Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért gondolják sokan azt...

Miért gondolják sokan azt hogy az ateisták abban hisznek, hogy nincs Isten?

Figyelt kérdés

A valláskritika rovatban gyakran látom az ateizmus félreértelmezését. Gyakran mondják, hogy egy ateista úg gondolja, hogy nincs Isten. Nos:

"Atheism is, in the broadest sense, the absence of belief in the existence of deities." (Wikiédia)

Tehát az ateista csak azt jelenti, hogy nem hisz Istenben. Tény, hogy vannak ateisták, akik valóban úgy hiszik, hogy Isten nem létezik, de szerintem a legtöbb ateista nem tagadja, hogy Isten elvileg létezhet.

Egyébként az agnoszticizmussal kapcsolatban is van egy kis félreértés. Ugyanis az emberek általában azt képzelik, hogy aki agnosztikus, az nem lehet ateista, de ez is tévedés. Míg ugyanis a teizmus/ateizmus a hit/nemhit alapján alkot választóvonalat, addig a gnoszticizmus/agnoszticizmus alapját a tudás (gnózis) képezi: egy gnosztikus úgy véli, hogy Isten léte egyértelműen eldönthető, egy agnosztikus pedig úgy véli, hogy Isten létének kérdése jelen tudásunk alapján nem eldönthető.

Az ateisták túlnyomó többsége agnosztikus, bár tény, hogy vannak gnosztikusok is.

2017. jún. 11. 11:10
 151/189 Mojjo ***** válasza:
@153: élő szövet fémvázon? :D (Józsi bácsi biciklizik)
2017. jún. 26. 12:31
 152/189 anonim ***** válasza:

Mellesleg mondd csak, 54%: Istent is letojod, ha már a jellemződdé vált ez a tevékenység?

(Te jó ég, én is milyen alpári lettem... :( )

2017. jún. 26. 12:32
 153/189 anonim ***** válasza:
Ez az oldal egy pszichológiai kincs! Hallelujah!
2017. jún. 26. 12:34
 154/189 Mojjo ***** válasza:
@156: szerintem amúgy ateista.
2017. jún. 26. 12:34
 155/189 anonim ***** válasza:
#158 Nem baj, Ő mondta hogy joga van letojókázni mindent, adjuk meg a lehetőséget a számára!
2017. jún. 26. 12:38
 156/189 anonim ***** válasza:
Hát, szó szerint biztos nem, de azért én elképzeltem, ahogy megpróbálod! xD
2017. jún. 26. 12:48
 157/189 Mojjo ***** válasza:

És igeeeen, kitaláltam, hogy ateista. :)

@159: ugyan, kérlek, ne szerénykedj. Nem az én érdemem, hogy rájöttem, volt értelme ennek az egésznek, hanem a tiéd. Az, hogy láthatom írói kiteljesedésed, amik intellektusod olimposzi magasságaiba repítenek, ahol lelked csillogó darabjai vakítanak, ez mindent megér - és ez csak neked köszönhető, hiszen a te kezed nyomát viselik. Azt hiszem, mindenki nevében mondhatom: köszönjük!

2017. jún. 26. 12:55
 158/189 anonim ***** válasza:
Tőlem azt képzelsz el, amit akarsz.
2017. jún. 26. 12:55
 159/189 Mojjo ***** válasza:
@165: persze, a titkolózás csúnya dolog, és a te nagyságodhoz méltatlan. Soha még csak rá sem mertem volna gondolni, hogy ilyen bűnbe csúsznál! Kérlek, nézd el nekem, ha mégis úgy tűnt!
2017. jún. 26. 13:01
 160/189 anonim ***** válasza:
Mojjo, kérek a könyveidből/idézeteidből, olyan mélyrehatóak! :")
2017. jún. 26. 13:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!