Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták! Ti miért törekedtek...

Szp72 kérdése:

Ateisták! Ti miért törekedtek a jóra?

Figyelt kérdés

Ha nincs Isten, ha nincs számon kérés, miért akartok becsületesen élni? Az a lényeg, hogy nektek jó legyen, hogy másnak az rossz, az mit érdekel titeket?

Tudom, hogy van lelkiismeret, meg lehet jó érzés mással jót tenni. De ezek nem leküzdhetetlen érzések, ezeket teljesen felesleges ápolgatni, fejleszteni, amire végül is egyre többen rá is jönnek. Vagy nem?

2017. jún. 6. 00:47
1 2 3 4 5 6
 51/52 A kérdező kommentje:

@ Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük,

Valóban minden társadalom erre az egyszerű viszonosságra épül. Ha azt akarod, hogy neked jó legyen, akkor neked is jónak kell lened. Ha számítasz a társadalomra, akkor a társadalom is számít rád.

@ És itt szó sincs arról, hogy isteni számonkérés.

Ez egy egyszerű felismerés, tulajdonképpen a "kölcsön kenyér visszajár".

Köztudott tény, hogy amióta emberi társadalom létezik mindig voltak olyanok, akik igyekeztek többet kivenni társadalomból, mint amennyit beletettek vagyis megpróbáltak kiváltságokat és előnyt szerezni. Voltak ugye kizsákmányolók és kizsákmányoltak, vagyis a kölcsönösség és az igazságosság elve minduntalan megsérült, ami folyamatos társadalmi feszültségekhez vezetett.

Miért pont én legyek a becsületes? Miért ne én legyek a kiváltságos? Miért ne én kapjam a többet?

1.válasz: Az Isten elvárja a becsületességet, jaj lesz neked egyszer ha nem az vagy.

2. válasz: A társadalom a becsületességen és a kölcsönösségen alapszik, minél többen vagyunk becsületesek annál jobb az egész társadalomnak. S ez annyira szép eszme, hogy megéri jónak lenni.

3.válasz: Ki nem szarja le a társadalmat, a éhezést, a környezetszennyezést, a felmelegedést, az igazságtalanságot? Kit érdekel ennek az egésznek a jövője, egyszer úgyis minden véget ér. Lényeg hogy a lehetőségekhez képest nekem jó legyen.

2017. jún. 13. 22:04
 52/52 anonim ***** válasza:
64%
Kérdező, eszerint te csak azért akarsz jónak tűnni, nehogy a kaporszakállú megbüntessen?
2017. jún. 24. 18:17
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!