22:01
 108/189 anonim ***** válasza:
50%
P.csike hadd ábrándítsalak ki: Én a kérdésre adtam egy választ. Ezért jöttem ide, nem másért. Ebbe a válaszba te voltál szíves belekötni, amit én leszartam akkor is, ahogy azóta minden próbálkozásodat. Akkor ki is okoskodott?
2017. jún. 25. 22:08
 109/189 anonim ***** válasza:
100%

"Ebbe a válaszba te voltál szíves belekötni, amit én leszartam akkor is, ahogy azóta minden próbálkozásodat. Akkor ki is okoskodott?"

Te, hiszen

1. még mindig itt hisztizel, helyből megcáfolva ezzel saját magad

2. azt a szóban forgó válaszodat azóta sem tudtad mivel alátámasztani

2017. jún. 25. 22:10
 110/189 anonim ***** válasza:
Ha megszólítanak, reagálok. De hogy óhajtok e vitázni, kivel és miről, azt én döntöm el. Bólints, ha felfogtad!
2017. jún. 25. 22:11
❮❮ ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!