Miért gondolják sokan azt hogy az ateisták abban hisznek, hogy nincs Isten?
A valláskritika rovatban gyakran látom az ateizmus félreértelmezését. Gyakran mondják, hogy egy ateista úg gondolja, hogy nincs Isten. Nos:
"Atheism is, in the broadest sense, the absence of belief in the existence of deities." (Wikiédia)
Tehát az ateista csak azt jelenti, hogy nem hisz Istenben. Tény, hogy vannak ateisták, akik valóban úgy hiszik, hogy Isten nem létezik, de szerintem a legtöbb ateista nem tagadja, hogy Isten elvileg létezhet.
Egyébként az agnoszticizmussal kapcsolatban is van egy kis félreértés. Ugyanis az emberek általában azt képzelik, hogy aki agnosztikus, az nem lehet ateista, de ez is tévedés. Míg ugyanis a teizmus/ateizmus a hit/nemhit alapján alkot választóvonalat, addig a gnoszticizmus/agnoszticizmus alapját a tudás (gnózis) képezi: egy gnosztikus úgy véli, hogy Isten léte egyértelműen eldönthető, egy agnosztikus pedig úgy véli, hogy Isten létének kérdése jelen tudásunk alapján nem eldönthető.
Az ateisták túlnyomó többsége agnosztikus, bár tény, hogy vannak gnosztikusok is.
@87: most komolyan?
Nézd meg, miket írsz: "a hülye kutya", "a játékot".
Rámutatsz egyre, konkretizálsz, nem pedig általánosítasz. Egy halmaz egy eleméről beszélsz, nem a halmazról. Itt pedig arról van szó, és a kérdező arra csodálkozott rá, hogy az ateista szó jelent sokaknak egyet olyan valakivel, aki tagadja isten létét. A halmazra általánosan ráhúzott attribútum. Ami épp ezért így hamis.
Nem arról van szó, hogy egy keresztény társaságban ott van a Józsi, aki nem hisz istenben és néha úgy hivatkoznak rá, hogy "az ateista".
Kicsit kezdem már amúgy úgy érezni, hogy ugratsz... :)
Mojjo valami olyan forrásod nincs, ami komolyan vehető?
Vagy esetleg valami olyan tanulmányokat nem folytattál, ami ezzel a témával is foglalkozik? Mert az arc az megvan, csak az ismereted hiányosak. Ami nekem voltaképp mindegy, így ha nem haragszol, magadra hagylak.
És neked esetleg bármilyen érved?
Egyelőre annyi a helyzet hogy Mojjo és én több megközelítésből is rámutattunk miért hibás a felvetésed, te pedig egyszerűen mindent félresöpörtél hogy az nem hiteles. Ismered a sakkozó galamb esetét? Ha nem, nézz utána! De mindenesetre ezzel a hozzáállással, amit képviselsz, hogy mint egy sértődött ovis, csak mindenre rávágod hogy nem úgy van, még csak vitának sem nevezhető a dolog.
Neked jogod van azt hinni, amit akarsz, nekem meg jogom van mindezt leszarni. Eddig tiszta?
Oké.
Hogy neked mi számít hitelesnek, azt majd te eldöntöd. Hogy nekem mi számít hitelesnek, azt meg -engedelmeddel- majd én eldöntöm.
Annyit állítok, hogy az ateista fogalomköre újonnan kezdett minden szarral bővülni. Eredetileg egyet jelentett: Istentagadó. Ebben pedig ott van az okos kérdésre a válasz.
Te ebbe nyugodtan magyarázz bele azt, amit akarsz. Ennyit a galambjaidról, meg az arcoskodó hozzászólásaidról.
Persze hogy jogod van leszarni, csak akkor mit keresel itt?
Az meg, hogy régen mit jelentett, a kutyát nem érdekli. Talán a nyelvészeket. De hacsak nem maradtál le pár évet az emberiségtől, akkor csak magadat égeted vele hogy itt puffogsz hogy egy szónak változni merészelt. Persze amúgy is csak magadat égeted vele, csak úgy legalább érthető lenne a dolog :D
Hogy szerinted ezzel égetem magam, azt pont olyan magasról szarom le, mint az összes eddigi kioktató reakciódat. Tudod, a jog...
Hogy mit keresek itt? Légy erős: Válaszoltam egy kérdésre. Most mondd, hogy mik vannak?
Tessék, ezt is leszavazhatod. És még te nevezel engem óvodásnak...:
"És még te nevezel engem óvodásnak...:"
Hát ez alapján, hogy érved azóta sincs, de itt erőlteted ezt a durcás hisztit... :D
Egyébként valamit benéztél: Nem változott a jelentése. Csak belemagyaráznak egy csomó baromságot is, amihez valójában semmi köze. A kettő közt van egy árnyalatnyi különbség.
Na, legyen neked karácsony, nyomd erre is a piros kezet! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!