Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért gondolják sokan azt...

Miért gondolják sokan azt hogy az ateisták abban hisznek, hogy nincs Isten?

Figyelt kérdés

A valláskritika rovatban gyakran látom az ateizmus félreértelmezését. Gyakran mondják, hogy egy ateista úg gondolja, hogy nincs Isten. Nos:

"Atheism is, in the broadest sense, the absence of belief in the existence of deities." (Wikiédia)

Tehát az ateista csak azt jelenti, hogy nem hisz Istenben. Tény, hogy vannak ateisták, akik valóban úgy hiszik, hogy Isten nem létezik, de szerintem a legtöbb ateista nem tagadja, hogy Isten elvileg létezhet.

Egyébként az agnoszticizmussal kapcsolatban is van egy kis félreértés. Ugyanis az emberek általában azt képzelik, hogy aki agnosztikus, az nem lehet ateista, de ez is tévedés. Míg ugyanis a teizmus/ateizmus a hit/nemhit alapján alkot választóvonalat, addig a gnoszticizmus/agnoszticizmus alapját a tudás (gnózis) képezi: egy gnosztikus úgy véli, hogy Isten léte egyértelműen eldönthető, egy agnosztikus pedig úgy véli, hogy Isten létének kérdése jelen tudásunk alapján nem eldönthető.

Az ateisták túlnyomó többsége agnosztikus, bár tény, hogy vannak gnosztikusok is.

2017. jún. 11. 11:10
 161/189 Mojjo ***** válasza:
@168: most összezavartál :/ Ne haragudj, az én szerény elmém nem ér fel a te szupernovaként fénylő intellektusodhoz, így nem sikerült a jótanácsod szédítő mélységeit a maga teljességében megértenem. Most akkor opcionálisan választott a felfordulás? Vagy ha szeretném, akkor végülis nem kell, és életben maradhatok örök időkre? Vagy most mit tegyek? Kérlek, segíts!
2017. jún. 26. 13:09
 162/189 Mojjo ***** válasza:
@167: szívesen adnék tippeket jó könyvekhez, de az én olvasottságom és irodalmi vénám atomnyi méretű sincs az 54%-os fórumtárs galaxisnyi nagyságú műveltségéhez képest, így szerényen meghúznám magam, és a tanácsosztást rá szeretném bízni. Hidd el, neked is jobb lesz így!
2017. jún. 26. 13:11
 163/189 anonim ***** válasza:
Megfogadom, kedves Mojjo, de én még mindig a mesterek mesteréhez, Mr. 54%-hoz leszek hűséges, iránta érzett olthatatlan szerelmemnek még a logika, a józan ész, és a tudomány sem vethet véget!
2017. jún. 26. 13:19
 164/189 anonim ***** válasza:

"Segíts magadon!

Én továbbra is leszarlak."

Nocsak-nocsak, vége a sulinak, és az egész tanévben alázott lúzer hülyegyerek a névtelenség mögé bújva megpróbálja kiélni a kisebbségi komplexusát?

Vagy elmebeteg a nyomorultja, más tippem nincs.

2017. jún. 26. 13:21
 165/189 Mojjo ***** válasza:
100%
@171: Segítsek magamon? És igen! Ez az! Hogy én erre nem gondoltam?! Hiszen a sorsunkat mi alakítjuk! Nekünk kell kezünkbe venni azt, és élni az élet adta lehetőségekkel, különben elszalad mellettünk minden, ami szép és jó, és amit megragadhatnánk, ha felismernénk ezt az általad megvilágított igazságot. Köszönöm, hogy megmutattad a helyes utat! Tudtam, hogy jó emberhez fordulok tanácsért. És nem elég, hogy az egész életemet megfordító, meghatározó jelentőségű tanácsot adtál, de tetted mindezt felesleges sallangok nélkül, letisztult eleganciával. Igazi ikon vagy!
2017. jún. 26. 13:23
 166/189 Mojjo ***** válasza:
100%
@175: és még szervezettani és élettani ismereteknek sincs híján. Csak ámulok-bámulok.
2017. jún. 26. 13:28
 167/189 Mojjo ***** válasza:
100%
@177: köszönöm! A szorgalmamra valóban kiváltképp büszke vagyok, igyekszem mindig a legtöbbet nyújtani. Ismételten megtiszteltél, hogy észrevetted!
2017. jún. 26. 13:33
 168/189 anonim ***** válasza:

"És pofázol is szorgosan."

Mi csak követjük a jó példád, ó szent és tévedhetetlen szellemi sérült magasságos szerencsétlenség :D

2017. jún. 26. 13:35
 169/189 Mojjo ***** válasza:
@181: bár tudom, nem neked írtam, de kérlek, engedd meg, hogy válaszoljak: igen nehéz ellenállni a dübörgő kísértésnek, hogy hozzádszóljon az ember. A vonzó egyéniség átka.
2017. jún. 26. 13:39
 170/189 anonim ***** válasza:
Nekem nyolc. Nem én fogom előbb megunni, elhiheted.
2017. jún. 26. 13:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!