Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták! Ti miért törekedtek...

Szp72 kérdése:

Ateisták! Ti miért törekedtek a jóra?

Figyelt kérdés

Ha nincs Isten, ha nincs számon kérés, miért akartok becsületesen élni? Az a lényeg, hogy nektek jó legyen, hogy másnak az rossz, az mit érdekel titeket?

Tudom, hogy van lelkiismeret, meg lehet jó érzés mással jót tenni. De ezek nem leküzdhetetlen érzések, ezeket teljesen felesleges ápolgatni, fejleszteni, amire végül is egyre többen rá is jönnek. Vagy nem?

2017. jún. 6. 00:47
1 2 3 4 5 6
 11/52 anonim ***** válasza:
65%

Azért, mert a közösségben, "falkában" élni mindig biztonságosabb volt, mint egyedül. Ez ma is így van. Ha köcsög vagyok, akkor kirúgnak a munkahelyemről, elhagy a párom, mehetek hajléktalannak.

A közösségben élésnek pedig vannak szabályai, amik maguktól kialakulnak.

2017. jún. 6. 07:57
 12/52 anonim ***** válasza:
84%

"Ha nincs Isten, ha nincs számon kérés, miért akartok becsületesen élni? Az a lényeg, hogy nektek jó legyen, hogy másnak az rossz, az mit érdekel titeket? "

ha ezen az elven megyek tovább akkor a keresztények azért próbálnak "jók" lenni mert rettegnek a számonkéréstől?

a "jó" ember nem azért jó ember mert fél a következményektől hanem mert ezt tartja helyesnek

a becsület nem vallási hanem emberi tulajdonság, mondok neked egy példát

olyan 2 hónapja szállt le előttem egy lány le a buszon és láttam az ülésén ott maradt a telefonja, utánakiabáltam hogy itt hagyta, erkölcsi normáim erre sarkaltak, ez nem hiedelem világ kérdése

a legtöbb kereszténnyel az a baj hogy azt hiszik a 10 parancsolatuk teszi őket "emberré" aki pedig nem keresztény nem rendelkezhet "emberi" tulajdonságokkal mert nem fogadja el az ő mesekönyvüket, holott a kettőnek nincs köze egymáshoz

2017. jún. 6. 08:38
 13/52 A kérdező kommentje:

@ Mondjuk mert egy ember lehet alapból jó

Azt értem, hogy valaki azért jó, mert jó esik neki, mert jó érzésekkel tölti el, ha pedig rosszat tesz, akkor rosszul érzi magát. Az alapból jó embert fűtik a nemes érzelmek. A baj ott kezdődik, ha valakit nem fűtenek ezek az érzelmek, ha alapból nem annyira jó ember. Könnyű jónak lenni, ha érezed a hasznát.

@ Hívőként mondom hogy többre tartok egy ateistát aki jó ember, mint egy keresztény testvérem aki csak megjátssza hogy jó,

Én viszont inkább a bűntől sebzett küszködő hívőket tartom többre. Akik érzik, hogy nem annyira jók, de szeretnének jobbá válni, akik ha nem is megjátsszák, de igyekeznek jónak lenni, s főleg ha bíznak abban, hogy Isten jobbá teszi őket.

@ mert tart a számonkéréstől...

Ha valaki csak azért nem rabol bankot, mert fél az Istentől, ez valóban még nem az erkölcsi tökéletesség csúcsa, de egyáltalán nem gondolnám, hogy értéktelen. Az Isten félelem az Isten szeretet kezdete. Ha félek Istentől az már azt jelenti, hogy hiszek a végső jóban, hogy tudom hogy nekem is jónak kell lennem, hogy összességében megéri jónak lenni.

Én abban hiszek, hogy Isten átalakítja a benne hívőt, s idővel már nem csak azért nem akar bankot rabolni, mert fél, hanem már érzi is, hogy az tényleg rossz, mert rájön, hogy nincs is erre szüksége. A hit arra való, hogy motiváljon bennünket, amikor nem fűtenek a nemes érzelmek.

2017. jún. 6. 08:55
 14/52 A kérdező kommentje:

Én tudom, hogy ateisták is lehetnek jó emberek, tudom hogy fűthetik őket a nemes érzelmek, s örülök is neki, ha így van.

A baj csak az, hogy ezek az érzések nem mindig és nem mindenkinél egyforma erősek. Miért legyek jó, ha nem érzem hogy megéri jónak lenni? Ez olyan mint mondjuk a szerelem: marhára szeretem és hűséges vagyok, míg tart ez az érzés, de mi van akkor, mikor meggyengül vagy elmúlik? Mi a fenének maradjak hű? Sok példa mutatja, hogy nem is lesz hű, mert nem hisz az érzelem visszatérésében, a szerelmük végső győzelemben. Miért éri meg jónak lenni, ha rövid életem nem látja ennek hasznát?

2017. jún. 6. 09:29
 15/52 anonim ***** válasza:
81%

"Miért éri meg jónak lenni, ha rövid életem nem látja ennek hasznát?"

gondolom keresztény nevelésben részesülhettél mert rájuk jellemző ez a "haszon" keresés

semmilyen hasznom nincs belőle, leszámítva hogy megmarad a gerincem és bátran merek tükörbe nézni még akkor is ha nem vagyok egy Matyóhímzés

egy ateista nem vár hasznot a nemes cselekedeteitől mert rég túllépett ezeken az elavult vallási keretek közt nevelkedett világnézetnek

megpróbálhatnád egyszer a világot ateista szemmel bámulni, rájönnél hogy a vallások csak elterelik az embert a "helyes" útról mert "jutalom-büntetés" elvek alapján működnek

2017. jún. 6. 09:35
 16/52 anonim ***** válasza:
85%
Már nem azért, de rohadt gáz, ha szerinted csak azért érdemes jónak lenni, mert ha nem vagy az, valami természetfeletti lény megbüntet. Ez nem lehet önzetlen, és tiszta jóság, csak félelem. Én ateistaként azért vagyok jó másokhoz, mert fontosak nekem az embertársaim, és mert nem akarom, hogy miattam legyen rosszabb hely a világ.
2017. jún. 6. 09:51
 17/52 anonim ***** válasza:
16%

- gyávaságból, félve társadalmi következményektől, világi törvényektől

- büszkeségből, becsvágyból

- rossz lelkiismeret megnyugtatására

- keresztény szülőktől, nagyszülőktől tanult minta alapján, azt el nem ismerve

- ösztönös rokoni, baráti érzelmektől indíttatva

- későbbi viszonzás reményében

- minél kisebb áldozattal

Ez mind a keresztényekben is megvan, de nekik tudatosan harcolniuk kell ellene, és motivációikat az Istennek való engedelmesség irányába fordítani

2017. jún. 6. 10:22
 18/52 A kérdező kommentje:

@ semmilyen hasznom nincs belőle, leszámítva hogy megmarad a gerincem és bátran merek tükörbe nézni

Ezek szerint benned még van egy ilyen "legyen gerincem" elv, ami jó érzéssel tölt el. Ez az érés azonban elmúlhat, s akkor majd leszarod, hogy mit látsz a tükörbe.

@ egy ateista nem vár hasznot a nemes cselekedeteitől

Ez persze egy hülyeség, egy képmutató duma. Minden ember a boldogságra törekszik. Mindent azért teszünk vagy kerülünk, hogy jól érezzük magunkat, mert úgy érezzük megéri, vagyis mert hasznunk van belőle, ami persze nem feltétlenül anyagi haszon.

A nemes cselekedet, mitől nemes? Ki mondta, hogy nemes? Miért nemes? Azért, mert annak érzed, mert nemes érzésekkel tölt el ha megteszed, s ez már haszon.

Viszont ha ezek a nemes érzelmek elkopnak, akkor semmi, de semmi érdeked nem fűződik hozzá, hogy megtedd azokat a nemes cselekedeteket. Valakit már egyáltalán nem érdekel gerinc, s hogy mit lát a tükörbe.

@ megpróbálhatnád egyszer a világot ateista szemmel bámulni, rájönnél hogy a vallások csak elterelik az embert a "helyes" útról mert "jutalom-büntetés" elvek alapján működnek

Minden ember a haszon-kár elven működik, ezt csak az ostobák nem látják. A hívőknél ez valóban jutalom-büntetés elvvé alakul át, mert hisznek abban, hogy végső soron Isten az, aki megmondja mi a jó és mi a rossz.

2017. jún. 6. 10:42
 19/52 anonim ***** válasza:
92%

Szóval szerinted egy ateista az legyen bűnöző?! Vagy csak egy vallásos ember lehet erkölcsös, mert fél a számonkéréstől? Elég hülye felfogás!

Szerintem van két alapvető "szabály", aminek bármely társadalomban élő, bármely vallású vagy ateista embernek illik megfelelnie:

1. Élj és hagyj élni

2. Ne legyél shggfej

2017. jún. 6. 10:54
 20/52 anonim ***** válasza:
77%

"Ezek szerint benned még van egy ilyen "legyen gerincem" elv, ami jó érzéssel tölt el. Ez az érés azonban elmúlhat, s akkor majd leszarod, hogy mit látsz a tükörbe. "

nem várom el hogy megértsd mert látom a korlátaidon nem hogy nem tudsz átlépni de áttekinteni sem vagy hajlandó

akinek az értékrendje mulandó az sosem rendelkezett értékrenddel

az értékrend rendíthetetlen ha nem így lenne nem értékrendnek neveznénk

"Ez persze egy hülyeség, egy képmutató duma. Minden ember a boldogságra törekszik."

van ám akinek az a boldogság hogy nem egy féreg

"A nemes cselekedet, mitől nemes? Ki mondta, hogy nemes? Miért nemes? Azért, mert annak érzed, mert nemes érzésekkel tölt el ha megteszed, s ez már haszon."

a nemes cselekedet azért nemes mert nem vársz viszonzást ha viszonzást vársz vagy remélsz eltörli a cselekedet nemességét, szomszéd néninek is segítek felhozni a 4.re a kosarát és nem várok el semmit érte, volt hogy megpróbált áthozni pl sütit hogy ezzel köszönje meg, elsőre elfogadtam hogy ne sértsem meg DE mondtam neki ez volt az utolsó mert ezzel engem sért meg, ha természetben próbálja kifizetni az idősek iránti tiszteletem az számomra sértő, azóta tiszteletben tartja és nem próbál "lefizetni"

"Minden ember a haszon-kár elven működik, ezt csak az ostobák nem látják. A hívőknél ez valóban jutalom-büntetés elvvé alakul át, mert hisznek abban, hogy végső soron Isten az, aki megmondja mi a jó és mi a rossz."

minden haszonleső működik haszon kár elven nem az ember

melyik isten mondja meg? van pár ezer

erről beszéltem neked de nem látod a fától az erdőt

az emberiség régebbi mint az "istenek" hisz az emberek teremtették az isteneket NEM az istenek az embereket

a keresztény vallásod diktálja neked hogy az istened mondja meg mi jó, mi rossz, valójában az ember diktálja milyen életet akar élni és csak rajtad múlik hogy egy mindenen áttörtető, áttaposó ösztönlény leszel vagy egy értelmes gondolkodó értékrendekkel rendelkező lény

2017. jún. 6. 10:56
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!